Rafale estivale

Tancuri germane luptă din nou contra Rusiei, după 80 de ani, pe aceleași teritorii ucrainene. Spectrul sumbru al celor mai feroce încleștări din istorie revine în marș forțat. Escaladarea războiului nu mai poate fi oprită. Fiecare dintre părțile beligerante e convinsă că poate învinge și nu mai poate da înapoi din narativa belicos-triumfalistă.

70 de ani de destindere și reconciliere ruso-germană, de relativă prosperitate și pace europeană au fost aruncate la lada de gunoi a istoriei de către expansionismul mesianic rusesc și neo imperialismul agresiv american.

Mă oripilează gândul că în fapt, societatea în ansamblul ei nu este resetabilă, ci indivizii înșiși de pretutindeni sunt resetabili. Se confiscă pe rând valorile personale: religia, familia, națiunea, sexul și totul devine valoare de consum, de întrebuințare, în primul rând însuși omul.

Omul se transformă strict într-un consumator robotizat, familia într-o asociație productivă, sexul într-o realitate androgină nedefinită, națiunea într-o masă amorfă consumatoare de bunuri și divertisment ieftin, religia într-o narațiune publică opțională.

Influența politică internațională a unui stat este aproape în totalitate dependentă de puterea lui militară. S-a dovedit în ultimul an al războiului ruso-ucrainian că decisivă este puterea hard, nu neapărat cea soft sau smart. Soarta unui război contemporan se decide în mare parte de capacitatea militară convențională, de resursele umane combative și de industria de armament proprie și, last but not least, de anduranța generală a populației civile din spatele frontului, de hotărârea și disponibilitatea acesteia de a ajuta efortul de război, respectiv de a suporta în mod colectiv și individual privațiunile, pagubele și în special pierderile umane proprii.

Rezultatul final al unui conflict militar extins este influențat doar într-o măsură limitată de propagandă, de acțiunile de comando și recunoaștere în adâncime, de armamentul foarte scump și sofisticat de ultimă generație sau de atacurile cibernetice.

Cel mai extins și lung conflict al secolului XXI, actualul război ruso-ucrainean se poartă în majoritate cu tactici, strategii și mijloace militare specifice secolului XX. În mod cert, nu dotarea tehnologică și cibernetică de ultimă oră va decide soarta acestui conflict de anvergură.

O epocă în care nu este admisă o a treia opinie, în care trebuie să fii în mod univoc pro sau contra se numește totalitarism. Unul din beneficiile colaterale ale prelungitului război proxy din Ucraina este spălarea pe creier a opiniei publice mondiale. Aceasta e obligată pe față și subliminal să fie de partea Ucrainei cu entuziasm revoluționar și să înfiereze Rusia la modul extrem.

Mass media globală occidentală permite doar propaganda de război pro-Ucraina și pro-atlantică, nu se admite nicio opinie pro-pace.

Totalitarismul mediatic occidental reprezintă o realitate alarmantă și tristă. Suntem la un pas de totalitarismul economic al statului combinat cu cel al companiilor transnaționale gigant.

Suntem la o aruncătură de băț de totalitarismul social și securitar impus de suprareglementarea și suprafiscalitatea draconică, respectiv de controlul digital al populației.

Confortul și lenea intelectuală ajută la instaurarea dominației absolute a inteligenței artificiale, a digitalizării excesive, a algoritmilor și protocoalelor din viața cotidiană.

Nu mai e nevoie să calculezi, să-ți folosești memoria, să formulezi un text, să traduci, să concepi un plan de afaceri sau să faci un bilanț, să redactezi o cerere, adresă, rezoluție sau chiar sentință.

Nu va fi nevoie să te deplasezi nicăieri să rezolvi o problemă, să mergi la bancă, la primărie, să plătești taxele la utilități și telefon, să mergi la școală ori la servici, să te întâlnești cu prietenii, ba nici la medic sau avocat în chestiunile simple.

Vei face și rezolva totul de acasă, prin mijlocirea app-urilor miraculoase, de la muncă, administrație, cumpărături, învățământ, cultură, distracție, ba chiar turism. Vei obține totul în mod steril, virtual, fără contact uman.

Stai acasă, că stai bine, important e să nu interacționezi în niciun fel cu semenii tăi, nici măcar cu rudele sau prietenii apropiați.

Stai acasă, în nodul tău de rețea, izolat, ca nu cumva să contribui la emisii nocive de carbon ori la propagarea pandemiilor.

Stai acasă izolat, nu care cumva să-ți treacă prin cap să organizezi cu ceilalți ceva liber, spontan, fără aprobarea autorităților. 

Ca să nu ai probleme tehnice deosebite, vei fi însemnat cu un chip bun la toate, care te va identifica cu ușurință și cu care îți vei putea rezolva din fotoliu orice problemă uzuală, de orice natură.

Magicul cod QR cu care vei fi asimilat îți va permite accesul virtual la binefacerile noii epoci globaliste și la deliciile socializării la distanță, în rețea.

George Vigdor

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

9 Comments

  • BORIS+MEHR commented on July 24, 2023 Reply

    PARTRIOTISMUL UCRAINEAN SE BAZEAZĂ, DIN PĂCATE, PE TRADIȚIILE NAȚIONALIȘTILOR PETLIURA, BANDERA, CARE AU ÎNCURAJAT ANTISEMITISMUL ȘI POGROMUL. FAPTUL CĂ ZELENSKI CA EVREU ESTE ȘEFUL STATULUI NU MĂ BUCURĂ DEFEL. INDIFERENT CUM SE TERMINĂ RĂZBOIUL REZULTATUL ESTE O SUMĂ DE MII ȘI MII DE VIEȚI IROSITE ȘI NU CRED CĂ CINEVA ÎL VA GRATULA PE VITEAZUL VOLODIMIR. CRED CĂ NICI ISRAELIENII NU-L PREA ADMIRĂ. EL ESTE ÎNCĂ UN PION AL POLITICII SUA. NU ȘTIU CE SPERĂ.

  • Virgil Duncan commented on July 21, 2023 Reply

    Trebuie sa fim atenti, ca sa nu confundam o ideologie care pare superioara si evidenta cu o alta utopie.
    1 – utopia ca UE va rezolva toate conflictele teritoriale din zona – de fapt ca sa fii admis in UE rebuie sa samnezi o declaratie ca renunti la orice pretentie teritoriala. Ce se intimpla cand un stat din afara UE te ataca si revendica parte din teritoriul tau?
    2 – utopia ca nu poate sa existe razboi intre doua democratii – dar cand vedem ce usor e sa treci de la o democratie liberala la o democratie iliberala si de aici la dictatura atunci unde stam? Ce e Rusia o democratie iliberala sau o dictatura? Sunt alegeri si in Rusia si in China…
    3 – utopia globalismului dupa care interesele nationaliste nu mai exista..constatam ca orice natiune are nevoie de un teritoriu national, o limba si cultura nationala si asta fara a persecuta o alta natiune. Ucraina este cel mai bun exemplu. Negocierile s-au dovedit imposibile inainte de razboi. Razboiul este un alt fel negociere unde din pacate aduce moarte si suferinta.
    Pina cand interesele nationale nu vor fi satisfacute nu va putea exista globalism.
    Finlanda ne ofera cel mai bun exemplu. Au incercat sa fie neutri, chiar dupa ce Rusia a anexat Karelia. (asemanator cu situatia Romaniei cu basarabia). Si-au dat seama ca Rusia va cauta un pretext sa-i ocupe si folosesc momentul istoric de a adera la nato.
    SUA nu mai au resursele sa fie politaiul lumii si sa apere democratia peste tot. S-au plictisit sa se amestece in razboaie eurasiatice si vor ajuta cu sprijin diplomatic si armament numai tari care vor sa lupte ca Ucraina. Sprijinul logistic este si el limitat asa cum vedem. Europa va trebui sa ajute mai mult pentru ca este direct interesata fiind mai aproape.

    • Veronica Rozenberg commented on July 22, 2023 Reply

      Ce comentariu confuz la un articol atat de coerent si clar exprimat😒

      • Virgil Duncan commented on July 23, 2023 Reply

        Stimata Dna Veronica sunt dezamagit ca am contribuit la confuzia dvs. Am uitat sa scriu ca articolul este foarte bun cu exceptia “neo-imperialismului american” care nu mai exista poate de la razboiul din Vietnam. Sa nu uitam ca am avut 30 de ani de pace in Europa din cauza aceluiasi neo-imperialism. Am vrut sa descriu de fapt ca multe din aspectele culturii moderne pe care Dl Vigdor le descrie care par ciudate si care unii le accepta ca progres, sunt de fapt utopii, ca multe alte utopii din trecut. Pentru dvs care simtiti nevoia sa va “deconectati ca sa va mentineti starea de echilibrul”, sigur ca multe lucruri par confuze.
        Va stau la dispozitie prin email unde putem continua conversatia.

        • Veronica Rozenberg commented on July 24, 2023 Reply

          Multumesc pentru bunavointa, voi cauta o ocazie oentru oferta

  • Veronica Rozenberg commented on July 21, 2023 Reply

    Am citit cu multa atentie acest articol care sintetizeaza cu originalitate un spectru foarte larg al prezentului pe care il traim, putini dintre noi chiar il si observam atat de amplu si ramificat.
    Este trist si amenintator in acelasi timp, posibil ca multi, ca mine de exemplu prefera o deconectare de multe dintre aspectele analizate, pentru a mi mentine o stare de echilibru, poate ca in realitate instabil si acesta.

    As avea o intrebare, ce s ar fi intamplat totusi, daca fata in fata cu expansionismul rus, Amerca ar fi stat de o parte? Cum credeti ca ar fi evoluat lucrurile?
    Multumesc pentru o eventuala noua analiza, sau orice raspuns succint Veronica

    • Klein+Ivan commented on July 21, 2023 Reply

      Răspund neîntrebat ….fiindcă am timp . E un răspuns neacademic , limitat dar suficient de complet pentru mine . Putin știe ce vrea : -1- un teritoriu ( Donețk & Lugansk ) bogat in zăcăminte , având mari obiective industriale și o populație majoritar rusa ; -2- un stat neutru ( nu parte din NATO ) . Deci , Putin nu e interesat in ocuparea Ucrainei care are probabil cel mai fertil sol din lume ; el evita victimele civile ; el ar dori tratative pentru a sfirsi ceeace a gândit a fi o operație militară limitată . De partea cealaltă se afla doi parteneri dintre care unul nu poate accepta tratative ( Zelensky , evreul n-a putut și nu poate ceda nimic din Ucraina ) iar celălalt , complexul militar-industrial american , interesat in profitabila livrare de armament plătit de contribuabilul american . Eu nu văd nici-o Amenințare pentru România atât timp cât nu intra ( singura sau antrenata de o greșita interpretare a ART. 5 ) in cușca ursului sa-i reproseze ca e expansionist . K.I.

  • BORIS+MEHR commented on July 20, 2023 Reply

    EU SUNT DE ACORD CU CONCLUZIILE AUTORULUI. ÎN SPECIAL CELE REF. LA CONFLICTUL RUSO-UCRAINEAN. . MI SE PARE CLAR CĂ SUPERPATRIOTUL ZELENSKI PREFERĂ UN RĂZBOI CU ORICE PREȚ ÎN LOCUL UNUI COMPROMIS MINIM. AȘA AU PORNIT ȘI CELE DOUĂ RÎZBOAIE MONDIALE. ORBIREA ESTE MARE LA NIVELE FOARTE ÎNALTE. IAR TEHNICA MILITARĂ SE PRFECȚIONEAZĂ, DAR PÂNĂ CÂND?

  • Klein+Ivan commented on July 13, 2023 Reply

    Singurul articol din acest numar abordând cu talent realitatea in care trăim . Menționez ca cele doua subiecte pot fi exprimate succint : -1- când toți ( toată media ) afirma aceeași părere înseamnă ca nimeni nu are dreptate . Lipsește părerea autorului acum când parasaua ucraineana se apropie de sfârșit . -2- Societatea de după Covid nu mai e ca cea de dinainte . “ S-au schimbat oamenii “ spus cu părere de rău , am auzit nu o data in cursul recentei mele vizite in România . Lipsește aprecierea autorului asupra evoluției societății . K.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *