Strategii politice (*) 

În după-amiaza aceea ploioasă, în cabinetul Premierului se afla un singur invitat: Consilierul.

– Consider, pe bună dreptate, că partidul și coaliția noastră vor pierde voturile laicilor din cauza refuzului ultrareligioșilor de a presta serviciul militar, de a se încadra în câmpul muncii și din cauza sumelor exorbitante solicitate de partidele religioase – preciză Premierul. Avem nevoie și de voturile lor pentru a ne menține la putere. Cum vezi rezolvarea problemei?

– Am analizat această problemă. În curând veți vedea rezultatele, răspunse Consilierul. Este necesar în primul rând să înlocuim rabinii care actualmente influențează publicul extremist religios cu alte personalități, ale căror concepții sunt asemănătoare cu ale noastre.

– De acord, răspunse Premierul. Ai mână liberă în această privință. Voi face demersurile necesare încă în aceasta seară.

A doua zi, mica sală de ședințe alocată Consilierului, izolată împotriva oricăror scurgeri de informații în exterior, era ocupată de echipa de lucru a acestuia. Formată din specialiști în mass media, științe juridice, spionaj sau anchete polițienești, echipa Consilierului avea în componentă și un eminent specialist în Talmud, cu un doctorat de la Yeshiva University New York. Consilierul le explică în detaliu dorințele Premierului și planul pentru a le rezolva, folosind procedee mai puțin ortodoxe, cu care echipa era de altfel familiarizată.

În următoarele zile canalele de televiziune și ziarele aflate în dreapta și stânga eșichierului politic, inclusiv cele asociate cu partidele extremiștilor religioși, au publicat știri privind faptul că doi dintre marii rabini ai țării au abuzat sexual minori, elevi de yeșiva. Problema s-a agravat când părinții minorilor și avocații acestora au început să dea declarații incriminatorii mass mediei. A început o anchetă polițienească în urma căreia cei doi rabini au demisionat.

Proprietarul unui magazin de produse ne-cașer a anunțat că directorul unei mari yeșiva nu a achitat ultimele livrări de produse din carne de porc. Proprietarul a menționat că în trecut, directorul amintit onorase asemenea livrări folosind o carte de credit destinată cumpărării de alimente pentru cantinele de la yeșhiva. Directorul incriminat a plătit datoria în numerar, dar a fost nevoit să demisioneze, dată fiind natura ne-cașer a cumpărăturilor.

Directorul unei alte yeshiva importante, care ar fi trebuit să poarte îmbrăcămintea tradițională a funcției sale, caftan negru și ciorapi albi, a fost filmat în tricou și pantaloni scurți, jucând tenis cu o fată de reputație îndoielnică. Filmul, difuzat pe Facebook, a impus demisia acestuia.

Evenimentele de mai sus au fost decalate, pentru a se evita bănuieli că ar fi fost orchestrate.

Noii directori, absolvenți de la Yeshiva University New York, Ierusalim și Budapesta, au comunicat elevilor noile condiții de continuare a studiilor. La fel ca în școlile laice, elevii din yeșiva vor fi supuși unui examen pentru a se verifica dacă și-au însușit cunoștințele de Tora și Talmud predate în anul respectiv. Elevii care vor cădea la acest examen vor fi exmatriculați și lista lor va fi transmisă organelor guvernamentale pentru a fi înrolați în armată sau pentru activități auxiliare. Pentru a întări motivația elevilor din yeșiva de a presta serviciul militar, noii rabini și directori de yeșiva au expus în fața elevilor un ciclu de prelegeri care prezentau versetele din Tora și Talmud care precizau că caz de necesitate, evreii credincioși trebuie să-i apere cu arma în mâna pe coreligionarii lor. Ca urmare, un număr de tineri care intenționau să se înscrie în yeșiva pentru a evita de serviciul militar au renunțat, înrolându-se în armată.

Șefii marilor partide religioase au fost convocați în mica sală de ședințe a Consilierului. Acesta, susținut de experții în economie și politică din echipa lui, a deschis discuția: 

– Partidele dvs. au solicitat guvernului subvenții exorbitante. Această solicitare poate avea consecințe nefaste pentru partidele dvs. Una din ele ar fi distrugere economiei israeliene care vă subvenționează. Cu alte cuvinte, ucideți gâsca de la care primiți ouă de aur! O altă consecință poate fi înlocuirea guvernului de centru-dreapta care vă subvenționează, cu o coaliție de centru-stânga, ceea ce va duce fără îndoială la minimalizarea subvențiilor dvs. Considerați și reducerea numărului elevilor la yeșiva, ca urmare a examenelor cerute pentru continuarea studiilor. Vă cer să reduceți cu 50% subvențiile solicitate. Cifra nu poate constitui obiectul unor discuții ulterioare.

Cu aceasta, Consilierul declară ședința închisă.

În orele următoare în cabinetul Premierului se afla un singur invitat: Consilierul.

– Vreau să te felicit pentru rezultatele excepționale obținute în problema subvențiilor pentru extremiștii religioși, declară Premierul. Ai obținut o reducere substanțială. Și recrutarea în armată a unei părți din elevii de yeșiva este un rezultat admirabil.

– Mulțumesc pentru aprecieri, răspunse Consilierul. Vreau să vă amintesc că acțiunea a implicat cheltuieli pe care le-am suportat atât eu cât și echipa mea. Cred că merităm un ramburs de 3 milioane de șekeli din miliardele aduse statului din acțiunea noastră.

– Nicio problemă, surâse Premierul. Scoase din sertar un carnet de cecuri și completă unul din ele cu stiloul său Pelican cu penița de aur. Vino mâine dimineață să-ți explic următoarea acțiune în care veți fi implicați. 

A doua zi Consilierul se prezentă din nou în biroul Premierului. Acesta începu discuția:

– Mă supără manifestațiile organizate săptămâni de-a rândul de fosta coaliție. Nu sunt încântat nici de proiectul ministrului meu de justiție, proiect pe care inițial l-am sprijinit, dar care a declanșat manifestațiile. Te rog să-mi rezolvi problema. Nu vreau nici manifestații, nici demisia ministrului justiției!

Consilierul a avut o lungă discuție cu membrii echipei sale. A urmat un studiu critic amănunțit al reformei judiciare propuse de ministrul justiției, s-a examinat stadiul tratativelor din reședința Președintelui și s-a făcut un studiu detaliat al relației dintre justiție și parlament în principalele democrații din lume. În câteva zile s-a găsit un compromis.

În săptămâna următoare Consilierul era din nou în biroul Premierului.

– Ați rezolvat problema? – întrebă acesta.

Consilierul prezentă planul propus. În prima etapă guvernul va anunța că renunță la reforma judiciară propusă de ministrul justiției. În următoarele săptămâni guvernul va propune un nou plan conform căruia judecătorii vor fi aleși după procedura adoptată în principala democrație a lumii: Statele Unite. La nevoie va fi ales un nou ministru al justiției. Vor urma tratative detaliate cu delegații opoziției pentru implementarea propunerii. Ea chiar depășește cerințele actualei reforme judiciare! 

– Există o singură problemă, preciză Consilierul. Dacă manifestațiile continuă și după renunțarea la reforma judiciară, înseamnă că nu reforma este problema, ci faptul că opoziția a pierdut alegerile! Voi reveni săptămâna viitoare cu propuneri pentru evitarea demonstrațiilor în acest caz.

Premierul, mulțumit de activitatea Consilierului, închise ședința.

(*) Orice asemănare cu realitatea e…

Theodor Toivi

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

9 Comments

  • Marica Lewin commented on May 21, 2023 Reply

    O piesa de ficțiune interesanta.
    Nu imi dau seama insa carui personaj politic ar corespunde inteligentul si capabilul consilier.
    Sunt absolut de acord cu concluzia alegoriei ; manifestațille au loc pentru ca ŝeful opozitiei a pierdut alegerile si nu se gāndește de loc la viitorul patriei.

    • theodor toivi commented on May 21, 2023 Reply

      Autorul!

  • Marina Zaharopol commented on May 20, 2023 Reply

    Un atu al epocii actuale este capacitatea privirilor noastre de a patrunde in culisele politice si de a dezvalui astfel incercarile de manipulatie a cetatenilor. Un avantaj modern care poate insa duce la cinism? Poate.

  • Andrea Ghiţă commented on May 19, 2023 Reply

    Un text scris în stil alert, de către Theodor Toivi, autor de romane poliţiste. Revista Baabel – din principiu – nu publică ficţiune, dar de data asta am considerar că ar avea şi aspecte (posibil) reale.

  • Gigi Cernes commented on May 19, 2023 Reply

    Trist, dar adevărat !!!
    Este cam utopic să credem că scenariul propus de tine, Dorel, s-ar putea desfășura ca atare. N-ai luat în considerație un mic amănunt, care e crucial în condițiile actuale – unuia din personaje îi atârnă o ”ghilotină” deasupra capului; cariera politică este în pericol, rușinea nu-i permite să abandoneze ”vârful piramidei”. Dacă ”piesa” se juca în urmă cu câțiva ani, premizele puteau fi adevărate. Azi nu văd vreo ”scăpare” din acest ”plonter” cu cea mai mare durere; ca și tine noi știm care este alternativa; oare am scăpat de ceea ce am trecut în urmă cu câțiva zeci de ani ?

    • Theodor Toivi commented on May 19, 2023 Reply

      Gigi, Ma bucura ca citesti Baabel!

  • Veronica Rozenberg commented on May 19, 2023 Reply

    Trist dar adevarat. Doar ca intre timp, un alt Ministru ameninta cu demisia.
    Va trebui gasit un alt Consfatuitor?

    Sau poate mai bine un alt Premier ?

    • Theodor Toivi commented on May 19, 2023 Reply

      Nu cred.

  • Tiberiu Ezri commented on May 18, 2023 Reply

    Trist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *