Matineul pensionarilor COVID19

Are loc zilnic între orele 11.00 şi 13.00, dar nu e vreun spectacol de teatru, operă sau concert, cu abonamente dedicate sau bilete cu preţ preferenţial (toate aceste locuri de desfătare sunt acum închise), ci mai degrabă o mişcare care se desfăşoară simultan pe teritoriul întregii ţări, o competiţie care pune la încercare abilităţile persoanelor trecute de 65 de ani, a „dragilor noştri pensionari”, cum s-a exprimat deunăzi preşedintele ţării. Pensionada COVID19 este alcătuită din mai multe probe – fizice, de inteligenţă şi psihice – contra cronometru, având drept scop îndeplinirea tuturor activităţilor outdoor, în intervalul de două ore, bătut în cuie de prevederile Ordonanţei Militare nr. 3 https://www.mai.gov.ro/ordonanta-militara-nr-3-din-24-03-2020-privind-masuri-de-prevenire-a-raspandirii-covid-19/

Mai întâi competitorii seniori trebuie să-şi pună la contribuţie cunoştinţele din domeniul optimizării şi managementului resurselor, pentru a-şi stabili traseul în care să atingă maximum de obiective (cumpărături de alimente, medicamente, activităţi bancare, plimbarea cu sau fără animalul de companie, etc., în funcţie de necesităţi), în minim de timp. Acest traseu urmează să fie parcurs în marş sau alergare cu masca pe faţă şi mănuşile pe mâini, la care se adaugă unul sau mai multe articole de echipament. Termenul l-am împrumutat din limbajul de specialitate al gimnasticii ritmice, doar că în loc de măciuci se foloseşte bastonul, în loc de panglică – lesa de la căţel, în loc de minge – plasa şi în loc de cerc – rucsacul sau sacoşa cu roţi sau… viceversa.

Începutul cozii
Capătul cozii

Traseul nu e fix, ci variază în funcţie de factori precum lungimea cozilor formate deja în faţa magazinelor din cartier, care trebuie evaluate din mers sau după un popas cât mai scurt posibil, astfel încât timpul petrecut la rând şi cel afectat cumpărăturilor să nu depăşească ora obligatorie de revenire la bază. ( De pildă nu are rost să stea la un rând de 30 de persoane dacă intrarea în magazin se face unul câte unul şi fiecare client petrece 3 minute în incintă. Ar pierde 90 de minute la o singură coadă. Situaţia de faţă e frecventă la magazinele de legume-fructe şi farmacii).

La toate acestea se adaugă probele indoor, din magazine, unde vârstnicii trebuie să stea la distanţa socială recomandată, să înţeleagă (audă, intuiască, deducă) ce le spune vânzătorul „mascat”, să-şi adapteze opţiunile în funcţie de oferta rapid schimbătoare de la raft, să nu se “mocăiască” prea mult la casă, adică să-şi poată manipula cu îndemânare portmoneul, banii sau cardul bancar cu mânuşa pe mână şi ochelarii peste mască…

Poate cea mai dificilă regulă este cea a ocolirii vecinilor, cu care până mai ieri (în vremurile normale) ar fi tăifăsuit, ar fi jucat sau ar fi chibiţat la o partidă de şah (în parcul de-acum închis), ar fi băut o cafea (sau o cinzeacă) la barul din colţ (de-acum închis) şi ar fi comentat meciurile de fotbal (de pe stadionul de-acum închis) sau cele politice (de pe singura arenă/scenă rămasă deschisă). Acum privesc cu suspiciune orice pieton ieşit în calea lor, pentru că în vremurile de COVID19 numai un duşman ar veni să-ţi întindă mâna sau (Doamne fereşte!) să te îmbrăţişeze!

*

Nu am de gând să contest buna intenţie de protejare a vârstnicilor prin reducerea timpului petrecut în spaţiile publice, dar nu pot să nu-mi exprim opinia că această măsură este neconstituţională, încălcând Articolul 53, privind restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi. https://legeaz.net/constitutia-romaniei/articolul-53-constitutie Aliniatul 2 al acestui articol stipulează că: Restrângerea (drepturilor n.r.) poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii. În cazul de faţă s-a aplicat discriminarea în funcţie de vârstă. Cred că era mai corect dacă această măsură se formula ca o recomandare. Nu vârstnicii sunt cei mai nedisciplinaţi, inconştienţi şi mai zurlii cetăţeni. Acest lucru se vede şi din modul răbdător în care participă la… Pensionada COVID19.

Andrea Ghiţă

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

8 Comments

  • Ivan G Klein commented on April 3, 2020 Reply

    Stimată Doamnă Ghiță ,
    Cu cele două fotografii atașate la articol și prin cele cîteva rînduri am avut o imagine mult mai vie a situației decît o am sunînd în Romania . Comentez ultimul paragraf referindu-mă la N.Y. unde situația e mai serioasă decît în Romania sub anumite aspecte . Nu analizez teoretic proporționalitatea măsurilor vs. o situație dată . Acum , aici la N.Y. continuă să se ia măsuri șovăielnice împotriva pandemiei deși lockdown – ul chinezesc s-a dovedit a fi pe de parte cel mai eficace medicament . În N.Y. se recomandă ca toată lumea să poarte măști ( foarte puțini sînt cu ) , lumea să stea în casă ( unii au plecat la plajă la Florida – 4 din 5 americani nu lucrează , au început să curgă ajutoarele financiare aprobate de Congres ) etc…Mi-e teamă că recomandările n-o să ajute ca pînă la sfîrșitul lunii Aprilie în America să se înregistreze numai 100.000-200.000 de decese , varianta optimistă , ci o să fie vorba de cifre de zece ori mai mari … Cred că în Romania , azi , se procedează corect la Țăndărei ( Ialomița ) .

  • Niciolaie commented on April 3, 2020 Reply

    1.
    De ce trebuie un bătrân să efectueze “maximum de obiective (cumpărături de alimente, medicamente, activităţi bancare, plimbarea cu sau fără animalul de companie)” într-o singură ieșire?
    Pornind de la afirmația că trebuiesc rezolvate toate țintele odată, putem apoi broda tot felul de exagerări și inepții înduioșătoare…
    2.
    Referitor la articolul 53 din Constituție, nu văd unde a fost încălcat.
    – restrângerea drepturilor ESTE necesară în situația de față; în plus a fost dispusă într-o situație de urgență existentă, printr-o Ordonanță Militară, perfect legală.
    – specificarea intervalului 11-13 pentru vârstnici a fost făcută tocmai în ideea de a apăra sănătatea și chiar viața lor. Ar fi trebuit aplicată restricția pentru toată lumea, ca să nu mai fie discriminare?

  • Paul commented on April 3, 2020 Reply

    Doamna, v-as ruga să mai scrieti un articol când se va termina totul, dacă veti mai fi printre noi. Pt ca tembelisme de genul dreptul la liberă circulație și alte porcarii pe care le-am facut noi aici în Spania și cei din Italia le-au făcut și încă le mai fac și cei de acasa. Cu sprijinul dvs.!Da,da.De aceea va rog încă o dată să mai scrieti un articol peste 2 , 3 luni după ce veti trai urgia. Să vedem ce va spune conștiința domniei voastre!

    • Andrea Ghiţă commented on April 3, 2020 Reply

      Dragă domnule Paul, sper să nu cobiţi. Am scris articolul tocmai pentru că între orele 11.00 – 13.00 majoritatea pensionarilor dintr-un cartier îmbătrânit sunt pe stradă, la cozi, în magazine, etc. Poate că dacă nu era această restricţie nu erau toţi grămadă cu un stres în plus. În rest, cu mască, mănuşi, dezinfectant şi o doză de optimism sper să pot scrie articolul comandat de Dvs.
      Multă sănătate vă doresc!

      • Eva Grosz commented on April 3, 2020 Reply

        Ad 120 Andrea !!!

    • Veronica Rozenberg commented on April 3, 2020 Reply

      Penibil….

  • Tiberiu Ezri commented on April 2, 2020 Reply

    Total de acord Andrea!
    In plus nu inteleg logica comasarii periculoase a pensionarilor in acest interval redus de ore ceea ce creste numarul de persoane “at risk” la pravalii, farmacii, etc.

  • Eva Grosz commented on April 2, 2020 Reply

    O soluție care se adoptă în Israel pentru vârstnici este, ca cineva din familie sau din ajutoarele sociale ale vârstnicilor să depună în fața ușii lor alimente sau medicamente ,apoi după ce a plecat să anunțe telefonic pe bătrâni să deschidă ușa și să introducă în acasă cele trimise. Plata se face în același fel în mod invers.
    Sau se poate vorbi de la fereastră, sau balcon, stil Romeo și Julieta pentru ai vedea pe cei dragi și a stabili felul de a ajuta. Cu toate regulile păstrate. Rețetele se pot coborî cu sfoara, cum amintește în articolul lui Prof. Tiberiu Ezri . Teatrul absurdului .Mulți dramaturgi și umoriști se vor inspira din perioada pandemiei. Ei vor avea din ce trăi. Multă sănătate tuturor !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *