Cum să te aperi de profanare şi vandalizare?!

În mai 2014, imediat după inaugurarea Monumentului Memorial al Martirilor Holocaustului din Cluj, treceam aproape zilnic prin părculeţul unde era amplasat şi mă apropiam de monument cu inima cât un purice, aşteptându-mă să-l văd mâzgălit cu vopsea sau deteriorat, mai ales că şi la Cluj fuseseră descoperite destule inscripţii antisemite şi xenofobe pe ziduri. De fiecare dată când revedeam monumentul neatins, înconjurat de verdeaţă, de clujenii paşnici care se plimbau sau se fotografiau lângă el, îmi cădea o piatră de pe inimă.

Au trecut anii şi teama de vandalizarea monumentului s-a diminuat considerabil, în schimb sunt îngrijorată în privinţa Templului Memorial al Deportaţilor Evrei, ale cărui ziduri fuseseră profanate cu puţin timp înainte de începerea lucrărilor de renovare. (https://baabel.ro/2017/11/paza-buna-fata-de-primejdia-rea-antisemitismul/) Nu pot decât să sper că edificiul care şi-a recăpătat strălucirea de odinioară nu va fi ţinta unor profanatori.

De fapt, nu mi-era frică atât de deteriorarea granitului sau a zidurilor proaspăt renovate (care pot fi curăţate, revopsite şi reparate), cât de sentimentul crunt al dezamăgirii provocate de concitadinii mei actuali.

Din păcate, vandalizările şi profanările obiectivelor evreieşti continuă.  Cea mai recentă faptă de acest fel s-a petrecut în 28 iunie 2021 la Orăştie, unde au fost sparte – cu pietre cubice de caldarâm! – toate ferestrele sinagogii construite în 1896, care de o bună bucată de vreme nici nu mai funcţionează ca lăcaş de cult, ci ca un spaţiu cultural administrat de primărie. Atunci am putea spune că nu e vorba de o faptă cu caracter antisemit, nu-i aşa?

De fapt, de fiecare dată, în urma anchetei poliţiei se dovedeşte că făptaşii sunt nişte derbedei – îndeobşte adolescenţi (cei de la Orăştie au între 9 şi 12 anihttps://adevarul.ro/locale/hunedoara/acte-vandalism-sinagogii-orastie-fost-gasiti-cei-spart-geamurile-cladirii-istorice-1_60dabfe55163ec4271922b8b/index.html ) – care fac stricăciuni din lipsă de educaţie şi nu din antisemitism. Aş fi înclinată să cred aceste argumente, însă mă contrazice realitatea. Din câte ştiu, zidurile bisericilor nu sunt profanate cu mâzgăleli, iar vandalizările cimitirelor creştine (fapte la fel de grave) sunt – Slavă Domnului – rarissime.

Ce se poate întreprinde pentru stoparea acestor acţiuni ostile?! Mă tem că pe termen scurt, din păcate, nu se poate face prea mult… Totuşi, cred că ar putea da rezultate amplasarea unor avertizoare – după modelul celor rutiere – de pildă „Nu vadalizaţi! Antisemitismul ucide!” sau organizarea de campanii anti-vandalizare cu participarea unor vedete şi influenceri.  

Pe termen mediu şi lung, s-ar putea elabora un program coerent de educaţie şi acţiune pentru combaterea antisemitismului, în colaborare cu şcoala, biserica, societatea civilă şi organele de ordine publică. Nu cred că acţionând concertat şi vizând toate straturile societăţii, nu s-ar putea ajunge şi la „derbedeii adolescenţi”…

Andrea Ghiţă

Referinţe:

https://zhd.ro/eveniment/sinagoga-din-orastie-a-fost-vandalizata/

http://www.diaszporaalapitvany.ro/szorvanytallozo/hunyad-megye/bethlen-gabor-helytorteneti-kor/kulturalis-gazdagsag-es-sokszinuseg

https://baabel.ro/2017/11/paza-buna-fata-de-primejdia-rea-antisemitismul/

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

9 Comments

  • Thomas Lewin commented on July 7, 2021 Reply

    Aprob din toată inima perseverența și neînduplecarea Dvstră!

  • George Vigdor commented on July 4, 2021 Reply

    Incet dar sigur asistam la fenomenul antisemitismului fara evrei. Din nefericire, nimic nou sub soare. Noi nu avem dreptul la liniste nici dupa moarte. Omogenizarea etnica si confesionala din Romania naste intrinsec intoleranta. In anii 30 cind erau prea multi evrei, acea era marea problema. Acum, cind abia au ramas citeva mii de batrini, care in curind vor dispare fizic, in rindul extremistilor e liber la program. Deci se poate vandaliza si profana tot ce e urma evreiasca in tara, fara consecinte grave din partea autoritatilor.

  • Marica Lewin commented on July 3, 2021 Reply

    Și in Israel ai avut loc profanari de sinagogi, distrugeri de bunuri evreiești, mai grav linșări provocatoare de. moarte. Recent, in mai 2021. Mulțimea dezlănțuita nu mai rationeaza și poate fi stăpânită cu greu.
    Respect pentru un cadru madical arab din Acco ce a salvat viata unui civil , chemând forțele de ordine.
    Unde era poliția? De ce la Lod și la Acco au intervenit atit de tirziu?

  • Eva Grosz commented on July 3, 2021 Reply

    Tot ce e posibil trebuie făcut pentru diminuarea actelor de vandalizare în general ,în acest caz al antisemitismului.

  • Tiberiu Ezri commented on July 3, 2021 Reply

    Eu sunt foarte pesimist in aceasta privinta. Oamenii se nasc cu un dram de rautate care poate fi estompat numai prin cei sapte ani de-acasa si in lipsa de acestia prin pedepse. Altfel, rautatea razbufneste peste tot.

  • Calin Ioan Macarie commented on July 1, 2021 Reply

    Nu este adevărat că „Din câte ştiu, zidurile bisericilor nu sunt profanate cu mâzgăleli, iar vandalizările cimitirelor creştine (fapte la fel de grave) sunt – Slavă Domnului – rarissime.” Acum două luni au fost vandalizate câteva zeci de „morminte creștine” în cimitirul Cordoș din Cluj-Napoca, despre care s-a vorbit extrem de puțin în presă (de două ori), iar propunerea mea este să scrieți și despre acest incident și cum vă e inima strânsă-vă invit să vă deplasați pe aleea centrală a cimitirului și veți vedea Din câte ştiu, că vandalizările cimitirelor creştine (fapte la fel de grave) sunt frecvente și sunt efectuate de grupări de sataniști. Mai mult, la două luni după vandalizare, plăcile vandalizate sunt căzute, sparte, distruse. Dacă cimitirul Cordoș ar fi fost evreiesc, s-ar fi făcut un scandal internațional monstru!!!

    • Andrea Ghiţă commented on July 1, 2021 Reply

      Domnule Macarie, îmi pare foarte rău să aud de vandalizarea cimitirului din Cordoş. Presa a relatat despre această faptă reprobabilă, dar nu am găsit niciun articol privitor la făptaşi, deşi a trecut o lună. Ce o fi făcând poliţia clujeană? Aveţi dreptate, probabil că dacă era un act antisemit s-ar fi făcut scandal “internaţional” şi asta pentru că antisemitismul ucide. A ucis milioane de suflete nevinovate şi continuă să ucidă chiar şi în Europa.

  • David Lieberman commented on July 1, 2021 Reply

    Din pacate lipsa mutietniei si multiculturii produce o reticenta in mijlocul tineretului care nu cunoaste alta lume dacat a religiei ortodoxe, lipsa de cultura a celor 7 ani de acasa. Inca in anumite cercuri ortodoxe se mai vorbeste de pacatul istoriei legat de uciderea lui Isus, care produce reactii antisemite incepand de la cei varstnici si care coboara la tineret si copii rezultatul fiind vazut in teren. Majoritatea copiilor sunt crescuti de bunici sau in diferite case de refugiu unde nu se da atentie la problemele legate de antisemitism, multinationalitate si multicultura etnica.

    • BORIS MEHR commented on July 1, 2021 Reply

      EXISTĂ O FALSĂ PREMIZĂ – ÎN EUROPA SE PETREC FAPTE ASEMĂNĂTOARE. CRED CĂ COMUNITATEA EVREILOR DIN ROMÂNIA AR TREBUI SĂ INTREPRINDĂ ACȚIUNI ENERGICE PE CALE JURIDICĂ, PREA SE REPETĂ ANUAL SAU MAI DES ACELEAȘI VANDALIZĂRI, DE FIECARE DATĂ TRATATE CU MARE IRESPONSABILITATE DIN PARTEA FORȚELOR DE ORDINE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *