Sinuciderea asistată a democrației

În ultimul timp și îndeosebi în ultima săptămână mi-am pus diferite întrebări legate de sensul cuvântului “democrație”. Care sunt constituentele unei democrații? Ce deosebește o societate mai democratică de una mai puțin democratică? Oare alegerile libere, o dată la câțiva ani, sunt o garanție suficientă pentru democrație? Am continuat cu exemplele. Este Ungaria de astăzi o țară democratică? Unii ar zice că încă este, dar numai dacă ești foarte indulgent cu ce înseamnă o democrație. Este Turcia de azi o democrație? Doar dacă stai drept și judeci strâmb, dintr-un hotel de cinci stele din Antalya, unde te afli ca privilegiat al sultanului. Este Rusia lui Putin o democrație? Aici nu mă mai hazardez cu răspunsul.

Începând de luni, 24 iulie 2023, ora 15:40, Israelul a luat drumul Ungariei, minus gulașul, sau pe cel al Turciei, minus kebabul. Sau pe cel al Rusiei minus… Aici nici nu mai știu să spun, căci pe Putin îl avem deja.

Luni la ora 15:40 Parlamentul a votat prima dintr-o serie de legi care va diminua influența puterii judecătorești în fața celei executive. La finalul acestui proces, Tribunalul Suprem nu va mai putea revoca hotărârile majorității parlamentare. Majoritatea va putea zdrobi minoritatea. Iar majoritatea e de dreapta, mesianică și habotnică. De exemplu, într-o bună zi ar putea hotărî să stabilească un impozit pe veniturile de la nunți, așa încât o parte din încasări să meargă către organizațiile religioase. Dar ce credeți voi, mă, că Dumnezeu e fraier? Sau în altă zi ar putea hotărî că femeile nu au dreptul să cânte în public, deoarece lezează sentimentele bărbaților ultra-ortodocși. Pardon, asta există deja…

Unii dintre politicienii actualei coaliții spun că abia asta înseamnă democrație adevărată. Eu am oarecare dubii. Este ca și cum i-ai tăia cuiva piciorul și ai încerca să-l convingi că oricum se deplasează mai sigur într-un scaun cu rotile.

De ce se sinucid democrațiile? De ce – asemenea balenelor – ele își pierd uneori busola și în loc să înoate în larg, preferă să se îndrepte spre țărm? Din păcate nu știu răspunsul. Dar probabil că Churchill greșea când spunea că democrația e cel mai prost sistem politic, doar că ceva mai bun nu avem.  Uneori poporul are nevoie de o dictatură mică, artizanală, în speranța că asta îi va face bine – sau cel puțin le va face rău rivalilor. „Să moară capra vecinului” nu este doar un proverb românesc.

Sunt destul de deznădăjduit zilele astea. Însă pe lângă deznădejde mă lovește și un puternic sentiment de milă.

Milă la adresa miilor, zecilor de mii de persoane de toate vârstele care au mărșăluit în soare zeci de kilometri, crezând cu naivitate că asta îi va îndupleca pe legislatori.

Milă la adresa celor ca mine, care au crezut sincer în visul sionist.

Milă față de oamenii simpli din orașele în curs de dezvoltare din sudul țării, duși din nou cu zăhărelul, amețiți de promisiuni, care cred că merg pe urmele unui nou Moise care îi va duce în Țara Făgăduinței, cu prețuri accesibile la alimente, dar care vor vedea în final că de fapt Moise al lor nu despică marea, ci poporul.

Milă la adresa unei societăți în care valorile morale au căzut atât de jos, încât un fost terorist și un fost piroman care nici măcar nu au făcut armata valorează mai mult decât mii, sau chiar zeci de mii de foști ofițeri care și-au riscat viața în războaiele Israelului.

Vă veți mira, dar simt o oarecare milă și la adresa premierului Netanyahu, când l-am văzut la televizor, aflat deja la apus, slăbit și bolnav, dependent de bateriile stimulatorului cardiac (pacemaker) și de capriciile extremiștilor mesianici din coaliție. Uite că nici „Ce semeni, aia culegi” nu este doar un proverb românesc.

Ce urmează acum? Vin vremuri interesante – ar spune chinezul. Fostul terorist devenit ministru al poliției spune că acesta este doar antreul, salata de felul întâi. Am scris deja în Baabel că Golem-ul va sfârși prin a-și distruge creatorul și atunci dușmanii Israelului nu vor mai avea nevoie de arme sofisticate, ci doar de răbdare și tutun ca să-l vadă cum se distruge singur. Asta se întâmpla în urmă cu numai trei luni, dar nici eu nu-mi închipuiam că situația se va deteriora atât de rapid.

George Uri Schimmerling

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

52 Comments

  • Veronica+Rozenberg commented on August 6, 2023 Reply

    Cred ca este o totala lipsa de politete sa vorbesti TU in numele celorlalti,
    “eroul care ne-a apparat” sau

    “pentru ce democratie luptam”

    Cred ca trebuie pastrate proportiile si nu cred ca nici tu si nici eu nu ne putem confunda cu cei care lupta sau cei care demonstreaza. Hai sa lasam de-o parte generalizarile mai ales cand nu suntem parte a lor.

  • Marica+Lewin commented on August 6, 2023 Reply

    Dupa cum desigur ati aflat, ieri seara a avut loc un atac terorist in centrul Tel – Avivului. Un gardian de securitate de 42 de ani a platit cu viata lui identificarea teroristului si evitarea fatalitaților.
    Totul s-a intămplat cu f putin timp inainte de inceperea demonstrațiilor.
    Ma intreb oare nu se se putea ieri renunta la proteste, in semn de respect pentru eroul care ne- a apărat si salvat?
    Pentru ce “democratie” luptam?

  • Eva Grosz commented on July 29, 2023 Reply

    Interesant de urmărit acest material video The Only Barrier to a Dictatorship in Israel | YNH Shorts – YouTube

  • Virgil Duncan commented on July 29, 2023 Reply

    Nu stiu ce aveti cu Netanyahu – mai are numai ani putini ca prim-ministru – e bolnav de inima. V-ati pus intrebarea ce se va intimpla dupa Netanyahu? Poate cineva sa faca un guvern de centru stanga fara Arabi?? S-a ajuns la aceasta situatie prin neglijenta atitor guverne in ultimii 50 de ani. O Constitutie nu este obligatorie pentru Israel din motive descrise deja mai jos, dar o reforma generala a guvernului si a alegerilor este obligatorie. Citeva puncte la care trebuie sa ne gandim:
    1 – knesset MPs nu sunt alesi direct pe circumscriptie electorala: Israelienii voteaza listele partidelor;

    2 – pragul pentru partidele mici in Knesset este inca prea mic – prea multe partide intra in guvern, inadmisibil pentru o tara in razboi;

    3 – instabilitatea guvernelor – daca un ministru se supara si demisioneaza, intregul guvern pierde votul de neincredere;

    4 – absenta unui Senat alcatuit din membri
    “nepolitizati” – acest Senat va putea functiona ca veto pentru legi ca cea care a fost votata acum citeva zile;
    5 – membri Curtii Supreme ar fi alesi printr-o procedura similara a votului pentru presedintele Statului de data asta de catre Senat.
    Biden nu putea sa spuna mai mult pentru ca era deja interpretat ca amestec in treburile interne ale israelului. Deja faptul ca l-a invitat pe Herzog si pe Bibi i-a facut on invitatie fara data care se poate anula e prea mult. Ca si in trecut asta a intarit partidele de dreapta nationaliste si nu de centru stinga asa cum ne-am fi asteptat.

    • Marica+Lewin commented on July 30, 2023 Reply

      Coalitia are prea purini membri, doar 64.
      Desigur ca toate manifestațiile sunt puse la cale, nu au apărut din senin.
      Ce se va intâmpla cănd va fi dat jos Nethaniahu? O dizolvare a Israelului ca Stat al Evreilor, o supunere totala fața de America. Deja peste 1 milion de evrei de la inființarea țarii au părăsit Israelul, si cel putin un milion din cei veniti si ramasi in ultimii 40 de ani sunt neevrei.Desigur ca majoriratea acestora sunt impotriva religiei, traditiei iudaice.
      In plus, interesele fiecaruia, si Yair Lapid este un mare manipulator. Ca fost ziarist este un maestru, nu in a construi ceva ci in a crea haos. Nu a putut sa- si accepte infrângerea.

      • Veronica+Rozenberg commented on July 30, 2023 Reply

        Marica, aceasta propozitie a ta:

        “In plus, interesele fiecaruia, si Yair Lapid este un mare manipulator.”

        este incredibila, oare cum il poti face pe Yair Lapid un manipulator, atunci pe Netanyahu desigur ca ar trebui sa-l faci escroc 🙁 🙁

        Yair Lapid – pe care nu l-am simpatizat niciodata ca jurnalist sau reporter la TV – a facut progrese remarcabile in politica, s-a autodepasit.

        Cum poti sa-l compar MORAL cu Netanyahu, care pe langa nenumarate manipulatii si RELE (a facut si BUNE pt stat), dar nu poate fi inteles cum, dosarul sau legat de cumpararea de actiuni la compania varului sau si intermedierea vanzarii de otel de catre compania respectiva marinei germane, s-a inchis asa fara explicatii.

        Acest act imoral este dincolo de orice inchipuire legata de propaganda, sau publicitate, sau cadouri primite sau neprimite, pentru care procesul sau merge mai departe. Nu a fost acuzat pentru – cred eu – cea mai mare nelegiuire pe care a facut-o?

    • George Uri Schimmerling commented on July 30, 2023 Reply

      “Nu stiu ce aveti cu Netanyahu – mai are numai ani putini ca prim-ministru – e bolnav de inima.”. Tocmai că scrisesem aici că pentru prima oara de cand il cunosc simt o oarece milă față de Netanyahu deoarece am impresia ca el nu se mai află la cârmă ci le-a lăsat volanul extremiștilor care profita de boala lui (unii sunt de alta părere , vedeti si opinia domnului Robicsek). In legătură cu absența unui Senat in Israel- sunt de acord cu Dvs- dar aici nu mai avem ce face , trenul a plecat deja din gara .
      In legătura cu celelalte puncte avem opinii divergente. Pe mine un guvern de centru-stanga , cu participare arabă , mă infricoșează mai puțin decat guvernul actual cu participare habotnico-mesianică

    • Veronica+Rozenberg commented on July 30, 2023 Reply

      Scuze Virgil Duncan,

      “Nu stiu ce aveti cu Netanyahu – mai are numai ani putini ca prim-ministru – e bolnav de inima. V-ati pus intrebarea ce se va intimpla dupa Netanyahu? Poate cineva sa faca un guvern de centru stanga fara Arabi?? ”

      Ii doresc lui Netanyahu multi ani buni si sanatosi, de unde scoti tu aceasta idee absurda ca are putin ani? Nu ai nici un drept si nici o cunostinta medicala in a da verdicte de sanatate!

      Daca esti asa de grijuliu de ce ai plecat din Israel?
      Arabii din Israel sunt nascuti aici, si e foarte logic sa faca parte din guvernele tarii? Daca nu intelegi acest fapt real, atunci e foarte grav. Tara asta nu va putea sa subziste fara o intelegere intre locuitorii evrei si arabi. Chiar daca tie nu iti place 😉

      • Virgil Duncan commented on July 31, 2023 Reply

        Dna Veronica – va primesc scuzele:
        1 – un barbat la 72 de ani cu fibrilatie este clar ca este expus la un accident cerebral in orice moment chiar sub ingrijire medicala cand trebuie sa lucreze zi si noapte sub presiune. Intrebati un doctor de inima daca nu credeti.
        2 – “daca esti asa grijuliu de ce ai plecat din Israel? am platit bani ca sa ajung in Israel in afara de banii care Israelul i-a platit guvernului roman, si am platit alti bani in Romania sa invat ebraica si Judaism venind dintr-o familie seculara ca si tine. Israelul nu a trebuit sa plateasca ca sa ma trimita la Ulpan si totusi m-au trimis la Ulpan. Am fost concediat ca inginer electronist pentru ca trebuia sa merg la armata, si am intrat in armata pe 18 luni si am cerut sa fiu admis la scoala de ofiteri acceptind 5 ani de keva. Fara nici un raspuns pina dupa 18 luni cand am fost acceptat. (In Romania am fost sublocotenent in rezerva) Am refuzat pentru ca hotarirea de plecare era deja luata. Asa ca am ajuns la New York dupa 7 ani, din care 18 luni ca soldat si 6 luni de miluim. Crezi ca am dat inapoi Israelui investitia care au facut-o in mine? Asta e numai cam jumatate din cele ce mi s-au intimplat. Dar continui sa imi iubesc neamul si sunt foarte trist ca nu se invata mare lucru din istorie mai ales de tisha b’av si de hanukah.
        3 – Arabii din Israel in guvern cand nu pot sa depuna un juramint de loialitate pentru Israel?
        MK sigur ca da, judecatori sigur ca da, cei crestini pot fi acceptati ca voluntari, dar in guvern e prea devreme atit timp cat starea de razboi continua.

        • Veronica Rozenberg commented on July 31, 2023 Reply

          Ai dar un raspuns plin de detalii – chiar personale – pe care nimeni nu ti le-a cerut si desigur foarte frumos din partea ta ca ai gasit cu cale sa le prezinti in public.

          Cand te intrebam de ce – daca esti atat de grijuliu – ai plecat din Israel nu intentionam sa faci destainuiri. Era o intrebare cu caracter retoric, provocata de implicatiile tale aproape unice in subiectele discutate la aceasta revista. Desigur ca e alegerea ta.
          Intr-o alta ordine de idei se pare ca N. nu a avut fibrilatii si iti copiez aici definitia acestei probleme cardiace dupa dictionarul Merriam-Webster

          a
          : a muscular twitching involving individual muscle fibers acting without coordination
          b
          : very rapid irregular contractions of the muscle fibers of the heart resulting in a lack of synchronism between heartbeat and pulse

          Ceea ce s-a comunicat sunt probleme care provin dintr-o afectiune mai veche numita RBBB –
          an electrocardiogram finding that occurs when the physiologic electrical conduction system of the heart, specifically in the His-Purkinje system, is altered or interrupted resulting in a widened QRS and electrocardiographic vector changes.

          Din cunostintele mele slabe despre cardiologie, pare-se asta nu inseamna fibrilatie.

          Oricum, te erijezi intr-un mare cunoscator si culmea intr-un personaj care poate aprecia riscurile unei persoane destul de tinere (ce sa facem in ziua de azi 74 este o varsta tanara chiar si la barbati), nascuta in 1948. Deci nici macar nu ai avut curiozitatea sa vezi cati ani are – va implini 74 in octombrie, daca facem scaderea 2023-1949.

          Acum in legatura cu juramantul de loialitate, TOTI MEMBRII IN PAORAMENTUL ISRAELIAN (KNESET) depun un juramant de loialitate si dau o declaratie ca sunt loiali Statului Israel si legilor acestuia.
          Acest juramant este facut de toti membrii si nu are legatura cu participarea lor la guvern.

          Personal, incerc sa nu-mi dau cu parerea pana nu verific ceea ce spun (nefiind prea specialista in domeniul politic), tu, Virgil te erijezi de fiecare data in marele specialist, iti recomand sa verifici mai bine ceea ce afirmi.
          In concluzie cred ca dialogul nostru se incheie aici.

          Ultima ta propozitie ma face sa-ti recomand, sa cobori din copac, daca ai vreo scara la dispozitie.

          • Virgil Duncan commented on August 1, 2023 Reply

            Veronica – ca de obicei ai nevoie sa insulti cand te contrazici si nu numai cu mine.
            1 – diferenta de la 72 la 74 de ani este nesemnificativa si stii foarte bine asta. Orice schimbare in ECG este grava la varsta de 74 de ani pentru un prim-ministru in stress. Esti de acord cu asta? Daca BN vrea sa moara lucrind ca si Arik Sharon atunci ai dreptate.
            2 – imi pare bine ca nu m-ai contrazis cand ti-am explicat de ce sunt grijuliu ” – asa cum vezi este alta insulta cand mi-am sacrificat ani buni din viata pentru Israel. La un moment dat a trebuit sa ma gandesc si la mine si la viitorul meu, vazind ce este in jurul meu. Cum iti explici sutele de mii de israelieni, nascuti in Israel care pleaca in vest si nu au de gand sa se intoarca?? E vina lor, vina guvernelor sau vina educatiei sioniste care au primit-o??
            3 – In ceea ce priveste “erijarea” mea in domenii politice, militare si istorico-religioase este destul de justificata si recunosc ca supara pe unii care imi citesc comentariile si trebuie sa se duca la google si sa le confirme. Exista un moment mai periculos decit ca nu stii detalii intr-un domeniu cunoscut: este acela ca nu stii dintr-un domeniu pentru care nu ai timp sa te informezi. Asa ca nu trebuie sa te superi pentru asta. Nimeni nu e perfect si nimeni nu stie totul si asta ma include pe mine. Dar Veronica, comentariile tale sunt foarte generale si nu poti critica pe altii care sunt mult mai bine informati.

  • Gabriel Farkas commented on July 27, 2023 Reply

    Dacă Israelul ar avea on constituție – ca și America – totul ar fi putut evita. E posibil ca acest lucru să se facă?

    • George Uri Schimmerling commented on July 27, 2023 Reply

      Nu prea cred. Toate incercările de redactare a unei Constituții, de la inființarea statului până acum, au eșuat. Asta in special datorită unui conflict inerent intre caracterul evreiesc si cel democratic al statului. Dacă pui evreiescul înainte, atunci nu mai e democratic. Dacă pui democraticul înainte, atunci devine un stat al tuturor cetățenilor si atunci nu mai e evreiesc. Ca intotdeauna, s-a preferat atunci să se pună problemele astea sub preș, in sensul că n-avem Constituție si ne e bine așa. Exista si alte motive, insă acesta e cel principal.

      • Virgil Duncan commented on July 31, 2023 Reply

        Excelent raspuns Gyuri. Alte motive ar fi cum negociezi modernitatea daca intra in contradictie cu Halacha care este importanta pentru multi israelieni.
        Dar primul motiv care l-ai descris este cel mai important. Daca religia ar fi separata de stat/guvern atunci ar mai fi o sansa. Dar asta e imposibil in Israel atita timp este singurul stat evreiesc si nu vrem sa ajungem ca Libanul care a inceput ca stat al crestinilor din ME.

  • Veronica Rozenberg commented on July 26, 2023 Reply

    Am sa adaug si eu o observatie, draga Ivan. Articolele, in marea lor parte, exprima
    punctul de vedere al celor care e-au scris, cred ca nu-i in asta nicio noutate.

    • Klein+Ivan commented on July 27, 2023 Reply

      Veronica, Dorința mea este ca in totalitate, atit articolele cit și comentariile, sa exprime puncte de vedere, adică sa nu înșire “cuvinte goale ce din coada au sa sune“. Articolul d. Ezri exprima clar un punct de vedere începând cu titlul. K.I.

      • George Uri Schimmerling commented on July 27, 2023 Reply

        Multumesc, cu mica observatie ca de data asta nu dl Ezri e autorul

      • Klein+Ivan commented on July 27, 2023 Reply

        Corecție. Articolul d. Uri Schimmerling. (Sinuciderea asistata a democrației). K.I.

  • Veronica Rozenberg commented on July 26, 2023 Reply

    Eva, cele invocate de tine, cu unele exceptii nu sunt corolarul acestei reforme.

  • BORIS+MEHR commented on July 26, 2023 Reply

    CITESCCU TRISTEȚE ORICE PROFEȚIE REFRITOARE LA DESTRĂMAREA DEMOCRAȚIEI ÎN ISRAEL, MAJORITATEA RUDELOR MELE SUNT URMAȘI AI UNOR FĂURITORI AI STATULUI MODERN, CRED ÎN PUTEREA RAȚIUNII. DESIGUR RELIGIA A AVUT UN ROL ISTORIC, ESTE LIMPEDE CĂ SUNT NECESARE REFORME DAR DIVIZAREA EXTREMĂ A CLASEI POLITICE NU PROMITE UN VIITOR LINIȘTIT. UREZ TUTUROR ISRELIENILOR RĂBDARE ȘI ÎNȚELEPCIUNE. PESIMISMUL NU AJUTĂ PE NIMENI.

  • Klein+Ivan commented on July 26, 2023 Reply

    Stimate domnule Herșcovici, articolul exprima punctul de vedere al autorului, ceea ce nu apare in comentariul Dvs. care mi-aduce aminte de un banc românesc: La o ședința de Partid cineva ia cuvintul spunând “Tovarăși, eu am o părere, dar nu sint de acord cu ea.” K.I.

  • Robert Robicsek commented on July 26, 2023 Reply

    Cum bine spui si tu si Tibi Ezri, multe categorii de israelieni merita sa fie compatimiti in zilele din urma. Cu unul singur nu sint de acord, Bibi Netaniahu. El nu merita niciun fel de circumstante atenuante, nu are nicio scuza pentru ceea ce distruge si a intrat deja in istoria Israelului ca cel mai toxic prim ministru vreodata.

    • Klein+Ivan commented on July 26, 2023 Reply

      Relatarea lui Moshe Katsav (fost președinte al Israel, fost pușcăriaș apoi pentru 5 ani). Aflat in S.U.A. in 1986, in vizita oficială (era ministru al muncii), a luat masa cu Netanyahu care era reprezentantul țării la O.N.U., pe atunci in vârsta de 46 de ani si fără alta experiența politica. “La mijlocul mesei acesta își declara intenția de a-si prezenta candidatura la postul de prim ministru. Acesta e omul. K.I.

  • George Uri Schimmerling commented on July 26, 2023 Reply

    Am modificat titlul. Reflectă mai exact situația. Democratia nu s-a sinucis singura, ea e “ajutata” sa se sinucida

    • Klein+Ivan commented on July 26, 2023 Reply

      Foarte bun titlu. Îmi permit sa-l citez din memorie pe Trump, referitor la evenimente similare din America: “Ei nu vin după mine. Ei vin pentru voi. Eu sint in calea lor.“ (Merita recitate cele spuse de pastorul Martín Niemoller. Iar pentru cei care ma etichetează drept “trumpist” am o întrebare: “știți pe vreunul, verificat ca fiind mai bun?“ K.I.

  • Marina+Zaharopol commented on July 26, 2023 Reply

    Avand in vedere reactia cam temperata a statului american la situatia actuala din Israel – o reactie “masurata” din cauza riscurilor politice a unei atitudini mai ferme la ceea ce echivaleaza cu o reforma consitutionala (daca Israelul ar poseda o consitutie) – ma intreb ce ar fi putut face mai mult SUA pentru a impiedica aprobarea de catre Knesset a primei masuri de limitare a puterii Curtii Supreme.
    Guvernul american si-a exprimat in mod vadit dezaprobarea, l-au primit si ovationat calduros pe presedintele I.Herzog, in timp ce invitatia lui Netanyahu la Casa Alba a fost tardiva si “calduta,” vaga si fara fixarea unei date precise.
    Ma intreb daca fostul prim ministru Ehud Olmert are dreptate sa afirme ca o atitudine mai severa a Statelor Unite ar fi avut “un impact enorm!” Oare asa sa fie?

    • George Uri Schimmerling commented on July 26, 2023 Reply

      Personal și eu sunt de părerea lui Olmert. După cum N nu a ezitat sa intervină atunci in Congres, tot asa ar fi putut si Biden sa intervină acum. Dar probabil ca America are alte priorități

    • Eva+Grosz commented on July 26, 2023 Reply

      America nu putea să spună mai mult. B.N. trecea peste orice ca să ducă la capăt slăbirea justiției și ca acuzarea lui să fie anulată. Totul a fost planificat.
      Doar de acum va veni restul.
      Să distrugi economia țării, prietenia cu lumea înconjutătoarte, să sfârâmi armata, să accentuezi pericolul unui război, să te faci că nu auzi vocea milioanelor de oameni din toate partidele politice, inclusiv de dreapta, numai pentru ca să sfărâmi unica insituție care are dreptul de a pune sub semnul întrebării hotărârile politicienilor-și ce fel de politicieni….?
      Niciodată în istoria Israelului nu a fost așa.
      De dragul obiectivității și al adevărului istoric trebuie să deschidem ochii. Istoria va judeca, să nu fie prea târziu.

    • Virgil Duncan commented on August 6, 2023 Reply

      Marina si George – SUA nu pot sa intervina si sa se amestece in treburile interne ale Israelului – Herzog a fost “ovationat” numai de jumatate din cei 550 de deputati, senatori si ministri. La televizor se parea ca toti stau in picioare si ovationeaza cand multi aplaudau numai politicos. In SUA nici macar nu se intelege care e problema in Israel. Amestecul SUA in problemele israeliene s-a intimplat in trecut numai inaintea alegerilor in favoarea partidelor de stanga de catre administratii democrate. Trebuie sa intelegem ca intr-o luna intram in campania electorala in SUA cu alegeri in noiembrie 2024. Guvernul Biden este deja criticat pentru Iran si Afghanistan si nu poate sa adauge inca un motiv care sa intareasca pe Republicani. Bibi o sa vina la New York pentru adunarea generala a ONU si probabil Biden o sa schimbe citeva cuvinte cu el in salonul de la Warldorf Astoria.=:) spunind ca e foarte ocupat. Situatia este foarte complicata.

  • Getta Neumann commented on July 25, 2023 Reply

    Ai dat glas durerii pe care o simt milioane de oameni – sutele de mii care ies pe Kaplan, cei mulți care nu demonstrează, dar gândesc la fel, cei foarte multi din Diaspora, pentru care statul Israel a fost o sursa de securitate si mândrie. Mulți dintre prietenii mei au obținut pașapoarte europene pentru sine și familie. Este clar cu ce gând. Și nu este de mirare când tinerii spun: De ce sa trăiesc intr-o tara săraca si cu restricții religioase care nu corespund convingerilor mele ? Acesta e viitorul care se pregateste acum. Poate totuși e scăpare…

  • Eva+Grosz commented on July 25, 2023 Reply

    Din momentul când tribunalul nu va mai avea dreptul să verifice propunerile de legi , acțiunile ilegale, drepturile oamenilor, acțiunile armatei , cu toții știim în mâna cui va fi puterea.
    Nu am visat vreodată situația în care suntem astăzi.
    E trist.

  • Veronica Rozenberg commented on July 25, 2023 Reply

    Gyury Shimerling, articolul tau este dur si puternic pe masura spiritului tau de observatie.

    Personal nu am simtit nevoia sa demonstrez, sunt desigur mai indiferenta si nu aprob de loc situatia total anarhica la care a ajuns Israelul in ultimele luni.

    Daca Israelul a fost o reala democratie, care de ieri crezi, presupui poate justificat, ca a incetat sa existe, nici la aceasta raspunsul meu nu este pozitiv.

    Este adevarat ca fanatismul religios evreu a luat proportii pe care nu le am dori si mai ales, noi cei care am cunoscut ce inseamna dictatura nu ne am fi asteptat sa le regasim vreodata.Nici nu cred ca o vom regasi.
    Cred in intelepciunea acestui popor, dovedita de veacuri. Nu ma simt cu nimic legata de fanatici extremisti religiosi, dar nu pot face abstactie ca fara evreimea religioasa, poporul evreu nu si ar fi mentinut identitatea peste catastrofele prin care a trecut si supravietuit. Nu datorita religiei, desigur, dar importanta acestui liant nu poate fi contestata.Extremismul religios mondial trage aceasta populatie pe o panta abisala, aici, acum.

    Eu imi exprim o opinie personala, spre deosebire de articolul tau generalizant.
    Sper ca mintea evreului cea din urma nu “ne va trada”.

    Daca as avea posibilitatea as adauga o strofa a Glossei. Nevand o
    voi scrie doar cateva cuvinte:

    Vreme trece, vreme vine,
    Toate-s vechi şi nouă toate;
    Ce e rău şi ce e bine

    Nu spera şi nu ai teamă,
    Ce e val ca valul trece;
    …..

    Căci aceloraşi mijloace
    Se supun câte există,
    Şi de mii de ani încoace
    Lumea-i veselă şi trista
    Ce e rău şi ce e bine;
    Toate-s vechi şi nouă toate:
    Vreme trece, vreme vine.

    • George Uri Schimmerling commented on July 25, 2023 Reply

      Complet de acord cu importanța religiei. De aceea nici nu am folosit termenul de religioși ci de habotnici care mie mi se par niște profitori de pe urma religiei. Nici cu cei de dreapta nu am vreo problemă, există mulți oameni de dreapta care gandesc ca mine. Problema este aripa mesianică și vad că in actuala conjunctura cand Netanyahu e slab, dă tonul.

      • Veronica Rozenberg commented on July 26, 2023 Reply

        Sper ca sa nu devina aripa predominanta a acestui stat.

        Si ce scrie Getta e o situatie conceptual problematica, atunci cand sintagma Ubi bene ibi patria, pare sa devina adoptata chiar de sabrii, oameni care nu sunt ca noi, emigranti, ci o a 2 a sau a 3 a generatie in Israel.

      • Virgil Duncan commented on August 6, 2023 Reply

        Gyury – evreii nu au monopolul mesianismului in prezent – crestinii si musulmanii cred si ei in mesia poate intr-un mod poate putin diferit – de altfel multi crestini (milioane) urmaresc cu simpatie miscarea de restaurare a Templului in Ierusalim.
        L-am vazut pe BN la tv intr-un interviu recent. Arata slabit, din ce cauza medical sau probleme in coalitie nu se stie.

    • Klein+Ivan commented on July 26, 2023 Reply

      Veronica , Pentru a lipi plăcile de faianța pe perete se folosește un amestec de ciment/ipsos/apa/liant X ultimul component menționat fiind cel mai scump . Mărind mult concentrația acestui component va mari nejustificat ( nu va fi adeziune mai buna ) prețul lucrării . Ad extremis – adăugând foarte mult X , plăcile se vor desprinde și vor cădea . E adevărat ca “ ce e val , ca valul trece “ , dar va trece peste faianța sparta . Asta o știe un lucrător analfabet dar e mai greu de înțeles de un erudit . K.I.

      • Veronica Rozenberg commented on July 26, 2023 Reply

        Ivan, din cate stiam erai suporter al lui Netantyahu. Si acum?

        Daca reforma a fost sprijinita de N ca sa nu fie condamnat e tragic, nu cred acest lucru. Si desi politicienii care il inconjoara sunt slabi si lipsiti de orice charisma, nu i se pot nega lui N merite din domeniul economiei si al relatiilor internationale, cu siguranta in trecut.
        Puterea corupe, putini reusesc sa-si pastreze coloana vertebrala dreapta, nici N n-a reusit.

        • Klein+Ivan commented on July 26, 2023 Reply

          Veronica, Eu l-am considerat pe N. ca un indirect incitator la asasinarea lui Rabin, un demagog care a intuit tsunami-ul și s-a plasat pe el pentru a prelua puterea. K.I.

          • Veronica Rozenberg commented on July 26, 2023 Reply

            Ca un bun prieten al lui Trump, tineam minte ca est in favoarea lui, scuzele mele daca am gresit.
            Astazi la un program de interviuri, fostul presedinte al Israelului, Rubi Rivlin, a spus despre N ca este un tip care își doreste sa ramana recunoscut de istorie ca are sentimentul ca ar intruchipa un personaj continuator al eroilor din Tanach si de aceea presimtirile sale despre viitorul Israelului nu sunt optimiste.

  • Marica+Lewin commented on July 25, 2023 Reply

    Israel, singura țara a evreilor , complet divizata formal din cauza unui Pretext.
    O reforma minora, care poate fi uşor conturnata de Justiție, dupa spusele fostului judecator suprem Aharon Barak

    • Veronica Rozenberg commented on July 26, 2023 Reply

      Afirmatie in parte ireala.
      Israelul a fost si ramane divizat, religios, etnic si desigur social.
      Fara nici o legatura cu reforma.

  • Muresan Iudi Miriamt commented on July 25, 2023 Reply

    felicitari!
    Cu mare durere sunt de acord cu fiecare cuvant,M

  • Anca Laslo commented on July 25, 2023 Reply

    Imi pare enorm de rau de aceasta situatie creata de un om agatat cu orice pret de puterea politica, pret decontat pe viata propriului popor. Stiu ce inseamna dictatura si stiu ca e ingrozitor asa ca sunt cu inima alaturi de voi!

  • Hava+Oren commented on July 25, 2023 Reply

    Felicitările mele pentru articol. Sunt de acord cu fiecare cuvânt – dar din păcate asta nu ajută. Sper și eu, la următoarele alegeri – dar oare vor mai avea loc?

  • Elena Stoican commented on July 25, 2023 Reply

    Dureros articol, dar atât de adevărat în ideile punctate, domnule George Uri Schimmerling! Se pare că democrațiile sunt organisme vii, ca și limbile popoarelor. Fiecare popor cu limba și democrația lui. Așa cum nu înțelegi limba unui popor, nu-i înțelegi nici “democrația”. Turnul lui Babel s-a nuanțat.

    • George Uri Schimmerling commented on July 25, 2023 Reply

      Corect. Există și influența zonei. Trăim intr-o zonă nu prea democratică. Până acum ne puteam lăuda că suntem singura democrație din Orientul Mijlociu. Acum am inceput să semănăm cu vecinii. Nu e de mirare .

  • Tiberiu+Ezri commented on July 25, 2023 Reply

    Mi-e milă de media liberă care este deja amenințată.
    Mi-e milă de economia Israelului care va decade tot mai mult.
    Mi-e milă de bolnavi, care nu vor avea destui medici.
    Mi-e milă de copiii noștri.
    Mi-e milă de nepoți.
    Mi-e milă de noi.
    Mi-e milă.

    • George Uri Schimmerling commented on July 25, 2023 Reply

      Ai dreptate Tibi ! Vai de noi

    • Theodot Toivi commented on August 3, 2023 Reply

      Este bine să nu exagerăm!

  • Vera+Medrea commented on July 25, 2023 Reply

    Triste constatări și adevăruri și bine aduse din condei.
    Sperăm la următoarele alegeri…

  • Monica+Ghet commented on July 25, 2023 Reply

    O, Doamne, nici nu vreau să gândesc mai departe… Mă doare sufletul; habar n-am ce face N. cu stimulatorul său cardiac – conceput, probabil să nu se defecteze la ”strângerea de inimă”…

  • Lucian-Zeev+Herscovici commented on July 25, 2023 Reply

    Stimate domn, respect punctul Dvs de vedere, desi nu-mi plac unele expresii si presupuneri ipotetice ireale. Va rog insa sa luati in considerare ca exista si alte puncte de vedere, care trebuie luate in considerare chiar fara a fi de acord cu ele. De dragul obiectivitatii si a adevarului istoric.
    Cu stima,
    Lucian-Zeev Herscovici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *