Tăcerea senatorilor – indiferenţă sau aprobare?

În 8 martie 2021 deputatul minorităţii evreieşti din România, Silviu Vexler, s-a adresat Senatului României pentru a transmite un Mesaj privind protejarea memoriei victimelor Holocaustului din România.

Prezenţa sa la microfonul Senatului – aprobată de biroul permanent al acestei camere – a fost cauzată atât de elogierea în plen a unui criminal de război, cât şi de existenţa în Senat a două proiecte de lege care „urmăresc să reintroducă indemnizațiile acordate de statul român pentru foştii legionari, urmaşii lor şi urmaşii foştilor criminali de război sau ai celor care au făcut parte din organizaţiile naziste”. Discursul a început cu citarea unor extrase din stenograme ale Consiliului de Miniştri,  din 1941, prezidate de Ion, respectiv de Mihai Antonescu, care dovedeau deciziile privind deportarea şi eliminarea fizică a „elementului evreiesc” din România, precum şi masacrarea evreilor din Odesa. Apoi Silviu Vexler a arătat că „Toate aceste stenograme au un numitor comun, un participant activ la aceste şedinţe şi anume Mircea Vulcănescu, la momentul respectiv subsecretar de stat la Ministerul Finanţelor, persoana responsabilă, după cum reiese din restul stenogramelor, de jefuirea evreilor care erau deportaţi în Transnistria. Veţi găsi, dacă aveţi curiozitatea, în acele stenograme toate intervenţiile lui Mircea Vulcănescu pentru a operaţionaliza la maximum procedura de jefuire a acelor oameni care se îndreptau spre moarte. Nu este o opinie personală şi nici una care să judece activitatea lui Mircea Vulcănescu. Este pur şi simplu ceea ce scrie în stenogramele statului român. Mircea Vulcănescu este un criminal de război condamnat. Condamnat nu doar în perioada 1945-1948, imediat după război, condamnarea lui ca criminal de război a fost reconfirmată în 2019, acum doi ani, de către justiţia României democratice, de după Revoluţie. Deci rămâne şi în continuare un criminal de război, de pe urma deciziei căruia au fost omorâţi oameni nevinovaţi”.

Faptul că în Senatul României se încearcă „rescrierea istoriei”, prin elogierea legionarilor şi criminalilor de război şi prin proiecte legislative care urmăresc acordarea de indemnizaţii de stat foştilor legionari şi urmaşilor lor constituie „nu doar o umilire a victimelor Holocaustului şi a puţinilor supravieţuitori care mai trăiesc, dar şi o ruşine nu numai la adresa Parlamentului României, ci şi a României în sine” a conchis deputatul minorităţii evreieşti.

După încheierea mesajului rostit de Silviu Vexler, preşedintele de şedinţă, senatorul Alina Gorghiu (vicepreşedinte al Senatului) i-a dat cuvântul senatorului Sorin Lavric (AUR).

(De fapt, nu mi-a fost limpede dacă era o declaraţie politică pentru care senatorul se înscrisese anterior la cuvânt sau un drept la replică acordat ad-hoc. Pe înregistrare se aude preşedintele de şedinţă spunându-i înainte de a-i da cuvântul „Vă rog, domnule senator Sorin Lavric, aveţi cuvântul. Şi-o să vă rog să vă înscrieţi la luarea de cuvânt”. Dar nu am să mă opresc asupra acestui amănunt de procedură.)

Acesta nu numai că a reiterat intenţia de a continua să vorbească cu „veneraţie despre martiri, despre eroi şi despre acei deţinuţi politici a căror singură vină a fost că s-au opus comunismului”, ci a promis că va continua să facă astfel de elogii pentru că s-a dovedit că „este pe drumul cel bun”. Adresându-se deputatului Silviu Vexler, senatorul Sorin Lavric a spus: „Recurgeţi la acelaşi tertip facil şi anume îl stigmatizaţi. Fascist, legionar… Iertaţi-mă, nimeni nu vă mai ia în serios!”.

Nu am să mai citez din discursul senatorului AUR care – invocând faptul că un senator nu trebuie să dea socoteală nimănui pentru declaraţiile sale politice – nu a pregetat să facă trimiteri antisemite şi să utilizeze instrumentele clasice ale negaţionismului. De altfel, mesajul deputatului Silviu Vexler şi replica senatorului Sorin Lavric pot fi ascultate pe înregistrarea video de pe site-ul Senatului României. Arhiva Video, şedinţa din 8 martie 2021https://www.senat.ro/live.aspx.

Cuvintele senatorului AUR nu m-au uimit, era de aşteptat să nu se „dezică nici o iotă”. În schimb m-au mâhnit şi m-au îngrijorat cele petrecute  DUPĂ luarea sa de cuvânt.

Preşedintele de şedinţă i-a mulţumit senatorului AUR şi s-a adresat plenului spunând: „Vă rog să mă sesizaţi dacă cineva mai doreşte să aibă o intervenţie pe acest subiect. Dacă nu,  mulţumesc domnule deputat pentru prezenţa în Senatul României şi vom continua ordinea de zi”.

Niciun senator nu a dorit să aibă o intervenţie pe subiectul umilirii victimelor Holocaustului din România şi nici al omagierii criminalilor de război condamnaţi. Desigur, un parlamentar nu poate fi tras la răspundere şi nu trebuie să dea socoteală pentru declaraţiile sale politice, dar el poate fi contrazis de cei care nu sunt de acord cu opiniile sale.

Urmărind înregistrarea şedinţei Senatului din 8 martie 2021,  am nutrit speranţa că măcar un singur senator (prezent în sală sau online) avea să spună câteva cuvinte, să ia atitudine, pentru a dovedi că acum, în secolul XXI, Senatul României democrate şi membre UE, alcătuit din reprezentanţii poporului român, se delimitează de crimele regimului Antonescu şi de tentativele de reabilitare a criminalilor de război şi a ideologiei legionare. Să arate că senatorii României înţeleg că memoria Holocaustului din România nu este problema evreilor – a cărei dezbatere cade doar în sarcina deputatului acestei minorităţi – ci a întregului popor român, pentru că această tragedie nu face parte doar din istoria evreilor, ci şi a României.

Nu pot să nu mă întreb dacă tăcerea senatorilor a fost un semn al indiferenţei sau al aprobării?

Andrea Ghiţă

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

37 Comments

  • Virgil Duncan commented on March 21, 2021 Reply

    Dl Niculae Radu si Dl Cristian – daca ati avut citiva prieteni evrei “cumsecade” nu exclude faptul ca sunteti antisemiti. Dl Lavric poate fi academician si antisemit in acelasi timp. Daca ati auzit de Wagner – a fost si el antisemit. Simplu – Romania are o istorie foarte contradictorie fata de evrei: perceptia ca evreii au furat pamanturile romanilor: sa va spun istoria familiei mele: bunicu-meu a luptat in armata romana in primul razboi si prin asta a ajutat sa se uneasca Romania Mare. NU ERA CETATEAN ROMAN pentru ca Romania a acordat drepturi depline populatiei evreiesti numai in 1921 la presiunea Angliei si Frantei.
    In 1921 a cumparat o mosie din Moldova si a fost foarte iubit de tarani. Am vizitat satul in 1995 si am vorbit cu citiva din ei care mai erau in viata. Sub presiunea legionarilor s-a mutat la Bucuresti prin 1938 si asta i-a salvat viata. In timpul comunistilor a lucrat ca portar de noapte pentru ca a fost “exploatator” Ce s-a intimplat cu pamanturile revendicate de mine in 1995? Din 1200 de hectare, familia a primit inapoi 40. A fost un articol in ziarul local in care cu alte cuvinte am fost numit “obraznic” ca cer inapoi aceste proprietati. Cu alte cuvinte evreii nu au dreptul la ele. Avocatul meu m-a sfatuit sa nu protestez. “Sa fiti fericiti ca ati scapat cu viata, de victime nu mai vorbeste nimeni”. Romania este o tara contradictorie avind multi oameni de valoare si ca intelectuali si ca prieteni ai poporului evreu dar are si o parte insemnata a populatiei care este pur si simplu antisemita. Situatia asta a fost reflectata in Senat. Legionarii inchisi in inchisorile comuniste au fost inchisi nu ca romani de dreapta ci ca criminali de razboi. Evreii nu au venit pe tancurile rusesti – rusii au venit ca sa ocupe Romania. Rusia a vrut sa ocupe Romania de 300 de ani si vor sa o ocupe si azi si asta fara evrei! Evreii romani au contribuit foarte mult la dezvoltarea Romaniei prin munca lor si prin capitalul care l-au investit.

    • Klein Ivan commented on March 22, 2021 Reply

      Bine scris . K.I.

  • MEHR BORIS commented on March 20, 2021 Reply

    NICI VADIM NU ȘI-A PERMIS SĂ DUCĂ ÎN PUBLIC ELOGII LEGIUNII, CUM A FĂCUT ACEST .N ….IC LAVRIC, OARE LEGEA NU I SE APLICĂ?

  • MEHR BORIS commented on March 20, 2021 Reply

    N..RADU VĂ PUNEȚI DEGETUL PE CHELIE, ȘTIȚI TOTUL DESPRE EVREI, DESPRE LEGINAROIZI, CITIȚI ȘI GLORIA ȘI DECĂDEREA ANEI PAUKER DE ROBERT LEVY

  • MEHR BORIS commented on March 17, 2021 Reply

    ÎN ROMÂNIA , din păcate este întreținută o gravă confuzie a anticomunismului cu neolegionarismul, o confuzie ce aduce foloase unor aventureri din AUR, asemenea ieșiri se vor repeta chiar și atunci când evreii ca număr nu vor mai conta, doar ca istorie. NU MĂ MIRĂ TĂCEREA SENATORILOR, au alte preocupări, mai interesante. În 30 de ani de cîte ori a intervenit justiția? POETE CĂ AR FI NEVOIE DE O MAI MARE ATENȚIE ACTULUI DE JUSTIȚIE ȘI DE ASEMENEA PREDĂRII ÎN ȘCOLI A ISTORIEI EVREILOR DIN ROMÂNIA, CĂ AVEM SI AICI NIȘTE RINOCERI GEN RADU ȘI CRISTIAN

    • MEHR BORIS commented on March 19, 2021 Reply

      dacă în parlament se discuta problema pensiilor, retribuțiilor , era scandal, dar HOLOCAUSTUL nu este o temă decît pentru alde LAVRIC, poate și pt. alți negaționiști gen Bjoza.

      • Veronica Rozenberg commented on March 19, 2021 Reply

        Va referiti la
        Octav Bjoza – Asociaţia foştilor deţinuţi politici din România
        Interesant…

        • MEHR BORIS commented on March 20, 2021 Reply

          DA, DISPUTA ÎN JURUL ACESTEI PERSOANE CONTIUĂ PE FB

  • Nicolae radu commented on March 14, 2021 Reply

    Dialogul,enervant din revista Baabel nu anuleaza bunele relatii dintre români si aevrei. Eu am avut multi prieteni evrei. Printre ei l -am vut pe doctorul anestezist Beno Rozenberg de la care passtrez amintiri placute. O rog pe doamna Veronica Rozenberg, combatanta pe Baabel sa-mi spuna daca are vreo legatura cu doctorul Beno Rozeenberg.

    • Veronica Rozenberg commented on March 14, 2021 Reply

      Nu Dle Radu, nu am nicio legatura cu doctorul Beno R.

      Veronica, combatanta pentru
      pastrarea bunei cuviinte pe Baabel si a realitatilor istorice

  • Veronica Rozenberg commented on March 14, 2021 Reply

    Un articol scris de Mihai Pelin

    special-jurnalul/controversa-au-adus-sau-nu-evreii-comunismul-in-romania-12910.html

    in jurnalul.ro

  • Cristian commented on March 13, 2021 Reply

    “Asurzitoarea tacere” survine atunci cand exista adevar in cele afirmate. Batista pe tambal si dati-i cu praf de mers ! Evreii au luat pamanturile romanilor, evreii au avut interdictii de la domnitorii romani de-a mai tenta sa pacaleasca oameni simpli, evreii au aruncat in aer Senatul Romaniei si tot evreii au adus comunismul, pe tancurile sovietice. E adevarat, situatia a degenerat in al doilea razboi mondial. Dar nu fara motive. Noi putem uita raul facut, cu conditia ca si ei sa-l uite. Altminteri? Noi ne aducem aminte ori de cate ori ne aduc ei aminte, ori devin obraznici. iar voi , looserilor? Sunteti niste tradatori prosti. Nu-i vorba, fiecare tara isi are gloata de vite deci nici noi nu facem exceptie.

    • Andrea Ghiţă commented on March 13, 2021 Reply

      “NOI PUTEM UITA RĂUL FĂCUT” – păi tocmai asta e problema ca răul făcut – uciderea a peste 280000 de oameni (bătrâni adulţi, tineri şi copii) NUMAI PENTRU CĂ ERAU EVREI, prigoana întregii populaţii evreieşti, ambele fundamentate pe legi rasiste adoptate de guvernul ţării NU TREBUIE UITATE! Restul afirmaţiilor sunt, din păcate, argumente false pentru “justificarea” acestor atrocităţi. Din tot textul transpare superioritatea pe care şi-o arogă acest vajnic reprezentant al “românilor” care vorbeşte la persoana întâia plural. Sper, totuşi, că sunt puţini asemenea lui. Urmărind atent luarea de cuvânt a deputatului minorităţii evreieşti veţi observa că el NU S-A REFERIT NICIODATĂ LA ROMÂNI CA POPOR, la români în general, ci a vorbit CONCRET (cu argumente) despre CRIMINALI. În timp ce atât senatorul Lavric, cât şi comentatorul “Cristian” vorbesc despre EVREI în general. Adică vorbesc exact ca antisemiţii.

    • Veronica Rozenberg commented on March 13, 2021 Reply

      Domnule Cristian,

      Interesant cum de aţi descins tocmai pe acest articol al Doamnei Andrea, şi reacţionaţi într-un mod, pe care l-aş caracteriza eufemistic, nepoliticos către violent.

      Cum puteţi dvs compara, evenimente solitare, în care au fost implicaţi evrei extremişti (de exemplu atentatul Senatului din 1920) cu cele petrecute în al Doilea Război Mondial?
      În afară de aceasta, nu cred că aveţi o susţinere istorică serioasă nici pentru celelalte afirmaţii pe care le faceţi în comentariul dvs.
      Mă refer la
      “Evreii au luat pământurile românilor”
      Bănuiesc că ceea ce evreii au putut face în perioadele secolelor care au precedat pe al douăzecilea, nu putea fi ceea ce spuneţi dvs. Moşierimea românească nu era format din evrei, aceştia nu aveau dreptul de a deţine pământ şi a face agricultură, dar erau uneori arendaşi. Iar ce procent dintre evreii arendaşi au avut atitudini negative faţă de lucrătorii pământului, bănuiesc că v-ar fi greu să puneţi la bătaie (de altfel nici eu nu ştiu). Dar evreii, ca şi ne-evreii sunt oameni, la bine şi la rău, Iar dacă veţi căuta evrei care au avut o comportare reprobabilă, nu veţi putea afirma niciodată câţi ne evrei au fost de acelaşi fel, şi câţi au avut o atitudine antievreiasca în decursul secolelor, bazat şi pe motivaţia religioasă, cultivată de biserica ortodoxă, dar şi pe cea social-politică pe care au promovat-o guvernele şi personalităţile politice româneşti.
      Să nu uităm că România a fost dintre ultimele ţări din Europa care a dat drepturi cetăţeneşti evreilor care locuiau pe teritoriul Regatului.

      În legătură cu afirmaţia dvs că
      ” evreii au adus comunismul, pe tancurile sovietice.”

      Istoricul Dinu Giurescu, fiul marelui istoric Constantin Giurescu a scris pe larg despre neadevărul acestei afirmaţii. Despre acest fapt, dacă evreii au adus sau nu adus comunismul în România, s-ar putea umple pagini întregi, iar afirmaţia dvs este o aruncătură frazeologică ieftină, pe care orice persoană care posedă suficiente cunoştinţe de istorie românească, NE DENATURATA, ar putea s-o contrazică.

      Şi apoi încheiaţi comentariul cu exprimări care nu vă fac prea multă cinste aş zice. Cine sunt “looserii” la care vă referiţi? Trădători şi proşti?

      Dar aveţi dreptate în fraza dvs de încheiere:

      “Fiecare ţară îşi are gloata de vite”, nu aş vrea să o repet că fiind spusă de mine, eu sunt născută în România, şi iubesc această ţară. Regret de fiecare dată când aud lucruri triste, tragice, sau dureroase, pe care le comunică televizorul. Referitoare la România de astăzi. Aş dori ca această ţară să se ridice peste nivelul economic social şi politic, astfel încât să fie recunoscută în lume, cu toate calităţile sale şi ale poporului său. Sper ca acest popor, nu este reprezentat de oameni ca dvs sau colegul dvs, dl Radu Nicolae.

      Am convingerea că afirmaţiile dvs nu caracterizează decât o foarte mică parte a acestui popor frumos şi demn.

    • gabriel gurm commented on March 14, 2021 Reply

      Ati uitat un amanunt ff important: evreii au adus si COVID 19 ca sa imbogateasca cu vaccinul , intrucat directorul de la Pfeizer e evreu!!!
      GBM

    • Lucian-Zeev Herşcovici commented on March 14, 2021 Reply

      Stimate domn Cristian,
      Citind ecoul scris de Dvs. am înțeles că nu cunoașteți nici istoria României, nici istoria evreilor în România. Fără să mă erijez în profesor îndrumător, îmi permit să vă propun să citiți câteva lucrări pe aceste teme. Trebuie să menționez că istoria este o disciplină științifică ce este studiată la Universitate. Dacă vreți să scrieți un articol de istorie, chiar ca amator, trebuie să vă documentați. Este adevărat că au existat unele dispute între domnitorii români și comercianții evrei în secolele XVII-XVIII, dar acestea au fost rare, așa cum s-a întâmplat în timpul domnitorului Moldovei Petru Șchiopul în problema concurenței asupra exportului de vite în Polonia – dar în majoritatea cazurilor comercianții evrei au avut un rol important în dezvoltarea economică a Țărilor Române, în introducerea lor în circuitul economic european și în procesul de urbanizare și de trecere la economia capitalistă în secolul al XIX-lea. De asemenea, este important să cunoașteți câte ceva cu privire la rolul evreilor din Constantinopol în alegerea domnitorilor Moldovei și Țării Românești în calitate de împrumutători de bani pentru cumpărarea scaunului domnesc. Vă propun să citiți o lucrare monumentală a unui istoric român de mare valoare, din generația mai veche, ”Istoria comerțului românesc” de Nicolae Iorga. Apropo, deși Nicolae Iorga a avut perioade în care a fost antisemit, el a recunoscut rolul evreilor în dezvoltarea Principatelor. Și tot cu aceeași ocazie vă reamintesc faptul că marele Nicolae Iorga a fost victimă a legionarilor, care l-au asasinat într-o formă ordinară datorită atitudinii lui antinaziste și anticodreniste (eu adaug: să-i fie memoria binecuvântată); apropo, portretul lui apare pe bancnota de 1 leu). Aș putea să adaug și alte lucrări istorice, unele scrise de istorici români, precum Constantin C. Giurescu, Paul Cernovodeanu, Gheorghe Platon, Dumitru Vitcu Augusta Costiuc-Radosav, Adrian Cioflâncă și alții – precum și de istorici evrei, ca M.A.Halevy, Carol Iancu, Liviu Rotman, Jean Ancel, Felicia Waldman, Silviu Sanie, Hary Kuller, Lya Benjamin, I. Kara, Leon Volovici, Michael Shafir, Ladislau Gyemant , Teșu Solomovici și alții. De asemenea, puteți consulta publicații specializate apărute în ultimele decenii, precum ”Studia Judaica”, ”Studia Hebraica”, ”Studia et acta historiae Iudaeorum Romaniae”, ”Revista de istorie a evreilor din România”. Sunt scrieri de nivel academic, pe care îndrăznesc să vă recomand de a le consulta înainte de a face afirmații istorice de acest fel, pentru a evita afirmațiile gratuite.
      În privința atentatului cunoscut ca ”bomba de la Senat”, nimeni nu neagă că a fost o crimă teroristă a lui Max Goldstein și a acoliților săi. Dar el nu a acționat ca evreu ci ca agent al Cominternului, care voia să pornească și împotriva ”burgheziei evreiești”. Acest criminat nu este un reprezentant al obștei evreiești din România, ci un criminal manipulat de Comintern. Din fericire, nu a reușit ceea ce iși propusese – schimbarea regimului și bolșevizarea României, deși a omorât trei personalități, printre care un ministru. Apropo, acest individ nu era la prima lui încercare teroristă: mai avusese cel puțin două, în una – ”accident de muncă” – fusese rănit și își pierduse o mână. Liderii populației evreiești din România l-au respins cu dezgust. Vă propun ca în această chestiune să citiți carea ”Clienții lu’ Tanti Varvara” a domnului profesor Stelian Tănase.
      Evreii nu au adus comunismul pe tancurile rusești. V-aș propune să cititți lucrări de istorie a bolșevizării României și a Partidului Comunist Român. Nu vreau să intru mai mult în această problemă, o las pentru altă dată. Adaug doar că în închisorile comuniste din deceniul obsesiv stalinist au fost și mulți evrei, printre care conducerea Organizației Sioniste, ca și alții activi în partidele politice românești înainte de Holocaust și de Al Doilea Război Mondial, rabini și intelectuali de clasă.
      Nu vreau să mă refer la expresii suburbane folosite de Dvs. precum ”looseri” și ”trădători proști”. Vă propun doar să nu le folosiți în dezbateri publice, fiindcă nu fac cinste nimănui, cu atât mai puțin celui care le folosește și ar trebui să-și ceară scuze pentru folosirea lor. Sper ca ecoul viitor, pe care să-l trimiteți după lectura câtorva lucrări academice de istorie, să nu mai includă asemenea reacții greșite și asemenea expresii suburbane. Închei, dorindu-vă să încercați să vedeți realitatea și sub altă fprmă.

      • Andrea Ghiţă commented on March 14, 2021 Reply

        Lucian Herşcovici, mulţumesc pentru acest comentariu doct şi elegant. Sper ca dl. căruia îl adresaţi să înţeleagă ceea ce scrieţi Dvs.

      • Veronica Rozenberg commented on March 14, 2021 Reply

        Lucian esti un om de stiinta documentat, ale carui afirmatii facute ar trebui cel putin sa opreasca atacurile neavenite ale Domnilor Cristian si Nicolae Radu aruncate impotriva revistei si a organizatorilor sai.

        Daca sugestiile tale vor produce mai mult decat oprirea atacului si vor contribui la largirea cunostintelor atat ale celor doi, dar si ale noastre de la Baabel, atunci contributia ta ar fi de o valoare nemasurabila.

        O seara inteleapta datorita intelepciunii tale, draga Lucian !

  • Andrea Ghiţă commented on March 12, 2021 Reply

    Mesajul Dvs este ÎNGROZITOR de limpede, domnule Nicolae Radu!

  • Nicolae radu commented on March 12, 2021 Reply

    DE CE TE FACI CA NU ÏNTELEGI DOAMNA GHITA CAND QAYACATI OAMENI DE MARE CULTURA CA SORIN LAVRIC ACADEMICIAN ION AUREL POP SI MARTIRI CA MIRCEA VULCANEDCU ROMANIA NU ESTE UN SAT FARA CAINI ? EU SUNT UN ROMAN SI UN CRESTIN ADEPT AL PRNCIPIULUI HRISTIC DUPA CARE TREBUIE SA IUBESTI PE APROAPELE CA PE TINE INSUSI NU POT FI INVINUIT DE DE ANTISEMITSM AM AVUT IN VIATA ME LUNGA MULTI PRIETNI RVREI PRINTRE CARE SI PE DR GABI GURMAN UN OM DEOSEBIT SPER SA NU SE DEZICA DE TEAMA CELOR CARE L-AU PERSECUTAT PE SPINOZA
    LA CEI CE RECOMANDA CA APARATORI AI HOLOCAUSTULUI – O IMENSA OROARE A ISTORIEI – SE AFLA OVARIANTA A ICHIZITIEI NU VREAU SA DAU NUME DAR SA STI CAII CUNOASTEM
    SPER SA POSTATI COMENTARIUL MEU SI SA- ÏNTELEGETI MESAJUL
    STITI CE A SPUS VULCANESCU ? SA NU NE RAZBUNATI !

    • Klein Ivan commented on March 13, 2021 Reply

      N.R. – Prin comentariul dvs mi l-ați reamintit pe Caragiale : „Pentru un român care știe a citi, cel mai greu lucru e să nu scrie” & „Cinste și gramatică, acestea sunt cele dintâi condițiuni ale unei prese bune” . Lui S.Lavric , care a terminat medicina & filosofia iar acum e activ în politică , i se potrivește alt citat : ”Trăim într-o lume în care politica a înlocuit filosofia.” – Martin L. Gross – K.I.

      • MEHR BORIS commented on March 20, 2021 Reply

        SORIN LAVRIC ACADEMICIAN ION AUREL POP SI MARTIRI CA MIRCEA VULCANESCU, CĂ ROMANIA NU ESTE UN SAT FARA CAINI halal com., LAVRIC admiră lLegiunea, ACAD. I.A. POP a spus că HOLOCAUSTUL nu face parte din istoria
        ROMÂNIEi. VULCĂNESCU a aplicat măsurile de românizare sub ANTONESCU

  • zador andrei commented on March 12, 2021 Reply

    Sugerez baabei-ienilor să citească (recitească) magistralul volum a lui Zigu Ornea “Anii treizeci.Extrema dreaptă românească”.Vor afla de aici pe cine imită băieții și ce scenariu ne așteaptă pas cu pas de acum înainte.
    Asta până la un punct ; pentru că dacă vor pune degetul pe trăgaci sau mâna pe cuțit,din fericire,va fi cine să le dea peste braț atât din țară cât și din străinătate.Totul acompaniat de duplicitatea așa-zișilor parlamentari români sau chiar a unor partide care se consideră respectabile.
    Totuși rămân optimist. O să treacă și asta.

  • Nicolae radu commented on March 12, 2021 Reply

    Sa va fie rusine, voi întretineti antisemitismul.

    • Andrea Ghiţă commented on March 12, 2021 Reply

      Opinia Dvs. este siderantă. Prin ce întreţinem NOI, antisemitismul domnule Nicolae Radu?

  • Tiberiu ezri commented on March 12, 2021 Reply

    De fapt Lavric in ebraica inseamna a straluci (להבריק). Din pacate Lavric intuneca si nicidecum nu straluceste.

  • Peter Dr. Singer commented on March 11, 2021 Reply

    Uniunea Europeana a oprit raspindirea si mai intensa a fascismului roman care incepuse dupa 89 sa inalte monumente lui Antonescu si altor “eroi”. Dar cert este faptul ca in Germania domnul Lavric pentru discursul sau ar fi primit cativa ani de inchisoare pentru incalcarea legilor antinaziste. Asemenea legi exista si In Romania. Cine este raspunzator pentru faptul ca nu se aplica si ce trebuie facut sa se aplice?

  • eva galambos commented on March 11, 2021 Reply

    De ce să ne mirăm? Se repetă ceea ce a fost la Academia Română în urmă cu doi sau trei ani când un profesor invitat din Germania (român de origine) a negat Holocaustul și nimeni nu i-a dat replica. Acolo nu a fost nici un Silviu Wexler (din păcate)

  • Ana Muntean commented on March 11, 2021 Reply

    În general, românilor nu le place sa gândească! N au fost obișnuiți cu procesul de a reflecta asupra unei situații, nici in familie si nici in scoala. Dl Silviu Vexler le cerea parlamentarilor sa gândească asupra acțiunilor pe care le întreprind. Dar ei nu au acest exercițiu! Se pot gândi la interesele lor, dar nu la cele ale țării, ale omenirii, ale vieții. Acționează ca in somn, printr un pasage a l act iresponsabil. Ar putea fi treziti din somnul ratiunii care genereaza monstri, in doua feluri: daca li s ar oferi un avantaj personal sau daca ar fi impus un cuvant de ordine de catre un for superior dinafara tarii. Sistem de valori, corectitudine, gandire bazata pe dovezi, sunt fara ecou in modul de functionare al romanilor. Demnitate umana? Dreptate? Ce e aia? Poate ca uneori se admite existența holocaustului, dar nu există nici o asumare a vinei, nici un strop de reală compasiune și nici dorința de a face dreptate. Pana vor apărea mari oameni de stat cu principii umane si democratice solide, educatori ai natiei, mai avem de asteptat. Interventia d lui deputat Vexler nu trebuie sa ramana izolata, singulara, ea trebuie repetată, întărită cu obstinație prin alte luări de poziție.

    • Veronica Rozenberg commented on March 11, 2021 Reply

      Imi pare rau, dar va contrazic, nu este cred adevarat ca “romanilor nu le place sa gandeasca”, iar aici nici nu era vorba de ROMANI, era vorba de persoanele alese sau
      mai bine zis “alese”, democratic, un fel de crema – chiar daca nu e dulce si curata, dar totusi o categorie sociala care teoretic ar trebui sa fie reprezentativa.

      Faptul ca multi romani admira pe legionari, sau alte fapturi inrudite politic cu acestia nu cred ca este o noutate, dar cele descrise in articol, sunt fapte grave si – ca o persoana profund atasata de Romania – sunt si atitudini triste si reprobabile.

      Poate ca, ar trebui sa li se prezinte parlamentarilor care au tacut, ca reactie la cuvantarea dlui Wexler, sa lis e prezinte in cadrul serviciului, filmul lui Radu Jude: Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, care în 2018 a fost distins cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary.

      • Maria Roth commented on March 13, 2021 Reply

        Bine spus, ce s-a intâmplat în parlament este reflectarea lipsei de asumare a responsabilităţilor pentru crimele istorice. Nu numai ca nu au invatat sa gindeasca, dar nu au invatat sa fie solidari cu victimele. Si asta doare

  • Tiberiu ezri commented on March 11, 2021 Reply

    Rusine tie Lavric si voua, celor care taceti!

  • Mirjam Bercovici commented on March 11, 2021 Reply

    Sunt un supraviețuitor al Holocaustului dintr-un ghetou din Transnistria. Acestă atitudine a senatorilor mă oripilează și totodată mă îngrijorează profund. Nu s-a învățat nimic din istorie ?
    Mirjam Bercovici

  • Serena commented on March 11, 2021 Reply

    Am citit aceasta relatare a momentelor stanjenitoare din Parlamentul Romaniei. Credeam ca tara noastra este cu adevarat democratica, dar inmultirea exemplelor “neobservate” , inclusiv din Parlament, ne atentioneaza ca trebuie un ton mai hotarat, fara ezitari. Deputatul minorităţii evreieşti din România are deja experienta necesara sa ceara drept la replica imediat ce asta se impune. Este nevoie de reactivitate, unitate si comunicare publica.

  • Maria Roth commented on March 11, 2021 Reply

    Felicitări pentru intervenţa necesară şi, după părerea mea, bine susţinută a dlui deputat Silviu Vexler. Intervenţa senatorului Lavric a fost mai revoltătoare decât îmi închipuiam că a fost (am citit ceva inainte). Iar lipsa de reacţie din partea tuturor restului senatorilor este dezgustătoare. Nimeni nu îndrăzneşte să se arate mai puţin naţionalist decât aurarul dl Lavric? Chiar trebue să îi mulţumiţi, dna senator Alina Gorghiu? Chiar nimeni din senat nu are îndrăzneala să confrunte un antisemit declarat? Ce urmează acum? Ca parlamentarii să se întreacă în revigorarea memoriei unor legionari? Stiu ca istoria se repeta si crizele vin cu noi valuri de nationalism, dar chiar aşa, sa nu înveţe lumea nimic din istorie?

  • Andrei Klein commented on March 11, 2021 Reply

    Se întâmplă doar interese politice pe care unii o afirmă prin inconştienţă extremă! Și nu numai de acum! Ne aplicarea promptă sau deloc a legilor se arată dăunătoare și nu numai pentru că lasă loc la interpretări. Rezultatele pot fi cele din anii 1930-40.Nu aș fi crezut că voi fi martor în România modernă, la ce a ce se întâmplă în ultimii ani. Mă îngrijorează! Un supravieșuitor al unui lagăr Antonescian (A.K)

  • Klein Ivan commented on March 11, 2021 Reply

    Apreciez pozitiv intervenția domnului Silviu Vexler . Interesat să cunosc opinia d.V.T.Coste – comentator care a debutat în Baabel în Decembrie 2020 ( a se vedea articolul d. Andrei Oișteanu ) . K.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *