Contează cum te îmbraci, dacă nu te vede nimeni?

În perioada asta, cele mai multe dintre noi lucrăm de acasă: ne-am reconfigurat programul, spațiul de locuit şi cel personal, obiceiurile. În plus, nu primim vizite, nu mergem în vizite, am rărit până  şi ieșirile la supermarket.

În condițiile astea, contează cu ce te îmbraci, dacă tot nu te vede nimeni?

Pe facebook, cineva făcuse chiar zilele trecute, un sondaj legat de asta, întrebând cum ne îmbrăcam stând atât de mult în casă. în haine vechi, uneori decolorate, deformate, al căror aspect e rușinos de deteriorat pentru a fi purtate pe strada? În pijamale de bumbac cu personaje din desene animate sau flanela în carouri scoțiene? În haine comode dar ieftine, pentru că  investim doar în hainele cu care ne văd alții îmbrăcate? În desuuri sexy? În halat de baie şi sosete? Sau în haine special cumpărate pentru stat în casă?

Știu cât e de tentant să rămâi îmbrăcată în pijama sau să tragi pe tine un hanorac şi o pereche de colanți. Sunt atât de comode şi merg numa’ bine atunci când lucrezi de la masa din sufragerie, dar nu vrei să te transformi în Hannah Horvath (https://girls.fandom.com/wiki/Hannah_Horvath ), nu-i aşa ?

Nu-mi propun să te conving nici că extrema cealaltă, în care te îmbraci în taior ca să stai cu laptopul în brațe, pe canapea – e o opțiune rezonabilă; sună mai curând a scenă de film de comedie, nu a realitate.

Răspunsul la întrebarea mea de mai sus e unul intern şi foarte personal. Are legătură cu felul în care te simți în ziua respectiva, iar alegerea ținutei fie iți va prelungi starea, fie o poate schimba.

În ceea ce mă privește, sunt relativ obișnuită cu aceasta configurație. Petreceam şi înainte suficient de multe zile lucrând de acasă, așa că am putut observa cum mi se modificau energia, starea, postura, concentrarea dacă rămâneam „în papuci” (ok, nu în pijama, ci într-o ţinută ultra-casual, de casă) faţă de zilele în care mă îmbrăcam mai… decent, de muncă? Înțelegeți ce vreau sa spun. Bref, lecția mea a fost: lucrez de acasă, mă îmbrac adecvat.

Am descoperit, cu ceva vreme în urmă, ca exista chiar motive psihologice reale pentru care, odată îmbrăcate pentru orele de muncă, ne simțim pregătite să luăm viaţa în piept. Toate stau sub titulatura Enclothed Cognition, un domeniu nou de psihologie socială care studiază felul în care hainele ne influențează starea de spirit.

Este vorba de așa-numitele senzații psiho-corporale, însoțite de modificări comportamentale. Altfel spus, procesul de îmbrăcare şi hainele alese ne pregătesc mental, fizic şi sufletește fie pentru o zi productivă şi plină, fie pentru o zi de leneveală pe canapea. în situația unui interviu de angajare, ca să dau doar un mic exemplu, atenția şi performanta ne vor fi la cote minime dacă ne prezentăm în tricou şi pantaloni de training, spre deosebire de a ne prezenta îmbrăcate într-o ţinută structurata. Nu vorbesc aici despre adecvare la context şi coduri vestimentare profesionale, acelea sunt implicite. Însă un sacou sau o rochie de birou ne dau aplomb. Ne simțim susținute de linia clară a hainei, de țesătura ei limitativă. Corpul ne e activat, coloana vertebrală îndreptată, simțurile sunt treze. Idem în cazul altor contexte ieșite din comun: o primă întâlnire romantică, un discurs în faţa publicului…

Lucratul de la domiciliu nu se compară cu un interviu de angajare, cu o prezentare în faţa unui client, cu o şedinţa importantă. Însă dacă nu ai obiceiul de a lucra din confortul propriei locuințe, îţi recomand să nu minimizezi importanţa outfitului. Cu atât mai mult cu câte posibil ca, în perioada asta, să te simți mai abătută, descurajată, debusolată, lipsită de motivație.

Voila, am făcut şi eu o recomandare, nu e o obligație, nimic coercitiv aici Dacă te poți ocupa de un PowerPoint dificil dintr-o pijama moale şi şosete flaușate, nu schimba nimic.

Însă dacă ai nevoie de o motivație exterioară pentru a intra în ritmul muncii de birou, te invit sa te îmbraci în ceva potrivit. Nu în rochie de mătase, nici în taior, nici într-un onesie caraghios, ci în ținute comode, prietenoase cu corpul şi cu starea ta de spirit, care îți vor cere un minim de energie când te ridici din pat.

Așadar, ce ai putea îmbrăca când lucrezi de chez soi?

Evident, e dificil de generalizat: multe depind de profesia pe care o ai şi de tiparele vestimentare ale fiecăreia. şi de nivelul tău de confort!

Dacă te simți bine în jeansi, acum e momentul să abuzezi de ei. Poarta-i până  te plictisești de ei, astfel ca atunci când vor veni zilele de libertate, să ai chef să porți orice altceva. Pentru moment, iți recomand următoarea manevră vestimentară: în loc să-i porți cu un pulover casual, de weekend sau cu primul tricou pe care pui mâna, ridică nivelul de eleganţă al jenaților asociindu-le o bluză imprimată, un pulover fin, un top cu dungi marinărești, un body din dantelă peste care așezi o cămașă lăsată descheiată.

Aşa că intenția ta stilistică e în extrema cealaltă – de a ieși din rutina purtării de jenași, de a nu apela sub nicio formă la pantaloni de training sau colanți -, am pentru tine câteva idei de ţinute foarte simple.

Ce-ar fi să încerci…

– o cămaşă din denim asortată cu un pantalon (sau culottes) bleumarin
– un pulover colorat purtat cu o pereche de pantaloni cu pense
– o cămașă în carouri (sau cu un alt fel de imprimeu), peste un maieu şi cu un pantalon colorat
– o helancă pe corp, lângă o pereche de pantaloni țigareta sau chinos

– o rochie-cămașă din bumbac, căreia să ii pui o curea colorată
– o rochie (aproape) maxi, cu un cardigan scurt până  în talie
– o rochie de zi înflorată sau o rochie-furou cu bretele, pe sub care pui un tricou cu mâneci trei-sferturi

o salopetă comodă, cu pantalonul țigareta sau larg
– un hanorac supradimensionat şi o fustă plisată
– un pulover lejer şi moale, cu o pereche de pantaloni din piele 

La oricare din formulele stilistice de mai sus poți adaugă un colier, cercei, 1-2 inele, câteva brățări… Cu orice accesoriu ales şi purtat, ţinută devine mai armonioasă, mai completai aproape de ce ai purta dacă ai ieși afară, într-o zi obișnuită.

În sfârșit, ce ai de gând să încalţi zilele astea? Stai în șosete? Papuci îmblăniți? Sandale Birkenstock? Balerini? Papuci marocani babouches? Teniși din pânză? Stai desculță, pentru că ai încălzire în pardoseală? Nu te indemn să te asortezi la 4 ace sau să porți tocuri în casă, dar dacă tot depui efortul de a-ţi construi şi îmbrăca o ținută, ea trebuie dusă la capat.

Indiferent de ce variantă de ţinută alegi să îmbraci în perioada următoare, nu e cazul să te culpabilizezi nici dacă nu ai chef să o faci mai multe zile la rând, nici dacă iți dați timp şi te preocupi de construcția câtorva ținute. Fiecare dintre noi avem modul propriu de a gestiona emoțiile incomode şi angoasele. Însă, zilele acestea chiar cred că a vedea o imagine plăcută reflectată din oglinda şi senzația unor haine curate, frumoase, pe piele nu au nimic frivol. Din contra.

La urma urmei, ritualurile noastre sunt cele care ne pun ordine în cap şi calm în suflet, obiceiurile noastre ne alină şi ne dau putere să trecem pentru momente dificile. Fiecare alegem coconul preferat, acele lucruri care ne liniștesc şi ne hrănesc (mental, vizual, emoțional).

Ducând conversația într-o altă direcție, ce-ar fi să revezi câteva episoade din Sex and The City? Fiind jurnalistă independentă, Carrie își petrecea suficient de mult timp acasă bricolând la rubrica ei editorială, în dreptul ferestrei şi cu MacBook-ul deschis în faţa ei. Sigur, Manhattan-ul anilor ’90 e cu totul altceva decât Bucureștiul lui 2020, nimeni nu își imagina ca va veni timpul pentru distanțare socială şi auto-izolare, iar preocupările principale ale eroinei noastre erau Mr. Big şi relația lor toxica. Cu toate astea… eu zic că ne putem lăsa inspirate de ţinutele ei ghidușe, colorate şi foarte stylish, cel puțin în zilele în care ne simțim şi noi ghidușe!

Asa că, poate într-o zi îmbrăcam o pereche de bermude cu un top voluminos, le adăugam șosete colorate şi o eșarfa în rol de batic. În altă zi, un tricou lung peste o mini-fustă şi bascheți înalți. în cea de-a treia, un kimono exotic, peste jeanşi şi maieu, cu părul prins intr-un coc prin care trecem 2 creioane. În sfârșit, în ziua noastră de maximă efervescenţă şi îndrăzneală, asortăm perle la pijamaua din satin, punem peste haina din blană, iar în picioare sandalele păstrate pentru o ocazie specială. Pentru ca nu e zi mai speciala ca ziua trăită azi, în prezent.

Irina Markovits

(preluare de pe blogul autoarei: https://www.stylediary.ro/wordpress)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • Veronica Rozenberg commented on April 6, 2020 Reply

    Excelent articol dna sau dra Irina, reda atat de inspirat si de estetic o lume intreaga, o lume a persoanei feminine, care ar trebui sa fie atemporala, in incercarea de a “cuceri” oricand, oriunde, dar in special pe sine insasi, prin respectul si auto-ingrijirea, sau indraznesc sa spun shickul, pe care o femeie trebuie (de ce trebuie, asta probabil ca daca as fi citit mai de demult articolele dvs, as fi putut sa va citez, cu siguranta) sa le raspandeasca in jurul sau.
    Cheers, sarbatori speranta si eleganta !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *