Radu Cosaşu împlinește 91 de ani

Azi (29 octombrie) Radu Cosaşu împlinește 91 de ani. (Atâția ar fi împlinit și bunicul meu anul ăsta). Am găsit textul pe care i l-am dedicat acum patru ani. De atunci Cosașu a mai publicat două cărți, a mai luat câteva premii, dar lumea s-a schimbat și nu l-am mai văzut de peste doi ani.

Însă textul mi se pare la fel de potrivit și astăzi (mă rog, mai puțin partea cu Rapidul).

Să spun că e pentru mine cel mai interesant scriitor român e prea puțin. Aș spune că e dintre puținii (foarte puținii) care au rămas atât fideli idealurilor de stânga din tinerețe, cât și sinceri în asumarea derapajelor și exceselor pe care le-au făcut în perioada socialistă, fără să-și „cosmetizeze” oportunist biografia. Și că din cărțile lui putem afla mai multe despre paradoxurile și complexitățile socialismului românesc și ale „tranziției” capitaliste, decât dintr-un milion de memoriale ale durerii și condamnări oportuniste ale „comunismului”.

Îl simt aproape pentru că ne leagă multe lucruri: pasiunea pentru fotbal și decepția cvasi-dispariției echipelor preferate (Progresul și Rapidul…); aplecarea spre ironie în momentele nepotrivite, care o fi bună în literatură, dar sigur nu-i gustată de toată lumea în viața de zi cu zi; ceea ce a numit Cosașu, într-o discuție de mai demult „rămășițe comuniste” – faptul că nu suportăm șovinismul și rasismul de orice fel – de unde și reținerea, complet incorectă politic pentru evreii români de astăzi, față de politica și societatea Israelului; o „origine mic-burgheză” detestată, dar nu renegată; și o prietenă comună foarte bună, la care amândoi ținem foarte mult – doamna Iudith Ardeleanu.

În cel mai recent roman, Viața ficțiunii după o revoluție, Cosașu, într-un nou joc (auto)ironic, își asumă perspectiva șefului cenzurii, conducătorul aparatului care l-a cenzurat și i-a provocat o boală de nervi de-a lungul perioadei socialiste. Personajul ficțional Reznicek are destule în comun cu șeful cenzurii Leonte Răutu (printre care o fiică anticomunistă, prietenă bună cu redactorul-șef de la Dilema Veche). Dar fragmente precum cel de mai jos ne arată că intenția lui Cosașu nu e atât portretizarea lui Răutu, cât mai degrabă asumarea unor poziții personale la care aderă, dar care cu greu mai pot fi spuse astăzi fără a stârni furia și disprețul prietenilor săi anticomuniști. Cu alte cuvinte, mai degrabă decât Răutu, Reznicek e Cosașu însuși:

„Mă recunosc ca unul din acea majoritate care nu a riscat excomunicarea, dar știu ce a însemnat și practica acelui „harakiri emoțional, în numele adevărului abstract”. Multe emoții „etern umane” am ucis, cu cea mai bună credință, pentru a păstra un ideal concret istoric, din ce în ce mai cancerizat. Dar există azi și o bona fide anticomunistă – ea ar vrea să-mi fac harakiri pentru că am fost și rămân comunist; nu am „evoluat”, oricât de penibilă a fost noaptea aceea de Crăciun cu Internaționala, idealul nu mi s-a volatilizat. Înainte de verdictul unui harakiri, aș vrea un proces unic, la un tribunal mondial (nu ONU, nici…) al comunismului și al capitalismului. Mă recitesc. Mi se pare atât de patetic că simt nevoia presantă a unui caragialism pedestru: „Păi să ne judecăm, stimabile!”

La mulți ani!

David Schwartz

(material preluat de pe pagina de Facebook a autorului)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

3 Comments

  • Lucian-Zeev Herşcovici commented on November 18, 2021 Reply

    Urări de La mulți ani fericiți domnului Radu Cosașu. Sănătate și succes în activitate, în continuare.

  • Andrea Ghiţă commented on November 17, 2021 Reply

    Într-adevăr, nimeni nu a făcut un comentariu, înaintea Veronicăi Rozenberg…Eu eram convinsă că scrisesem unul. Aşa a şi fost, numai că-l scrisesem pe Facebook, la postarea pe care apoi am preluat-o în Baabel. Îmi place cum scrie Radu Cosaşu, mai ales în ciclul autobiografic Supravieţuiri, dar îmi plăceau şi cronicile lui sportive şi tabletele din presă. Este unul dintre cei mai discreţi scriitori din România. Poate de aceea lumea largă nu-l prea cunoaşte. Cine doreşte îl poate citi în format digital https://www.carti-free-pdf.ro/opere-v-supravietuirile-3-logica-radu-cosasu-pdf/

  • Veronica Rozenberg commented on November 17, 2021 Reply

    Imi pare rau ca nimeni nu a scris aici vreun comentariu, o fac eu nu pentru ca as fi citit ceva scris de Radu Cosasu, ci doar pentru ca numele sau se leaga de trecutul meu de copil si adolescent la Bucuresti. In ce fel?
    Matusa mea, sora mamei mele cu 24 de ani mai tanara si care a studiat la Hidrotehnica a avut in perioada studentiei sale doua prietene, Noemi si Agy. Prima dintre ele a fost sotia lui Radu Cosasu, de care s-a despartit la un anume moment si a plecat in USA.
    Amintirile acestea imi sunt vagi si neclare, de asemenea sper ca sunt exacte, imi aduc aminte de petrecerile pe care le organizau tinerii ingineri si de veselia pe care o simteam in glasul ramas acum departe al matusii mele. Viata a imprastiat oamenii precum frunzele lui Jacques Brel, chiar daca ele nu sunt inca des feuilles mortes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *