Din ce în ce mai mulți dintre prietenii mei și bănuiesc și ai dumneavoastră, dragi cititori de Baabel, se declară vegetarieni sau și mai rău, vegani. Este la modă. În ce măsură ar fi o dietă sănătoasă? Părerile sunt împărțite între nutriționiști, cei de bun simț (pentru mine) au declarat că pentru organismul omului este nefiresc, nu suntem rumegătoare, stomacul nostru este structurat pentru consumul de carne și strămoșii noștri, cei de la Neanderthal sau și mai încolo, au fost vânători și consumatori de carne, ceea ce se vede și astăzi.
Nu fac parte din grupul vegetarienilor, ceea ce nu înseamnă că nu -mi dau seama că a consuma cantități exagerate de carne este nesănătos, mai ales anumite categorii, cum ar fi carnea roșie, deși recunosc, îmi place carnea de vacă, nu mănânc biftec tartar, dar un mușchi de vacă la grătar, nu chiar în sânge dar mai roz, îl consum cu plăcere. Mi se întâmplă foarte rar, deoarece să găsești, chiar și la restaurant, un astfel de preparat, având calitatea dorită, este o minune.
Dar, ca să împac și capra și varza, am decis ca de trei ori pe săptămână să nu consum carne, ci numai legume sau pește. Cartofi oricum nu mânânc deoarece îngrașă, făinoasele la fel, totuși nu am renunțat la găluștele cu prune, măcar odată la sezon și ca tentația să fie mai mică, am invitat o prietenă la masă, să se îngrașe și ea, dar așa-i trebuie, ea e vegetariană.
Până acum am glumit, în fond eu respect alegerea fiecăruia, motivele ca cineva să devină vegetarian sunt cele mai diverse, de la probleme de sănătate, la cele de concepție, sau chiar de dezgust față de felul în care carnea ajunge la măcelărie sau la masă. Așa că, atunci când invit vegetarieni, caut să prepar niște feluri gustoase – cu puțină fantezie se poate. În cele ce urmează voi da două rețete vegetariene care au și un mare avantaj: felurile se prepară foarte repede și nu ai cum să le strici. Prima rețetă am primit-o de la o prietenă nevegetariană, cea de a doua provine de la ChefLazar din Ungaria care are și site și-și prezintă rețetele și pe You Tube.
Budincă de dovlecei. (Nu este o budincă propriu-zisă, dar nu știu cum altfel să o numesc.) Ingredientele pentru două persoane: doi dovlecei sau zucchini, câteva roșii, felii de brânză topită sau cașcaval. Dovleceii se curăță, se taie rondele și se așează într-un vas de Iena: un rând de dovlecei cu sare și puțin mărar, un rând de felii de roșii și unul de felii de cașcaval sau brânză topită, apoi da capo. Eu termin cu un rând de dovlecei, peste care pun brânză rasă. Se pune în cuptorul cu microunde și în 20 de minute este gata. Nu este nevoie nici de grăsime, nici de lichide, deoarece dovlecelul și roșiile lasă apă. Rețeta se poate îmbunătăți – eu am mai pus și câteva felii de ardei de California și măsline. Bineînțeles că se poate face și în cuptor, dar nu știu cât durează, eu nu am făcut decât la microunde. Să nu vă speriați, cantitatea se micșorează destul de mult, dar este extrem de gustoasă cu cașcavalul sau brânza care se topește și legumele care îi preiau gustul.
Paste cu ton. Ingrediente pentru două persoane: 200 g paste (nu spaghete sau macaroane, ci paste mai groase, împletite sau scoici, așa cum apar în imagine), o cutie de ton, 0,4 l apă, trei căței de usturoi tăiați mărunt, o ceapă verde tăiată cu partea verde cu tot, două-trei roșii feliate sau roșii cherry (cam 200 g), sare, piper, cui îi place – un vârf de cuțit de chili, zeama de la o jumătate de lămâie, măsline.
Se pun la fiert pastele cu apa, se adaugă tonul împreună cu uleiul din conservă și pe parcurs, cât fierbe compoziția, toate celelalte ingrediente. Se lasă să fiarbă cam 10-11 minute. În timpul fiertului cea mai mare parte a apei va fi absorbită de paste, care vor rămâne într-un sos foarte gustos. La urmă se adaugă măslinele. Cine nu vrea un sos acrișor poate renunța la zeama de lămâie, dar e păcat. Vă doresc poftă bună.
P.S. Pentru evreii religioși – ambele sunt cașer!
5 Comments
Nu este vorba de membri ai familiei care ar fi vegetarieni ci de prieteni. Accept poziția lor deși nu sunt de acord cu ei. În ceea ce privește sacrificarea animalelor, ridficată de doamna Marika Lewin, a fost un progres față de sacrificiile umane. Gândiți-vă la povestea Avraham-isac, când tatăl era gata să-și sacrifice fiul și Hașem nu a perms și a trimis în locul lui o capră saucun miel, nu mai știu exact. Deci, viziunea s-a schimbat. Interesant este că sacrificarea animalelor nu a dispărut din cultura iudaică, Ea este legată de reconstruirea celui de-al treilea templu când probabil se va decide dacă principiul mai este valabil sau nu. Deocamdată nu s-a renunțat la el,
Rețete minunate. Deși nu sunt vegetariană,le voi prepara..
Ați scris frumos despre considerația pe care trebuie sa o avem fata de animale care vine uneori in contradicție cu natura noastră de om.
Ma întrebam uneori de ce Biblia cere așa de multe sacrificii animale? Templul era uneori o baie de singe.
Eva Galambos este o excelentă gospodină.Eu pot să apreciez performanţele ei culinare şi din postura de…vegetariană:))
Ne bucurăm în Israel în toate anotimpurile de o gamă largă de fruct și legume. Fără carne te poți simți minunat cu felul vegetarian . Rețetele mai sus postate vor fi puse la încercare și în bucătăria mea. Mulțumim !
Eva, de la politica ai trecut la Culinaria?
Succes de la cineva, care din cauza unor membrii ai familiei se adapteaza la vegetarianism, dar pentru care daca ar trebui reduse la doua, alimentele zilnice, eu as alege carnea si ciocolata :-))