Când a început soluția finală?

În 22 iunie s-au împlinit 80 de ani de la izbucnirea celui mai mare atac armat din istorie „Operațiunea Barbarossa”. De-a lungul unui front de 3800 de km s-a întins o armată de 3,6 milioane de soldați cu 3600 de tancuri și 2700 de avioane, pentru a cuceri enormul teritoriu al Uniunii Sovietice. Hitler și generalii lui credeau că va fi simplu și că obiectivul va fi atins în câteva luni. În realitate atacul s-a terminat cu căderea celui de al Treilea Reich și cu steagul roșu pe acoperișul distrus al Bundestag-ului.

Data, la fel ca numele acestei operațiuni sunt bine-cunoscute. Mai puțin cunoscut este faptul că în același timp a început încă o operațiune numită de naziști „soluția finală”, apogeul holocaustului, în care au fost uciși 11 milioane de oameni dintre care peste șase milioane de evrei.

În perioada 1933-1941, înaintea implementării „soluției finale”, naziștii căutau metoda cea mai practică de a se debarasa mai ales de evrei, dar și de alte grupuri minoritare cum ar fi țiganii, handicapații, homosexualii, comuniștii etc.. În cartea lui Hitler Mein Kampf chestiunea evreilor este un subiect marginal, amintit doar în câteva rânduri. Fără o politică pusă la punct, holocaustul a început cu diverse încercări de a scăpa de evrei. S-a dovedit că singura cale eficientă era exterminarea în masă, dar și gestionarea unei exterminări de asemenea proporții punea probleme enorme. Soluția a fost uciderea prin gaze și arderea cadavrelor. Până și cenușa reprezenta o problemă majoră, care nu a fost rezolvată până la capăt.

Primul pas contra evreilor a fost făcut în 1933, odată cu urcarea la putere a partidului Național-Socialist. Erau persecuții și oprimare a evreilor, dar încă nu se poate vorbi de o acțiune organizată. A început cu „Jude” mâzgălit pe vitrinele magazinelor evreiești și cu concedierea unor angajați evrei. La 1 aprilie 1933 s-a organizat „ziua boicotului”: membrii „cămășilor negre” i-au obligat pe cetățeni să boicoteze magazinele evreilor. În curând au început în mod sistematic să închidă magazine, să interzică profesorilor să predea și să concedieze bugetari. În aprilie 1933 s-a adoptat „legea reînnoirii serviciului civil”, după care 2000 de funcționarii evrei au fost concediați. Din anul 1935, odată cu legile rasiste de la Nürnberg au început și interdicții pe plan personal, cum ar fi căsătorii mixte și chiar viață socială comună. A început o perioadă de izolare a evreilor de societatea germană din care făceau parte de sute de ani. Marea majoritate a nemților au acceptat cu bucurie aceste restricții și s-au lepădat repede de foștii lor vecini, prieteni și chiar rude. La Jocurile Olimpice din 1936 nu au participat aproape deloc sportivi evrei din Germania, cu toate că ei erau în frunte în multe ramuri. Participarea nu le putea fi interzisă în mod oficial, dar li s-au pus obstacole uriașe, de exemplu li s-a interzis să se antreneze. În „Noaptea de cristal” din 1938, majoritatea sinagogilor au fost distruse și cărțile de rugăciune și de învățătură au fost arse. Bineînțeles în tot acest timp au avut loc atacuri și pogromuri asupra evreilor, executate mai ales de bătăușii criminali din SA și SS.

În toată această perioadă, cam jumătate din cei peste 500.000 de evrei germani au părăsit țara. Mulți au rămas, în speranța că situația se va ameliora. Alții ar fi vrut să plece, dar nu găseau o destinație, pentru că statele care în mod normal primeau imigranți, ca SUA și Canada, și-au închis porțile. Și în Palestina granițele au fost închise de britanici și prea puțini au reușit să imigreze.

În 1939 naziștii au înțeles că persecuțiile antievreiești nu aveau efectul scontat și au căutat și alte căi. Foarte „la modă” la începutul secolului XX era eugenia, teoria după care specia umană ar putea fi îmbunătățită prin diferite metode. Una dintre ele era sterilizarea. Oameni care aveau boli genetice, boli mintale, tendințe criminale sau erau pur și simplu săraci au fost împiedicați să se reproducă, pe când cei „reușiți genetic” au fost încurajați să se reproducă.

Eugenia modernă a fost introdusă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea de către Francis Galton, după modelul grec antic. El se baza pe teoria lui Darwin despre originea speciilor prin selecție naturală. La începutul secolului XX această idee a devenit foarte populară în SUA, după ce în 1896, în statul Connecticut, celor care suferă de epilepsie li s-a interzis să se căsătorească. În 1909, în California a început o campanie de sterilizare a persoanelor cu boli mintale. Ea a continuat până în 1979 și a cuprins 20.000 de persoane. Dar acestea sunt o nimica toată față de ororile comise de naziști după această metodă. Hitler era un mare adept al eugeniei, pe care o cunoștea din aplicațiile ei în SUA – subiectul este deja amintit în Mein Kampf. El declară că rasele ne-ariene, mai ales evreii și țiganii, sunt rase inferioare, care trebuie distruse prin genocid. În urma legii din 1933, de prevenire a bolilor ereditare, s-au efectuat în Germania mii de sterilizări forțate. În 1940 obsesia lui Hitler cu purificarea rasei a ajuns la culme – cu puțin înainte de aplicarea soluției finale, naziștii au eutanasiat sute de mii de germani cu dizabilități mintale și fizice prin gaz sau injecții letale.

Cel mai mare adept al sistemului nazist de eugenie a fost doctorul SS de la Auschwitz, Josef Mengele. Pe baza teoriilor eugenetice el a făcut experimente oribile pe gemeni, pe gravide, pe handicapați evrei și alții. Mulți au murit în chinuri, alții au rămas mutilați pe viață.

Și totuși, deja în 1938-1939 naziștii au înțeles că nu-i pot elimina pe evrei prin niciuna din aceste metode. S-au hotărât să treacă la omor în masă. Înainte de invadarea URSS în iunie 1941, omorurile evreilor fuseseră sporadice, prin împușcare, prin muncă forțată în lagăre, sau prin tortură. Între timp la evreii germani s-au adăugat milioane de evrei din țările ocupate de naziști. „Problema” devenise acută. Ei au hotărât că singura soluție era exterminarea. Au apărut idei și inovații ale unor „buni germani” cum să procedeze.

La începutul „Operațiunii Barbarossa” încă nu exista un plan bine definit cu privire la evrei. Cu toate acestea s-a dat ordinul de a începe exterminarea lor din URSS, unde se aflau majoritatea evreilor din Europa. Trupele de ucigași din SS, numite Einsatzgruppen (grupe de acțiune) care veneau în urma armatei, a Wehrmacht-ului, aveau sarcina de a-i aduna pe evrei în afara localităților, de a-i împușca și de a-i îngropa în gropi comune. Cel mai cunoscut este măcelul din pădurea Babi Yar, de lângă Kiev. Acolo au fost uciși 50,000 de evrei, 50,000 de țigani și încă câteva mii de localnici. După rapoartele Einsatzgruppen, în două zile, 29 și 30 septembrie 1941, au fost uciși 33,771 de evrei. Măcelul continua fără încetare. Soldații ucigași, care aveau o „normă” zilnică de omor, erau supuși unui stres enorm și pentru a rezista, ei se îmbătau și probabil foloseau și droguri. În scurt timp au început să se plângă ofițerilor de greutățile misiunii. Vai, săracii soldați, să le plângi de milă, nu alta! Suferă când omoară evrei! Omorul începea la prânz, după ce se trezeau din mahmureala beției. Comandanții de la Berlin se străduiau să „îmbunătățească” procedeul și să mărească rata zilnică a evreilor uciși. Din toate propunerile făcute de „germani buni” s-a ajuns la ecuația din lagărele morții, unde nu exista niciun contact între evreii ajunși la moarte și nemți. Metoda era următoarea: evreii ajunși în lagăr erau „selecționați”. Cei care nu erau apți de muncă erau conduși direct la așa-numitele „dușuri”, în realitate camerele de gazare. De aici erau predați unei unități de deținuți, formată în majoritate din evrei și numită Sonderkommando (unitate specială), care se ocupa exclusiv de moarte. Era un chin și de obicei ei nu rezistau mai mult de câteva luni la această muncă. Singurul contact al ucigașilor cu victimele era că doi SS-iști aruncau cele două doze de Cyclon-B printr-o țeavă de pe acoperișul „băii”. De aici și până la împrăștierea cenușii era treaba tinerilor evrei. Așa au reușit acești bandiți să-i scutească pe „sărmanii tineri SS-iști” de povara de a-i măcelări pe evrei. De aici încolo, omorului evreilor la scară industrială a funcționat fără probleme până în ultimele momente înainte de prăbușirea acestui monstru.

Îmi pare rău de tonul sinistru al acestui articol, dar trebuie să repetăm aceste lucruri cu voce tare, ca să le știe toată lumea, să nu le uite, și nu cumva să-i treacă cuiva prin minte să le repete. Amenințări nu lipsesc nici astăzi. Un exemplu este Iranul care pregătește bomba atomică cu care să „șteargă Israelul de pe fața pământului”. Ei o spun. Noroc că statul Israel stă ca o stâncă uriașă în fața acestor amenințări. Măcelul evreilor nu se va repeta niciodată!

Asher Shafrir

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

37 Comments

  • JOHANAN JANOS VASS commented on July 7, 2021 Reply

    STIMATA DOAMNA ROZENBERG
    ITHAK NOI ARE INTR-ADEVAR O EMISIUNE DE ISTORIE CONTEMPORANA A EVREILOR SI ISRAELULUI.ESTE LA ORA 8 INAINTE DE SHABATH OLAMIT DE LA ORA 9
    DOAMNA MARCA LEWIN ARE DREPTATE
    CU RESPECT
    JOHANAN VASS

    • Marica Lewin commented on July 7, 2021 Reply

      D-le Johanan Janos Vass, va mulrumesc mult pentru precizare.

      • Eva Grosz commented on July 7, 2021 Reply

        Și eu îl ascult de multe ori pe Itzhak Noi ,de obicei doar emisiunea de la 8-9 unde întotdeauna alege o temă din istoria evreilor contemporană și aduce covorbitori distinși oameni care au trăit în acea perioadă sau sunt documentați foarte bine. Doar trebuie să te trezești la ora 8 . Este ascultat de Israel și din multe colțuri ale lumii. De la ora 9 Shabat Olami…e doar o înșiruire de evenimente actuale care se petrec în lume.

  • Marica Lewin commented on July 3, 2021 Reply

    D- la Asher Shafrir, as vrea sa va întreb ceva:
    De ce planul lui Eichman de deportare, exilare, imigrare forțată ( nu știu care e termenul exact) a evreilor in Madagascar nu a fost aplicat pina la urma?
    Și de ce , dacă Republica Dominicana a acceptat 100000 de evrei europeni, au ajuns acolo doar citeva sute sau mii de evrei?
    Ma gindeam la vaporul plecat din Hamburg cu evrei germani care și- au finanțat singuri călătoria, refuzați de Cuba și SUA. Erau aproape de țărmurile Floridei și s- au întors in INFERN.
    De ce pasagerii nu au fost debarcați in țara care i- a primit?
    Va Multumesc mult.

    • Asher Shafrir commented on July 4, 2021 Reply

      Madagascar este o poveste lungă care necesită un articol (promit). Ideea nu era a lui Eichmann ci implimentarea i-a fost abordată de Heidrich. Era un plan imposibil de realizat (nu se putea ajunge acolo).
      Despre Dominicana, nu puteai ajunge acolo fără viză. Iar ideea a fost mai mult propagandă a liderului dictator, prieten cu Hitler. Așa că refugiații nu aveau încotro.

      • Marica Lewin commented on July 4, 2021 Reply

        Astept cu nerabdare articolul dvs despre Madagascar, ca loc propus de exilare al evreilor.
        Inteleg ca Republica Dominicana nu a acordat efectiv vize de intrare evreilor. Afost doar un bluff.
        Va multumesc pentru raspuns

        • BORIS MEHR commented on July 4, 2021 Reply

          SĂ NU UITĂM CĂ THEODOR HERZL A PROPUS LA UN MOMENT DAT UGANDA CEEA CE ERA LA FEL DE ABSURD CA MADAGASCAR, HEYDRICH DEȘI CU URME DE EVREI ÎN SÂNGE NU IUBEA EVREII, SE TERMINA CU UN MĂCEL ÎN AFRICA.

          • Asher Shafrir commented on July 5, 2021 Reply

            Greșit. Nu Herzl a propus ci Chamberlain în numele guvernului britanic în fața Congresului Sionist.
            Bine că i-ați găsit lui Heydrich urme de sânge ervreiesc. Care ucigaș de evrei nu avea urme??? Să fim serioși!

            • BORIS MEHR commented on July 5, 2021 Reply

              VĂ GRĂBIȚI SĂ SPUNEȚI GREȘIT, NU AM OBICEIUL SĂ INVENTEZ, RECITIȚI POVESTEA CU UGANDA, NU NUMAI HERZL, DAR ȘI ALȚI LIDERI AU ACCEPTAT IDEEA CU UGANDA, APOI A FOST RESPINSĂ. ERA UN MOMENT DE DERUTĂ. IAR DESPRE HEYDRICH SE VORBEA ÎN CERCURILE NAZISTE CU SAU FĂRĂ TEMEI CĂ AVEA BUNIC EVREU, DAR NU ARE NICI O IMPORTANȚĂ ACEST AMĂNUNT.RECITIȚI ORICUM WIKIPEDIA ȘI GOOGLE. CU RESPECT, BMM

              • BORIS MEHR commented on July 5, 2021 Reply

                La cel de-al saselea Congres Sionist tinut la Basel pe 26 august 1903, Herzl a propus Programul Englezesc Uganda ca pe un refugiu temporar pentru evreii din Rusia, aflati in pericol iminent. Cu un vot de 295 la 178 s-a decis trimiterea unei expeditii (“comisie de investigare”) care sa examineze teritoriul propus.
                Cu toate ca Herzl era sigur ca acest program nu va afecta scopul final al Sionismului, acela de a deveni o entitate evreiasca, pe pamantul sfant, propunerea sa a starnit o furtuna in congres, care aproape a dus la o factiune in miscarea sionista. Organizatia Teritoriala Evreiasca (ITO) s-a format ca rezultat al unificarii diferitor grupuri care sustineau propunerea Uganda a lui Herzl, in perioada 1903-1905.

                • Asher Shafrir commented on July 6, 2021 Reply

                  Tocmai asta am spus. Este programul englezesc. Herzl nu a propus, ci a prezentat. Nu este același lucru.

              • Marica Lewin commented on July 6, 2021 Reply

                Sotul meu asculta in fiecare simbata dimineata emisiunea de istorie contemporana a evreilor si a Israelului prezentata de Itzak Noy.
                Simbata precedenta, Itzak Noy a vorbit despre Hertzel.
                Pe sotul meu l-a impresionat intilnirea lui Hertzl cu Papa Pius al X- lea, bineinteles, dupa mari eforturi ale lui Hertzl de a i se acorda o audienta.
                Hertzl nu era un om sanatos, si a parcurs km de culoare pina a ajunge in biroul papei, scopul fiind acela de a solicita sprijinul Vaticanului pentru infiintarea statului evreu in vechea patrie, Palestina.
                Si care a fost raspunsul lui Pius al X- lea?
                Evreii sunt vinovati de deicid, de rastignirea lui Iisus; daca evreii se reintorc, nu au dreptul sa se apropie de Templu;, vor fi asteptati in Tara Sfinta de masse de calugari care ii vor converti fortat. Trebuia sa ramînem in veci ” Jidovul ratacitor”.
                D-le Boris Mehr, v-am scris pentru ca ati pomenit de Theodor Hertzl. Si pentru ca, daca i se realiza visul mai devreme, nu ajungeam la ” Solutia finala”

                • Veronica Rozenberg commented on July 6, 2021 Reply

                  Programul lui Itzhak Noi din fiecare sambata dimineata al canalul BET, nu este nici pe departe un program despre ceea ce ai scris:

                  “emisiunea de istorie contemporana a evreilor si a Israelului ”

                  Programul se numeste SHABAT OLAMIT ( Sambata mondiala sau Shabat al lumii intregi), si este un program care abordeaza o infinitate de subiecte, trece in revista nenumarate publicatii mondiale, evenimente din intreaga lume din multe domenii si desigur in situatii sau zile speciale se ocupa probabil si de ce ai scris mai sus.

                  Deci e bine sa fim corecti in exprimare si exacti in ceea ce anuntam.

                  In al doilea rand, desigur ca acest Papa Pius a fost un deplorabil reprezentant al bisericii catolice (personal nu am informatii suplimentare despre el), dar trebuie sa fii mai mult decat NAIV, ca sa-ti poti inchipui ca daca ar fi fost un papa cu intelegere si empatie, sau daca ar fi avut curajul si inteligenta sa ii “absolve” pe evrei de acele acuazatii monstruoase care i-au urmarit in decursul istoriei (si poate ca inca ii urmaresc), solutia finala nu ar fi avut evolutia pe care a avut-o in conditiile in care s-a petrecut.
                  Comntextul economic, dar mai ales social-politic al momentului , si chiar consecintele WWI, asupra Germaniei, dar nu in cele din urma indiferenta/dezinteresul practic totale, ale tarilor lumii au dus la catastrofa infaptuirii de catre criminalul Hitler si toti cei care i-au fost acoliti a acelui genocid.

                  Si nu se poate spune ca acei “copii” germani nu au avut nici o vina in desfasurarea acelui razboi, dar desigur, dupa parerea mea cel putin, chestiunea responsabilitatii si a curajului de a te opune unei chemari de inrolare intr-un razboi, poate chiar fara
                  sa-i cunosti cu adevarat menirea nu este o fapta obisnuita si acuzarea maselor de soldati pana la un anumit punct este problematica.
                  Nu cunosc suficient subiectul, dar din ceea ce stiu, in Germania in zeci de ani care au urmat perioadei de razboi rece s-a incercat o educare a publicului si a tinerei generatii in sensul in care greselile “Strabune” sa fie intelese ca sa nu mai fie repetate (vezi de exemplu cum s-a purtat Merkel cu imigrantii incepand cu anul -cred) 2014. Cat a fost interiorizat in urma acestei educatii e greu de spus. Dadusem un exemplu al unei colaborari muzicale la articolul despre pogromul de la Iasi.

                  • Veronica Rozenberg commented on July 7, 2021 Reply

                    Am gresit in legatura cu cele spuse mai sus,

                    Programul se numeste precum am spus eu si partea sa se refera la aspecte din istoria evreilor, dar nu este vorba nici de Israel .
                    Deci imi cer scuze ca am fost cam “dura”, acest post a fost determinat de faptul ca adaosul depre evrei este relativ nou (cel putin din punctul meu de vedere), emisiunea se numeste precum am spus si nu altfel (am urmarit ultimele cateva emisiuni care poarta acest nume)
                    In plus, lipsa de exactitate, care de data aceasta imi apartine mie, a fost exprimata pe larg de Marica, in posturi anterioare la care nu am reactionat.
                    Imi pare rau…si ca nu am reactionat la vemea respectiva, si ca am gresit cu comentariul referitor la emisiunea lui Itzhak Noi.

                    Multumesc de atentionare, dle Vass.

                • Asher Shafrir commented on July 6, 2021 Reply

                  Am pregătit un articol despre această întâlnire.

                • BORIS MEHR commented on July 6, 2021 Reply

                  FRUMOASĂ EVOCARE A UNUI MARE SIONIST, TH.HERZL, O LUME ÎNTREAGĂ SE OPUNEA SCOPULUI FINAL AL SIONISMULUI, DE ACEEA S-A IVIT CA SOLUȚIE TEMPORARĂ UGANDA SAU CHIAR ALASKA. ABIA DUPĂ RĂZBOI, CU SPRIJINUL SUA ȘI URSS VISUL LUI HERZL S-A PUTUT ÎNFĂPTUI ȘI NICI ACUM NU ESTE PACE.

        • Asher Shafrir commented on July 5, 2021 Reply

          Exact. Președintele de atunci Trojillo era un foarte bun prieten a lui Hitler.

  • Andrea Ghiţă commented on July 3, 2021 Reply

    O prietenă îmi reproşa de ce evoc atât de des Holocaustul. Şi eu am dilema asta. Oare nu vorbim, nu scriem prea mult despre el? Nu plictisim cititorii şi ascultătorii. Şi nu pot răspunde decât că trebuie să scriem şi să vorbim, să ţinem mereu trează raţiunea celor din preajmă. În acelaşi timp ar trebui diversificate mijloacele prin care facem acest lucru.Sunt greu de găsit cele mai eficiente şi mai decente mijloace, dar noi, cei din G2 – suntem datori să le căutăm.

    • Asher Shafrir commented on July 4, 2021 Reply

      Absolut. Oricum se uită repede. cred că nu evocăm destul. Uitați-vă la Viasat History și la National Geography. Zilnic, ore întregi doar despre această temă. Cred că Hitler nu a visat că va fi atât de popular. Se găsesc tot timpul documente necunoscute. Atunci noi, G2 să dăm uitării?!

  • Tiberiu Ezri commented on July 3, 2021 Reply

    Articol excelent si foarte instructiv. Vreau insa sa fiiu putin rau: prea putini germani, cei care au declansat urgia au murit, mai putini decat evrei si mult mai putini decat rusi. Prea putini au fost pedepsiti si asta in parte datorita colaborarii tacite ale fortelor aliate care au inceput sa sufere dupa razboi de rusofobie (in parte indrepatatita).
    Ce credeti despre acest lucru?

    • Marica Lewin commented on July 3, 2021 Reply

      Majoritatea soldaților obișnuiți germani, unii aproape copii, nu au nici o vina in declanșarea acestui război bestial.
      Au primit ordin de chemare si s- au supus. La început , poate o mare parte dintre ei , credeau in victoria imediata a Führerului.
      Dar sunt cu totul de părerea Dvs ca monștri care au plănuit, organizat și dus la îndeplinire un asemenea genocid. (și nu ma refer numai la evrei), trebuiau sa fie judecați și pedepsiți, nu sa li se înlesnească fuga in America de Sud și in alte părți ale globului.
      O consecință nefasta a fost și rolul jucat de Haj Amin al Huseini in atacarea Israelului din 1948.
      Haj Amin figura printre marii Criminali de Război din Procesul de la Nürnberg .

    • Asher Shafrir commented on July 4, 2021 Reply

      Sunt de acord. Și ca dovadă este refacerea demografică a populațiilor. Populația germană și-a revenit ca mărime în câțiva ani, pe când populația rusă nu reușește să crească cum trebuie nici astăzi. Iar evreii, ai scris că sunt 16,5 milioane. După studii demografice, dacă nu era holocaustul trebuia să ajungă până în 2040 la 50 de milioane. Așa că din punct de vedere demografic naziștii au omorât 30 de miliona de evrei și nu 6 milioane, fiindcă se iau în considerație copiii și nepoții – potențialul de mărime a populației.

      • Marica Lewin commented on July 6, 2021 Reply

        D-l Tiberiu Ezri a scris in documentatul articol ” Evreii din insule”, ca nr evreilor inainte de Holocaust era de aproape 17 milioane.
        Acum ar fi in lume in jur de 14 milioane de evrei , D-l Ezri da cifrele exacte, eu am preluat de la d-lui cu aproximatie.
        Da, populatia Germaniei a sporit dupa terminarea razboiului, popoarele rus si evreu nu au reusit dupa 3 patrimi de veac sa-si refaca numarul.
        A fost emotionant ca s-a comemorat in Israel, in onoarea Rusiei, 75 de ani de la eliberarea lagarului Auschwitz

  • Marica Lewin commented on July 2, 2021 Reply

    Exceptional articol! Foarte trist.
    Daca soldatii germani erau atit de “sensibili” la omorirea evreilor, de ce nu s-a renuntat la aceasta idee?

    • BORIS MEHR commented on July 4, 2021 Reply

      CRED CĂ ERAU SS-IȘTI CARE ERAU IMUNI LA MILĂ, IAR KAPO DIN SONDERKOMANDO ERAU NIȘTE NENOROCIȚI DESTINAȚI EXTERMINĂRII

      • Asher Shafrir commented on July 5, 2021 Reply

        Kapo și Sonderkomando nu este același lucru. Aceștia în majoritate erau băieți evrei tineri care aveau treabă doar cu morții și cu cenușa. Nu erau deloc nenorociți. E adevărat că mulți au fost exterminați. Kapo – unii erau răi din fire, alții erau răi de nevoie și alții erau „normali”.

        • Andrea Ghiţă commented on July 5, 2021 Reply

          Domnule Shafrir, afirmaţiile Dvs. atât de “sigure” m-au cutremurat, Citez: “Nu erau deloc nenorociți. E adevărat că mulți au fost exterminați”. Aproape toţi au fost exterminaţi. Din cele câteva mii de membri ai Sonderkommano au supravieţuit câteva zeci, după unii 20, după alţii 90. Nu au avut “treabă doar cu morţii şi cenuşa”, cI şi cu oamenii care urmau să fie gazaţi, pe care îi asistau la dezbrăcare şi îi conduceau în camerele de gazare. Atunci când curăţau camera de gazare se întâmpla să recunoască printre decedaţi persoanele pe care le conduseseră cu puţin înainte la “duşuri”. Cum puteţi să spuneţi că nu erau deloc nenorociţi?! Dar cum erau? Norocoşi? Mulţumiţi? Nici măcar iluzia supravieţuirii nu o aveau.

          • Asher Shafrir commented on July 5, 2021 Reply

            Două observașii.
            Nu demult a apărut cartea „Sonderkomando” – cea mai importantă mărturie a supraviețuitorilor din ultimii 20 de ani. În curând vă voi aduce datele cărții.
            În al doilea rând, fratele mai mic al tatălui meu din Cluj, Seres Gyula a fost în această grupare și înainte de moarte am mai auzit câte ceva și voi povesti odată. Era printre cei duși în marșul morții la Buchenwald și prinși pe drum de americani.
            Cât despre camerele de gaze, eu știu că ei doar scoteau cadavrele. Vedeți în engleză mărturia lui Shlomo Venezia. Dar poate la sfârșit de grabă se făceau compromisuri.

          • Asher Shafrir commented on July 6, 2021 Reply

            Am geșit un singur lucru. Am scris că se ocupau cu morții în loc să scriu cu moartea. Aveți dreptate că ei se ocupau și de păr, dinți, pantofi, haine etc.
            Rezultatul oboselii mele excesive.

            • Andrea Ghiţă commented on July 6, 2021 Reply

              Nu asta era esenţa celor remarcate de mine, ci reacţia la faptul că dvs. aţi scris că cei din Sonderkommando “nu erau deloc nenorociţi”. Nu vă supăraţi, dar mi-a stat mintea în loc când am citit. Cum adică NU ERAU NENOROCIŢI?!

              • Asher Shafrir commented on July 6, 2021 Reply

                Acuma îmi dau seama că probabil nu am înțeles cuvântul „nenorocit” în sensul scris, ci din limbajul vulgar „ești un nenorocit”.
                Din păcate, acum când mă uit în DEX eu l-am înțeles după definiția nr. 3 „care aduce sau constituie o nenorocire” și nu probabil după primele două definiții.
                Ultimul lucru care-mi trecea prin minte este cea ce v-ați referit la mine. Cred că nici nu este nevoie de explicații.

                • BORIS MEHR commented on July 9, 2021 Reply

                  LA 7 OCT. 1943 A AVUT LOC O REVOLTĂ EROICĂ A CELOR DIN SONDERKOMMANDO LA AUSCHWITZ.

                  • BORIS MEHR commented on July 9, 2021 Reply

                    RECTIFIC 1944

        • BORIS MEHR commented on July 5, 2021 Reply

          nu mi-este clar ce statut aveau Kapo şi Sonderkommando

          • Asher Shafrir commented on July 6, 2021 Reply

            Pe curând

        • Marica Lewin commented on July 6, 2021 Reply

          Un roman de actiune, ” ODESSA file” de Frederic Forsyte incepe prin gasirea jurnalului scris dupa insemnarile din lagar a unui fost Kappo. In momentul sinuciderii lui.
          Detinutul devenise Kappo pentru a supravietui si a demasca un notoriu criminal de razboi, un sadic, Roshman, conducatorul lagarului din Riga. Roshman, unul din acuzatii de la Nürenberg si evadat in Argentina.
          ODESSA era numele organizatiei care ajuta fostii nazisti sa se ascunda, salveze, dar mai ales sa-si continue activitatea si sa revina la putere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *