La mulți ani, Baabel, cu tortul adolescenţei mele!

Să fie într-un ceas bun!  Revista Baabel a împlinit 10 ani.  Să o felicităm din toată inima – dar să ne felicităm și pe noi, baabelienii, care am contribuit după puterile noastre la această poveste de succes.  Pentru a sărbători cum se cuvine, vă propun unt tort aniversar – și nu un tort oarecare, ci cel pe care mama mi-l făcea de ziua mea când eram adolescentă.  Ce bucurie că printre cititorii revistei se află cel puțin două persoane care au avut plăcerea să guste din el cu adevărat…

Mama alături de mine şi fratele meu mai mic

Diferite variații ale acestei rețete se pot găsi pe internet cu numele de „Tort diplomat”, dar orice asemănare este pur întâmplătoare, pentru că pregătirea acestui tort era un proiect care dura de la începutul verii și până în primele zile ale anului școlar, când îmi invitam prietenii la petrecerea de ziua mea.

Avea mama un borcan uriaș, cred că era de 5 litri, și în el pregătea un compot nemaipomenit.  Îl numea Tutti-frutti sau Rumtopf, dar Tutti-frutti nu spune nimic, doar că e un compot asortat, iar în rețetele de Rumtopf de pe internet este vorba de fructe conservate în rom, ceea ce nu poate fi dat copiilor.  Compotul mamei era cu totul altceva.  Rețeta nu putea proveni decât din cartea de bucate preferată a mamei, Die Süddeutsche Küche (Bucătăria din Germania de Sud) scrisă de Katharina Prato. 

Nu știu dacă mama avea aceeași ediție, dar în mod sigur era scrisă cu litere gotice, ca cea din imagine.  Numai că volume de anticariat nu puteau fi scoase din România.  Cartea s-a pierdut și mama îi duce dorul de aproape 50 de ani.  Dar iată că nu de mult s-a întâmplat un miracol: un bun prieten a găsit un exemplar aruncat, l-a luat și mi l-a făcut cadou!  Am căutat rețeta… și s-a dovedit că nu e aceeași!  Pentru a putea fi păstrat, compotul are nevoie de un conservant, care în acest caz este o sticlă întreagă de rom – bineînțeles că așa un compot nu era pentru copii!

O rețetă mult mai apropiată provine din a doua carte de căpătâi a mamei, cartea de bucate scrisă de Sanda Marin, în ediția 1966 – cam de pe atunci a și început să prepare acest compot. Este rețeta „Compot pentru iarnă”, dar nici aceasta nu e identică.  Poate că într-adevăr a fost o rețetă inventată de mama?  Sau poate o avea de la vreo prietenă?

Din câte îmi amintesc, mama fierbea un sirop din 1 kg de zahăr cu 3 pahare de apă.  În acest sirop punea o jumătate de kilogram de căpșuni, le lăsa să dea două clocote și apoi le punea în borcan împreună cu siropul, turna deasupra un păhărel de rom și lega borcanul cu celofan.  Când apăreau caisele, scotea siropul cu polonicul, fierbea în el o jumătate de kilogram de caise, le punea în borcan, adăuga un păhărel de rom și lega borcanul.  Și tot așa pentru cireșe, vișine, piersici, prune, pere, tot ce apărea pe piață, până când borcanul se umplea.  Dacă fructele lăsau mult lichid și zeama se dilua, ea trebuia fiartă până revenea la cantitatea inițială.  Rezultatul arăta cam așa:

Ca și conservant mama folosea o linguriță de acid salicilic dizolvat într-o jumătate de sticlă de rom, pe care îl adăuga la siropul inițial și astfel compotul putea fi păstrat luni de zile fără frigider, doar într-un loc răcoros.  Dacă zeama compotului era fiartă iar și iar, probabil că cea mai mare parte a alcoolului oricum se evapora, lăsând numai gustul de rom.  Doar acidul salicilic, cca. 5 g, mi se pare prea mult.  (Ar fi echivalent cu vreo 6 g de aspirină sau 60 de tablete!)  Iată ce am găsit în literatura de specialitate:

It has been used chiefly to preserve fruit and vegetable products.  In following the directions of dealers in food preservatives, an ounce of salicylic acid or sodium salicylate is added to 400-600 pounds (50-75 gallons) of liquids, and 2-3 times that amount to pasty or semisolid substances

https://www.jstor.org/stable/3624171?seq=1  (Dintr-un articol publicat în 1904)

Deci după recomandarea producătorului se pun 30 g la 250 kg, iar în borcanul de 5 litri al mamei ar trebui 600 mg pentru lichide și de 2-3 ori mai mult pentru semisolide, deci 1,5 g, echivalent cu vreo 20 de tablete de aspirină.  Este doar o aproximație, dar nu aș îndrăzni să pun mai mult.  Oricum în zilele noastre acidul salicilic a ieșit din uz și ar trebui înlocuit cu un conservant modern.  Mda, farmacista tot farmacistă rămâne, chiar și în bucătărie…

Când venea toamna era timpul să pregătească tortul.  Întâi de toate mama făcea un blat din șase ouă și îl cocea în tava mare a cuptorului.  Explicația se află aici https://dulciurifeldefel.ro/blat-simplu-de-tort-reteta-de-baza/  Apoi făcea o cremă de vanilie din încă trei ouă.  Explicația se află aici: https://savoriurbane.com/crema-de-vanilie-creme-patissiere/  Când blatul și crema s-au răcit, trecea la pregătirea tortului.

Tortul era preparat într-o fructieră mare de porțelan – care, minunea minunilor, a supraviețuit până astăzi! 

Fructiera mamei

Din blatul dreptunghiular, mama tăia o bucată rotundă de mărimea fructierei, iar restul îl tăia în bucățele mici.  În fructieră punea întâi bucățelele de blat, bine însiropate cu zeamă de compot, apoi cremă de vanilie, fructe din compot, apoi blatul rotund însiropat și din nou cremă și fructe, iar deasupra un munte de frișcă.  Rețetele moderne adaugă gelatină, tortul stă țeapăn și poate fi decorat, dar la mama totul se revărsa… și era delicios!

Hava Oren

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

10 Comments

  • Andrea Ghiţă commented on July 29, 2022 Reply

    De fiecare aniversare Baabel, ne străduim să ospătăm virtual baabelienii cu delicatese care au şi poveşti (iată câteva reţete de tort publicate cu aceste ocazii: https://baabel.ro/2019/07/sapte-ani-in-baabel-si-un-tort-de-maxima-audienta/
    https://baabel.ro/2018/07/sase-ani-in-baabel-si-un-tort-aniversar/
    https://baabel.ro/2016/07/tort-aniversar-pentru-oamenii-din-baabel/
    https://baabel.ro/2015/07/tort-aniversar-de-biscuiti/
    https://baabel.ro/2013/07/andrea-ghita-un-tort-pentru-oamenii-din-baabel/).
    Tortul adolescenţei Havei Oren e perfect pentru a zecea aniversare Baabel. Mă gândesc ca până anul viitor să inventăm un tort sau un desert care să poarte numele nostru: Baabel. Povestea e gata scrisă, cea a aniversărilor Baabel, de-acum e nevoie doar de…reţetă. Oare cine răspunde la provocare?

  • Lidia Motoi commented on July 28, 2022 Reply

    Tortul pare sa fie grozav. Voi avea curiozitatea sa il incerc in vara Neozeelandeza care incepe in Decembrie.
    Sanda Marin editia aceea o am.
    Superb!

  • Eva Grosz commented on July 28, 2022 Reply

    În cartea de bucate maghiară” Inyesmester “,apărută prima oară în 1932 am găsit o rețetă de compot de fructe în rom , care aduce aminte de compotul de fructe în rom al mamei. Așa e descris : Într-un borcan de castraveți de 5 litri se pune un litru de rom, [ cam mult!?] apoi diferite fructe, după apariția lor ; Primele sunt căpșunii, din care se pune jum. de Kg.și jum. kg de zahăr în borcanul cu rom. Se acoperă borcanul și se pune într-un loc rece. Apoi cireșele ,vișinele După ce se scot sâmburii se pun în borcan. Caisele piersici și prunele sunt cojite ,iar sâmburele scos.Urmează bucăți de pepene tăiate .Pentru fiecare grupă de fructe se adaugă un gram de acid salicilic De zahăr nu scrie la fiecare, dar probabil se adaugă și zahăr la fiecare fel de fructe. Se pune la răcoare. Interesant că în această rețetă nu se fierb fructele
    Eu zic că trebuie fierte..Dacă se mai adaugă torta și frișca, îmi închipui că este delicioasă.

    • Hava Oren commented on July 28, 2022 Reply

      Da, asta e rețeta de Rumtopf, care se găsește și pe internet, de fructe conservate în rom. Dar nu asta făcea mama, mai ales nu pentru copii. Era un compot fiert, din care alcoolul era în cea mai mare parte evaporat.

  • Rafael Shaffer commented on July 28, 2022 Reply

    Până astăzi îmi lasă gura apă.

  • Anca Laslo commented on July 28, 2022 Reply

    Cred ca tortul acesta era o tratatie minunata, usor si foarte fin. Azi m-am regalat si eu cu o felie de tort Krantz in cinstea jubileului Baabel! 😀

  • Tiberiu ezri commented on July 28, 2022 Reply

    Tortul pare foarte apetisant.
    Te rog trimite-ne si noua cate o felie prin internet.

    • Hava Oren commented on July 28, 2022 Reply

      Cu mare plăcere, după ce mi-ai făcut rost de vechea carte de bucate a mamei. Mulțumesc! Din păcate felia de tort va fi doar… virtuală. Un gând bun!

  • Erica Anghel commented on July 28, 2022 Reply

    Draga Eva, mi-ai lasat gura apa. Tin minte tortul tau si am vazut chiar si
    borcanul in care fructele conservate si imbatate asteptau sa fie prezentate
    intr-un moment solemn sub un munte de frisca. Ce amintiri frumoase mi-ai trezit! Multumesc!

    • Hava Oren commented on July 28, 2022 Reply

      Nici nu poți să-ți închipui cât de mult înseamnă pentru mine că mai sunt oameni care își amintesc de tortul de ziua mea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *