În perspectivă apropiată – un guvern de uniune națională în Israel

Potrivit Canalului 12 al televiziunii israeliene, Benjamin Netanyahu-Likud (centru-dreapta) și generalul Benny Ganz-Alb-albaștri (centru-stânga) ar fi căzut la o înțelegere pentru a forma un guvern de uniune națională. Amândoi liderii au declarat că dramaticele condiții din Israel determinate de pandemia de coronavirus impun o astfel de măsură, Israelul având nevoie de un guvern stabil.

A spune că este vorba de un guvern de uniune națională este prea mult deoarece în afara partidului lui Ganz – Partidul  Rezilienței Israel – celelalte componente ale formațiunii alb-albaștrilor – Yesh Atid, al lui Yair Lapid, și Telem, al lui Moshe Yaalon – au refuzat această înțelegere și au cerut oficial ieșirea din coaliția alb-albaștrilor. Practic, gestul lui Ganz a dus la destrămarea acestei formațiuni și va lipsi Israelul de posibilitatea schimbării puterii.

Potrivit înțelegerii dintre cei doi lideri, Netanyahu va deține 18 luni funcția de prim-ministru, iar Benny Ganz funcţia de ministru de externe, preluând funcția de premier în septembrie 2021. Generalul Gabi Askenazy (Partidul Rezilienței) ar urma să devină ministrul apărării și un alt deputat din formaţiunea lui lui Ganz va ocupa portofoliul justiţiei.

Acceptarea de către Ganz a formării unui guvern cu Netanyahu a stârnit critici dure din partea formațiunilor de stânga israeliene, pasul făcut de acesta fiind considerat o trădare. ”Ganz l-a preferat pe Netanyahu, lui Lapid”, comenta Canalul 12. Acesta din urmă i-a reproșat lui Ganz demersul și a declarat că preferă un al patrulea tur de scrutin. La cererea președintelui Reuven Rivlin, cele două tabere au inițiat de câteva săptămâni negocieri. Alb-albaștrii nu au respins teoretic formarea unui guvern de uniune națională, dar îl doreau fără Netanyahu sau, în cel mai rău caz, cu Ganz ca premier în primul an și jumătate.

Adevărul este că Benny Ganz, primind însărcinarea de a forma un guvern, și-a dat seama că nu va putea realiza acest deziderat, lipsindu-i un număr de deputați. Nimeni din tabăra Netanyahu nu a dorit să se alăture unui guvern de centru-stânga, iar în urmă cu câteva zile, Alb-albaștrii au respins orice fel de colaborare cu Lista Unită a partidelor arabe. Practic, centrul-stânga s-a aflat în imposibilitate de a obține sprijinul a 61 de deputați din Knesset. Dacă se va forma noul cabinet, acesta va fi sprijinit de 78-79 de deputați – o majoritate care ar mai putea crește, existând posibilitatea ca alți doi deputați de stânga să se alăture guvernului de uniune națională.

Yair Lapid nu mai e alături de Benny Ganz

Evoluția bruscă a situației politice a avut loc în condițiile unei lupte acerbe în Knesset pentru postul de președinte al acestuia, după ce vechiul președinte, Yuli Edelstein (Likud) a renunțat la funcție în urma unei hotărâri a Tribunalului Suprem care a decis convocarea parlamentului (înghețat până acum de Likud) și alegerea unui nou președinte (speaker). Înainte de a se cunoaște înțelegerea dintre Netanyahu și Ganz, în acest post a fost ales un deputat de la Yesh Atid, dar în urma aflării deciziei de a forma noul guvern, acesta s-a retras, iar Benny Ganz s-a autopropus până când va primi postul de ministru de externe. El a fost votat de toți deputații de centru-dreapta.

Cel care a câștigat de pe urma acestei înțelegeri este neîndoielnic Benjamin Netanyahu. Dacă într-adevăr acest guvern se va concretiza, Netanyahu câștigă un răgaz de un an și jumătate ca prim-ministru, în pofida procesului de corupție care, deocamdată, a rămas pe rol. Să vedem însă până când! În perspectiva unei majorități confortabile, Netanyahu poate obține imunitatea sau alte legi care să-i faciliteze situația. Aceasta dacă nu cumva Ganz a condiționat intrarea în guvern cu renunțarea atacării justiției, direcție spre care tinde actualul premier.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

14 Comments

  • Tiberiu Ezri commented on April 2, 2020 Reply

    Nu m-as mira daca pana la urma Natanyahu va intrerupe negocierile cu Ganz, ca doar destramarea partidului albastru-alb deja a obtinut-o.

  • Theodor Toivi commented on March 27, 2020 Reply

    Presupun ca Ganz, Ashkenazy si Peretz au citit opiniile mele pro Netaniahu in Baabel!

  • Theodor Toivi commented on March 27, 2020 Reply

    Partidul Muncii, Gesher ia în considerare aderarea la guvernul condus de Gantz și Netanyahu!

    Si tu Brutus!!!

  • Iulia Deleanu commented on March 27, 2020 Reply

    Dragă Păpușel,

    Așteptam comentariul tău după ce-am aflat noile evenimente din viața politică israeliană.

    De ce Netanyahu și Ganz nu respectă regula: nu știu că nu-i voie să ne strângem mâinile decât virtual?

  • Liana Horodi commented on March 27, 2020 Reply

    NIMIC NU-I CLAR ȘI NU-I SIGUR.
    ȘI CEEA CE S-A ÎNTÂMPLAT DE IERI PÂNĂ ASTA A VENIT CA O SURPRIZĂ LA CARE NIMENI NU S-A GÂNDIT!
    ACUM SUNTEM CONCENTRAȚI PE CORONA PENTRUCĂ IZOLAREA NU-I UȘOARĂ ȘI ALIMENTELE SE CONSUMĂ RAPID.
    ÎNCERCĂM SĂ RAMANEM OPTIMIȘTI CA SĂ SUPRAVIEȚUIM.

  • Stephan Benedict commented on March 27, 2020 Reply

    Pe tine draga Eva te deranjeaza mai mult mentinerea la putere a lui Netanyahu, decat necesitatile imediate ale guvernului Israelian, care are nevoie de unitate si forta de rezistenta in fata pericolelor din ce in ce mai mari ale lumii arabe extremiste, conduse de Iran si de Turcia si sprijinite continu de rezolutiile cu totul absurde ale ONU din ultimii 10 ani, bazate pe banii arabilor bogati care platesc continuu pe sub masa, tarile membre. Pentru tine, faptul ca stanga din Israel este cu totul la pamant in ultimii peste 25 de ani, nu reprezinta un factor de consideratie.

  • eva galambos commented on March 27, 2020 Reply

    Potrivit ultimelor informații, Ganz va fi ministrul apărării și Ashkenazy -ministru de externe, așa cum ne-a informat presa israeliană de astăzi (27 martie) și colaboratorul nostru, T, Toivi.

  • Frideric Grosz commented on March 27, 2020 Reply

    La ora asta nu era altă soluție. Ganz a fost curajos ,când a făcut acest pas .

  • Veronica Rozenberg commented on March 27, 2020 Reply

    In decursul ultimelor decenii conducatori ajunsi in varful piramidei politice, a caror atitutdine anterioara a dovedit nu odata extremism politic, privind in special colaborarea cu listele partidelor arabe (acum unificata), au dovedit ca sunt capabili in contextele mai problematice care au existat sa fie in stare de compromisuri, pe care, in alte situatii le-au respins, sau chiar alegatorii lor i-ar fi condamnat pentru hotararile luate.
    Astfel vad eu atitudinea lui Beni Gantz in acest moment atat de critic al situatiei politice, dar mai ales sociale, umane, in Israelul lovit, ca si alte tari de o a 11-a lovitura, pe care cei care vor sarbatori seara de SEDER in mai putin de 14 zile, o vor putea adauga cu convingere celor 10, numarate de HAGADA ( cartea pe care evreii adunat in jurul mesei o citesc in seara ajunului de Passover).

    Sa fim intelegatori si mai ales sanatosi respectand masurile din ce in ce mai restrictive necesare pentru mentinerea sperantei, ca epidemia va deveni controlata si oprita !

  • Hava Oren commented on March 27, 2020 Reply

    Judecând după imagini, mă tem că în curând nu vom avea niciun fel de guvern, pentru că toți vor fi bolnavi! Este o nerespectare flagrantă a măsurilor de limitare a epidemiei!

  • Theodor toivi commented on March 27, 2020 Reply

    Ganz ministrul apararii, ashkenazy ministru de externe

  • Tiberiu Ezri commented on March 27, 2020 Reply

    Multumim pentru articolul bine documentat.
    De fapt Ganz nu avea alta solutie ca oricum nu putea alcatui un guvern minoritsr efectiv iar daca ajungeau la alegeri din nou decadeau si mai mult.

    • Asher Shafrir commented on March 27, 2020 Reply

      Sigur că avea o altă soluție. Aștepta până cam o săptămână și Bibi se mai retrăgea că nu avea încontro. Acum Ganz a făcut un fel de suicid. Nimeni nu crede că această înțelegere orală se va efectua peste un an și jumătate. Poate numai Ganz.
      În orice caz, articolul este precis, după părerea mea și după ce am auzit azi dimineață de la cei mai buni specialiști. Vreau să adaug un singur lucru semnificativ. Bibi are 33 de voturi, iar Ganz a rămas cu 15. Matematica contează în politică. Ganz nu va putea face mare brânză, chiar dacă printr-o minune va reuși să ajungă prim ministru. Dar cel puțin avem un guvern pentru perioada de coronavirus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *