Covid19 şi teoriile conspiraționiste.

Am abordat această spinoasă temă mărturisind că prin școlarizare nu am învățat prea mult despre coronavirus. Nici la clasa de electrotehnică a Școlii Medii Tehnice din Ploiești, nici la Facultatea de Utilaj Petrolifer din IPGG București  sau prin studiile de doctorat în Institutul de Petrol Ploiești…Nu m-au ajutat nici călătoriile profesionale în Europa și USA  sau  voluminoasa bibliotecă medicală a soției…

În consecință pentru elaborarea prezentului articol am folosit texte din internet, modificate pe cât posibil pentru a nu fi acuzat de plagiat…                                                       

                                                  ***

Pandemiile apărute la nivel global au fost întotdeauna însoțite de zvonuri și teorii ale conspirației – cu urmări fatale! De fiecare dată (și astăzi se întâmplă la fel), în centrul atenției s-au aflat originea și răspândirea bolilor..   

                                                              ***

O teorie a conspirației propune că noul coronavirus este, de fapt, o bio-armă proiectată de CIA ca o modalitate de a duce război cu Chinei. Alții sunt convinși că guvernele din Marea Britanie și SUA au introdus COVID19 ca modalitate de a face bani dintr-un potențial vaccin.

Credința că puteri malefice urmăresc un plan secret este larg răspândită în fiecare societate. Un mare sondaj din 2019 a găsit că 16% din respondenți din Spania consideră că HIV a fost creat și răspândit în întreaga lume în mod intenționat de către un grup sau o organizație secretă. Și 27% dintre francezii și 12% dintre respondenții britanici au fost convinși că „adevărul despre efectele nocive ale vaccinurilor este ascuns în mod deliberat de public”.

                                                             ***

Ciuma din sec. al XIV-lea.

Nu s-a cunoscut originea ciumei care a lovit Europa la mijlocul secolului al XIV-lea. Zvonurile privind otrăvirea fântânilor s-au răspândit cu rapiditate. Iar presupușii făptași au fost găsiți la fel de repede: evreii cu planul lor satanic de dominație mondială. O epidemie inexplicabilă care s-a soldat cu pogromuri și evacuări.

Gripa Spaniolă.

Între 1918 și 1920, “gripa spaniolă” a răpus între 25 și 50 de milioane de vieți, mai multe decât prima conflagrație mondială. Dat fiind că originea bolii nu a putut fi cercetată decât abia în anii ’30, mulți contemporani au catalogat boala drept “otravă germană” – o armă artificială creată artificial de Wehrmacht.

Gândacul din Colorado

Deși nu a fost o boală, gândacul din Colorado a creat mari probleme în fosta RDG. În 1950, când gândacul începuse să amenințe întreaga recoltă de cartofi, propaganda socialistă l-a declarat “armă americană” menită să saboteze estul. Astfel, noul regim încerca să escamoteze propriile eșecuri.

SIDA.

Aproape nicio altă boală nu a fost vizată de o campanie atât de elaborată de dezinformare precum SIDA. Începând din 1983, serviciul secret sovietic KGB a răspândit zvonuri conform cărora Statele Unite ar fi dezvoltat SIDA ca armă biologică la Fort Detrick. Americanii ar fi testat-o pe prizonieri, minorități și homosexuali, iar ulterior ar fi susținut că boala a apărut în Africa.

În 1985, biologul sovietico-german Jakob Segal a scris o lucrare pseudoștiințifică bazată pe această teorie a conspirației. Deși biologii și medicii din întreaga lume au respins tezele ca fiind un nonsens, această teorie a conspirației rezistă până astăzi sub diverse forme.  Unii dintre teoreticienii conspirației care credeau că originea artificială a SIDA se află în laboratoarele americane au pus izbucnirea Ebolei pe seama unor presupuse teste cu arme biologice desfășurate în centrele de cercetare militară Fort Detrick din SUA sau la Porton Down, în Marea Britanie.

                                                      ***

OPINII DIVERSE:

Afirmațiile conspirative despre laboratorul Wuhan circulă pe știri prin cablu și pe social media. Să notăm cine răspândește zvonuri despre originile virusului.

În primul rând, politicieni conservatori americani – au politizat zvonul “bioweapon” de săptămâni întregi.

Rush Limbaugh

“Probabil este un experiment de laborator ChiCom, aflat  în procesul de a fi armat” a declarat comentatorul politic cu opinii de dreapta, Rush Limbaugh, despre virusul din 24 februarie. “Toate marile puteri se preocupă şi de armele biologice” a mai afirmat el. (https://thehill.com/homenews/media/484506-limbaugh-claims-coronavirus-is-being-weaponized-to-bring-down-trump)

Tom Cotton  

Senatorul Tom Cotton (R-Ar) a sugerat în mod repetat în fața Congresului și a Fox News că virusul ar fi putut veni de la un laborator. Senatorul din Arkansas a promovat „infodemia” prin faptul că a emis afirmația – demontată  – că poate fi creat un nou coronavirus într-un laborator Wuhan.  Această afirmaţie a fost denunţată de către oamenii de ştiinţă. (https://www.axios.com/china-coronavirus-ambassador-cui-tiankai-1b0404e8-026d-4b7d-8290-98076f95df14.html)

Steve Bannon

Fostul strateg al Casei Albe, Steve Bannon, a apărut la Fox News pentru a-l apăra pe Cotton și a emis ipoteza că Partidul Comunist Chinez încă ascundea ceva despre originea Covid-19. „Mijloacele de informare și extrema stânga [spun],„ Oh, el este un teoretician al conspirației ”, a spus Bannon. “Tot ce solicită el ţine de Partidul Comunist Chinez și de președintele Xi [Jinping] care ar trebui să să vină și să ofere toate informațiile …” a tălmăcit el spusele Cotton.” (https://www.foxnews.com/media/steve-bannon-tom-cotton-coronavirus-origin-theory-china)

Steven Mosher

În New York Post, Steven Mosher, un critic obișnuit al măsurilor de control al populației din China, a stârnit zvonul privind scurgerea de material biologic, folosind o serie de indicii circumstanțiale despre faptul că manipularea agenților patogeni mortali, în laboratoarele chineze, nu poate fi de încredere. (https://www.the-scientist.com/news-opinion/theory-that-coronavirus-escaped-from-a-lab-lacks-evidence-67229)

Chen Quanjiao

Zvonuri similare au apărut și pe forumurile online din China. South China Morning Post, pe 20 februarie, a demontat încă o zvon despre virusul care “a scăpat din laboratorul din China”:

Mai multe zvonuri au fost vehiculate online în weekend, de această dată că cercetătorul [Institutului de Virologie al Wuhan], Chen Quanjiao, l-a raportat pe șeful institutului, Wang Yanyi, susținând că „a vândut animale experimentale” pe piața animalelor vii și a fructelor de mare și că „a facilitat scurgerea virusului ”din laborator. Dar Chen a negat afirmația, spunând că este supărat că numele ei fusese folosit pentru fabricarea informațiilor. “Zvonurile recente despre institut au afectat cercetătorii în timp ce încearcă să abordeze probleme cheie”, a spus Chen într-un comunicat. (https://www.vox.com/2020/3/4/21156607/how-did-the-coronavirus-get-started-china-wuhan-lab)

Chris Smith

În 2019, congresmanul Chris Smith a solicitat în mai multe rânduri Pentagonului să facă publice documente secrete despre dezvoltarea căpușelor militarizate. Un “studiu” publicat recent a sugerat că acestea au răspândit în întreaga lume borelioza (boala Lyme), o boală inflamatorie multisistemică produsă de spirocheta Borellia și transmisă la om prin înțepătura căpușei infectate. (https://www.theguardian.com/us-news/2019/jul/16/pentagon-review-weaponised-ticks-lyme-disease).

Dane Ashlie

Știrile false despre noul coronavirus cuprind teorii amuzante și absurde, dar și zvonuri despre uneltiri înfricoșătoare. De pildă, activista online Dane Ashlie a “a dezvăluit” sutelor de mii de urmăritori ai săi pe Youtube și Facebook “adevărata origine” a bolii: virusul a fost cauzat de extinderea tehnologiei mobile 5G în provincia chineză Wuhan. Ashlie a închis astfel cercul dintre teoria conspirației digitale și pandemia digitală. (https://www.libertatea.ro/stiri/teoriile-conspiratiei-coronavirus-2916471)

                                                               ***

Vox Gerald Keusch

Teoriile conspirației despre virușii artificiali nu sunt noi. Am văzut asta cu HIV – zvonul că ar fi fost creat în SUA și introdus în Africa. Dar sunt lucruri prea periculoase pe care să le răspândim ”, a declarat Gerald Keusch, profesor de medicină și sănătate internațională și director asociat al Laboratorului Național de Boli Infecțioase al Universității Boston (https://geneticliteracyproject.org/2020/03/06/conspiracy-theorists-suggest-the-coronavirus-was-engineered-in-a-chinese-lab-a-scientific-consensus-disagrees/).

Uri Geller.

Uri Geller (n.1946) este un iluzionist israeliano-britanic, magician, și personalitate de televiziune. Este cunoscut pentru numerele sale de telekinezie, precum îndoirea lingurii. Cariera lui Geller ca animator s-a întins pe mai bine de patru decenii.

Uri Geller afirma despre noul coronavirus că a fost fabricat de Ministerul Securității de Stat din China și că o persoană s-a infectat accidental în timp ce virusul era livrat în Iran, ţara care intenționa să-l folosească pentru războiul bacteriologic.

                                                                ***

“Gripa spaniolă”, SIDA, Ebola, boala Lyme și, mai nou, COVID19. Lista bolilor globale despre care se spune că ar fi rezultatul programelor de arme biologice din SUA este din ce în ce mai lungă. Totuși, în ceea ce privește noul coronavirus, există și zvonul că el ar fi produsul unei arme biologice a chinezilor. ( https://www.jpost.com/OMG/Uri-Geller-bends-the-truth-as-he-spreads-coronavirus-conspiracy-theory-620293)

Cu toate acestea, argumentele sunt întotdeauna aceleași. Probele lipsesc. Asemenea teorii ale conspirației apar cu precădere în etapele timpurii ale pandemiei, când originea și metodele de transmitere a bolii sunt încă relativ neclare.

Adesea, revoluția digitală complică situația. Știrile false și zvonurile se răspândesc cu rapiditate prin intermediul rețelelor de socializare și al serviciilor de mesagerie, depășind capacitatea autorităților medicale de a oferi informații la timp. Epoca digitală acționează ca un turbocompresor asupra teoriilor conspiraționiste despre boli.

Ceea ce a funcționat pentru SIDA a putut fi aplicat și altor boli. La mijlocul anilor 1990, după căderea Uniunii Sovietice, autoritățile sanitare începuseră să gestioneze tot mai bine maladia SIDA. Însă în Africa izbucnește un focar de Ebola. Conspiraţioniştii care considerau că originea artificială a SIDA se află în laboratoarele americane au pus izbucnirea Ebolei pe seama unor presupuse teste cu arme biologice desfășurate în centrele de cercetare militară Fort Detrick din SUA sau la Porton Down, în Marea Britanie.

                                                       ***

Oficialitatile medicale sustin ca criza COVID19 poate fi depășită doar prin cercetări serioase, măsuri de igienă și îngrijiri medicale. Educația, competența mass-media și igiena mentală ajută și în acest caz. Internetul recomandă  băuturi alcoolice, usturoi şi lămâi ca remedii pentru temerile și emoțiile iraționale. Deși acest lucru nu are un efect de vindecare dovedit, ele calmează predispoziția către conspirații și isteria.

UMORUL IN PERIOADE DIFICILE.

Am admirat întotdeauna umorul românesc apărut în perioade grele. În vremea cutremurului din 1977, Bulă a spus familiei sale : Voi coborâţi cu liftul, eu viu cu blocul!

În perioada  COVID19, primesc pe WhatsApp și Facebook numeroase mostre de umor.

“Știe cineva cum va fi vremea azi, că vreau să lucrez de acasă și cu știu cum să mă îmbrac!” sau caricaturi de genul:

CAUZELE RASPANDIRII GLOBALE A BOLII.

Răspândirea pandemică a bolii este cauzată de extinderea extraordinară a călătoriilor internaționale din ultimele decenii… Marea majoritate a cazurilor au fost înregistrate la persoane întoarse din străinătate: Italia, Spania, China s.a.m.d.

Relațiile comerciale și industriale internaționale, turismul cu zboruri low-cost, plecările la muncă sau studii în străînătate, inclusiv mania plecărilor post serviciu militar in India sau America Latină, sunt câteva indicații privind motivele raspndirii virusului Corona.

CONCLUZII

Fără a fi o victima a isteriei rețelelor de socializare pro- conspiraționiste, rămân cu certitudine la ideea că Sida, noul Coronavirus, Ebola sau Sars au fost create ca arme bacteorologice, în laboratoarele militare ale marilor puteri… Cine creează arme nucleare sau gaze toxice și rachete de utilizare ale acestora este logic să fie implicat și în arme bacteriologice…

                                                                   ***

Recomand însă tuturor să urmeze sfaturile medicale de sănătate, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor cu săpun sau dezinfectarea cu biocide, evitarea aglomerațiilor sau auto-izolarea după după orice contact cu zonele cu risc!

Theodor Toivi

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

3 Comments

  • Theodor Toivi commented on March 26, 2020 Reply

    Amprecizat:”Răspândirea” pandemică a bolii este cauzată de extinderea extraordinară a călătoriilor internaționale din ultimele decenii. deci cauza raspandirii nu “cauza aparitiei” virusului corona!

    • Veronica Rozenberg commented on March 26, 2020 Reply

      Aveti dreptate, inca nu cred ca pot fi enumerate cauzele pe care dvs le enumerati ca fiind cauzele
      RASPANDIRII.
      Sunt de acord ca globalizarea faciliteaza si poate fi enumerata printre cauzele raspandirii virusului in lume, dar dimensiunile aparitiei panemiei si traseul acesteia sunt, dupa parerea mea, determinate, de multe alte cauze inca nedescoperite.

      Sanatate si sperante !

  • Veronica Rozenberg commented on March 26, 2020 Reply

    Nu stiu cine a facut setul de afirmatii de mai jos:

    CAUZELE RASPANDIRII GLOBALE A BOLII.
    ===================================

    Răspândirea pandemică a bolii este cauzată de extinderea extraordinară a călătoriilor internaționale din ultimele decenii… Marea majoritate a cazurilor au fost înregistrate la persoane întoarse din străinătate: Italia, Spania, China s.a.m.d.

    Relațiile comerciale și industriale internaționale, turismul cu zboruri low-cost, plecările la muncă sau studii în străînătate, inclusiv mania plecărilor post serviciu militar in India sau America Latină, sunt câteva indicații privind motivele raspandirii virusului Corona.

    Imi permit sa cred ca aceasta este o afirmatie la frontiera absurdului.

    Este ca si cum s-ar spune, extrapoland, ca dezvoltarea civilizatiei mondiale si realizarile economice existente in cel putin o parte a lumii de astazi sunt ceea ce a cauzat pandemia CORONA.

    Sau daca oamenii nu ar fi studiat in strainatate, ci ar fi ramas in tarile lor de origina, daca ar fi zburat cu companiile obisnuite cu high-cost, aceasta pandemie nu ar fi existat.

    Daca este asa, ar trebui sa studiem mai indeaproape ce inseamna cauzalitatea fenomenelor naturii. Poate ca in acest fel am descoperi ca afirmatiile au totusi o baza solida in realitatea mondiala a ultimelor decenii.
    Oare?.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *