Pogromul de la Iași: o comemorare care declanșează reacții viscerale de ură pe internet

Am încheiat cea mai completă prezentare făcută în presă Pogromului de la Iași, de la care s-au împlinit 80 de ani: interviuri inedite cu supraviețuitori ai pogromului și trenurilor morții, evocarea românilor care au salvat evrei punându-și viața în pericol și care au fost distinși cu titlul Drept între Popoare de către Memorialul Holocaustului Yad Vashem de la Ierusalim, precum și modul de reflectare a acestor evenimente de-a lungul timpului, cu propaganda, minciunile și manipulările de rigoare.

Mă așteptam la reacții adverse la aceste articole, iar așteptările mele nu au fost înșelate. Comentariile din subsol au fost ca de obicei predominant negative și n-am să le fac publicitate citând din textul lor, unele fiind de o abjecție înfiorătoare.

Ce voi face însă va fi să încerc să disting tipuri de reacții întâlnite. Poate cel mai frecvent este whataboutism-ul. Derivat din expresia englezească what about – dar despre acest tip de reacție face trimitere la crimele comunismului. Trimiterea este generală – “comuniștii au omorât mult mai mulți, de ce nu vorbiți și despre asta?”, de parcă un articol ar putea să povestească de fiecare dată istoria întregii omeniri.

O altă trimitere este specifică și se referă la presupusele crime comise de evrei împotriva românilor: “dar despre atacurile evreilor împotriva armatei române care s-a retras din Basarabia de ce nu spuneți nimic?”  Observați lipsa de logică: retragerea a avut loc cu un an înaintea Pogromului, în cu totul alt teritoriu și se invocă atacuri răzlețe pentru a justifica un genocid. Iar aici intrăm în mod evident pe teritoriul antisemitismului.

Antisemitism care se extinde și la clișeele cu privire la regimul comunist. Cu alte cuvinte Pogromul de la Iași ar fi fost justificat pentru că Antonescu într-un fel știa că după război evreii (Ana Pauker, Valter Roman, Alexandru Nicolschi și înșiruirea devenită tradițională pentru antisemiți) vor aduce comunismul (nu înainte de a-l executa).

Alt tip de reacție este minimalizarea sau chiar negarea evenimentelor din 1941. Bilanțul victimelor pogromului și a Trenurilor Morții citat de Raportul Comisiei Wiesel variază între 13.266 (cifră avansată la acea vreme de Serviciul Special de Informații) până la 14.850 (cifră avansată de Comunitatea Evreilor Iași după război).

Iar această minimalizare nu vine din neant, ci își are originea în istorie, de la comunicatul lui Antonescu la câteva zile după pogrom, care vorbea de 500 de iudeo-comuniști executați la Iași, sau chiar de la Ceaușescu care pe 9 mai 1975 spunea “imediat după declanșarea războiului antisovietic, a fost organizat un adevărat pogrom împotriva forțelor anti-fasciste, în cursul căruia, la Iași, au fost asasinate peste 2000 de persoane”. Inutil să adaug că civilii nevinovați masacrați la Iași devin “iudeo-comuniști” la Antonescu și se transformă în “forțe anti-fasciste” la Ceaușescu care ridică, ce-i drept, numărul victimelor de la 500 la peste 2000.

Așa și cu comentariile care pun la îndoială cifrele recunoscute oficial de statul român prin Raportul Comisiei Wiesel.

Un alt tip de minimalizare se referă la făptuitori, care ar fi în opinia celor care comentează o infimă minoritate. Și aici există un precedent istoric, când autoritățile antonesciene au găsit un țap ispășitor în persoana sergentului în rezervă, fostul legionar Mircea Manoliu, căruia i-au pus în cârcă “dezordinile de la Iași”. Adevărul istoric e că Pogromul de la Iași a fost înfăptuit cu știința lui Antonescu, de militari, jandarmi, polițiști și civili români, cărora li s-au alăturat și militari germani și aici e vorba de sute, dacă nu de mii de oameni implicați în masacru.

Un alt tip de reacție este conspiraționismul. Pogromul a avut loc, dar de fapt totul face parte dintr-un plan diabolic al evreilor, care bineînțeles conduc lumea și care au provocat regimul Antonescu și de fapt întreg Holocaustul, unul dintre scopuri fiind înființarea statului Israel.

Numitorul comun al tuturor acestor comentarii este lipsa de compasiune și empatie și până la urmă, o ură viscerală. Și acest tip de reacție combinat cu veșnica lamentație cu privire la suferințele multiseculare ale românilor neprihăniți și toleranți din cauza răutății altora este nociv și are ca efect pierderea simpatiei față de care atâția români tânjesc și care suferă de mania persecuției.

Petru Clej

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

45 Comments

  • BORIS MEHR commented on July 4, 2021 Reply

    ACAD. NICOLAE CAJAL SPUNEA CĂ JIDANUL ESTE EVREUL CARE IESE. LĂSÂND GLUMA DEOPARTE CITIM DEFINIȚIA TERMENULUI ÎN DEX, APROBAT DE ACADEMIE, TERMENUL ESTE EXTINS ȘI ARE CONOTAȚII NEGATIVE. PERSONAL NU MI S-A SPUS ÎN FAȚĂ JIDAN, CINEVA M-A informat cândva că directorul meu a spus – eu pe jidanul ăsta nu-l trimit în străinătat că poate pleca și singur în ISRAEL.IN LIMBA MAGHIARĂEVREUL ESTE NUMIT JID, EXACT CA îN RUSĂ UNDE ESTE PEIORATIV. LA NOI A.C.CUZA ESTE PRIMUL PROPAGATOR AL IDEOLOGIEI ANTISEMITE SAU PRINTRE PRIMII, EL SPUNEA – MIE ÎMI PLAC EVREICELE, DAR NU-MI PLAC JIDANII. ORICUM, NOI, EVREII SUNTEM SENSIBILI PE BUNĂ DREPTATE LA ACEASTĂ INVECTIVĂ DUPĂ TEROAREA LEGIONARĂ ȘI ANTONESCIANĂ. INCULTURA PRELUNGEȘTE ACEASTĂ CONCEPȚIE DESPRE EVREUL NECINSTIT, NUMIT DESIGUR JIDAN. RECOMAN PT. CEI CE NU AU CITIT, CARTEA LUI ANDREI OIȘTEANU – IMAGINEA EVREULUI ÎN CULTURA ROMÂNĂ. TOTUȘI GENERALIZAREA ESTE O EROARE. MĂ ASOCIEZ PĂRERII DOAMNEI ANDREEA GHIȚĂ.

  • Klein Ivan commented on July 4, 2021 Reply

    Cenzura există avînd mare grijă ca publicului să nu-i parvină adevărul / întreg adevărul / nimic altceva decît adevărul ( the truth, the whole truth, and nothing but the truth ) . K.I.

  • Sami Steckelberg commented on July 4, 2021 Reply

    Din câte se observă ,românii se ocupă mult cu istoria contrafăcută (nu contrafactuală). Reacțiile viscerale (pe care le-am observat de mult) care vor să “justifice” cumva crimele abominabile şi jaful instituționalizat, demonstrează o dată în plus că România şi marea majoritate a românilor n-au învățat nimic din istoria recentă. Autovictimizarea şi construcţia profilului de “popor blajin şi ospitalier” nu fac decât să arate fatța adevărată a acestui popor xenofob şi îndeobşte antisemit.

    • BORIS MEHR commented on July 4, 2021 Reply

      regret, ca evreu trăitor în ROMÂNIA, nu pot fi de acord cu dl. STECKELBERG și nici afirmația celebrei HANNA ARENDT, poporul român NU ESTE MAI ANTISEMIT ca alte popoare implicate în HOLOCAUST, rude ale mele au pierit În TRANSNISTRIA, dar FĂRĂ ANTONESCU poate că nu avea loc această tragedie cumplită sau o provocau naziștii. eu zic să nu identificăm pe criminali cu un popor , care are și bune și rele, declarându-l pe veci vinovat nu vom obține decât o reacție negativă. CUNOSC ROMÂNI CARE NU SUNT ANTISEMIȚI, EXEMPLU CHIAR DL. CLEJ cu TOT STILUL SĂU ABRUPT. ÎN SEC XVII -XVIII EVREII DIN UCRAINA ȘI POLONIA AU GĂSIT REFUGIU ÎN ȚĂRILE ROMÂNE. ACOLO AU FOST POGROMURI DE NEUITAT. NU CAUT SĂ FIU AMABIL CU ROMÎNII, DAR ORICE GENERALIZARE ESTE MINATĂ DE ERORI.

      • Andrea Ghiţă commented on July 4, 2021 Reply

        Sunt de acord să nu extindem la tot poporul relele comise de indivizi, dar să nu uităm de legislaţia antisemită care a fost votată şi pusă în practică de aleşii poporului.

        • BORIS MEHR commented on July 4, 2021 Reply

          dictatura regală și cea antonesciană au desființat orice activitate parlamenrtară, nu știm ce voia poporul

          • BORIS MEHR commented on July 4, 2021 Reply

            din păcate asistăm azi la un HOLOCAUST al amintirii, ceea ce este cel mai grav

      • Sami Steckelberg commented on July 4, 2021 Reply

        Stimate domn. Domnul Clej e printre puținele voci normale în țara anormală numită România şi pentru aceasta este blamat şi acuzat că este stipendiat de “oculta” evreiască. Mai sunt şi alte voci dar a domnului Clej e cea mai puternică. Antisemitismul e endemic la români şi sunt învățați de mici că evreu/jidanul e ce poate fi mai rău. În 1977-1978 am făcut armata în România ca TR-ist. În pluton cu mine era un tip (se numea Seba Tudor şi era dintr-un sat din Teleorman). Numele meu de familie fiind “foarte românesc” l-a stârnit pe individ întrebându-mă ce neam.sunt. Evident că i-am răspuns că sunt evreu. Omul a rămas tare nedumerit şi mi-a spus că n-a auzit de aşa un neam. Ca să-l lămuresc, i-am sous că sunt jidan. Revelația a fost extraordinară. Răspunsul: păi voi l-ați omorât pe domnu’ Isus şi sunteți un neam rău. Q.e.d. Şi să nu mai aud că învinuim poporul român în cvasimajoritate ca fiind antisemit. E dureros dar adevărat.

        • Andrea Ghiţă commented on July 4, 2021 Reply

          Şi totuşi, chiar dacă nu vreţi să auziţi, nu poate fi învinuit niciun popor în întregime de ceva. Asta noi, evreii, ar trebui să înţelegem cel mai bine şi să ne comportăm în consecinţă. Deci, chiar dacă nu vreţi să auziţi aşa ceva, eu îmi exprim opinia în Reply la comentariul DVs.

          • Sami Steckelberg commented on July 4, 2021 Reply

            Respect opinia dvs, dar continui să-mi mențin cu tărie părerea. Chiar dacă o jumătate din viață am trăit în comunism, nu pot să nu-mi aduc aminte de înjosirea, bătaia de joc ,insinuările şi provocările antisemiților.Chiar dacă doriți să fiți corectă politic, adevărul trebuie rostit fără teamă. Cu multă considerație stimată doamnă.

        • Veronica Rozenberg commented on July 4, 2021 Reply

          Pe ce baza aduceti aceste invinuiri?
          Faptul ca se folosea termenul jidan nu reprezinta nimic. Sunt limbi in care o varianta a jidanului este traducerea oficiala a cuvantului evreu..

          Seba Tudor, un om simplu, este doar atat un roman simplu.
          Consider comentariul dvs ca o forma de sustinere a persoanei autoare a articolului,nu al pozitiei pe care incearca s o apere.

          • Eva Grosz commented on July 4, 2021 Reply

            Veronica, poate memoria nu vrea să-și aducă aminte. Jidan…ți-ar conveni să auzi pe cineva numindu-te astfel ? Chiar nu te-a deranjat …atunci..? E prima oară că aud acest lucru. Curios ??? De fiecare dată învață omul ceva.

        • BORIS MEHR commented on July 4, 2021 Reply

          EXACT CE SPUNEAM, EXRAPOLAȚI UN EXEMPLU DIN ARMATĂ LA UN POPOR DE 19 MIL. INDUIVIDUL ESTE DATOR ANTISEMITISMULUI TEOLOGIC ȘI MAI ESTE F. IGNORANT, APROAPE ORICE ROMÂN ȘTIE CE ESTE UN EVREU, CHIAR DACĂ IL NUMEȘTE JIDAN, CARE ÎN PARANTEZĂ FIE SPUS ERA UN TERMEN NEUTRU ÎN SEC. XIX. CUNOSC ȘI ACUM OAMENI INCULȚI CARE FOLOSESC ACEST TERMEN, ARE VECHIME. PUNCT, SCUZE.

  • BORIS MEHR commented on July 4, 2021 Reply

    DIN FERICIRE URGIA ANTISEMITĂ M-A OCOLIT, NĂSCUT FIIND ÎN 1941 ÎN FOSTA URSS. DUPĂ RĂZBOI ANTISEMITISMUL A DEVENIT PROHIBIT PÂNĂ ÎN 1989. DEMOCRAȚIA A DESCHIS ȘI PORȚILE UNUI ANTISEMITISM PONDERAT, SĂ-I SPUNEM AȘA. SAITURI ȘI COMENTARII ANTISEMITE ABUNDĂ PE GOOGLE, FB, ETC. CUI NU -I ESTE LENE TRAGE UN SCUIPAT PE ISTORIA ȘI DEMNITATEA EVREILOR, DE OBICEI SEMNĂTURILE FIIND FANTEZISTE, OCHIUL, DREPTUL, LUPUL DE VEGHE, ETC. OMAGIILE ADUSE UNOR PERSONAJE ISTORICE, INCLUSIV ANTONESCU, ZELEA, UNOR LIDERI LEGIONARI SE ÎNSCRIU ÎN ACEEAȘI TEMĂ, CA ȘI NEGAREA DESCHISĂ A HOLOCAUSTULUI DIN ROMÂNIA.. LA FEL ANTIISRAELISMUL PREZENT ÎN COMENTARII ARE ACEEAȘI RĂDĂCINĂ ANTISEMITĂ. VORBIND DESPE ANTISEMITISM , EL ESTE DIVERSIFICAT ASTFEL-
    – RELIGIOS
    – IDEOLOGIC DE TIP RASIST, NAZIST, LEGIONAR, ETC,
    – POLITIC – DE DREAPTA SAU DE STÂNGA,
    – INSTINCTUAL CE ȚINE DE PSIHOPATOLOGIE.
    NICI UN POPOR NU ESTE FERIT DE ASEMENEA TARE. DECI SĂ NU VORBIM DE BUNĂTATEA GENERALIZATĂ LA NICIUN POPOR. LEGENDA MIORIȚEI CHIAR ASTA ARATĂ, UNU-I MOLOVEAN, ALTUL E MUNTEAN SAU VRÂNCEAN, ETC. DOAR EROUL ESTE DE TREABĂ ȘI ESTE SACRIFICAT. NOI, EVREII AM IUBIT PATRIA ÎN CARE AM CRESCUT. NU EXISTĂ O CONSPIRAȚIE EVREIASCĂ, ESTE FANTEZIA BOLNAVĂ A UNORA.

  • Marica Lewin commented on July 3, 2021 Reply

    Pe grupul pe FB, “ Solidari cu Israelul”, s- a postat un discurs tinut la comemorarea celor 80 de ani de la Pogromul de la Iași . Persoana era ziarist, reprezentant al unui partid,, sau deținea o funcție importantă,nu știu. Discursul a exprimat compasiune sinceră pentru tragedia evreilor din 1941, a înfierat masacrul și neomenia de atunci, regreta ca un act așa de bestial a avut loc pe pămînt românesc.
    Ca si D- l Petru Clej, am fost surprinsă de comentarii.
    Un intelectual fin, un erudit, român care de zeci de ani nu mai locuiește in țara natală, reproșa ca se amintește Pogromul sau Holocaustul mereu, cel putin de 12 ori pe an, si nu se spune nimic despre suferința românilor la intrarea rușilor in Basarabia si Bucovina. Nu este comemorată fărădelegea de la Fîntina Albă, brutalitatea cu care s- a tras atunci in români. Apoi despre deportarea românilor in 1940, in Siberia. Acest domn, “ prieten “ al evreilor si Israelului, admitea totuși ca in trenurile de vite cu destinația Siberia, au fost încărcați si evrei.
    A continuat mult pe aceasta tema, ca nr victimelor , evrei, romi, ruși, etc este trucat, fals, in realitate mult inferior statisticilor și declarațiilor oficiale.
    O totala confundare a punctelor de vedere. Avem empatie atit pentru suferința evreilor cit și a românilor, pentru toți năpăstuiții soartei, indiferent de etnie.

    • Petru Clej commented on July 3, 2021 Reply

      Asta se numește “Whataboutism” și este în esență o invenție a propagandei sovietice. Atunci când americanii criticau încălcarea drepturilor omului în URSS, replica sovietică era “What about discrimination of blacks in the US?” Așa și ceu cei care invocă de fiecare dată crimele comuniștilor de ori câte ori sunt pomenite crimele fasciștilor. În ultimă instanță e vorba de antisemitism.

    • Petru Clej commented on July 3, 2021 Reply

      Iată ce spunea directorul Centrului pentru Studierea Istoriei Evreilor din România, Adrian Cioflâncă, într-un interviu pe care i l-am liuat în 2015

      A condiționa memoria Holocaustului de memoria comunismului este ca și cum am intra în logica întoarsă pe dos a competiției totalitare dintre fascism și comunism. Am observat zilele acestea patru tipuri de raționamente:

      1) Excluzionismul: memoria comunismului o exclude pe cea a Holocaustului. Excluzionismul introduce insidios sugestia că evreii au adus comunismul și că Holocaustul a fost cumva justificat, iar memoria Holocaustului e o formă de gratificare a comunismului. E categoria cea mai radicală în care găsim neo-legionari, antisemiți, anticomuniști nedemocratici etc.

      2) Falsul comparatism, al celor care ne îndeamnă să comparăm Holocaustul și comunismul doar pentru a vedea asemănările sau pentru a atrage asupra comunismului tipul de atenție de care are parte Holocaustul. Falsul comparatism anulează diferențele și presupune că crima s-a produs în același fel într-o parte și în alta, or există și diferențe esențiale care trebuie recunoscute în orice demers de cunoaștere.

      3) Universalismul suferinței. Pledat de cei care, atunci când aduci vorba de suferințele din timpul Holocaustului, îți invocă toate suferințele din lume și din toate timpurile. Efectul este că specificitatea Holocaustului își pierde semnificația și că agenții memoriei Holocaustului sunt făcuți datori să slujească pe altarul tuturor memoriilor.

      4) Memoria simetrică. Este rezultatul unui tip de tranzacție, dacă nu chiar de șantaj: memoria comunismului îi spune memoriei Holocaustului că te las să te manifești dacă mergem braț la braț. Or este vorba de memorii parțial diferite, cu referențiale și resurse sociale uneori diferite. Memoria suferințelor din timpul comunismului trebuie să trăiască prin forțe proprii și să iasă din logica tranzacțională, care jignește memoria celor care au suferit în Holocaust.

  • Tiberiu Ezri commented on July 3, 2021 Reply

    Evreul Mark Zuckerberg cu Facebook si toate mediile barfitoare care i-au urmat, produc niste daune de neimaginat a caror rezultate ne vor lovi in viitor ca un boomerang. Sa dau doar cateva exemple:
    Catastrofala primavara araba, atat de elogiata de Hussein Barak Obama, shamingul copiilor, inflorirea pedofiliei, antisemitism, xenofobie, indrumare la crime, ura, etc, etc, etc.
    Ma gandesc unde este filtrul cuvantului raufamat CENZURA?

    • Andrea Ghiţă commented on July 3, 2021 Reply

      Nu cred că vina e a lui Mark Zukerberg şi reţelele sociale. Pe aceleaşi reţele se întâmplă şi multe lucruri pozitive, poate chiar mai multe. Ele au acţionat dooar ca un turnesol pentru indetificarea răului care există (de când lumea) în buloboanele minţii omeneşti. Şi cred că el se poate combate uzând de aceleaşi reţele şi altele instrumente care vor veni. Dacă nu erau aceşte reţele răul ieţea la iveală pe altă cale violentă şi mai periculoasă.

    • Klein Ivan commented on July 5, 2021 Reply

      Cenzura există avînd mare grijă ca publicului să nu-i parvină adevărul / întreg adevărul / nimic altceva decît adevărul ( the truth, the whole truth, and nothing but the truth ) . K.I.

  • Klein Ivan commented on July 2, 2021 Reply

    Articol corect cu conținutul în concordanță cu titlul . O analiză a unor ” mizilicuri ” ( vezi comentariul lui P.C. ) , potrivită oricăror comemorări viitoare ( sau trecute ) ale evenimentului . Articolul dnei A.G. ” Cum să te aperi de profanare şi vandalizare?! ” , exprimînd realitatea prin prizma sentimentelor personale e de preferat unei statistici reci . Începutul articolului ( primul în Baabel semnat P.C. ) specificînd că ” Am încheiat cea mai completă prezentare făcută în presă Pogromului de la Iași…” îmi reamintește de vorba romînească ” lauda de sine nu miroase a bine “. K.I.

    • Petru Clej commented on July 2, 2021 Reply

      Dacă doriți să vedeți cum a acoperit RFI comemorarea Pogromului de la Iași vă pot da amănunte, comparați cu ce s-a publicat în restul presei de limba română și trageți singur concluziile. N-ați învățat că “românească” e scrie cu “â” sau ați rămas cu ortografia impusă de Stalin?

    • Eva Grosz commented on July 3, 2021 Reply

      D-le Klein cred că este cazul să-i mulțumim D-lui Petru Clej că se ocupă cu antisemitismul din România . Felul în care a pus problema este legat de comentariile înjositoare ale antisemiților la prezentarea dânsului în presă cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la Pogromul din Iași. Știm bine că aceste comentarii veninoase se întind tot mai mult și pătrund și în inima celor necomntaminați. Poate putem aduce un cuvânt de mulțumiire D-lui Clej, pentru munca lui perseverentă, de ani de zile în domeniul holocaustului român. Nu credeți ?

      • Marica Lewin commented on July 3, 2021 Reply

        Activitatea D- lui Petru Clej de a demasca antisemitismul și holocaustul românesc este consecventa,remarcabila , profund umană. sustinuta de ani de zile.
        Pogromul de la Iași a rămas o rana deschisă pentru părinții mei de- a lungul întregii lor vieți, ca și pentru alți mulți supraviețuitori.
        De aceea, apreciez in mod deosebit sinceritatea , integritatea și curajul D- lui Petru Clej de a lua atitudine împotriva reacțiilor fata de Pogrom ale unor indivizi, reactii umilitoare nedrepte si jignitoare
        Ma asociez D- nei Eva Grosz pentru a- mi exprima mulțumirile D- lui Petru Clej.
        PS. Este un articol de excepție .

        • Klein Ivan commented on July 4, 2021 Reply

          E.G. & M.L. – Nu văd de ce să mulțumesc d. P.C. pentru articol și nici atît pentru o activitate de care eu nu am cunoștință . Neștiind în ce constă nu am idee de eficacitatea ei în combaterea antisemitismului ( bănuiesc că prezentarea dînsului n-a fost citită de cei care s-au grăbit s-o comenteze negativ ) . Nu am idee în ce constă ” integritatea și curajul D- lui Petru Clej de a lua atitudine împotriva reacțiilor fata de Pogrom ale unor indivizi “… care probabil nu-l citesc . Nu am idee dacă activitatea d.P.C. e retribuită . Nu am mulțumit pentru articolul dnei A.G., articol pentru care , cum am mentionat , am preferințe . K.I.

          • Andrea Ghiţă commented on July 4, 2021 Reply

            Domnule Ivan Klein (prefer să vă scriu numele întreg pentru că Baabel nu este o batistă cu monograme), puteţi să vă lămuriţi cu activitatea îndelungată a gazetarului Petru Clej, dând o simplă googlare. Ca să vă fie mai simplu vă sugerez să citiţi articolele sale publicate pe pagina RFI România https://www.rfi.ro/, pe site-ul Contributors https://www.contributors.ro/ şi revista Acum https://acum.tv/ care nu mai apare, dar arhiva ei este pe Internet. După aceea vă puteţi decide să-i mulţumiţi sau nu. Sunt sigură că domnia sa nu a depus această activitate pentru a primi mulţumirile cuiva, ci din convingere.

            • Klein Ivan commented on July 4, 2021 Reply

              Stimată Doamnă Andrea Ghiță , Citind articolul domnului Petru Clej , bine scris – exceptînd fraza de început – pe o tematică cunoscută de mine , nu mi-a trezit interesul de a-i cunoaște activitatea gazetărească .

              • Andrea Ghiţă commented on July 4, 2021 Reply

                Erau informaţii esenţiale legate de acest autor.

  • BORIS MEHR commented on July 2, 2021 Reply

    AM POSTAT PE PAGINA MEA O MENŢIUNE DESPRE ADUNAREA DIN PARLAMENT DEDICATĂ POGROMULUI, CUVÎNTĂRILE AU FOST CORECTE, DAR PE PAGINA MEA AU APĂRUT OBIECȚII – ROMÂNUL ESTE PROST DE BUN ȘI TOLERANT
    – EVREII AU ADUS COMUNISMUL EX. MARX, LENIN
    – UNGURII ȘI ALȚII AU FOST MAI RĂI
    -NU ÎNVINUIȚI POPORUL
    ESTE O SINTEZĂ CLARĂ A OPINIEI MAJORITĂȚII OAMENILOR CARE NICI NU CONSIDERĂ ACESTE OPINII ANTISEMITE. ȘI TOTUȘI SUNT.

    • BORIS MEHR commented on July 2, 2021 Reply

      IDNTIFICAREA LUI ANTONESCU CU POPORUL SPRE A JUSTIFICA HOLOCAUSTUL ESTE O URMARE A PROPAGANDEI NAȚIONAL-COMUNISTE

  • Petru Clej commented on July 2, 2021 Reply

    Alt tip de reacție whataboutistă: “Da’ Israelul (evreii, j…ii) ce face cu palestinienii, de aia de ce nu spuneți nimic?”

  • Veronica Rozenberg commented on July 1, 2021 Reply

    Vorbiti despre “cea mai completă prezentare făcută în presă Pogromului de la Iași, de la care s-au împlinit 80 de ani”

    Despre care presa este vorba?
    Este vorba de o presa romaneasca oficiala?, caz in care as intreba, cum de nimeni nu se sesizeaza dintre oficialitatile romane. Toate personajele din Romania, in guvern sau parlament, sustin aceste atitudini oribile, despre care vorbiti?
    Oare rezultatele Comisiei WIesel nu au miscat nimic in starea de spirit, atitudinea si actiunea politica a romanilor? Doar evreii sunt cei care au mai facut o repetitie la tragediile prin care ei sau parintii si bunicii lor au trecut?

    In rezumat, cele scrise de dvs caracterizeaza pe cine?
    Presa, mass-media, politicienii, populatia din Romania, sau cei care sunt prezenti pe retele de socialziare?

    • Petru Clej commented on July 2, 2021 Reply

      1) Radio France Internationale România
      2) Ce este aceea “presă românească oficială”?
      3) Să vă dau un exemplu: în februarie 2021 justiția română a pronunțat prima condamnare pentru negarea Holocaustului, după aproape 19 ani de la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență 31/2002 care o incriminează. Așa că mizilicuri precum comentariile de pe internet nu intră în atenția Parchetului
      4) Raportul Comisiei Wiesel n-a mișcat practic nimic. Dimpotrivă, oameni ca senatorul AUR Sorin Lavric fac apologia unor criminali de război condamnați ca Mircea Vulcănescu și Radu Gyr de la tribuna senatului sub privirile bovine ale președintei Anca Dragu;
      5) Caracterizarea mea se referă în general la subsolurile articolelor mele. Îmi aduc aminte anul trecut când am postat articolul depre Pogromul de la Dorohoi la împlinirea a 80 de ani am avut vreo 400 de comentarii, 99% ostile, și vreo 90% antisemite

      • Veronica Rozenberg commented on July 3, 2021 Reply

        Multumesc pentru raspuns, mai adaug cateceva:

        – Presa oficiala, probabil ca nu mai exista in Romania, sau daca ar exista nu va pot spune care ziare ar reprezenta vreunul din multele partide, ai caror reprezentantii sunt alesi in parlament.
        – Inteleg ca dvs sunteti un ziarist de mare prestigiu, cu toate acestea nu stiu daca se poate caracteriza atitudinea unei tari, popor, doar dupa reactiile (chiar si in procent aparent ridicat) fata de articole aparute pe Internet.
        – Din propria mea experienta, de cca 10 ani, in care am vizitat Romania (2006-2016) si am avut legaturi cu autoritati romanesti diverse, nu am ramas cu impresia dvs, adica de manifestare a unui antisemitism visceral. Incerc sa sper ca ceea ce vi se intampla nu este totusi reprezentative pentru o colectivitate care numara peste 19 milioane. Un studiu, care banuiesc ca exista ar putea contine o statistica a nr. de persoane din retelele de socializare care va frecventeaza in scrierile dvs, raportat la totalul populatiei, sau cel putin la totalul “internetistilor”. Dupa o asemenea comparatie ar fi mai real de decis care este atitudinea reala a romanilor, fata de evrei.
        – Este adevarat ca partidul AUR, si Lavric, a depasit limitele pe care le-am fi dorit sa le aiba un reprezentant public, dar sa nu uitam ca acest partid a patruns in parlament doar dupa ultimele alegeri (sper ca nu gresesc). Este probabil o recrudescenta nedorita a unei atitudini nationaliste de dreapta, poate o reinviere a unei actuale Romanii Mari.

        And last but not least…

        Daca reactionati si la alte posturi ale dvs, cu subtilitatea cu care ati reactionat la comentariul facut de I.K, imi permit sa banuiesc ca aceasta poate sa produca unele dintre comentariile ostile pe care le mentionati.

        • Eva Grosz commented on July 4, 2021 Reply

          Veronica, comentariile internetiștilor sunt reale. În spatele lor se acund adevărați oameni în carne și oase , cărora le convine să nu fie văzuți, dar să comenteze liberi ,să lovească ,să nege, să jignească. Internetul este aztăzi cea mai largă formă de comunicare, oricât ai încerca să o minimalizezi , sau să o faci fără valoare. Anumite revolte, demonstrații anti sau pro s-au realizat cu ajutorul internetului. Nu, nu e numai partidul de Aur, sunt mulți din cetățeniii României, Poloniei, Ungariei ,etc,care au întețit ura antisemită. Chiar azi s-a amintit de ea la radio reshet Beit în Israel. În acel reportaj s-a exprimat faptul respectivele state susțin ,că nu evreii ,ci respectivele popoare au suferit din cauza nazismului . Știim că toată lumea a suferit în fiecare război, dar să începem să minimaizăm lichidarea poporului evreu, prin a pune în balanță suferința altora? Atunci să punem : A fost vreun popor gazat ,doar pentrucă a fost evreu ?Începând din pântecele mamei? Fenomenul de antisemitism în Europa a luat amploare . Și aici este un mare pericol pe care D-ul Petru Clej încearcă să îl aducă în atenția cititorilor. Eu i-am citit și unele reportaje ,bine scrise ,documentate . În aceste timpuri să te expui luptând împotriva antisemitismului necesită nu puțin curaj ! Toată cinstea acelora care o fac !! Pe orice cale. D-ul Clej, de ani de zile este unul dintre ei !! Aș dori să fie mai mulți ca Dânsul.

          • Marica Lewin commented on July 4, 2021 Reply

            Eva, in tari din estul Europei s-a ajuns la un antisemitism fara evrei. Si atunci se ajunge la ” competitia” intre suferintele diferitelor popoare in timpul WW2
            Ceva pozitiv, Ungaria a sustinut Israelul in UE.

          • Veronica Rozenberg commented on July 4, 2021 Reply

            Cele ce se petrec in Internet nu reprezinta o natiune, reprezinta in speta, oameni carora le lipsesc alte preocupari, iar comunicarea aceasta e o solutie si a singuratatii, si a frustrarilor si a dorintelor de exprimare in public si inca multor altora. Nu e vorba nici d adevaruri universale,.nici neaparat de opinii profunde si atitudini politice solide.

            Poate un exemplu, daca va ramane valabil in continuare, mai jos

            https://youtu.be/B6uQlVjfPi4

            • Eva Grosz commented on July 4, 2021 Reply

              Cunosc foarte mulți intelectuali care publică pe internet în diferitele forme de comunicare.Nu sunt singuri și nu sunt frustrați. Despre mulți pot spune că am învățat de la ei. Am aflat despre filme, literatură, am citit recenzii interesante și o mulțime de poezii. Nu mai vorbesc de muzică.Concerte vii. Chiar cercul scriitorilor de limbă română din care faci parte, Veronica, are câteva pagini pe facebook și nu numai. Foarte reușite ! Sau și acelea sunt “inferioare” …? Un om nu dovedește superioritate de nici un fel, făcând pe alții inferiori . Din contra. Superioritatea se manifestă prin a onora fiecare ființă. Regretabile declarații .Unele pot fi revizuite. O poveste hasidică spune că :un învățăcel s-a urcat pe o scară și când s-a uitat în jos a fost mândru de câte scări a urcat. Atunci rabinul i-a spus: uită-te în sus și vei vedea cât mai ai de parcurs .

        • BORIS MEHR commented on July 4, 2021 Reply

          INTERNETUL JOACĂ UN ROL PREPONDERENT FAȚĂ DE ALTE CĂI DE COMUNICARE, PRESA TIPĂRITĂ NU MAI ARE NICI PE DEPARTE UN ROL IMPORTANT, IAR RELAȚIILE CU REPREZENTANȚI AI AUTORITĂȚILOR SUNT ADESEA FORMALE, NIMENI NU SE EXPRIMĂ DESCHIS ANTISEMIT, ASTA SE ȘTIE.NICI UN POST TV NU PROMOVEAZĂ DESCHIS ANTISEMITISMUL, DOAR ALUZIV ȘI UNEORI.

  • Eva Grosz commented on July 1, 2021 Reply

    Doar mă gîndesc , că dacă aș fi citit comentariile..p.e care nu le-ți citat în articol…. ,una mai impertinentă ca alta….mi-aș fi făcut sânge rău ,așa cel puțin îmi mai rămân iluzii….

    • Petru Clej commented on July 1, 2021 Reply

      Unele erau de-a dreptul penale

  • Cornel Romano commented on July 1, 2021 Reply

    Multumesc!
    Ultimul paragraf spune multe despre român si poate constitui introducerea unui studiu aprofundat- antropologic, sociologic, istoric— cine si ce este românul?!

    • Petru Clej commented on July 1, 2021 Reply

      Să scrie cine se pricepe la așa ceva. Eu ca să fiu sincer nu doar că nu mă pricep, dar nici nu mă interesează, mai mult mult cred că asta e un fel de teorie a chibritului.

  • BORIS MEHR commented on July 1, 2021 Reply

    AM ÎNTÎLNIT REACȚII CHIAR DIN PARTEA UNOR DASCĂLI CARE SE GRĂBESC SĂ-L POMENEASCĂ PE HORTHY, FĂRĂ NICI O LEGĂTURĂ CU ISTORIA, PE BAZA CARACTERULUI BLÂND ȘI TOLERANT AL ROMÂNILOR, EXISTĂ MARI CONFUZII CREATE DE SEMIDOCȚI

  • Cris commented on July 1, 2021 Reply

    Mulțumesc. Interesant. O alta reacție observată este ca deși măcelul a avut loc, a fost executat de armata germana și romanii n-au nicio vina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *