Benjamin Netanyahu în drum spre un nou mandat

Alegerile legislative din Israel desfășurate pe 1 noiembrie au avut cel puțin un rezultat pozitiv: au pus capăt unei incertitudini de guvernare și au asigurat o majoritate, dacă nu confortabilă, cel puțin peste minimul necesar de 61 de deputați din cei 120 cât numără Knesset-ul. După numărarea a peste 90 la sută din voturi, Likud (32 de deputați), împreună cu aliații săi – partidele religioase Shas (11 locuri), Iudaismul Unit al Torei (8) și partidul de extremă-dreaptă Sionismul Religios (14), dispun de 65 de locuri. Chiar dacă două partide aflate în expectativă, Meretz-stânga și partidul arab Balad, ar depăși pragul de 3,25 la sută, Likud probabil ar pierde unul sau două locuri, dar majoritatea, de-acum mai fragilă, se va menține. Opoziția anti Netanyahu, fără cele două partide arabe care au intrat în Knesset – Lista Arabă Unită și Hadash-Taal – a obținut un total de 50 de locuri.

Aceste rezultate deschid calea unui nou mandat al lui Benjamin Netanyahu, (cel de-al cincilea), după cele din 1996-1991 și 2009-2021, o revenire spectaculoasă la care o parte din clasa politică și opinia publică israeliană nu se aștepta. Aceștia nu au ținut cont de tenacitatea fostului premier care, în calitate de lider al opoziției, a făcut totul ca să submineze activitatea ”guvernului schimbării” Bennett-Lapid, precum și a fragilei majorități de care dispunea. Au fost folosite toate mijloacele legale, de la refuzul de a vota legi, chiar dacă ele fuseseră propuse de guvernul Netanyahu, până la a atrage prin promisiuni deputați din coaliție, inclusiv cei care făceau parte din cabinet. Tactica lui s-a dovedit rodnică și guvernul, pierzându-și majoritatea, nu a putut face decât să demisioneze și să convoace o nouă rundă de alegeri. Cu toate succesele, mai ales pe plan extern ale guvernului, pe plan intern lucrurile s-au înrăutățit. Securitatea israelienilor era amenințată, au izbucnit conflicte arabo-israeliene în orașele cu populație mixtă, deși economic Israelul se găsea într-o situație bună, iar șekelul s-a întărit semnificativ. S-au înregistrat numeroase scumpiri, ceea ce a provocat nemulțumirea israelienilor. Frecventele atacuri cu rachete care veneau dinspre Gaza amenințau locuitorii orașelor apropiate. belicoasă ca oricând a Iranului, la care se adaugă recenta alianță Teheran-Moscova, contrară intereselor Israelului. Deși a criticat-o, Israelul s-a ferit să se implice prea mult în ajutorarea militară a Ucrainei pentru a nu supăra Rusia, cu care avea o înțelegere pentru îndepărtarea grupărilor teroriste palestiniene de lângă granițele țării. Opinia publică israeliană a apreciat că numai un lider ferm, cu o linie politică fără echivoc în ceea ce privește pericolul iranian sau cel terorist, va fi capabil să contracareze aceste amenințări, calități de care Netanyahu a dat dovadă în lunga sa experiență de premier al Israelului. În ochii israelienilor, acestea valorau mai mult decât acuzațiile de corupție formulate împotriva lui în cadrul unui proces care trenează de vreo trei ani.

Numai că, odată cu Netanyahu, israelienii primesc un alt dar – prezența substanțială în Knesset a Partidului Sionist Religios, cu o puternică componentă de extremă-dreaptă suprematistă și vehement anti arabă. Likudul nu va putea guverna fără cei 14 deputați ai acestei formațiuni politice, drept care liderii săi, Itamar Ben-Gvir și Bezalel Smotrich, își cer locurile în guvern, primul dintre ei dorind să devină ministru de interne, iar cel de-al doilea – ministru al Diasporei. Va fi o nucă greu de spart pentru Netanyahu, în condițiile în care evreii din Diaspora, mai ales cei din Statele Unite, dar și alte structuri politice i-au sugerat viitorului premier să nu-i includă în noul guvern. Totuși, Partidul Sionist Religios a ieșit pe locul trei, a primit sute de mii de voturi, multe de la tineri, ceea ce arată că mesajul său satisface niște nemulțumiri. Ar fi interesant de aflat cauzele acestei popularități în rândul israelienilor, în condițiile în care Israelul se declară singura țară democratică în regiune. În realizarea unei astfel de analize, ar trebui ținut cont de mesajul președintelui Itzhak Herzog care, aflându-se în vizită în SUA, a atras atenția evreilor americani că, fie că le place, fie că nu, trebuie să accepte rezultatele alegerilor. ”Rezultatele ar putea să fie, sau să nu fie pe placul dv., dar votul poporului israelian trebuie respectat”, a declarat el. Cred că acesta trebuie să fie punctul de pornire al oricărei cercetări legate de scrutinul din Israel. 

Eva Galambos

02 nov 2022

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

31 Comments

  • theodor toivi commented on November 12, 2022 Reply

    Președintele israelian dă vina pe parlamentarii arabi pentru câștigurile de extremă-dreapta: „Poate că este o reacție”
    Herzog a evidențiat un deputat arab pentru că și-a arătat sprijinul pentru teroriști și a spus că „fiecare parte trebuie să se uite în oglindă” în timpul întâlnirii sale cu Hadash-Ta’al, cu puțin timp înainte ca acesta să-l încredințeze pe Netanyahu să formeze următorul guvern al Israelului.

    • Marica Lewin commented on November 13, 2022 Reply

      De ce o parte din ” stãnga” israeliana nu este de extrema dreapta? Liberman, Gideon Saar, Benet, Aielet Shaked, Zeev Elkin, si altii, ce sunt?
      Nici un principiu. Doar interese.

  • Robert Robicsek commented on November 6, 2022 Reply

    Am incercat sa tratez prin ignoranta un articol extrem de unilateral scris de D-ul George Konig, dar n-am reusit. Este atit de copy-paste din arsenalul dreptei bibiste, incit ma intreb daca autorul traieste in Israel sau poate intr-o realitate paralela. “Guvern antidemocratic”, “relatii stricate cu Rusia si Polonia. Guvernul Lapid a fost creat in conformitate cu legile statului si a fost perfect legitim. Acelasi guvern a avut curajul sa critice agresiunea ruseasca si atitudinea echivoca a guvenului polonez in ce priveste rolul polonezilor In Holocaust. Apogeul cu “finantarea de grupari care sprijina terorismul” chiar nu merita comentariu.

  • BORIS MEHR commented on November 5, 2022 Reply

    ÎN COMPLEXITATEA POLITICII ISRAELIENE ESTE GREU SĂ FII O MEDIOCRITATE CA LIDER, DE ACEEA ÎL APRECIEZ PE NETANYAHU, deși nu trăiesc în ISRAEL. L-AȘ asemăna cumva cu DONALD TRUMP la trăsături poziive și negative. IMPORTANT ESTE SĂ ADUCĂ PACEA. FELICITAREA LUI ORBAN NU-I STRICĂ.

    • Marica Lewin commented on November 12, 2022 Reply

      D-le Mehr, de aceea il apreciez, si l- am votat pe Bibi; nu numai ca nu este o mediocritate, el este un om politic genial. Asta nu inseamna ca uneori nu face greșeli.

  • Andrea Ghiţă commented on November 4, 2022 Reply

    Nu credeam că în Israel extrema dreaptă poate câştiga atâtea procente la alegeri. Mă întristează şi mă sperie turnura politică actuală.

  • Gheorghe Moldovan commented on November 4, 2022 Reply

    Un aspect deosebit pentru societatea din Israel este faptul că au personalități marcante dintre care pot alege. Așa se recunoaște o societate vie.
    Din păcate, la viitoarele alegeri din România va trebui să recunoaștem, la fel ca francezii, că oscilăm între ciumă și holeră. Și nu e doar cazul acestor două țări.

    • Hava Oren commented on November 4, 2022 Reply

      Sunteți foarte optimist!

    • Veronica Rozenberg commented on November 4, 2022 Reply

      “Un aspect deosebit pentru societatea din Israel este faptul că au personalități marcante dintre care pot allege.”

      Afirmatia dvs imi permit s-o consider necorespunzatoare realitatii.

      In Israel de un numar considerabil de ani nu exista personalitati politice marcante, desi Netanyahu, in ciuda hibelor de caracter, care par a fi cunoscute datorita presei si evenimentelor, este totusi o personalitate. Daca insa ne uitam cine il inconjoara, poti simti o tristate amestecata cu teama si dezamagire.
      Yair Lapid, ar putea fi numit un ucenic, care a progresat frumos la prima sa confruntare cu o functie majora.

      • gabriel gurm commented on November 5, 2022 Reply

        Aveti perfecta dreptate!
        Nici femei frumoase si nici bărbați inalți nu găsești in Israel!!!!!!
        GbM

        • Eva Grosz commented on November 12, 2022 Reply

          Eu știu alt proverb israelian . Se spune că atunci când vii în Israel , ajungând la aeroportul Ben Gurion vezi un afiș mare pe perete pe care scrie : “Aici poți fi fumos, dar deștept ba.” EG

      • Eva Grosz commented on November 12, 2022 Reply

        “Ucenicii pot ajunge mai departe decât “Personalitățile” care zumzăie în piață .
        Inclusiv avocatul Ben Gvir.
        Speranța mea e în găsirea unei balanțe pentru a asigura securitatea țării din afară și dinăuntru.
        Nu Ben Gvir, nici Smotrici sunt cei apți pentru acest lucru.
        Există foarte mulți oameni capabili în Israel. Dar ei nu se îndreaptă spre politică.

        • Veronica Rozenberg commented on November 12, 2022 Reply

          Atata timp cat israelieni vor continua sa creada ca “tot pamantul acesta li se cuvine lor”, iar palestinienii nu vor avea nici ocupatie prin care sa asigure familiilor lor un venit satisfacator, astfel ca viata loc economica sa aiba un suport si un sens, atat timp cat ura ii va stapani si o vor inocula copiilor in scoli, nu va exista pace si liniste pe aceste teritorii.

          • Eva Grosz commented on November 13, 2022 Reply

            Deșteptăciuna asta ,Veronica, e cunoscută și altora .
            Întrebarea este dacă aceiași palestineini pot pune armele jos. Presupunerea mea este : Niciodată.
            Nici măcar în cazul că ar fi două țări separate.
            Și cine asigură pacea cu țările arabe străine ? Cine va da o garanție că Israelul nu va fi atacat din toate părțile de milioanele de arabi?
            Israelul fiind o țară miniaturală, de acum încolo va fi şi mai mică.Cum va primi în sânul ei milioane de refugiați palestinieni și urmașii lor care au părăsit în 48?
            Cine va apăra Israelul de Iran, care declară fățiș că vrea să șteargă de pe pământ Israelul. Sau nu auzi aceste lucruri?
            Ușor de vorbit…Fâșia Gaza este eliberată de ani de zile. De ce hamasul e înarmat până în dinți? De ce nu construeiește fabrici și alte locuri de muncă cu ajutorul pe care îl primește de la multe țări arabe și de la Israel.? Ci dimpotrivă, construiește tunele și rachete, multe venite din Iran, prin care să atace cetățeni israelieni nevinovați…Pentru a șterge total Israelul de pe fața pământului .
            Orice israelian care intră din greșeală într-o așezare palestiniană e aproape sigur că nu scapă cu viața. orice palestinian care intră pe teritoriul israelian, chiar fără a i se permite, maximum va fi interogat și trimis înapoi. Dacă nu a venit să omoare cu cuțitul, fierăstrăul sau cu arma.
            Pitrat Rafiah care a fost cedată palestinenilor era o sursă pentru creșterea cerealelor și florilor. Ce a devenit după ce a fost predată? Un pământ gol, părăsit. De ce nu s-au construit locuri de muncă, de ce nu au crescut roșii, flori, altele așa cum au făcut evreii? Pentru că unicul lucru cu care se ocupă e ura și distrugerea Israelului…ultima formă a antisemitismului. O lume plină de ură .
            Hai, să nu fim naivi.
            Dracul a ieșit de mult din sticlă….nu mai poate fi întors, şi dacă da, nu acum.
            Pământul a fost împărțit la hotărârea din ONU când s-a declarat existența Israelului cu hotare limitate pe lângă ce a palestinienilor. Arabilor nu le-a convenit. Imediat după independența țării au declarat război Israelului. Așa a fost și va fi până va veni…..Mesia… dar el e se pare pe drum și măgarul lui face doi pași înainte și unul înapoi. Mai avem de așteptat.

  • Eva Galambos commented on November 4, 2022 Reply

    Telefonul de la Orban nu este un semn pozitiv, dimpotrivă. Arată o apropiere, o comunitate de idei. Și știm ce s-a intamplat în Unngaria cu statul de drept.

  • George Konig commented on November 3, 2022 Reply

    A căzut cel mai antidemocratic guvern de pana acum. Chiar de la inceput, n-au respectat regulamentele knessetului, au destituit preşedintele acestuia, inainte de formarea guvernului, in comisiile knessetului nu au fost introdusi parlamentari in functie de numarul reprezentantilor partidelor. Au trecut cu tăvălugul peste reprezententii opozitiei. Pe plan international au stricat legăturile cu Polonia si Rusia cu multe state arabe cu care guvernul anterior al Nataniahu a deschis portile. Următoarea mare problemă a fost că gruparea antibibi stanga si partidele arabe a fost un conglomerat cu programe opuse. Si atunci cand ministrul din partidul Meretz a permis introducerea de mancare trefl in spitale pe perioada pesachului, religiosii din guvern au iesit si a dus la cadera guvernului. Dupa acea fost o schimbare de prim minstru si in fruntea guvernului de tranziție a venit d-l Lapid care. in sistemul “taie si spanzura” a făcut o mare risipă de bani finantand grupări sptijinitori de terorisi si denumiri in posturi permanente ingreunand in viitor activitatea următorului guvern. In plus se pot adăuga si multe acte de coruptie. Si la sfarsit, cea mai mare problemă a acestui conglomerat Antibibi, a fost ca n-au primit suficiente voturi.

    • Marica Lewin commented on November 12, 2022 Reply

      D- le König, guvernul Benet Lapid a fost de la inceput ceva fals, necorespunzator realitații israeliene. Incropit din 8 partide mici, fiecare avānd o alta platforma electorala,, daca aveau una.
      Un guvern in care partidul Primului ministru era reprezentat prin 5 parlamenari.
      Dureros ca interesul personal, a- l da jos pe BIBI, a fost mai puternic decàt patriotismul, interesele de stat.
      Intr- o tara ca Israelul, cu asa de multi dușmani

  • theodor toivi commented on November 3, 2022 Reply

    Data de 2 noiembrie 2022 a fost dominată de emoția cetățenilor israelieni, care așteptau cu nerăbdare rezultatelor alegerilor din ziua precedentă. Cifrele cu numărul de mandate obținute: 50 (coaliția Licud), 5 (partidul arab atașat coaliției) și 65 (Blocul Netaniahu), au apărut în ziua respectivă pe toate ecranele televizoarelor.

    În profida unei puternice opinii a Mass-Mediei contra blocului Netaniahu, rezultatele alegerilor au fost altele decât cele sperate de blocul Lapid și gulelere albe care l-au susținut.

    • theodor toivi commented on November 3, 2022 Reply

      *Rezultatele mai puțin bune pentru partidul Yesh Atid (24 mandate) în raport cu cele obținute de partidul Licud (31 mandate).

      Yair Lapid, deși a promovat o politică echilibrată și a avut succese diplomatice, a făcut o greșală fundamentală. Pentru de a realiza o coaliție, fie și minimă, de numai 61 de mandate, a promovat în funcții ministeriale persoane mai puțin competente din partide minoritare (cu numai 5 mandate!). Trebuie să adaug puternicul atașament pro Bibi, a cetățenilor cu venituri modeste din nordul și sudul țării…

      *Rezultatele minore ale Partidului Unității Naționale (11 mandate).
      În ciuda unui trecutul militar glorios, a staturii impunătoare și fizionomiei atrăgătoare, a succesului unor deplasări în Turcia sau Azerbaidjan sau a discuțiilor diplomatice cu Abu Mazen, Beny Ganz a făcut câteva erori.
      Într-un interviu TV larg difuzat cu Ofira -Bercovici, Ganz a lăsat o impresie total nefavorabilă. La câteva întrebări incomode, și-a pierdul calmul s-a enervându-se, pe fața lui a apărut o grimasă de instabilitate și imaginea sa electorală s-a deteriorat ireversibil.
      Infine, partenerul sau politic, Gideon Sa’a’r, stăpânit de un puternic ego anti Bibi, a lăsat o impresie detestabilă alegătorilor de stânga prin poziția sa extremistă de dreapta și alegătorilor de dreapta, prin dezertarea din Licud!

      * Rezultatele minore ale Partidele Avoda (4 mandate) și Meretz (zero mandate)
      Deținând Ministerul Transportului și Ministerul de Interne, au avut rezultate negative și un profil politic ambiguu. Accidentele de circulație, întârzierea realizării metroului din centrul țării, mersul neregulat al trenurilor și mai ales tulburările din orașele israeliene, au adus o notă proastă demnitarilor proveniți din partidele respective. Trebuie să adaug și lipsa unor conducători remarcabili la conducerea partidului Avoda de talia personalităților Rabin-Peres…

      • theodor toivi commented on November 3, 2022 Reply

        * Rezultatele minore ale partidului Yisrael Beiteinu (5 mandate).
        Ministerul de Finanțe, deținut de Liberman, a marcat coaliției Lapid mai multe puncte nefavorabile. Creșterea galo
        pantă a prețurilor locuințelor (19%) și în general inflația (8%) a afectat tineretul, medicii la specializare, emigranții și pensionarii. Politica împotriva cerințelor religiosilor, relativ justificată, a îndepărtat unui mare corp electoral spre blocul Netaniahu…

      • Marica Lewin commented on November 12, 2022 Reply

        D- le Toivi, sunteti prima persoana care imi exprima gāndurile: ca Beni Gantz a fost ales de catre canalele de comunicatii ” pentru statura sa impunatoare si fizicul agreabil”,. Eu, meritele din activitatea sa le vad mai puțin
        Niciodata nu am inteles ce vrea partidul lui Gantz sa aduca nou in politica israeliana, in afara de obtinetea pozitiei de Prim Ministru.
        Sunt surprinsa ca Uniunea nationala a obtinut 12 mandate.

  • theodor toivi commented on November 3, 2022 Reply

    Controversatul partid de extremă dreapta, condus de Itamar Ben-Gvir și Bezalel Smotrich a devenit al treilea partid din țară și a asigurat în mod decisiv la câștigarea alegerilor pentru blocul Netaniahu.
    Deși comentatorii Mass Mediei, ostili acestei grupări politice, relatează diferite ipoteze privind succesul acestei acesteia, am rămas cu convingerea că acțiunile anti evreiești ale extremiștilor arabi a decis o bună parte din electoratul israelian să voteze acest partid.
    Desigur și deficiența ministerului apărării de a opri atacurile teroriste din Iudeea și Samaria au contribuit la succesul partidului Ben-Gvir și Bezalel Smotrich. Ceace însă a decis în mod categoric electoratul israelian, să le acorde 14 mandate, a fost incapacitatea guvernului Lapid și a Ministrului sau de Interne, de a stavile tulburările anti evreiești din Lot, Acco sau Haifa.
    Adaug nemulțumirile cetățenilor din sud și numai, privind noul terorism beduin, blocarea accesului spre Marea Moartă și incapacitatea coaliției Lapid de a monitoriza aceste acțiuni.
    ***
    Prezența acestui partid în viitorul guvern israelian ridică temeri justificate privind deteriorarea relațiilor cu cetățenii arabi moderați care lucrează în spitale sau economie, precum și afectarea relațiilor internaționale cu Egiptul, Iordania, Dubai, Maroc sau UE.
    ***
    Apariția unei mame evreice din orașul israelian Lot la TV, plângându-se că este izolată cu copiii în casă , de groază că vor fi linsati de vecinii arabi, a decis în mod sigur electoratul evreu în favoarea lui Ben-Gvir și Bezalel Smotrich și respectiv succesul blocului Netaniahu!
    ***
    Dacă Lapid și Ganz nu ar fi obsedați de absurdul anti Bibism, ar participa la un guverm de uniune națională cu Netaniahu, eliminând grupările extremiste spre satisfacția marei majoritatia societății israeliene, guvern care le-ar asigura ministerele de externe și al apărării, în locul unei opoziții fără influență…

  • Eva Grosz commented on November 3, 2022 Reply

    Citez un anonim care a scris concluzia lui despre rezultatul alegerilor :
    “O zi tristă , tristă.
    Adevărat, ați câștigat, dar rațiunea a pierdut.”
    Nici eu nu pot exprima mai bine acest sentiment.
    Poate doar prin pictura lui Goya “Somnul Rațiunii
    crează monștrii ” cu tot ceeace acest tablou are de spus.

    • George Konig commented on November 3, 2022 Reply

      “O zi tristă” pentru minoritate “o zi cu soare” pentru majoritate. Ratiunea a castigat s-a sfarsit cu “democratia socialista”

      • Eva Grosz commented on November 3, 2022 Reply

        D-le Konig ,soarele de care vorbiți este umbrit . Niciodată folosirea urii, a dezbinării și a lipsei de dialog nu a dus la nimic. Divide et impera !
        Nu mai există stânga și dreapta în Israel. Likudul poate fi apreciat la fel ca alte partide,
        Dar NU în această constelație.
        Toți oamenii capabili din Likud, au fost dați afară și anulați. Oricine s-a opus lui Biniamin Nataniahu a fost anihilat.
        “Cine este evreu?” va avea urmări asupra tuturor familiilor amestecate etnic cu repercursiuni grele și asupra legăturii Israelului cu Diaspora evreiască
        Religioșii nu vor învăța matematică și engleză.
        Vor trăi mai departe în ceața necunoașterii. Homosexualii , hetero, lesbieni vor fi excluși din societate . Laicii vor fi huiduiți. Sâmbăta va fi o problemă să călătorești cu mașina proprie, nu mai vorbesc de transport comun.
        Nu va exista libertate de exprimare !
        Oricine se va exprima contrar guvernului v-a fi amenințat verbal și fizic.
        Soldații israelieni, care cu toții sunt copiii noștrii, vor trebuie să fie paznicii israelienilor din teritoriile Judea-Shomron și eventual să plătească cu viața
        Pentru mine soluția era o coaliție între partidele mari fără extreme din nici o parte și fără Nataniahu , în care să fie un dialog deschis și oameni la care rațiunea și nu emoția să domine.

        • Hava Oren commented on November 3, 2022 Reply

          Asta ar fi fost și pentru mine soluția ideală, dar cum am mai spus, adevărul unuia nu este adevărul celuilalt și dacă încerci să convingi pe cineva, îți răcești gura de pomană, nu ai nicio șansă. De aceea nu ne rămâne decât să ne supunem majorității și să sperăm că procesul democratic nu va aduce la putere o dictatură – așa cum s-a mai întâmplat.

          • Eva Grosz commented on November 3, 2022 Reply

            Sperăm Hava !

          • Marica Lewin commented on November 12, 2022 Reply

            D- na Hava Oren, apreciez pârerea dvd ca fiecste gāndeßte independent, si nu- l poti convinge fe contrariu.
            Poate asta este forta democratiei

    • theodor toivi commented on November 3, 2022 Reply

      DA, SOMMNUL RATIUNII CREIAZA MONSTRI: TERORISTII SI CUTITARII ARABI

      • Eva Grosz commented on November 3, 2022 Reply

        D-le Toivi, pentru a te putea opune teroriștilor arabi, mai întâi e necesară înțelegerea între noi.

        • theodor toivi commented on November 3, 2022 Reply

          . Yair Lapid l-a sunat pe Netanyahu pentru a-l felicita pentru câștigarea alegerilor. * Premierul Ungariei devine primul lider care felicită victoria lui Netanyahu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *