Festivalul de Film Evreiesc de la București – ediție jubiliară

După întreruperea din perioada pandemiei, între 15-21 noiembrie la București se reia Festivalul de Film Evreiesc. Este de două ori ediție jubiliară: a 20-a ediție de când s-a inițiat evenimentul și cea de a cincea aniversare sub egida societății Semper Culturalia, al cărei președinte este regizorul Dan Schlanger.

Paralel cu festivalul de film se vor desfășura și ”Zilele culturii sefarde”. De la preluarea organizării Festivalului, Dan Schlanger a introdus o serie de noutăți, a îmbogățit programul, incluzând dezbateri, conferințe și muzică. Dorința lui este o deschidere cât mai largă, deoarece – a declarat el – acest festival nu este numai al evreilor, ci al tuturor spectatorilor și cinefililor dornici să cunoască diferite culturi.

În ceea ce privește conținutul, organizatorii s-au orientat mai ales spre filmele documentare, Dan Schlanger explicând că experiența din trecut a demonstrat interesul mare al spectatorilor pentru acest gen de filme și mai puțin pentru cele artistice.

Spicuiesc câteva puncte din programul festivalului.

17 noiembrie, ora 19: Călătoria – Israel.  Muzeul Țăranului Român

18 noiembrie, ora 17: Mai mult decât merit – Israel.  Cinema Union

ora 19: Belina – Germania.  Cinema Union

19 noiembrie, ora 17: Hannah Arendt – Germania.  Cinema Union

ora 19: Exodus 91 – Israel.  Cinema Union

20 noiembrie, ora 11: Concert clasic.  JCC

ora 19: Reckonings – SUA.  JCC

21 noiembrie, ora18: From Cairo to The Cloud – Canada.  Muzeul Național de Istorie.

Pentru o mai mare siguranță, înaintea începerii Festivalului, cei interesați pot consulta site-ul acestuia: https://www.bjff.ro/ro/

Din exemplele de mai sus se observă că anul acesta, alături de filme, un loc important îl ocupă muzica. Deoarece o serie de documentare sunt istorice, unele dintre ele sunt însoțite de comentariile istoricului Adrian Cioflâncă, directorul Centrului de Studiere a Istoriei Evreilor (CSIER).

Sperăm că Festivalul se va bucura de succes și spectatorii vor putea alege programele care vor fi pe gustul lor.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

5 Comments

  • Beatrice commented on November 7, 2022 Reply

    Link ul nu mai este bun.

  • dr.Paul Leibovici commented on November 3, 2022 Reply

    Urez succes organizatorilor ,ceea ce înseamnă ,cît mai mulți spectatori,,și articole de critică cinematografică.

  • Octavian commented on November 3, 2022 Reply

    Excelentă veste. Din păcate, site-ul nu funcționează și nici nu pot găsi mai multe informații despre festival și programul acestuia altundeva pe internet.

    • Hava Oren commented on November 3, 2022 Reply

      Foarte ciudat! Eu l-am deschis ieri și funcționa! Poate că a apărut vreo defecțiune tehnică. V-aș sfătui să mai încercați.

      • Octavian commented on November 3, 2022 Reply

        Nu, nu merge pe nici un browser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *