Afişe anti-israeliene cu simboluri naziste şi fisurile vigilenţei din Cluj

Primul afiş privitor la boicotarea concursului Eurovision care are loc la Tel Aviv în perioada 14-18 mai 2019 a fost descoperit suprapus peste un alt afiş: cel al expoziţiei dedicate împlinirii a 71 de ani de la proclamarea independenţei Israelului. Mai exact, un fragment din afişul anti-israelian era lipit peste portretul lui Andrei Klein, cel care a pus la dispoziţie colecţia sa bogată şi a contribuit la alcătuirea expoziţiei. Doar cu o zi şi jumătate în urmă, avusese loc vernisajul la care participase un public numeros (aici se poate viziona reportajul de televiziune despre eveniment https://youtu.be/Kl9I9HNi_8Y ).

Indignarea iniţială a fost stârnită de vandalizarea afişului şi ofensarea persoanei de pe acest afiş, şi nu de conţinutul care viza boicotarea concursului Eurovision – acţiune care părea să fie în trendul unora similare desfăşurate în Europa (https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2019/apr/30/celebrities-denounce-proposed-boycott-of-eurovision-in-israel-stephen-fry, https://www.reuters.com/article/us-israel-palestinians-eurovision/in-tel-aviv-eurovision-songfest-braces-for-pro-palestinian-boycott-protests-idUSKCN1S90DJ  ).

Curând au fost descoperite afişele integrale postate în mai multe locuri din Cluj, inclusiv pe afişierele stradale gestionate de primărie. Pe aceste afişe – asumate de o entitate care-şi spune Solidaritate România-Palestina – se distingeau clar însemnele naziste, atât textul cât şi ilustraţia având caracter anti-israelian,  antisemit.

În aceeaşi zi, 10 mai, Robert Schwartz, preşedintele Comunităţii Evreilor din Cluj, a sesizat via email Primăria Municipiului Cluj-Napoca (care administrează aceste afişiere) şi Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România.

Primele reacţii au venit sâmbătă, 11 mai. Cotidianul  de limbă maghiară Szabadság a publicat un articol întitulat Izraelellenes, názi jelképes plakátok Kolozsváron [Afişe anti-israeliene cu simboluri naziste la Cluj], iar Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a dat publicităţii comunicatul  în care îşi exprima revolta faţă de conţinutul acestor afişe şi făcea apel către autorităţi, ca să le înlăture de pe străzile Clujului.

În ciuda acestor prime semnalări – şi comunicatul FCER a apărut de îndată în presă

( https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/comunitatea-evreiasca-protesteaza-fata-aparitia-afise-despre-eurovision–strazile-clujului-propaga-ura-israelului-1_5cd7ce98445219c57e87a667/index.html) – afişele au continuat să rămână expuse pe afişierele oficiale ale primăriei şi în zilele de duminică şi luni, după ce primăria fusese sesizată a doua oară, de astă dată nu prin email, ci prin depunerea protestului oficial al Comunităţii Evreilor din Cluj şi a unor fotografii edificatoare.

În aceste condiţii m-am gândit că ar fi interesant de pornit o „investigaţie” pentru Baabel – nu mai era o ştire de Ultimă Oră – pentru a afla cine şi când ar fi trebuit să se sesizeze în legătură cu acest afişe anti-israeliene cu simboluri naziste. Mai întâi l-am sunat pe purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj, care mi-a spus că nu are cunoştinţă de acest incident însă, oricum, cercetarea apariţiei unor astfel de afişe nu intră în atribuţiile IJP. Dar în ale cui? – întreb eu. „În ale poliţiei locale”. În consecinţă am vorbit cu însuşi comandantul Poliţiei Locale Cluj. Nici acesta nu avea cunoştinţă de apariţia afişelor, dar mi-a confirmat că poliţia locală are în atribuţii controlul activităţii de afişaj din Cluj, potrivit Regulamentului privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate pe raza municipiului Cluj-Napoca (https://files.primariaclujnapoca.ro/dezbatere_publica/regulament-5.pdf ), dar e vorba despre locul şi modul unde se face afişajul şi în nici un caz nu de conţinutul acestora. Dar cine are atribuţii în acest sens? Cine poate investiga afişarea unor texte instigatoare la ură şi cu însemne naziste? – insist eu. „Habar n-am doamnă, poate IJP” – vine răspunsul comandantului, de altfel foarte amabil. Cu ei discutasem deja, nu aveam de ce să mai revin.

I-am povestit unui amic înţelept eşecul „investigaţiilor” mele, iar acesta  – poate că doar în dodii – mi-a spus. „Adresează-te SRI-ul”. În mod interesant colegii de la Ştiri nu aveau vreun contact (telefonic) cu SRI, aşa că m-am suit pe Internet şi am găsit pe site-ul acestei instituţii numele şi numărul de telefon al purtătorului de cuvânt: Ovidiu Marincea. L-am sunat şi a răspuns la primul apel. I-am relatat problema afişelor anti-israeliene cu însemne naziste postate pe afişierele primăriei clujene şi mi-a cerut un scurt răgaz să vadă despre ce e vorba. Spre uimirea (şi satisfacţia) mea, în mai puţin de 10 minute m-a sunat şi m-a informat că SRI Cluj cunoaşte problema, ştie de unde provin afişele şi cine (o altă entitate) le-a distribuit. Nu am primit răspuns univoc dacă SRI poate sesiza poliţia sau procuratura, dar m-am liniştit că făptaşii sunt sub supraveghere… În schimb intoxicarea opiniei publice continua nestingherită.

Luni după amiaza a apărut şi comunicatul Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului, adresat procurorului general al României şi primarului Boc. (https://www.facebook.com/comunicatemca/?__tn__=kCH-R&eid=ARBbN1UMNt1zr8fi1l0fINRdXgnAMw_bmf6McZ1N8rMbPG_i5RTCnUvi0S9e983b5aUf-Qukk3JUbU_r&hc_ref=ARSZ_4xT0V0fG5ZE3SuKGpCiEFBPoCmAYeH6g_caUrsJ3x2R7XATogHfapxLUDszxCc&fref=nf)


Marţi dimineaţa afişele erau, bine mersi, la locul lor.  Am decis să-mi schimb „strategia de investigare”. Am pornit pe calea inversă, informându-mă la primărie despre ce aveam de făcut pentru a posta un afiş pe afişierele primăriei. Am fost îndrumată către Serviciul Evenimente Publice, de unde am aflat că trebuia să mă prezint la ei cu afişul în două exemplare, că ei vor verifica conţinutul şi îmi vor da un aviz cu care mă voi prezenta la RADP (Regia Autonomă a Domeniului Public) care are în administraţie afişierele publice şi va asigura afişarea. Am primit şi un număr de telefon şi am sunat la RADP. Am dat de o doamnă foarte amabilă pe care am întrebat-o ce se întâmplă dacă cineva postează un afiş ilegal. „Adesea sunt atât de bine lipite încât nu pot fi îndepărtate şi atunci lipim peste ele o hârtie cu textul Afiş anulat”. Dar dacă textul afişului este instigator şi are însemne naziste, adică încalcă legea, pe cine sesizaţi? „Poliţia locală”. Aflu că afişele ilegale se lipesc noaptea, că mai demult erau mai multe, dar acum s-au mai rărit. Ştiaţi că de trei zile pe afişierele primăriei se află afişe anti-israeliene cu text instigator şi însemne naziste?- întreb eu fără a mai adăuga că primăria fusese sesizată de trei zile în legătură cu acest fapt. Doamna nu ştia. Cine controlează afişele? „Personalul nostru care a trecut pe acolo, dar nu le-a observat…Vă rog să-mi spuneţi unde sunt şi o să luăm măsuri”. Am trimis fotografiile pe email şi, într-adevăr, peste câteva ore afişul instigator a fost acoperit cu textul standard pentru aceste situaţii: AFIŞ ANULAT. Din punctul meu de vedere, această soluție nu e cea mai bună întrucât pe de o parte, nu acoperă afișul ilegal (care se poate citi parțial), iar pe de altă parte, o cunoștință de-a mea a crezut că a fost anulat…Eurovisionul.

Să sperăm că organele abilitate se vor sesiza din oficiu (nici acum nu mi-e clar dacă e vorba de IJP sau poliţia locală) şi făptaşii vor fi sancţionaţi potrivit Legii  107/2006 ( http://www.clr.ro/rep_htm/L107_2006.htm) care prevede pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.

Nu cred că acţiunea de acoperire a afişelor instigatoare a avut loc datorită investigaţiilor mele insistente. Cred că a fost urgentată şi de faptul că marţi apăruseră mai multe articole în presa română. Iată doar două dintre ele.

https://www.mediafax.ro/social/fara-spectacole-pe-pamant-ocupat-afise-antisemite-de-boicot-a-finalei-eurovision-de-la-tel-aviv-lipite-in-mai-multe-locuri-din-cluj-18127521

https://www.stiripesurse.ro/evreii-au-alertat-sri-afi-e-antisemite-au-impanzit-cluj-napoca_1349370.html

Din cel de al doilea aflăm (încă din titlu) că „evreii au alertat SRI că afişe antisemite au împânzit Cluj-Napoca”. Se vede treaba că discuţia mea cu purtătorul de cuvânt de la SRI a avut consecinţe şi pe…surse.

În final, în urma demersurilor mele „investigatoare” am ajuns la concluzia că vigilenţa privitoare la apariţia, în spaţiul public clujean, a textelor instigatoare, simbolurilor naziste şi discursului urii – şi mă refer strict la afişierele publice nu la zidurile împânzite cu graffiti (adesea scrise cu caractere şi simboluri care depăşesc gradul meu de înţelegere, dar pot fi la fel de nocive) – stă pe umerii personalului de la RADP care, probabil, e foarte redus numeric şi insuficient instruit în legătură cu ceea ce ar trebui să urmărească.  În plus, ei pot lua măsuri numai pe afișierele de sub jurisdicția lor, în timp ce o mulțime de afișe ilegale sunt postate pe ziduri, după cum se poate vedea mai jos:

Îmi dau seama că soluţia nu stă numai în suplimentarea şi instruirea acestui personal, ci în educaţia civică astfel încât cetăţenii să ia atitudine faţă de textele de acest gen şi să sesizeze autorităţile (în cazul de faţă RADP şi, poate, poliţia…dar care?)

În acelaşi timp nu pot să nu fiu îngrijorată că şi la Cluj, oraşul multiculturalismului şi înţelegerii – unde convieţuiesc mai multe confesiuni şi naţionalităţi, funcţionează zeci de centre culturale de pe toate meridianele şi noile comunităţile etnice şi religioase se pot exprima liber şi sunt receptate cu interes –  există şi se manifestă destul de agresiv entităţi active în răspândirea discursului anti-israelian, antisemit, al urii.

Andrea Ghiţă

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

16 Comments

  • Alex Schneider commented on May 19, 2019 Reply

    Vreau sa exprim multa multa apreciere
    pentru descrierea si actiunile luate contra manifestatilor anti-semite si anti-israeliene la Cluj- Napoca. Descrierea celor intamplate sustine din plin adevarul formulat de Elie Wiesel :

    Inversul Urii nu este Dragostea ci
    INDIFERENTA .
    Sa nu ramanem indiferenti si sa nu permitem altora sa fie !

    Intre timp Euro-Vision la Tel-Aviv a fost un mare success muzical , cultural si social .

    • Eva Grosz commented on May 23, 2019 Reply

      Elie Wiesel despre indiferenţă
      7 septembrie 2013

      ,,Opusul iubirii nu este ura, opusul sănătăţii mintale şi al raţiunii sănătoase nu este demenţa, şi opusul amintirii nu se numeşte uitare; opusul tuturor acestora nu este, de fiecare dată, nimic altceva decât indiferenţa.”

      • Alex Schneider commented on May 24, 2019 Reply

        Stimata D-na Grosz

        Sunt mult indatorat pentru citarea complecta si exacta a cuvintelor memorabile alui Elie Wiesel.
        Dar concluzia ramane la fel in contextul articolului :
        Trebuie actionat nu numai impotriva celor care sunt rasisti ,xenofobi, sovinisti , antisemiti etc. ci si impotriva INDIFERENTILOR , care raman pasivi deoparte, chiar daca nu se identifica cu aceste ideologii.
        Asta in special cand e vorbe de autoritati oficiale.

  • Ivan G Klein commented on May 18, 2019 Reply

    Felicitări și mulțumiri … Scriam într-un comentariu la un alt articol al acestui număr despre vinndecarea de traumă – ați făcut partea dvs. , dar e nevoie ca pacientul să ia doctoria ( e nevoie de doi la un tango ) .

  • AVRAM LEVITUL commented on May 17, 2019 Reply

    SI AS AVEA SI UN POST SCRIPTUM,UN CITAT DIN MIHAIL KOGALNICEANU:” IN SITUATII EXTREME- MASURI EXTREME”. HIC RODHOS- HIC SALTA!” AVRAM,LEVITUL

  • AVRAM LEVITUL commented on May 17, 2019 Reply

    EU ERAM CU PRIVIREA PE ARTICOLUL DIN “REALITATEA EVREIASCA”,UNDE SE VAITAU DE ESCALADAREA ANTISEMITTISMULUI IN ROMANIA,DESPRE UN ANUME AURELIAN BADULESCU,CARE AMENINTA CA VA RIDICA UN BUST MARESALULUI DE TRISTA AMINTIRE,…DAR AVEM UN SECRETAR GENERAL,CARE NU STIE CA SA FACA DIN POSTUL PE CARE IL OCUPA. EU AS FI ALCATUIT O DELEGATIE DE EVREI SI NEEVREI,SI MERGEAM CHIAR IN UNA DIN SEDINTELE CONSILIERILOR DE LA PRIMARIE,CU UN VRAF MARE DE CARTI,CARE SA SUBLINIEZE-IAR SI IAR- CE APORT AU AVUT EVREII LA RIDICARE SI INTARIREA ROMANIEI. AS FI INVITAT SI UN PERSONAJ IMPORTANT,ACADEMICIAN,SI PRIETEN BUN AL EVREILOR. ACESTA AR FI SALUTAT CU CELEBRUL SALUT CRESTIN,LA CARE AURELIAN RADULESCU AR FI RASPUNS,IMEDIAT:” ADEVARAT A INVIAT!”,IAR AICI IA CUVINTUL CONDUCATORUL DELEGATIEI-DL EDY KUPSFERBERG,SI II ZICE:- SI TUNCI CE MOTIV MAI AI SA-I URASTI PE EVREI? PROBABIL NU STII CE RAU A FACUT POPORULUI ROMAN MARESALUL ANTONESCU,ASA CA IATA,CADOU UN VRAF DE CARTI,CARE DEMONSTREAZA PRIN MUNCA CERCETATORILOR ISTORIEI ROMANESTI,CA MARESALUL ERA BOLNAV DE SIFILIS,DAR NU SE TRATA,CA EL SE VA VINDECA PRIN RUGACIUNE,CA TOATE DISCURSURILE LUI ERAU CA UN PARAVAN,CACI SUNT DOVEZI CA PRIMEA MITA PRIN INTERMEDIUL UNEI FUNDATII ,DIRIJATE DE SOTIA SA…IAR DACA TOT MAI INSISTA ACEL AURELIAN RADULESCU,II READUCETI AMINTE CA EXISTA LEGE CE PEDEPSESTE PE CEI CE FAC PROPAGANDA GARZII DE FIER,,LEGIONARILOR,SI ALTOR PERSONAJE DE TRISTA AMINTIRE,CONDAMNATE SI EXECUTATE!!IAR DOMNUL DEPUTAT SILVIU VEXLER IARASI GRESESTE CIND ASTEAPTA CA PRESEDINTELE JOHANNIS KLAUS SA IA MASURI… CUM POATE SA FACA ASA CEVA,CIND EL DE DOI ANI REFUZA SA NUMEASCA UN AMBASADOR ROMAN IN ISRAEL…IAR DACA MAI ADUC CU EI SI ECHIPE DE FILMARE DE LA VRE-O 3 CANALE TV ,,EI- ATUNCI NE PUTEM ASTEPTA CA SA PRINDA AI NOSTRI CURAJ,SI SA DEPUNA PLINGERE LA PROCURATURA.,CARE SA-I PEDEPSEASCA PE REBELI. CAM ACEASTA ESTE OPINIA MEA,DE SIMPLU CETATEAN. SINCER REVOLTAT DE INACTIUNE(NON COMBAT) A CELOR DIN BUCURESTI- AVRAM ,LEVITUL

  • Emilia Teszler commented on May 17, 2019 Reply

    Felicitari pentru determinarea si tenacitatea cu care ai mers pe firul celor care: nu ar fi trebuit sa permita acest afisaj / sa se autosesiseze sau , macar la sesizare, sa actioneze imediat. A fost deprimant sa citesc reactiile sefilor de politii, mai ales. Chiar daca partea birocratica legata de cine/unde/cand pune afise nu le apartine, cand legea e incalcata si esti politist si iei cunostinta de o asemenea situatie, imediat ar trebui sa preiei initiativa.

  • Stefan Szabo commented on May 17, 2019 Reply

    BDS nu este o miscare recenta. De la boicot economic. academic pana la boicot cultural, si violenta fizica de tip terorist. Din indiferenta si ignoranta, autoritatile nu au catadicsit sa intervina. Cei care promoveaza aceste actiuni se ascund in spatele unor cuvinte care includ ”Romania” desi promotorii reali sunt arabii pro-palestinieni de tip Hamas. Politia locala are in atributiuni sanctionarea afisajului ilegal. Politia are obligatia de a lua masuri impotriva unor actiuni extremiste de tip antisemit, rasist, xenofob, fascist si care instiga la ura. RADP are in administratie spatiile de afisaj dar nu a intervenit decat atunci cand si-a simtit in pericol interesul personal. Trecand fiecare atat de usor peste ceea ce s-a intamplat, se da mana libera extremismului arab, care ajunge nestingherit pe strazile noastre.

    • Bodea Iuliana commented on May 17, 2019 Reply

      Ce inseamna BDS, daca imi scuzati ignoranta?

      • Stefan Szabo commented on May 19, 2019 Reply

        BDS – Boycot, Divestment, Sanctions. Este acronimul campaniei de boicot impotriva Israelului. In esenta are drept scop retragerea israeliana din asa-zisele ”teritorii ocupate”, asa-zisa ”intoarcere” a ”refugiatilor” palestinieni, acreditand in mod fals ideea unui asa-zis regim de ”apartheid”. Practic, utilizeaza intreaga gama de propaganda si limbajul Hamas. Miscarea a fost declarata in mod oficial drept anti-semitica si interzisa de catre Bundestagul (parlamentul german) in urma cu trei zile. Astepam ca alte foruri din cadrul UE sa adopte aceeasi masura. Ultima actiune BDS de la Berlin s-a ”concretizat” prin brutalizarea unui student israelian, aflat la studii in Germania – un simplu student la Conservatorul din Berlin. Acesta a fost batut de un grup pro-BDS pentru simplul fapt ca a indraznit in mod public sa ia apararea Statului Israel. Daca doriti, va pot pune la dispozitie filmarea. Speram ca astfel de actiuni nu se vor repeta si in Romania.

  • George Farkas commented on May 16, 2019 Reply

    De la afise si mesaje antisemite pe retelele sociale,pana la fapte e doar un pas.Situatia nu difera mult de cea din Suedia,unde cu numai trei zile in urma o membra a conducerii Comunitatii Evreiesti din Helsingborg a fost grav ranita de un cutitas pe o strada din centrul orasului.Faptasul a fost arestat in Danemarca.

  • Anca commented on May 16, 2019 Reply

    Este foarte trista perceptia ignorantei…. este sursa care a permis generarea monstrilor, a manifestarilor mai sus descrise…. Intrebarea este : cine benefeciaza de pe urma instigarii?
    Raspunsul este usor de gasit….

  • Rodica Eizikovits commented on May 16, 2019 Reply

    Foarte important că ai luat atitudine, ai sesizat organele în cauză (oricare ar fi acestea…) și nu te-ai lăsat intimidată de hățișurile birocratice. În plus, ai adus la cunoștința cititorilor acest episod îngrijorător, lucru pentru care îți mulțumesc.
    Să sperăm că vor urma vești bune pe această temă din orașul pe care am ajuns să-l îndrăgesc, datorită oamenilor minunați pe care i-am întâlnit în momente deosebit de grele, când l-am pierdut pe tatăl meu ז”ל, Mihai Eizikovits, care se odihnește în pământ clujean.
    Cu atât mai dureroase pentru mine și rușinoase pentru oraș, manifestările antisemite, pe de o parte, și indiferența clujenilor, pe de alta.
    Iată răspunsul la întrebarea “Cum a fost posibilă exterminarea comunității evreiești în anii ’40 ai secolului trecut?” Exact în acest mod, respectiv, prin ucigătoarea combinație între ură și indiferență!

  • Dr.Aida Judith BatMoshe PhD commented on May 16, 2019 Reply

    Inca nu am uitat camasile verzi ale legionarilori si iata a aparut o generation noua de neonazisti.Luptati impotriva bigotismului si rasismului in Romania mea.
    Tara mea a tall si.a copilot tailed.

  • Marius commented on May 16, 2019 Reply

    Din păcate astfel de “derapaje”sunt cu zecile în toată țara..dar legea e permisiva și ignorata

    • Ivan G Klein commented on May 18, 2019 Reply

      M-ar interesa exemple de astfel de derapaje mai ales după ce am citit că sondaje Pew Center au arătat că populația în Romania e mai antisemită ca cea din Polonia ( parcă 22% față de 18% ) și mult mai ca cea din Ucraina ( 5%) .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *