Zece ani în Baabel. Anca Laslo: 10 ani dintre care unul e și al meu

Așa cum mi s-a mai întâmplat de câteva ori în viață, legat de lucruri importante pentru mine, am aflat cu totul întâmplător despre revista Baabel acum un an, la începutul lunii iunie 2021. Uitându-mă înapoi la zilele acelea îmi spun ”așa a fost să fie!”

Câteodată Universul îți face daruri despre care pur și simplu nu știai că ți le-ai dori. Dar știe el.

A fost un an plin, satisfăcător în multe feluri, am descoperit în mine și despre mine lucruri neștiute, neexplorate, am învățat foarte mult. Mi-am reamintit despre oameni, locuri și întâmplări pe care le crezusem șterse din memorie. Am reușit să le evoc și mi-am dat seama că cititorii textelor mele se regăsesc în multe din cele descrise de mine. Mi-am dat seama că a scrie cere curaj, cel care o face își asumă dezvăluirile unor trăiri, ale unor gânduri și experiențe pe care le scoate în cruda lumină publică din intimitatea minții și a inimii sale și asta nu e nici ușor și nici lipsit de riscuri. Răsplata este însă uneori magică. Curajul ia de mână sinceritatea și pornesc în lume, iar cititorii simt.

Acum, după primul an de Baabel, mă simt ca și când aș fi absolvit un prim an de școală, anul în care am învățat să scriu. Desigur că acest proces continuă.

Vă fac mărturisirea că mi-ar fi plăcut de mică să scriu și eu. În adolescență le încropeam la repezeală, în pauze, colegilor de liceu, compunerile care ne fuseseră cerute ca teme de casă la ora de limba română. Între timp scriam pe caiete ascunse prin sertarele biroului meu, texte adolescentine cu care nu am făcut niciodată nimic. Dar țin minte că visul de a scrie l-am avut mult timp, foarte tainic și foarte prețios.

Nu sunt din fire o luptătoare, așa că atunci când am fost îndrumată să aleg în viață un drum mai apropiat de pragmatism, așa am făcut. Cu timpul viața s-a interpus între mine și visul meu, iar acesta a pălit cumva, mi-a alunecat din minte și din inimă, ca să constat zeci de ani mai târziu că îl pierdusem. Îmi rătăcisem visul, îl abandonasem aproape mișelește, printre zile banale și ani sterpi.

Cu ajutorul revistei Baabel, visul a știut să ajungă înapoi la mine. M-a găsit, m-a iertat pentru abandonul timpuriu și nici măcar nu a revenit singur, ci mi-a adus cu el plăcerea și bucuria adevărată de a scrie și de a ajunge la oameni prin cuvinte.

Suntem aici, eu și visul meu și sper să rămânem pentru încă mulți ani. Mulțumesc Baabel!

Anca Laslo

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

12 Comments

  • Marina Zaharopol commented on July 1, 2022 Reply

    Dragă Anca, ai închinat o odă – bine meritată – revistei Baabel şi ai pus-o frumos în pagină..
    Ceea ce ai scris tu cu atâta farmec şi înţelegere de sine îi merge cititorului direct la inimă.

    • Anca Laslo commented on July 1, 2022 Reply

      Multumesc Marina pentru cuvintele tale calde!

  • Andrea Ghiţă commented on June 30, 2022 Reply

    În Baabel un an face cât zece. :))

    • Anca Laslo commented on June 30, 2022 Reply

      Stiu, e un loc fermecat!

  • Tiberiu Ezri commented on June 30, 2022 Reply

    Splendid scris!
    Ai adus multa gingasie Baabelului.
    Succes si in continuare!

    • Anca Laslo commented on June 30, 2022 Reply

      Multumiri deosebite si multe!

  • Eva Grosz commented on June 30, 2022 Reply

    Foarte frumos !!

    • Anca Laslo commented on June 30, 2022 Reply

      Multumesc frumos!

  • Veronica Rozenberg commented on June 30, 2022 Reply

    Draga mea Anca, oradeanca mea draga,

    Pe langa ca tot ce scrii este nespus de omenesc si de frumos, eu as vrea sa adaug, pe post de cititor al acestei reviste speciale, ca unii dintre cei care scriu la baabel, desi cu toti sunt oameni cu calitati remarcabile si interese demne de admirat, exista pentru mine, categoria oamenilor pe care ii indragesc in mod special, datorita atat subiectelor pe care si le aleg, dar si a atitudinilor pe care scrisul lor il releva, si last but not least calea delicata si profunda, prin care le deschid cititorilor o punte pe care, parcurgand -o cu atentie, cei pe care ii intereseaza cu adevarat, pot surprinde caldura unei inimi, vivacitatea unui spirit, acuitatea intelegerii lucrurilor si empatia fata de tot ce este uman.

    Stii bine ca tu esti pentru mine un asemenea scriitor 🙂

    • Anca Laslo commented on June 30, 2022 Reply

      Multumesc din inima!

  • eva galambos commented on June 30, 2022 Reply

    Foarte frumos!

    • Anca Laslo commented on June 30, 2022 Reply

      Multumesc mult!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *