Extrema dreaptă tot mai prezentă în armata germană

Germania se confruntă cu o problemă deosebit de sensibilă, ținând cont de trecutul ei nu prea îndepărtat. În ultimii ani s-au înmulțit episoadele care ilustrează prezența grupărilor de extremă-dreaptă neonaziste în armata germană.

Ani de zile oameni politici și șefii serviciilor de securitate au respins ideea infiltrării extremei drepte în aceste servicii și când se descoperea câte ceva, era etichetat ”caz individual” și se respingea eventuala lor organizare în rețele. Ofițerii celor expuși ca extremiști erau protejați.

Problema a devenit mai serioasă odată cu crearea partidului Alternativa pentru Germania, care a legitimizat o ideologie de extremă dreaptă pe care a început să o folosească întâi la sosirea în Germania a peste un milion de imigranți, în 2015 și a doua oară odată cu apariția pandemiei de coronavirus, încercând să inducă frica în fața unei crize.

Dacă la început oficialități și oameni politici sau conducători militari au încercat să minimalizeze pericolul, acum lucrurile s-au schimbat, aceștia devenind mai conștienți și mai responsabili. Astfel, în urmă cu câteva zile, guvernul german a decis să-l demită pe Christof Gramm, șeful serviciilor militare de contraspionaj, organismul care trebuie să monitorizeze extremismul în rândul armatei.

Christof Gramm

În cei cinci ani în care Gramm a ocupat această funcție, s-au înmulțit cazurile militarilor de extremă-dreaptă, precum și furturile de arme și explozibili. Demiterea are loc trei luni după ce ministrul apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer a desființat una dintre cele cinci unități de elită, KSK, deoarece s-a constatat că o mare parte dintre membrii ei erau extremiști. În urma investigațiilor au fost găsite literatură nazistă, un mare arsenal de armament furat și explozibili, toate ascunse pe proprietatea unui sergent-major care servea în KSK din 2001. Mai mulți soldați din compania lui foloseau salutul hitlerist și la o petrecere au interpretat muzică rock nazistă.

Thomas Haldenwang, președintele Biroului Federal pentru protecția Constituției, cea mai puternică agenție de informații interne a Germaniei, a declarat că extremismul de dreapta și terorismul reprezintă cele mai mari pericole ale democrației germane de astăzi.

În rândurile militarilor și ofițerilor de securitate se vorbește de-acum de existența unei rețele oficiale formate din foști și actuali militari și ofițeri de poliție care au legături cu extrema dreaptă. Se pare că această rețea se pregătește pentru Ziua X, în care se va prăbuși ordinea democratică din Germania și se pregătesc acțiuni de preluare a puterii.

Uneori, aceste legături se suprapun vechilor rețele neonaziste și există afinități și cu „pătura intelectuală” care formează așa-zisa Noua Dreasptă. Extremiștii fură arme, organizează case sigure și uneori țin liste ale dușmanilor politici. Astfel a fost găsit un rezervist care avea înregistrate în celular numărul și adresele a 17 oameni politici proeminenți, considerați ”inamici” care au și fost alertați. După acest caz au fost organizate încă nouă raiduri în întreaga țară.

La ora actuală serviciul militar de contraspionaj, cunoscut sub acronimul MAD, investighează peste 600 de militari acuzați de extremism de dreapta. S-a constatat că din arsenalul KSK au dispărut 46.000 de încărcături și 62 kg de explozibili.

În ceea ce-l privește pe Cristoph Gramm, nu s-a pus problema integrității lui, ci a faptului că deși sub conducerea lui au fost făcute mai multe reforme interne, serviciul nu a fost capabil să monitorizeze și să-i descopere pe extremiști. Însăși agenția era suspectată de extremism, când s-a constatat un caz în care un investigator din MAD a împărtășit unui membru al KSK informații confidențiale despre investigația la care lucra despre un coleg de-al lui,

KSK acuzat de extremism

Ministrul apărării și-a manifestat nemulțumirea față de activitatea MAD și cu toate că Gramm a inițiat unele schimbări, mai sunt necesare ”eforturi și dinamism”, concretizate în schimbări de personal, a declarat ministrul. Ca perspectivă se preconizează coordonarea mai strânsă a activității agenției cu o agenție de informații mult mai puternică, probabil cea a lui Thomas Haldenwang.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

15 Comments

  • Virgil Duncan commented on October 14, 2020 Reply

    Citeva lucruri de reamintit:
    – Nazismul vine de la “National Socialist” – are parti comune cu socialism-comunismul fiind amindoua dictatoriale si antireligioase cu exceptia comunismului care este globalist;
    – Hitler a ajuns la putere prin alegeri democratice – surse istorice arata ca a invatat de la Stalin cum sa elimine opozitia si cum sa organizeze lagare dupa exemplul gulagului;
    – dreapta nationalista prinde putere numai din greselile regimului precedent; in cazul nostru acceptarea de catre Germania a un milion de emigranti cu alta cultura si religie peste emigrantii deja acceptati;
    – dreapta nationalista recruteaza membri mai ales din randurile tineretului nemultumit si neglijat – multi provenind din familii fara un parinte care in ziua de azi cu 50% divorturi sunt foarte multe;
    – din cauza cresterii productivitatii si cresterii populatiei numarul relativ de locuri de munca scade – emigrantii sunt gata pentru orice munca pentru ca au nevoie de bani si asta creeaza din nou nemultumire in populatia locala mai ales barbati tineri.

    Este un fenomen nu numai german, se intimpla in SUA si in toate tarile vestice care au primit un numar mare de emigranti. Diferenta in nivel de trai intre tari si in plus diferenta in populatii plus razboaie care genereaza refugiati creeeaza o emigrare care nu poate fi oprita decit prin mijloace inumane imposibile pentru o societate democratica. Acesti emigranti nu se asimileaza total nici dupa doua generatii si se creeaza conflicte interne care nemultumesc populatia tarii gazda.
    Nu cred ca intarirea guvernelor de dreapta in lume va crea razboaie, dar disensiuni interne si razboaie civile, mai mult ca sigur.

    • Veronica Rozenberg commented on October 14, 2020 Reply

      Domnule sunteti un mare specialist, de ce nu va croiti un drum sper viitoarele alegeri ale USA, cu atat mai mult cu cat “your star”, Donald Trump, nu mai este asa de sigur ca va fi ales.

      Eu va doresc succes si mai ales sper ca previziuniel dvs sa se implineasca.

      • Klein Ivan commented on October 14, 2020 Reply

        V.R. – Spre deosebire de dvs. , V.G. va trebui sa decida intre Trump si Biden care afirma alaltaieri ca el candideaza pentru postul de senator ( ??!! ) …V.G. vede situatia din Germania nu numai prin ceeace prezinta media dar si prin prizma realitatii americane dezvoltind parerea lui P.S. ca e vorba de un fenomen ” minor ” . Dna. E.G. a prezentat in articol ideea afirmata in titlu . Eu , ca Nastratin Hogea , le dau la amindoi dreptate . K.I..

      • Virgil Duncan commented on October 14, 2020 Reply

        Dna VR vad ca o sa aveti satisfactia vietii daca Biden va fi ales. Bucuria insa va fi de scurta durata pentru ca Trump lasa in urma lui o miscare de masa si poate un nou partid. Lucrurile nu sunt asa de simple. Dreapta in SUA e inarmata si prezenta peste tot. Cititi istoria razboiului civil din Spania. De ce invatam istorie la scoala? Ca sa nu o repetam! Din pacate generatia de azi a lipsit la lectia de istorie si chiar si noi a trebuit sa o restudiem.(numai cei interesati din noi)

        • Veronica Rozenberg commented on October 15, 2020 Reply

          Gresiti, in realitate mi-este perfect egal cine va lua alegerile in USA.

  • Ivan G Klein commented on October 6, 2020 Reply

    “ Totusi pericolul de extrema dreapta in Germania este minor. “
    Cred că aveți dreptate . Părerea aceasta ar avea mai multă credibilitate dacă am ști că aveți domiciliul în Germania . Oricît de obiectiv ar fi un comentator de departe , el nu va putea sintetiza corect situația dacă Media e părtinitoare – și acest aspect poate fi sesizat numai de un localnic . K.I.

  • iuliana socea commented on October 5, 2020 Reply

    Aşa se conturează probabilitatea unei perspective de-a-dreptul înfricoşătoare !

  • Muresan Judit commented on October 4, 2020 Reply

    Acest articol de-a dreptul m-a cutremurat. M-am obisnuit cu obiectivitatea Evei, de aceea ma sperie situatia descrisa. Urmarind presa ca un neprofesionist, stiusem ca exista neofascisti, dar nu imi inchipuiam ca pot prinde consistenta. Rusinea sincera societatii civile nemtesti pt cele intamplate , ca si politica U. E. , m-au facut sa consider ca neinsemnate organizatiile dreptei extremiste

  • Peter Singer commented on October 4, 2020 Reply

    Tendinte de extrema dreapta exista in majoritatea tarilor europene, Germania nefiind o exceptie.Dar tema poate fi usor exagerata, fiindca enorma majoritate a populatiei este contra oricarui extremism. Foarte multe greseli in politica imigratiei au contribuit la anumite manifesteri de dreapta care traditional este foarte “zgomotoasa”. Dar Alianta pentru Germania(AfD) nu ar fi aparut niciodata daca nu ar fi fost multiplele greseli ale guvernului Merkel. In plus conformismul impus de mediile de informare sunt contraproductive. Totusi pericolul de extrema dreapta in Germania este minor.

  • Thomas Lewin commented on October 4, 2020 Reply

    Interesant!”Noi suntem ca degetele unei mâini, in viața de zi cu zi. Dar mâna aceasta va deveni un pumn în ziua hotărâtoare!” Aceasta este declarația unui activist de extrema dreapta din Germania.

  • BORIS MEHR commented on October 3, 2020 Reply

    FOARTE GRAV ȘI INCREDIBIL DE … REAL.NICI NU POT SĂ-MI IMAGINEZ UN NEO-NAZISM LA PUTERE. NUMAI SUA POATE INIȚIA SANCȚIUNI ȘI O ACȚIUNE DE COMBATERE, DEȘI NU VĂD PRIN CE MIJLOACE., RUSIA ȘI SUA AU LUPTAT CONTRA NAZISMULUI.

  • Andrea Ghiţă commented on October 3, 2020 Reply

    Un articol foarte interesant. Pericolul extremismului e cât se poate de real şi înfricoşător. Miturile despre organizaţiile extremiste din Europa, inteligent diseminate, fascinează muţi tineri debusolaţi.

  • Tiberiu Ezri commented on October 3, 2020 Reply

    Articol foarte elocvent si important. Nici extremistiI de stanga nu sunt mai buni, boicotand Israelul si colaborand cu teroristii musulmani.

  • Ivan G Klein commented on October 2, 2020 Reply

    Extrema dreaptă e partea vizibilă a icebergului nemulțumirii față impotența / indolența conducătorilor față de realitate . Merită citit / vizionat și înțeles Guy Milliere
    -1- Guy Milliere pentru Dreuz -de-realegerea-lui-trump-depinde-supravietuirea-civilizatiei-occidentale-iata-de-ce.( tradus de Adrian Pătrușcă )
    -2- .youtube – Guy Milliere -Immigration in France.

  • Ivan G Klein commented on October 2, 2020 Reply

    Subiectul descris clar și concis . Fraza cheie – „ această rețea se pregătește pentru Ziua X, în care se va prăbuși ordinea democratică din Germania și se pregătesc acțiuni de preluare a puterii.”- Așa au procedat naziștii care au prins aripi în condițiile crizei economice din 1929-1933 ( în anii anteriori avîntul lor a fost stopat și chiar redus de refacerea economiei ) . Atunci ( și acum ) unificarea lor a început sub lozinca naționalismului , așteptînd ca frămîntările interne create de probleme economice să producă dezintegrarea ordinii sociale ..K.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *