Demonstrațiile masive din Israel – cine are dreptate?

Rareori mi s-a întâmplat în activitatea mea jurnalistică să-mi fie frică de un subiect și să nu-l abordez. Acum sunt în această situație. Zecile sau chiar sutele de mii de cetățeni din Israel care de două luni demonstrează în fiecare weekend împotriva proiectului de lege vizând reforma justiției ar trebui să ne dea de gândit. Toți cei care nu trăim în Israel (și nu știm ebraica), dar ne informăm din presa israeliană de limba engleză, ne-am dat seama aproximativ despre ce este vorba. Reducerea puterii Tribunalului Suprem care nu va mai avea dreptul de a invalida legi votate de parlament, judecătorii aleși de către Knesset, legile votate de Knesset să fie prioritare, sunt cele mai importante direcții ale reformei din justiție și despre consecințele antidemocratice ale acestor modificări vorbesc toți cei care i se opun, oameni politici din opoziție, intelectuali, oameni de afaceri care vor să se retragă din Israel, evreii din Diaspora și o parte a opiniei publice internaționale. Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, venit în Israel, a și sugerat că Statele Unite își vor continua colaborarea cu Israelul numai dacă se va păstra democrația care ar fi afectată de modificarea legislației. În schimb, premierul Netanyahu declară că prin noua legislație justiția israeliană se va moderniza și se va apropia de sistemele juridice din Australia, Canada sau Noua Zeelandă.

Pentru noi, cei din afara Israelului, este foarte greu să ne pronunțăm, deoarece nu cunoaștem exact ce cuprinde legislația în afara celor trei aspecte enumerate despre care vorbește toată lumea. Faptul că un mare număr de protestatari se adună săptămânal nu este întotdeauna concludent. Am în fața mea demonstrațiile sindicale din Franța, tot cu o imensă participare. Dar la o analiză foarte atentă, ne putem da seama că demonstranții nu protestează pentru o cauză corectă. De decenii, sindicatele din Franța au fost o piedică în calea modernizării țării, a creșterii competitivității Franței în Europa, iar reforma pensiilor este o necesitate de neocolit, astfel că numărul participanților spune ceva, dar nu totul. În plus, după câte am citit, arabii israelieni nu sunt prezenți la demonstrații. Oare de ce? Din pasivitate, sau consideră că nici vechea legislație nu a fost în favoarea lor?

Nu spun că demonstranții israelieni nu au dreptate. Probabil că au. Dar aș dori să aud opinia israelienilor, mai mult, a unor oameni avizați, a unor juriști, a unor legiuitori din Knesset. Aș dori o analiză lucidă, o prezentare mai detaliată a modificărilor propuse. Poate unul dintre cititorii noștri din Israel cunoaște mai bine problema, sau are vreo cunoștință jurist care ne-ar putea explica.

Oricât de generos este acest subiect pentru un ziarist, fără elementele pe care le-am menționat nu poate fi abordat corect. Altfel ar fi un fake news, o manipulare, chiar dacă cu bune intenții. Dar știm: drumul spre iad e pavat cu bune intenții. Și nu vrem să ajungem acolo, nici noi, nici Israelul.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

57 Comments

  • Klein Ivan commented on March 7, 2023 Reply

    Spre comparație ceva din America .Dau informații din amintiri și cifrele sînt rotunjite . Decesul lui Floyd ( individ fără căpătîi cu antecedente penale )în urma arestării de poliție, a cauzat demonstrații – nu era ceva nou, au fost și înainte și de obicei însoțite de violențe/furturi/incendieri etc..La cele din Bronx(NY) mă refer- orașul oferă despăgubiri ( !!! poliția , fără motiv , a folosit exces de forță ) cîte $22000 la 320 demonstranți, plus alți $22000 la cei 5 care au pornit acțiunea în justiție, iar la cei care în afara arestării și eliberării în ziua respectivă, au fost chemați la poliție a doua zi pentru cîteva ore – luare de amprente digitale/verificare antecedente criminale- ei primesc suplimentar $2500 . Deci asta e ofertă care poate fi acceptată … sau considerată insuficientă… Am scris ca să mă răcoresc. K.I.

    • Andrea Ghiţă commented on March 7, 2023 Reply

      Aţi comparat mere cu pere. Sper că v-aţi răcorit.

      • Klein Ivan commented on March 7, 2023 Reply

        (Exact așa a comentat și soția mea.) Eu am dat un exemplu de aici – unul singur – în ideea că rău e și aici și ea va fi înțeleasă de cititorii Baabel , iar cei din Israel să fie mai bine informați și de “sănătatea” fratelui mai mare. Regret că simptomele de boală (ce avansează) la cei doi frați nu au fost percepute cu zeci de ani înainte .În ce mă privește m-am răcorit , dar numai pe moment. K.I.

  • Ivan Schwartz commented on February 27, 2023 Reply

    Simcha Rotman este creierul din spatele revoluției sistemului judiciar. Iată afirmațiile lui:

    “Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție sunt niște analfabeți, nici măcar să citească nu știu. Înainte de a învăța dreptul / propozițiile (în ebraică e același cuvânt), ar trebui să învețe cuvintele. Există o instituție care calcă în picioare drepturile minorităților și ea se numește Înalta Curte de Casație și Justiție. Eu o desființez.”

  • Virgil Duncan commented on February 25, 2023 Reply

    Urmaresc cu interes toate aceste comentarii si apreciez initiativa D-nei Galambos de a publica acest articol – cateva idei:
    1 – Israelul a crezut dupa 1948 si dupa declaratia de Independenta ca este suficient ca statul sa functioneze in mod simplu, fara Constitutie si fara Senat – de ce Senatul este important? pentru ca da o stabilitate suplimentara si o etapa suplimentara in aprobarea legilor;
    2 – dimensiunea religioasa este foarte importanta in Israel – cine crede ca avem de-a face cu un stat modern, laic fara nici o legatura cu Biblia/Torah greseste fundamental; de fapt asta este motivul pentru care nu avem o Constitutie – Constitutia noastra, daca va exista separat, va fi bazata pe Torah, poate cu putine modificari dictate de secolul 21;
    3 – nu vad pe nimeni in Israel care in aceasta criza majora sa initieze scrierea unei constitutii care sa fie dezbatuta;
    4 – democratia in definitia ei actuala este poate impossibil de mentinut in Israel – este nevoie de o republica constitutionala care intre altele reglementeaza si Curtea Suprema; majoritatile in Kneset de multi ani sunt numai de cateva voturi si asta contribuie la instabilitatea guvernului;
    5 – situatia actuala este foarte periculoasa pentru ca istoria poporului evreu include doua razboaie civile si diviziunea intre haredim/religiosi si laici este foarte adinca – dar daca ne uitam bine toata lumea sufera azi de boala asta.

    • Marica Lewin commented on February 25, 2023 Reply

      D- le Duncan, care sunt cele 2 razboaie civile ale evreilor la care va raferiti?
      Rascoala Macabeilor, intre iudeii pastratori ai tradiției şi cei asimilaţi in cultura greaca, ar fi un razboi civil. Si daca nu căstigau Macabeii, de mult nu mai existau evreii ca popor. Opinia unui preot catolic din Romănia.
      Dar al doilea? Nu reusesc sa – l identific: : confruntarea intre tabara lui Ghedaliahu si nationalistii evrei , care a dus la exilul intregii populatii din Iudeea in Babilon? Sau neintelegerea care a precedat ” Razboiul iudeilor impotriva romanilor”?
      Sau lupta intre Sioniştii clasici si Revizioniṣti?
      Va multumesc

      • Virgil Duncan commented on February 26, 2023 Reply

        Marica – intr-adevar razboiul Macabeilor impotriva Sirienilor Seleucizi si a evreilor helenizati a fost crucial pentru supravietuirea poporului evreu si asta nu e numai opinia unui preot catolic. In plus daca nu era victoria de Hanukah si asigurarea continuitatii evreiesti probabil ca nici Isus nu putea exista dupa 300 de ani pentru ca Isus a fost invatat initial ca evreu si crestinismul a fost o secta judaica in primii 200 de ani.
        Al doilea razboi civil important a fost asasinarea guvernatorului Ghedaliahu in timpul cand Judeea a fost ocupata de Nabucodonosor. Si in ziua de azi evreii religiosi comemoreaza cu o zi de post in amintirea acestui om important. Cititi detalii pe Google.
        Alt razboi civil de mai mica amploare a fost in timpul asediului Iersalimului de catre Imperiul Roman cand zelotii evrei au omorit inauntrul zidurilor Ierusalimului pe alti evrei care nu voiau sa moara pe degeaba.
        Suntem un popor greu de guvernat si incapatinat. Unii spun ca daca nu ne rasculam in Iudeea impotriva romanilor si asteptam 200 de ani, atunci nu ne pierdeam statul. Romanii au fost la inceput relativ toleranti cu evreii – de fapt Macabeii i-au invitat pe Romani in Iudeea ca sa ii apere de Seleucizi.

        • Marica Lewin commented on February 26, 2023 Reply

          Poate daca nu ne rasculam impotriva Romanilor intre 66- 70 e.n, nu am fi pierdut țara. Desi, Rev. Archibald Robertson in ” The Bible and its backgrond”,vol II. , New Testament, afirma ca au avut loc 3 revolte majore ale evreilor impotriva romanilor: aceea soldata cu distrugerea Templului, a doua in timpul imparatului Adrian, provocata de evreii din insulele grecesti, a treia, răscoala lui Bar- Kohba.
          Despre a 2- a revolta nu se mai vorbeşte aproape de loc: evreii au omorăt 200000 de oameni, si Adrian, atunci in Orient a dat ordin sa fie ucisi absolut toti evreii existenți din Imperiul Roman. Insa Adrian a fost rechemat de uegența la Roma, si peocesul de exterminare a evreilor s- a intrerupt. Dupa o baie de sănge.
          Rev Robertson afirma ca aceste mari nenorociri abătute asupra poporului evreu au determinat
          consolidarea Crestinismului si transformarea lui dintr- o secta
          intr- o religie universala. Cartulia lui Robertson a apărut in 1942.
          Dar, revenons à nos moutons,
          ce se intămpla acum in Israel este f grav. Si Lapid nu se va lăsa pănă nu- l va doborâ pe Bibi, si apoi Israelul. Eu sunt complet laică, dar fără Torah, Israel va deveni al 23- lea, sau al 24- lea stat arab, sau in cel mai bun caz, ” stat al tuturor cetațenilor”, un Apartheid sau un Birobigean

          • Veronica Rozenberg commented on February 26, 2023 Reply

            Marica, sunt adanc impresionata de cunostintele tale de istorie, pe care le prezinti intr-o forma erudite, nu e prima oara. Intr-adevar formidabil, avand in vedere, ca lectura istorica, este doar o profesiune de credinta si nu profesia ta.

            Totusi, fara legatura cum crezi tu ca:

            “Lapid nu se va lasa pana nu-l va dobora pe Bibi si apoi Israelul”.

            Daca asa crezi, situatia e foarte grava. Cum poate fi in putinta unui fost ziarist, ce-i drept devenit prim-ministru ales, intr-o coalitie cu schimb, si aparent un om cinstit (ceea ce nu sunt sigura ca se poate spune despre Bibi, ale carui cheltuieli de familie iti fac pielea gaina – de restul vom vedea ce vor spune oamenii legii noi !!)?

            Ai mai mentionat ca Israelul va deveni un Apartheid? A fost deja acuzat de o asemenea politica si in trecut, nu vad legatura cu Tora, religia si cele de mai sus. Israelul ar trebui sa fie un Stat al tuturor cetatenilor, cel putin cei care locuiesc aici.

            E adevarat ca nu este exact ce s-a spus in Declaratia de Independenta, dar nu e foarte departe de asa ceva. Cat s-a respectat? Oarecum.

            “THE STATE OF ISRAEL will be open for Jewish immigration and for the Ingathering of the Exiles; it will foster the development of the country for the benefit of all its inhabitants; it will be based on freedom, justice and peace as envisaged by the prophets of Israel; IT WILL ENSURE COMPLETE EQUALITY OF SOCIAL AND POLITCAL RIGHTS TO ALL ITS INHABITANTS IRRESPECTIVE OF RELIGION, RACE OR SEX , it will guarantee freedom of religion, conscience, language, education and culture; it will safeguard the Holy Places of all religions; and it will be faithful to the principles of the Charter of the United Nations.

            • Marica Lewin commented on February 27, 2023 Reply

              Veronica, multumesc sincer pentru aprecieri.
              Dar pentru ca s- au scris deja multe comentarii, iti voi răspunde scurt.
              Lapid nu a putut sa primeasca infrângerea, si a declarat singur ca in calitate de şef al Opozitiei nu- l va la lasa linistit pe Bibi nici un moment. Si cum observi, de la 1 ian au avut loc deja 8 manifestatii sămbătă seara, in afara de cele in cursul săptămânii. Grav este ca in paralel sunt atacuri teroriste violente.
              Nivelul de viata al lui Bibi si a familiei sale este poate prea ridicat, dar nu ma intereseaza păcate
              minore ca sticle de sampanie sau trabucuri, primite, ci Viziunea sa politică remarcabila.
              Sa explic acum ce am spus despre Israel.
              Acum cățiva ani, circula ideea a ” 2 state pentru 2 popoare”, un stat palestinian in care nu va rezida nici un Evreu, si Israel, ” stat al tuturor cetățenilor”. Nu m- am referit la drepturile civile egale ale tuturor locuitorilor lipsa discriminarii, abolirea pedepsei capitale, atât de frumos enuntate in Declaratia de Independenta a Statului Israel din 1948.
              Daca in Israel , elita economica, financiara, stiințifica, militara va fi preponderent evreiasca si majoritatea populatiei nu, atunci ne vom indrepta spre un Apartheid. Deoarece familiile religioase evreiesti sunt numeroase, aceasta situatie poate fi evitată.
              Birobidjan a ramas in continuare cu numele ” o republica evreiasca”, limbile oficiale sunt idish si rusa, dar aproape nici un evreu.
              Inchei , exprimându- mi admiratia atăt pentru bogata Diversitate umana acceptata in Israel, cât si pentru grija aratata păturilor slabe ale societațìi.
              Avănd rădacini adânci, incă in Torah: protejarea vaduvei si a orfanului, a saracului , sclavului, si consideratia acordata strainului, ” pentru că şi tu fost- ai sclav in Egipt”

              • Veronica Rozenberg commented on February 28, 2023 Reply

                Ai scris foarte mult, nu este un comentariu scurt.

                Nu sunt de acord cu cele pe care le scrii, a spune ca au fost manifestatii datorita lui Lapid este o afirmatie lipsita de orice fundament logic, si tu ca matematiciana ar trebui sa fii trse la logica..

                Manifestatiile sunt expresia unei atitudini populare, iar atunci cand Rabin a fost omorat, in parte, sau intr-o masura teoretica si din cauza afirmatiilor virale facute de Bibi&comp, personalitea pe care tu o admiri, au lipsit manifestatiile stangii in sprijinul celui care a fost pana la urma asasinat.

                In Israel NU ESTE ACCEPTATA NICI O DIVERSITATE, Israelul este una dintre putinele tari din lume in care cetaenia se bazeaza pe legaturi de sange si nu pe faptul ca cineva se naste intr-un anumit teritoriu, vezi definitiile right of birth vs the right of blood, sau jus soli and jus sanguinis.

                Numai diversitate nu este aceasta regula adoptata de Israel, desigur ca admiterea milioanelor de persoane venite din fosta Uniune Sovietica, care nu respecta in totalitate aceaste definitie a fost o hotarare politica in avantajul maririi populatiei ne-arabe. Povestile tale cu protectia paturilor slabe mi se par, in parte cel putin,,la fel de neavenite, salariile medii si minime din Israel sunt mai mici decat in multe din tarile vestice, ca sa nu mai vorbim de ajutoarele reduse de somaj sau. in ultima perioada, in timp de Corona, de obraznicia guvernamentala care a oferit recompense penibile tutror salariatilor (acest fiind doar un simpu exemplu).

                Ceea ce scrii despre Torah sunt povesti de adormit copiii, iar cele care se intampla in ziua de azi cu religiosii pe care ii admiri atat de mult, doar neaga unele precepte care poate chiar au existat in teorie. Vorbesti ca dint carte, dar cred ca este putin rupta de realitatea de zi cu zi.

                In plus, daca tot amintesti de cate ori este ucis un evreu de catre un terorist arab, ma gandesc cum de nu amintesti de exemplu ce s-a intamplat ieri la Huawara, rebeliune denumita de canalele de mass media ca fiind un pogrom.
                Nu poti fi unilaterala si daca esti, atunci ceva e putred in Danemarca.

                Nu-ti pasa de cheltuielile familiei Netanyahu, celor care platesc impozite in Israel cred ca le pasa, dar nu este numai aceasta, opulenta si ridicolul sunt parte ale acestei familii precum pe vremuri familiile regale.

                As putea continua, chiar crezi ca in Israel sunt drepturi egale pentru toti cetatenii? Poate daca cetateni sunt doar cei de origine evreiasca.

                Observa ca nu am enuntat o parere proprie, spre deosebire de tine, care esti transanta cu cele afirmate, eu vad situatia mult mai complicata si dificila, astfel incat nu vad solutii in afara unor negocieri si intelegeri reciproce, probabil ca acestea nu se vor intampla, cel putin atata timp cat sistemul educational al lumii arabe-palestiniene nu se va schimba, iar fanatismul religios al evreilor din Israel, cu predilectie ai celor din partidele de extrema dreapta nu va fi doborat prin emancipare.

                N.B. Nu am prea inteles explicatia ta cu Apartheid-ul, din ce scrii ar rezulta, ca pentru ca Israelul sa nu se transforme intr-un stat acuzabil de o politica de Apartheid, ar trebui sa nu existe aici decat evrei. Daca am inteles bine, esti adepta politicii transferului a lui Rehavam Zeevi sau culmea a basarabeanului Liberman. Sper ca nu am inteles.

  • Robert Robicsek commented on February 25, 2023 Reply

    Recomand sa cititi cu atentie ce scrie Yuval Harari despre evenimentele din Israel. ”Reforma” sistemului este 90% ‘fake’ sau spalare de creier. Motivele pentru care a fost pornita sint trei. Primul si cel mai important este descris de D-ul Schimmerling. Al doilea este dorinta religiosilor ortodocsi de a trece legea care ii va scuti de serviciu militar si care a fost de fiecare data respinsa de curtea suprema. Al treilea motiv este nevoia extremei drepte de a-si duce la capat planurile de colonizare in teritoriile ocupate si din nou curtea suprema este ultima piedica.

    • Andrea Ghiţă commented on February 25, 2023 Reply

      Aţi făcut o sinteză foarte plauzibilă. E vreo şansă ca “reformarea” Curţii Supreme să nu aibă loc?

      • Robert Robicsek commented on February 25, 2023 Reply

        Deocamdata conducatorii reformei nu dau nici un semn ca sint dispusi sa faca compromisuri. Sint prea fanatici si cu vorba buna nu vor fi convinsi.

        • Eva Grosz commented on February 27, 2023 Reply

          Deci, puterea va trece din mâna justiției în mâna politicienilor.Politicienii care alcătuiesc guvernul actual sunt în majoritate de extremă de dreapta,care nu au experiență în conducerea ministerială. Fiind puși miniștri și subminiștri la același minister, inetersele se ciocnesc. Când e vorba de securitate, acest lucru poate duce la catastrofă. “Reforma” e doar începutul. Ce urmează poate fi mai grav, Semnele în economie, securitatea țării ,viața socială de zi de zi -deja apar.
          Un profesor de școală a fost dus la un interogatoriu pentrucă a explicat elevilor în clasă ce este REFORMA.Inflația e în curs. Și teama de viitor. Încercarea de a rezolva pe cale paşnică conflictul palestinian e pe dispariție. Trebuie găsit un consensus. La care deocamdată guvernul nu dă nici un semn de a fi dispus. Ei merg înainte. Sunt prea puține voci pentru dialog.Ele nu se aud.

          • Eva Grosz commented on February 27, 2023 Reply

            ….pe cale PAȘNICĂ conflictul palestinian …scuzați greșelile de tipărit. Literele sunt mici când scriem textul ….

    • Marica Lewin commented on February 25, 2023 Reply

      Daca Reforma judiciara este ” 90% Fake”, de ce iesa atâția oameni in strada, impotriva ei?
      Inseamna ca la rândul lor , manifestantii sunt mințiți.

      • Robert Robicsek commented on February 26, 2023 Reply

        Imi cer scuze, formularea mea nu este clara. Reformele sint complet reale si dure. Necesitatea in numele careia sint introduse este 90% fake, explicatii manipulative pentru baza electorala.

    • Virgil Duncan commented on February 25, 2023 Reply

      Da, incercarea actuala este inca o tentativa de a pune un “band-aid” ca lumea sa se linisteasca.
      Contradictiile sunt mult mai adinci si privesc nu numai incercarea lui Bibi sa scape de inchisoare sau excluderea lui Deri din guvern. Bibi si Deri nu vor mai fi in politica in cativa ani, dar contradictiile ramin.
      1 – Haredimii in afara de un grup select de tineri foarte inteligenti trebuie sa faca un servici national (militar sau medical, etc);
      2 – trebuie ca acesti haredimi sa fie capabili sa lucreze si sa nu traiasca pe welfare; invatamantul lor trebuie sa includa 50% subiecte laice (matematica, fizica, etc)

      • Marica Lewin commented on February 26, 2023 Reply

        D-le Virgil Duncan, foarte multi tineri religiosi merg la armata, in unitatile combatante.. Cei 2 frati , de 21, respectiv 19 ani omorâți astazi intr- un atac terorist, erau in drum catre unitatile lor de yeshiva esder, adica soldatii inmateiculați jumatate de an invata, jumatate de an lupta. Perioada serviciului militar este mai lunga, de 5 ani.
        Asa cum spuneti, in o mare parte de yeshivot, 50% din studii sunt consacrate religiei, si 50 % invatamântului laic, Math, engleza, fizica, coeficient inalt.
        Sotul meu a predat engleza intr- o astfel de yeshiva, si a avut elevi straluciti : unuia sotul meu i- a predat in plus germana,. Baiatul stia vreo 10 limbi, inclusiv persana.
        Un altul juca excelent şah. Altul dorea sa urmeze medicina.
        Toti s- au incadrat in armata israeliana in unitati combatante.
        Asa cum in general, populatia religioasa lucreaza si primeste subsidii de la stat atât cât si celelalte pături slabe ale societății

        • Virgil Duncan commented on February 27, 2023 Reply

          D-na Marica, si atunci care este problema? daca “foarte multi tineri religiosi” merg la armata si invata fizica moderna si stiu limbi strarine? Eu cred ca vorbiti de chabad, ortodocsii moderni si nu de haredimi. Sunt multe categorii de “religiosi” – sunt si eu numit “religios” de prietenii mei hilonim. Este numai nemultumirea lor ca sunt locuri deschise de Shabat? sau ca toate legile sa fie bazate pe Halachah? Extremismul si fanatismul exista in ambele parti: si lahilonimi si la haredim si din pacate centrul este mult slabit in Israel, asta pe linga structura depasita a guvernului.

          • Marica Lewin commented on February 28, 2023 Reply

            D- le Virgil ,problema este ” Rak lo Bibi” , o stiti si dvs.
            Guvernul anterior, Benet Lapid a fost o adunatura de 8 partide mici, incepănd cu partidele lui Benet Saar, Liberman care susțineau infiintarea si dezvoltarea asezarilor evreiesti in terirorii, continuind cu partidul lui Beni Ganz care nu vrea decăt sa fie in politica, Partidele l Lapid, Meirav Mihaeli si Meretz isi doreau un Israel fara credința, cu diferite nuante .In plus, Lapid era de acord cu toate ” indicatiile pretioase” primite de la americani.
            Se adauga si partidul Raam, condus de Mansur Abbas, pe care tot Netaniahi la convins sa fie pragmatic si sa se asicieze cu Israelul.
            Cel mai mic numitor comun: inlaturarea lui Bibi de la putere.
            Nu vreo ideologie anumita.

            • Veronica Rozenberg commented on February 28, 2023 Reply

              Marica, eu mă mir cât de la dreapta poţi să cârmeşti. Venită din România, mie cel puţin mi se pare şi mai ciudat. Dar, trebuie să marturisesec că acest fenomen de a cârmi la dreapta l-am întâlnit la mulţi cetăţeni ruşi, veniţi din fosta Uniunea Sovietică, transformaţi aici în evrei cu chipa, evrei religioşi, sau ultra-naţionalișiti. Un sociolog ar putea, probabil, să analizeze aceste fenomene sociale.
              Ar fi bine de înţeles “legea de fier a oligarhiei”, un concept sociologic al sociologului german-italian Robert Michels. Am găsit un articol interesant în limba română, la adresa de Internet
              https://www.libertatea.ro/lifestyle/ce-este-oligarhia-4154515
              Pe scurt, cele spus de Michels sunt extrem de aplicabile, oricând şi oriunde, de la comunismul românesc, de la orice comunism, până la cele care se întâmplă acum în Israel, şi în mod deosebit cu Netanyahu şi pretenţiile pe care le prezintă privind cheltuielile personale ale familiei sale.
              Legea de fier a oligarhiei, sugerează Michels, ar susține împărțirea necesară a forței de muncă/astăzi s-ar putea traduce prin împărțirea funcțiilor şi atribuțiilor/în marile organizații/se poate adăuga partide/conduce la înființarea unei clase dominante care se preocupă cel mai mult să-și protejeze propria putere.

              În privinţa afirmaţiei celor trei conducători de partied, care doreau un Israel fără credinţă, nu este adevărat. Aceşti oameni, nu pot şi nu “vor” să-şi impună opinia asupra întregului Israel. În plus, faci confuzie între CREDINŢA ŞI RELIGIE. Credinţa este de diferite feluri, poate să fie doar faptul de a avea o convingere, a crede în ceva, este o formă individuală de a vedea lucrurile. Acel ceva oate fi Dumnezeu, care şi el e de diferite feluri. Din punctul de vedere, al persoanellor menţionate de tine, politica şi religia nu au ce să acţioneze împreună, aceasta este o problemă veche, pe care nimeni nu a reuşit deocamdată s-o rezolve, aici în Israel.

              În legătură cu Raam, e de menţionat că şi pacea cu Egiptul a fost făcută de partidul de dreapta, când era condus Likudul de Menahem Begin. Probabil este o explicaţie, de ce uneori, tocmai cei din dreapta reuşesc să se alieze cu “partidele” arăbeşti, nu cu toate. Nu i se pot contesta lui Bibi meritele politice, economice, dar supunerea lui în faţa partidelor de extremă dreaptă este o renunţare la anumite principii de progres şi emancipare, pe care Israelul le deţinea.

              Încă odată vezi lucrurile simplist după părerea mea, care nici ea nu este foarte avizată, dar nu cred că există acel uni-direcţional dreapta pe care tu încerci să-l promovezi.

              Ieri a fost împuşcat pe drumul 90 care trece de la Eilat până la K.Shmona un cetăţean american, care nici nu era soldat în momentul în care, cu o cruzime incredibilă, a fost împuşcat în timp ce se afla la volan, circula pe un drum aflat pe teritoriul israelian (nu în Iudeea sau Saamaria) Personal cred că în unele situaţii edeapsa cu moartea ar trebui aplicată unora dintre terorişti.

  • George Schimmerling commented on February 25, 2023 Reply

    Nu este nici o dilemă . Pur și simplu Netanyahu nu vrea sa meargă la pușcărie (preferă viața linistita din vila din Cesarea mai ales ca acum i s-a aprobat și o stipendie suplimentara de 80 K shekeli ). Pentru asta ne ia pe toți ostateci .

    • Marica Lewin commented on February 25, 2023 Reply

      Acum cățiva ani, i s- a oferit d- lui PM Nethaniahu sistarea tururor proceselor si Presedenţia țării, cu conditia de a accepta sa demisioneze din funcria de Premier.

  • Marica Lewin commented on February 25, 2023 Reply

    Veronica draga, ma bucură mult că este prima data când ne ințelegem pe Baabel.
    Nu am avut rabdare sa urmaresc interviul lui Aharon Barak, si nu cunosc de loc probleme de drept spre deose bire de tine,
    dar stiu ca Dreptul in Israel e f complicat : Se bazeaza in primul rănd pe conceptia engleza si nu cea franceză despre Justitie, pe legi iudaice si otomane. Legile din Torah modificate odata cu dezvotarea civilizatiei.
    Sunt de- a dreptul şocata ca d- l Aharon Barak nu cunostea legislatia iudaica.

  • BORIS MEHR commented on February 24, 2023 Reply

    EVREU trăitor în DIASPORA sunt îndurerat de conflictele interne di ISRAEL, din păcate sunt israelieni care uită că circa o jumătate din evrei privesc cu îngrijorare evenimentele din ȚARA FĂGĂDUITĂ, iar unora probabil nu le pasă. UREZ israelienilor o pace rodnică și grijî pentru existența unui stat mult încercat. Îmi EXPRIM O PĂRERE PERSONALĂ – cred că ultra-religioșii AR TREBUI să fie tratați cu mai puține compromisuri, suntem totuși în sec. XXI iar CARTEA ne învață să fim înțelepți, nu fanatici.

  • evagalambos commented on February 24, 2023 Reply

    Îmi pare bine că și alții au îndoieli asemănătoare cu ale mele. Nu știu dacă vom ob ține explicații pertinente dar măcar dezbatem problema.

  • Eva Grosz commented on February 24, 2023 Reply

    Profesorul de istorie și scriitorul Yuval Noah Harari , cunoscut în întreaga lume prin cărțile lui Sapiens, Homo Deus etc. are părerea lui despre ceeace se întâmplă în Israel într-un articol mai larg în ebraică în Ynet și altul în engleză cu titlul “A disaster for democracy looms in Israel “

    • Marica Lewin commented on February 24, 2023 Reply

      Draga Eva, si eu am citit cartile lui Yuval Harari, fascinante, dar excentrice. Imi pare rau ca ca parerile lui Harari, despre ‘ lumea ideala ‘ in care trăim, un adevărat Eldorado, in care mai avem de obtinut doar ‘ nemurirea’ , au fost dezmințite de războiul Rusia- Ucraina, atentatele teroriştilor, luptele ‘ tribale’ din Africa, coruptia, discriminarea neavănd nici o importanta pentru ‘ elita’
      Ce se întâmplă acum in Israel este ” un dezastru”, dar nu pentru democratie, ci pentru existenta noastra ca Stat evreiesc. O modesta părere.

      • Eva Grosz commented on February 24, 2023 Reply

        Adevărat. este că existența Israelului a fost și a rămas în pericol.
        Ruptura internă acentuează pericolul existenței ei. De acord cu tine.
        De aceea cred , ca și D-ul Herscovici că NUMAI DIALOGUl poate salva situația. În ambele tabere există oameni care vor acest lucru. Nu e ușor, dar e posibil. AMBELE TABERE !! trebuie să asculte vocea celeilalte.
        Democrație pentru mine este respectarea drepturilor omului de orice categprie, religie, etnie, înclinare de sex,libertate de gândire și exprmare.

        • Marica Lewin commented on February 24, 2023 Reply

          Da, draga Eva, găndim exact la fel. Si eu sunt pentru dialog, intelegere, unitate, mai ales acum, cănd traim sub amenințarea Iranului care a imbogățit uraniu până la 84%.
          S- a spus azi la TV ca bomba de la Hiroshima a avut uraniu îmbogățit doar 80%.
          Si ma scuzi ca nu am fost atenta in primul mesaj si din greseala am cuvântul CA de 2 ori.
          Am observat abia acum

  • Marica Lewin commented on February 24, 2023 Reply

    Daca am inteles bine, organizarea alegerii in Curtea Suprema israeliana actuală a fost realizata de marele jurist Aharon Barak acum 30 de ani. Reforma in cauza vrea revenirea la situatia anterioara schimbarilor propuse de Prof Barak.
    Problema este ca Israel nu are o constiruție propriu-zisa.
    Sunt de acord ca persoane politice nu incriminate, ci condamnate pentru delicte grave nu ar trebui sa fie membri in guvern.

  • Andrea Ghiţă commented on February 23, 2023 Reply

    Ceea ce se petrece azi în Israel este de neînţeles pentru mine. E drept că nu trăiesc acolo, dar ceea ce citesc în presă şi mi se relatează mi se pare de domeniul absurdului sau a unei fabule în care morala e imorală. Dacă aş locui în Israel, probabil aş fi deja în stradă. Am ieşit pe stradă şi am protestat şi aici, în “epoca Dragnea” de tristă amintire. Dar până la urmă perioada Dragnea s-a încheiat destul de repede. Sper ca şi situaţia din Israel să ia o turnură diferită, democratică.

  • Tiberiu ezri commented on February 23, 2023 Reply

    Situatia se poate rezuma in doua fraze, chiar daca nu sunt jurist:
    1. Din interese personale de a scapa de mana justitiei, doi suspusi care au luat mita, dintre care unul a fost si la zdup, dar continua sa incalce legea, s-au raliat cu populatia care nu lucreaza si nu face armata si cu nationalistii extremisti,
    2. Prin manipulatii si numirea unui fanatic in fruntea procesului, cei doi sunt pe drumul de creere a unui sistem totalitar prin care vor controla totul si pe toti, mai ales cand guvernul care deja domina Knesetul va controla si aparatul judiciar. Procesul merge inainte in mod vertiginos si se pare ca din pacate nimic nu il poate opri .

    • Veronica Rozenberg commented on February 24, 2023 Reply

      Draga Tibi, cred ca cele scrise de tine exceleaza prin diletantism, sorry.

      Imi pare rau, personal ma straduiesc sa ma informez, pentru ca nu inteleg inca prea bine lucrurile nefiind o cunoscatoare a sistemului juridic israelian si ma deruteaza palavrele neclare, exprimate in masa media, in care cu usurinta poti sa ti fasci impresia despre o chestiune si opusul ei in acelasi timp, daca nu esti bine documentat.

    • Marica Lewin commented on February 24, 2023 Reply

      D- le doctor Ezry, Curtea Suprema a aprobat in unanimitate pe D- l Nethaniahu in funcția de Prim Ministru,asa cum se opune, pe buna dreptate ca D- l Dery sa devina ministru, desi este f capabil si sustinut de un segment important al populației israeliene.
      Majoritatea celor care sprijina Shas si Partidul Național Religios lucreaza si merg la armată .
      In plus, dacā religiosii nu ar avea atâția copii, de mult Israelul nu ar mai fi fost un Stat Evreiesc si Democrat, ci un Apartheid.
      Religiosii vor in parte sa refacă numeric populatia nimicita in Holocaust.
      Shabat Shalom!

      • Veronica Rozenberg commented on February 25, 2023 Reply

        “D- l Dery sa devina ministru”

        Asta e o afirmatie hilarica, Dery este totusi un HOT, ba chiar unul nu prea sofisticat. Si in nici un caz nu este un DOMN, este un individ care fiind inteligent (ca sa fii un HOT de calitate, trebuie sa ai un IQ foarte mare) si destul de educat, iar in lumea sa religioasa a reusit sa aiba sustinerea necesara pentru a reveni in politica, oribil !!

  • Ionel Schlesinger commented on February 23, 2023 Reply

    Această problemă a fost de mult soluționată de rabin: fiecare are dreptate. Și tu, așa nedumerită cum ești, ai dreptate! Singurii care știu ce e vital pentru Israel sunt ultraortodoxi: nu femei cu tora la Kotel, nu femei în autobuz cu bărbații, etc.

    • Hava Oren commented on February 23, 2023 Reply

      Bineînțeles că există diverse soluții. Eu o prefer pe cea propusă de Lucian Herșcovici: încercarea de a găsi o cale de mijloc.

      • Lucian-Zeev Herscovici commented on February 23, 2023 Reply

        Multumesc doamna Hava Oren. Sunt convins ca aveti dreptate din acest punct de vedere. Problema , inclusiv a presedintelui Israelului, domnul Herzog, este de a-i determina pe liderii ambelor parti sa discute intre ei in mod civilizat. Din pacate, nu toti sunt dispusi, de exemplu unii lideri ai opozitiei. Nu stiu daca ati vazut scenele facute de unii deputati din opozitie chiar la o sedinta a Knessetului si a unei comisii din Knesset. Un deputat s-a urcat cu picioarele pe masa, altii au vorbit vulgar, au trabuit sa fie scosi cu forta din sala, chiar au “atins” pe oamenii de ordine. Mai mult, demonstranti au blocat intrarea locuintei unei deputate din coalitie, pentru a o impiedica sa iasa din casa, pentru ca sa nu ajunga la votare. Iar deputata respectiva are o fetita autista. Politistul care a venit i-a spus sa stea acasa, desi fetita suferea din acest motiv. S-a ajuns ca pana la urma seful opozitiei sa critice faptul. Ea a ajuns pana la urma la sedinta… Alt caz: domnul Netanyahu a urat bun venit unui deputat din opozitie care a suferit un accident, s-a vindecat partial si a revenit la Knesset. Gest frumos, colegial, civilizat. Dar s-au auzit si lucruri nu prea frumoase din partea altora. Asemenea fapte apar la canalele de televiziune israeliene si incita alti oameni, din strainatate, impotriva guvernului israelian ales, amestecandu-se in problemele Israelului si influentand lumea politica din alte tari, ca si lumea economica impotriva Statului. Uneori, interesele Statului sunt inlocuite de interese inguste de partid, de grup sau de comunitati etnoreligioase (ma refer la ambele parti). Cred ca cineva trebuie sa-i stapaneasca pe demonstranti (au avut loc demonstratii de ambele parti), pentru a nu se ajunge la anarhie. Mai ales ca unii oameni au incitat la rascoala. Poate ca nu intr-adins, poate au vrut sa spuna altceva, dar masele necontrolate au agravat demonstratiile. S-a ajuns chiar sa se vorbeasca de posibilitate unui razboi civil fratricid (fereasca Dumnezeu de asa ceva!). Publicul trebuie sa inteleaga ca guvernul este ales democratic si ca propunerile de lege au fost cunoscute publicului dinainte de alegeri, iar alegatorii i-au votat. Sa respectam principiul votului universal, si totodata al dialogului si intelegerii dintre reprezentantii diferitelor segmente ale populatiei, indiferent de etnie, apartenenta religioasa, politica si sociala.

        • Klein Ivan commented on February 24, 2023 Reply

          “propunerile de lege au fost cunoscute publicului dinainte de alegeri” – Numai la modul general. Americanii spun “the evil is in details” . K.I.

        • Klein Ivan commented on February 24, 2023 Reply

          Tartarin din Tarascon ( v. scrierea omonimă a lui Alphonse Daudet ) nu-și explica de ce “prințul” cunoștea la perfecție numai o parte a Tarascon-ului. El nu știa că “prințul”cunoștea acea parte a orășelului prin intermediul ferăstruicii celulei în care era închis . Informațiile din Tarascon e preferabil să fie obținute de la cei cu acces la două ferestre opuse. K.I.

          • Eva Grosz commented on February 25, 2023 Reply

            Închipuie-ți D-ul Klein Ivan ce ar fi dacă am vedea din două ferestre adevărul ? Ne-am îngrozi și mai mult.
            E mai bună teoria lui Platon,care aseamănă cunoașterea cu oamenii care stau în peșteră cu ochii spre perete și văd pe perete doar umbrele celor ce se mișcă în afara ei, …
            așa poți să-ți faci iluzii …

            • Klein Ivan commented on February 27, 2023 Reply

              avînd “acces la două ferestre OPUSE” – nu se obține aceeași imagine a Tarascon-ului ( a adevărului ) . K.I.

      • tiberiu ezri commented on February 23, 2023 Reply

        cu totii preferam calea de mijloc Aurea Mediocritas in afare de cel putin trei persoane din guvern ale caror nume nu le voi cita aici.

        • Marica Lewin commented on February 24, 2023 Reply

          D-le doctor Ezri si căteva persoane din opozitie pe care nu le voi mentiona aici.
          Platforma electorala a opozitiei am gasit-o aproape inexistenta.
          Opozitia doreste răsrurnarea unui guvern ales democratic, dar nu prin alegeri, ci prin anarhie.

          • Veronica Rozenberg commented on February 24, 2023 Reply

            Platforma electorala a opozitiei a avut un scop cel putin, acela de a incerca o solutie de a Negocia cu palestinienii.

            Despre reforma electorala desigur ca e cam complicat de discutat, fara a fi bine informat, iar parerile se ciocnesc fara logica de fiecre data. Aharon Barak, considerat un mare geniu al dreptului, a fost intervievat de curand la TV si am ramas uluita de cele pe care le-a spus, cel putin doua lucruri revoltatoare:

            – unul ca nu cunostea legislatia iudaica (pe care chiar daca nu ar fi fost cazul s-o aplice, nu era admisibil ca un presedinte al Tribunalui Suprem intr-o tara ca Israelul sa nu o cunoasca.
            – al doilea, acuzat de nepotism pentru ca pe sotia si pe fiicele lui le-a promovat in functii juridice importante, la intrebarea excelentului interviewer – Roni Koban – a spus cu indolenta incredibila ca “asa era obiceiul pe vremea aceea” si la noua intrebare, chiar sunteti de acord, a raspuns ca DA, sau ceva echivalent.

            Am crezut – fara sa stiu detalii – ca acest domn a fost un adevart zeu juridic si poate ca a si fost, dar se pare ca nu o avea bine cu corectitudinea, in consecinta, desi guvernul actual nu-mi place deloc, nu stiu cat de grave sunt cu adevarat si in ce proportie, schimbarile in sistemul juridic. Ma intreb daca zecile de mii de demonstranti cunosc lucrurile și nu sunt de fapt niste diletanti si ei?

            • Hava Oren commented on February 24, 2023 Reply

              Tocmai pentru că nu cunosc suficient de bine situația, nu particip la demonstrații, ci prefer o cale de mijloc. Nu sunt de acord cu politica noului gurvern, dar anarhia mi se pare și mai rea. De aceea am senzația că îmi fuge pământul de sub picioare.

            • Marica Lewin commented on February 25, 2023 Reply

              Veronica draga, ma bucură mult că este prima data când ne ințelegem pe Baabel.
              Nu am avut rabdare sa urmaresc interviul lui Aharon Barak, si nu cunosc de loc probleme de drept spre deose bire de tine, dar stiu ca Dreptul in Israel e f complicat: Se bazeaza in primul rănd pe conceptia engleza si nu cea franceză despre Justitie, pe legi iudaice si otomane. Legile din Torah modificate odata cu dezvotarea civilizatiei.
              Sunt de-a dreptul şocata ca d-l Aharon Barak nu cunostea legislatia iudaica.

            • Doru Barladeanu commented on February 26, 2023 Reply

              Draga Veronica
              Nu-ti inteleg uluirea in fata declaratiei judecatorului Aharon Barak ca nu cunoaste legislatia halachica. Pe de o parte aceasta arata onestitate intelectuala , lucru care ar trebui pretuit in zilele noastre, pe de alta parte poate nu vrea sa-si aroge autoritatea unui ” posec be halacha” in probleme juridice ale zilelor noastre. Activismul sau juridic ramane un punct luminos in lipsa unei constitutii.

              • Veronica Rozenberg commented on February 26, 2023 Reply

                Suntem in Israel, si nu cred ca faptul ca raspuns correct la intrebare reprezinta ceva care TREBUIE PRETUIT.
                Oare cinste si sinceritatea unui functionar public nu este o calitate, e adevarat ca vedem cum nu prea este, dar cu siguranta e o caracteristica care ar trebui sa fie inteleasa de la sine.

                Si pe langa aceasta oare naivitatea cu care a considerat ca NEPOTISMUL era ceva “acceptat” la vremea aceea, ne-ar face sa credem ca peste tot unde acest obicei este practicat, pentru ca asa se obisinuieste, ne-ar putea duce cu gandul ca atunci cand practica unei atitudini este “Acceptata” un om al legii nu are nimic de obiectat?

                Deci eu consider ca am avut de ce sa fiu foarte mirata, daca uluita ti se pare exagerat.

            • George Konig commented on February 26, 2023 Reply

              Eu unul care am ascultat interviul lui Aron Barak, am fost surprins de propunerea lui catre domnul Nataniahu, adica sa faca o intelegere cu procuratura, sa recunosca cateva fapte (pe care nu le-a facut) din dosar si sa se retraga din viata politica, atunci va fi achitat. Asta nu poate sa spuna un fost judecator. Din pacate, asta este sistemul judiciar din Israel. Se intocmesc dosare fictive, politicienilor care trebuiesc sa ocupe posturi de conducere, incepe un proces judiciar, dupa catva ani de sedinte in tribunal, de multe ori politicienii ies nevinovati, au pierdut functia si procurorilor din cauza, nu s-a intimplat nimic. Nimeni nu este tras la raspundere. Tocmai acest aspect vine noua reglementare si incerca sa puna capat acestui comportament. In afara de asta mai ales in procesul intentat domnului Nataniahu, iese la iveala corupția și criminalitatea politiei, procuraturii si a unor magistrati. Curtea suprema a obligat ca Nataniahu sa restitue banii imprumutati de unciul sau (deja decedat) pentru cheltuelile procesului, precum si ajutorul financiar pe care sustinatorii le-au adunat. Prin asta fortandul sa semneze intelegerea. Toti cei care astazi ies pe strada si striga ” democratie, democratie” in fond preteaza pentru dictatura juritica. Pana la urma, cine are ultimul cuvant, alesii poporului, sau hegemonia juritica?

          • theodor toivi commented on February 24, 2023 Reply

            DA: Opozitia doreste răsrurnarea unui guvern ales democratic, dar nu prin alegeri, ci prin anarhie.

      • Klein Ivan commented on February 24, 2023 Reply

        Nu există cale de mijloc . Părțile din Israel nu vor fi satisfăcute de vre-un Nastratin Hogea care le va da dreptate la amîndouă . Partea care are puterea nu va renunța la ceeace poate obține cu ajutorul ei . K.I.

  • Hava Oren commented on February 23, 2023 Reply

    Dacă ție ți-e frică să abordezi subiectul, mie mi-e frică de ziua de mâine. În cei 50 de ani de când trăiesc în Israel, pentru prima oară am senzația că îmi fuge pământul de sub picioare.

    • Klein Ivan commented on February 24, 2023 Reply

      Stimată Doamnă Oren, Pămîntul nu a început să vă fugă de sub picioare subit. (Nici vorbă de un fenomen similar cu cutremurul din Turcia de ex.). Pur și simplu n-ați realizat ce se întîmplă și în ce direcție se îndreaptă Israel. (Cu aproape 40 de ani în urmă, multe semne mi-au stîrnit îngrijorare și durere.) Partea proastă e că generațiile care vin după noi nu realizează că e vorba de un fenomen generalizat în acest sat global, fenomen care decurge în ritm diferit, dar peste tot se accelerează. Pentru o părere corectă asupra realității vă recomand pe youtube – Thomas Sowell Democracy vs. Republic. Eu nu am o soluție pentru viitor. (Azi se aplică replica lui Mircea Crișan – Alt glob nu aveți?) Congresul american, care nu a alocat fonduri pentru cercetări legate de Covid, chiar interzicîndu-le, a alocat în schimb fonduri pentru altele de valoarea unuia pe care-l voi menționa = a alocat $ 0,5 Milion pentru un studiu care să determine dacă revăzînd un selfie zîmbitor te va face mai fericit mai tîrziu. Nu știu concluzia studiului, eu nu am încercat. K.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *