Din nou Austria. Prin Salzkammergut.

St. Wolfgang

Am ajuns la lacul cu acelaşi nume şi am înnoptat într-o vilă cu flori la fereastră, din fermecătoarea localitate unde s-a petrecut acţiunea operetei „La calul bălan” (Im weißen Rößl, de Ralph Benatzky şi Robert Stolz)

Am parcurs încântătoarea promenadă de pe malul lacului, privind munţii împăduriţi din partea opusă, care sugerau imagini dintr-o lume extraterestră. Arhitectura medievală din St. Wolfgang ne-a introdus parcă în lumea basmelor scrise de fraţii Grimm…

Dachstein

În ziua următoare am călătorit cu trenul alpin care urcă pe Schafberg la cota 1783 m, admirând magnifica vedere a lacurilor din Salzkammergut şi a munţilor Totes Gebirge şi Dachstein.

Lacul Toplitz (Toplitzsee)  

 Toplitzsee

Lacul a căpătat o bizară notorietate mondială în urma acţiunilor secrete efectuate de nazişti în cursul celui de al Doilea Război Mondial.   

Aici s-au experimentat diferite explozive şi torpile, cauzând imense excavaţii în munţii alăturaţi, Totes Gebirge. Tot în acest lac au fost aruncate câteva sute de milioane de lire sterline false, fabricate de nemţi în aşa-numita operaţiune Bernhard. Se crede că la sfârşitul războiului, în mai 1945, trupele SS au scufundat tot în acest lac acte secrete privind cel de al III-lea Reich, uriaşe cantităţi de aur şi obiecte preţioase, inclusiv pereţii renumitei Camere de Chihlimbar…

Ceva despre Camera de Chihlimbar…

În 1716, Ţarul Petru cel Mare a primit un dar neobişnuit din partea regelui Prusiei, Friedrich Wilhelm: aşa-numita Cameră de Chihlimbar, la care bijutierii europeni au lucrat vreme de 10 ani, utilizând 6 tone de materiale preţioase… Fabuloasa lucrare a fost transportată de la Königsberg la St. Petersburg cu ajutorul a 18 care trase de cai…

Camera de chihlimbar originală

În timpul celui de al Doilea Război Mondial, Camera de Chihlimbar a fost capturată de armata germană şi, după cât se pare, când sfârşitul celui de al III-lea Reich a devenit iminent, a fost scufundată de trupele SS în lacul Toplitz…

Încă din anul 1959 au început căutările celebrei comori de către aşa-numiţii “oameni broască” conduşi de Wolfgang Löhde, dar până în prezent fără rezultate…

În 1979, la Ţarskoe Selo a început refacerea Camerei de Chihlimbar, bazată pe fotografiile lucrării originale. Problemele financiare au fost rezolvate prin donaţia unor firme germane…

Camera de chihlimbar reconstituită

În anul 2003 preşedintele Rusiei, Vladimir Putin şi cancelarul Germaniei, Gerhard Schröder, au inaugurat noua Cameră de Chihlimbar cu ocazia celei de a 300-a aniversări a oraşului Sankt Petersburg.

Recent, deşi au apărut cărţi în care se susţine prezenţa Camerei de Chihlimbar în castelul din Kaliningrad, închis publicului, un grup de americani a investit 8 milioane de euro, începând un nou proiect de căutare (al câtelea oare?) a misterioaselor comori scufundate în lacul Toplitz.

…și despre Colonelul Redl

Accesul spre lacul Toplitz se face prin localitatea Bad Aussee, care, potrivit ghidurilor turistice şi statuii din grădina publică, a devenit renumită prin dragostea controversată a arhiducelui Johann pentru Anna Plöchl, fiica şefului poştei din localitate.

În acest punct îmi voi permite o mică divagaţie.

Bad Aussee este legată şi de personalitatea actorului Klaus Maria Brandauer, născut aici în 1944, interpretul filmului maghiar “Colonelul Redl”, realizat în 1985 de regizorul Istvan Szabó.

 Klaus Maria Brandauer

În anul 2009 am urmărit de două ori la TV această ecranizare, care în anul realizării a luat Premiul Juriului la Cannes.

În perioada premergătoare Primului Război Mondial, Alfred Redl, un copil rutean din Galiţia, a intrat într-o şcoală militară şi a urcat pe treptele cele mai înalte ale Imperiului Habsburgic, ajungând la conducerea contraspionajului armatei austro-ungare. În final Redl s-a sinucis, fiind şantajat de serviciile secrete ţariste – care au aflat de înclinaţiile sale homosexuale – în scopul obţinerii unor planuri militare austriece…

Filmul este bazat pe piesa lui John Osborne din 1965, A Patriot for Me, a cărei reprezentare la Royal Court Theatre din Londra a fost interzisă de cenzura timpului din cauza sexualităţii perverse a lucrării, intensificată la extrem. În plus Osborne (care a scris pe vremuri şi piesa Priveşte înapoi cu mânie) a modificat şi realitatea istorică, decizând în mod unilateral că personajul Redl ar fi fost “Jewish homosexual (!)”…

Revenind în actualitate, apreciez totuşi meritul actorului Brandauer şi al regizorui Szabó care – păstrând falsa origine etnică dată de Osborne colonelului Redl – au acordat enigmaticului personaj ambiţie, inteligenţă, loialitate, spirit de inovaţie şi demnitate şi au bătut mai puţin monedă pe preferinţele intime ale omului şi pe criza de identitate care au dus la tragicul său sfârşit… Filmul, intenţionat poate de producători ca o critică adusă monarhiei habsburgice, a obţinut totuşi – după umila mea părere – un efect opus… Personal rămân la ideea (mai puţin acceptată de istoria oficială) că mult criticatul imperiu a fost un sistem pluralist, care a acordat posibilităţi de avansare tuturor etniilor din care era format.

Bad Ischl

Intrăm în renumita staţiune balneară Bad Ischl şi parcăm lângă Kaisertherme, unde se pare că arhiducesa Sofia, mama împăratului Franz Joseph, s-a tratat (cu succes) de infertilitate.

Ne plimbăm prin Aubockplatz (piaţa centrală), privim impozantul Kongresshaus şi traversând podul peste râul Traun, admirăm Kaiservilla, superba reşedinţă montană a familiei imperiale Habsburg.

Aici, la 28 iulie 1914, împăratul Franz Joseph a semnat declanşarea Primului Război Mondial şi prin aceasta, sfârşitul Imperiului Austro-Ungar…

Ajungând în maşină, am fost învăluiţi de melodiile operetelor “Ţara Surâsului” şi “Văduva Veselă”, transmise de postul local de radio din Bad Ischl, reşedinţa renumitului compozitor Franz Lehar.

Traunsee şi Operaţia Bernhard

Am decis să lăsăm viitorului vizitarea altor locuri minunate aflate în apropriere (cum ar fi Hallstatt sau Gosausee) și să plecăm spre nord, pe valea râului, prin Ebensee, spre lacul Traun.

Lacul Traun (Traunsee)

*

Localitatea Ebensee este legată de numele maiorului SS Bernhard Krüger, care în timpul celui de al Doilea Război Mondial a organizat aici finalul “Operaţiunii Bernhard”, prin care au fost tipărite milioane de lire sterline false, în scopul destabilizării economiei britanice. În acest scop, Krüger a adunat aici deţinuţi aduşi de la Auschwitz, inclusiv tipograful slovac Adolf Burger şi falsificatorul rus Salomon Smolianoff. Memoriile acestora, scrise după război, au stat la baza filmului austriac “Falsificatorii”, în regia lui Stefan Ruzowitsky, cu Karl Markovics şi Dolores Chaplin (Oscar 2008).

Filmul a readus în actualitate chestiunile controversate ale operaţiunii. Au colaborat realmente deţinuţii la operaţiunea de falsificare sau – aşa cum se prezintă în film – au încercat acţiuni de sabotaj al operaţiunii SS?

Mijloace de informaţie “anti”, îndeosebi din Norvegia, au lansat versiuni denigratoare, în care se afirmă că după război o cantitate din sterlinele false a fost folosită de organizaţiile clandestine pentru a aduce populaţia evreiască în Ţara Sfântă…

*

Suntem în superba localitate Traunkirchen, pe malul lacului Traun. Vremea devenise plumburie şi culoarea albastru închis spre cenuşiu a apei părea să confirme legendele privind secretele nazismului scufundate de trupele SS în adâncurile lacului.

Dar deodată, culmile alăturate Erlakogel (1575 m) şi Traunstein (1690 m) s-au luminat sub soarele amiezii şi am privit cu optimism încântătorul peisaj din jurul nostru.

*

Am lăsat în urmă istoria (uneori sumbră), pitoreştile aşezări, precum şi fantastica natură cu lacuri şi munţi din Salzkammergut, continuând drumul pe malul Dunării până la Viena. Acolo ne aşteptau clădirile Ringului, palatele Hofburg, Belvedere şi Schönbrunn, precum şi alte minuni concepute de talentaţii arhitecţi din Imperiul Habsburgic.

Theodor Toivi

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

3 Comments

  • Theodor toivi commented on September 22, 2020 Reply

    Multumiri pentru magulitoarele aprecuieri bazate pe:

    Intersection Local Times for Infinite Systems of Brownian Motions and for the Brownian Density Process…..

  • Marica Lewin commented on September 21, 2020 Reply

    Urmăresc și eu alături de Dvs peisaje de vis, o lume de basm din pitoreasca Austrie.
    Dar și redarea unor unor fapte reale din timpul WW1 și WW2, de trista amintire.
    Muntii și lacurile Austriei nu sunt numai un cadru feeric pentru opereta și musical, ci și locul in care s- au falsificat milioane de lire sterline, s- au ascuns documente importante compromițătoare pentru naziști și mari cantități de aur.
    De asemenea, enigma dispariției celebrei Camere de chihlimbar este legată tot de aceste peisaje încântătoare.
    D- l inginer Toivi ne poarta cu talent , vivacitate și bucuria de a împărtăși cu ceilalți in istoria zbuciumata a secolului trecut.
    Și ma gindesc, in timp lingouri de aur au fost aruncate in apa, milioane de oameni mureau la propriu de foame, o bucățică de piine fiind uneori plătită cu viața.
    Alfred de Vigny avea dreptate, natura superba pe care o admiram cu nesaț, este indiferenta și rece la frământările noastre de bieți muritori.

  • THOMAS. LEWIN commented on September 21, 2020 Reply

    Interesant!Frumos!Am apreciat asocierea culorilor(plumburiu,albastru închis) cu misterele din Toplitzsee.Este sigur că Bad Aussee a definit personalitatea lui Karl Maria Brandauer.De asemenea,cred că autorul nu greșește când evidențiază pluralismul care se manifesta in sistemul austro-ungar.Ziaristul Sebastian Haffner scria că Hitler a părasit Austria fiind convins că minoritățile căștigă mult prea mult teren în detrimentul germanilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *