120 de ani de la înființarea Spitalului Shaarey Tzedek

În ianuarie 2022 comunitatea medicală din Ierusalim a aniversat 120 de ani de la înființarea Spitalului Shaarey Tzedek, unul din marile centre medicale din Israel.

La început de secol XX, la Ierusalim funcționau trei spitale evreiești: Spitalul Rothschild, Spitalul Misgav Ladach (Refugiul bolnavilor) al obștii sefarde și Spitalul Bikur Holim (Vizitarea bolnavilor).

În anul 1900, Organizația Evreilor din Germania și Olanda Kolel Holland Deutschland, a început să adune bani pentru înființarea unui spital modern în afara zidurilor Orașului Vechi. Inițiatorul acestei acțiuni a fost legendarul Dr. Moshe Wallach.

Dr. Moshe Wallach

Pentru construirea spitalului a fost nevoie de aprobarea autorităților turcești. Clădirea deosebit de elegantă de pe strada Jaffa este până astăzi un monument istoric al capitalei. Construcția a fost finalizată în 1902, deschiderea festivă având loc la 27 ianuarie. Spitalul a primit numele de Shaarey Tzedek (Porțile dreptății). Dr. Wallach a condus spitalul timp de 45 de ani; locuitorii Ierusalimului obișnuiau să-l numească “Spitalul Wallach”.

Dr. Wallach și-a dedicat întreaga viață acestui spital: a introdus medicina modernă a acelor ani, a tratat bolnavi de orice religie, fie ei evrei, creștini, sau musulmani, a tratat gratuit pacienții fără mijloace materiale.

Acest “înger” (cum îl numeau locuitorii orașului) s-a născut la Köln, a studiat medicina la Berlin și Würzburg, după care a emigrat în Ereț Israel – Palestina.

A lucrat întâi într-un mic cabinet din Cartierul Armenesc al Orașului Vechi ca oftalmolog, obstetrician și pediatru. A făcut primele traheostomii (operaţii care secţioneză traheea, salvând viața bolnavilor care se sufocă). A lucrat și ca mohel (cel care execută circumcizii). Se povestea că încăleca pe un măgar alb și mergea prin satele din jurul Ierusalimului pentru a trata bolnavi.

În 1896 Dr. Wallach s-a întors în Europa ca să strângă fonduri pentru noul spital. Consulul german din Ierusalim a contribuit și el, aducând materiale de construcție din Germania.

La început spitalul avea 20 de paturi și o farmacie.

Farmacia Spitalului Shaarey Tzedek la începutul sec. XX

Secțiile erau: interne, obstetrică, pediatrie. Mai târziu Wallach a adăugat și o secție de boli infecțioase, unde a tratat printre altele și poliomielita.

Wallach a adus la spital 40 de vaci care asigurau laptele proaspăt pentru bolnavi.

Ȋn spital se păstrau cu sfințenie legile religioase evreiești. Pentru păstrarea legilor Şabatului, Wallach a introdus o centrală electrică autonomă și a construit o fabrică de maţot (azimă nedospită pentru Pesah).

În spital se vorbea germana și idiș, nu ebraica, (din motive religioase).

Obiectele personale ale Dr. Wallach

Doctorul Wallach s-a bucurat de un respect deosebit din partea localnicilor, fiind invitat la toate evenimentele importante ale orașului, atât în timpul dominației otomane și britanice, cât și după înființarea Statului Israel, după 1948.

Se povestea despre el că era un om sever, punctual, care cerea de la lucrătorii spitalului să fie devotați în întregime bolnavilor.

El însuși a dus o viață de ascet: nu s-a căsătorit niciodată, locuind toată viața într-o cameră mică din spital, unde întregul mobilier consta dintr-o masă, un scaun și un pat.

Când a murit, la 90 de ani, a fost înmormântat în curtea spitalului înființat de el însuși.

Cea de a doua personalitate legendară a spitalului a fost sora șefă, Schwester Selma.

Născută la Hannover, Germania, în 1884, Schwester Selma a lucrat câțiva ani ca soră la Hamburg, după care, în 1916, a venit la Ierusalim, devenind soră șefă la Shaarey Tzedek, mâna dreaptă a doctorului Wallach de-a lungul a 50 de ani.

Schwester Selma și salonul de tratamente din Secția de pediatrie

Ea a înființat Şcoala de surori a spitalului.

La fel ca doctorul Wallach, nici Schwester Selma nu s-a căsătorit niciodată și a locuit într-o cameră a spitalului, nu departe de camera doctorului Wallach.

Ea a introdus în spital standardele germane de curățenie și ordine și obligativitatea ca tot personalul să poarte uniforme albe. Ordine, punctualitate și disciplină, acestea erau cerințele ei.

Împreună cu dr. Wallach ea a adoptat trei fete care fuseseră abandonate în spital.

Ea a trăit 100 de ani.

În 1980, Spitalul Șaarei Țedek s-a mutat într-o clădire ultramodernă, în cartierul Bait VeGan. Astăzi el este unul dintre cele șapte spitale mari din Israel, având 1.000 de paturi, deservind toată populația Israelului. Spitalul s-a dezvoltat mult în ultimii ani, adăugându-se 10 secții noi, printre care centrul de neurochirurgie, secția de chirurgie maxilo-facială; secția de tratament al durerii; secția de tratamente paliative pentru bolnavii terminali.

Medicii spitalului publică anual peste 500 de lucrări științifice.

Spitalul pregătește viitorii medici specialiști, asistente și surori medicale.

În ultimele decenii figura centrală a spitalului a fost Prof. Jonathan Halevy, directorul spitalului din 1988 până în 2019; azi este președintele acestui spital. Sub conducerea lui un spital de rând a devenit unul din marile centre medicale din Orientul Apropiat.

Prof. Jonathan Halevy

Nu aș vrea să închei aceste rânduri fără a-l aminti pe cumnatul meu, Prof. Zwi Palti, care în anii ’70 a condus secția de ginecologie și obstetrică a spitalului.

Prof. Zwi Palti

El a fost printre primii din țară și chiar din lume în studiul tratamentului infertilității și inseminării artificiale. A ajutat mii de femei să aducă pe lume copii. Pe vremea aceea rabinii nu acceptau acest tratamente. Astăzi situația e cu totul alta: rabinii încurajează femeile religioase să facă tratamente pentru a aduce copii pe lume.

În calitate de locuitor de decenii al Ierusalimului, ca medic și ca fost pacient al spitalului Sharey Tzedek, pot să spun că acest spital este unul deosebit de uman – felul în care se vorbește cu bolnavii, atitudinea umană a medicilor și a personalului auxiliar au făcut din acest spital ceea ce este el astăzi.

Johanan Vass (Ierusalim)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

5 Comments

  • JOHANAN VASS commented on March 11, 2022 Reply

    STIMATA DOAMNA OREN
    CRED CA ARTICOLELE NOASTRE SE COMPLECTEAZA RECIPROC.SI ASTA CRED CA E POZITIV SI-MI ADUCE AMINTE DE CUVINTELE LUI V.ALECSANDRI
    E UNUL CARE CINTA MAI BINE DECIT MINE CU-ATIT MAI BINE LUI SI TARII CU-ATIT MAI BINE.
    CU RESPECT J.VASS

  • Andrea Ghiţă commented on March 11, 2022 Reply

    Prin articolele sale legate de istoria medicinii, Johanan Vass ne aduce informaţii preţioase şi ne ajută să apreciem şi mai mult munca oamenilor în halat alb care îmbină competenţa, dăruirea, cercetarea şi voluntariatul, pentru a salva vieţile semenilor lor, în timp ce alţii investesc sume enorme şi energii malefice pentru a le distruge.

  • Paula Craciun commented on March 11, 2022 Reply

    Dupa articolul interesant al dnei Hava Oren din 2020, articolul dr. J.Vass, vine sa completeze si sa ne informeze asupra activitatii actuale a Spitalului Shaarey Tzedek, si a unor medici care au contribuit la imbunatatirea si diversificarea sectiilor si serviciilor medicale avand in centru – pacientul

  • Hava Oren commented on March 10, 2022 Reply

    Subiectul este foarte interesant, dar a fost deja discutat în revista Baabel
    https://baabel.ro/2020/08/schwester-selma/

  • tiberiu Ezri commented on March 10, 2022 Reply

    Articol important! Multi considera astazi acest spital ca fiind mai bun in privinta tratamentului decat celebrul spital Hadassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *