Circul de pe lume

De curând argentinienii şi-au ales preşedintele, în persoana lui Javier Milei, pe care presa îl caracterizează drept un „politician secundar de extremă-dreaptă, un showman de televiziune”[1],  un populist poreclit El Loco (nebunul) care și-a câștigat existența ca muzician rock, comediant, comentator economic și antrenor sexual tantra[2] şi se auto-caracterizează drept un anarho-capitalist[3]

Am urmărit la televizor secvenţele în care şi-a făcut apariţia agitând un fierăstrău mecanic, pentru a ilustra cum avea să taie inflaţia şi posturile din administraţie; l-am ascultat vorbind cu patos despre cei cinci câini, pe care i-a botezat după economişti liberali celebri. Sunt clonaţi din Conan, câinele său preferat, decedat în 2017, care – după cum spune însuşi Milei – i-ar fi transmis, prin intermediul unui medium, ideea de a candida la preşedinţia Argentinei. După părerea proaspătului preşedinte argentinian, patrupedele sale sunt unii dintre cei mai buni strategi din lume[4].

Având experienţa de showman de televiziune, Milei a devenit un candidat excentric care a cucerit alegătorii nemulţumiţi de situaţia economică gravă şi de corupţia din Argentina[5]. Printre ideile propagate de el se numără liberalizarea comerţului cu organe umane şi cu armele de foc, interzicerea avortului[6], reducerea drastică a cheltuielilor sociale, minimizarea crimelor dictaturii Argentinei din 1976-1983 și tăierea legăturilor cu cei mai importanți parteneri comerciali actuali ai Argentinei: Brazilia și China.

Arborând o imensă bancnotă de 100 de dolari, ilustrată cu propriul său chip, a promis să desfiinţeze banca centrală a Argentinei şi să „dolarizeze” economia ei[7].

Javier Milei este un mare admirator al lui Donald Trump şi simpatia e reciprocă dacă ne gândim că fostul lider de la Casa Albă l-a felicitat spunând că este omul providenţial care va face Argentina „great again”[8].

Javier Milei a obţinut victoria în ciuda faptului că analiştii politici au avertizat că e un „preşedinte instabil pentru o ţară instabilă”[9] şi că „alegerea unui politician atât de radical şi lipsit de experienţă aruncă Argentina în apele cele mai tulburi”[10].

Prestaţia sa, care a fascinat masele largi, confirmă încă o dată validitatea actuală a expresiei panem et circenses (pâine şi circ), consacrată de poetul Juvenal acum două mii de ani. Astăzi, poate mai mult ca oricând, politicienii care mizează pe divertisment îi pot învinge relativ uşor pe cei care îşi propun programe economice şi sociale articulate.

Cred că astăzi, omul de rând supus permanent bombardamentului de informaţii livrate pe toate căile (radio, televiziune, Internet, WhatsApp, Facebook, X, Instagram, etc) devine tot mai receptiv la mesajul simplu, scurt şi spectaculos. Nu mai are timp şi răbdare să aprofundeze conţinutul şi logica unui argument, ci preferă să accepte şi chiar să-şi însuşească opiniile scurte (cât un mesaj de pe X sau Instagram) ale diverşilor „influenceri” şi „lideri de opinie” sau să se distreze vizionând  un videoclip haios care îi risipeşte anxietatea generată de pandemie, criza economică, tensiunile politice şi conflictele armate.

Tot mai mulţi oameni se distrează la mega-spectacole, iar politicienii care ştiu să-şi condimenteze discursul populist cu ingredientele spectacolului au şanse mari să câştige, chiar dacă programele lor politice sunt goale de conţinut şi ameninţă democraţia.

La prima vedere, imaginile de la victoria lui Javier Milei, aflat hăt-departe, în emisfera sudică (unde oamenii sunt cu capul în jos, nu-i aşa?) pot părea amuzante, ne pot face să zâmbim. Numai că în „marele an electoral 2024” este posibil să triumfe şi alţi lideri politici de aceeaşi speţă, de un calibru mult mai mare… Ba mai mult, neputându-ne izola de „circul de pe lume”, avem şi noi saltimbancii noştri politici, iar victoria lor ne poate îngheţa zâmbetul pe buze.

Andrea Ghiţă


[1] https://www.hotnews.ro/stiri-international-26696309-cine-este-ultraliberalul-javier-milei-noul-presedinte-argentinei-autointitula-39-39-regele-junglei-39-39-etala-fierastrau-electric-timpul-campaniei-electorale.htm

[2] https://aussiedlerbote.de/ro/alegerea-lui-javier-milei-este-o-judecata-asupra-politicii-de-pana-acum/

[3] https://www.lemonde.fr/en/international/article/2023/11/20/populist-milei-wins-argentina-presential-election_6270242_4.html

[4] https://www.digi24.ro/stiri/externe/cine-este-javier-milei-noul-presedinte-al-argentinei-el-loco-si-a-clonat-cainele-mort-si-spune-ca-el-l-a-indemnat-sa-candideze-2585677

[5] Guvernul demisionar lasă în urmă o țară cu o rată record a inflației de 143%, fără rezerve valutare și cu o trezorerie goală

[6] https://aussiedlerbote.de/ro/alegerea-lui-javier-milei-este-o-judecata-asupra-politicii-de-pana-acum/

[7] https://www.irishtimes.com/world/americas/2023/11/20/who-is-javier-milei-argentinas-new-president-looks-like-wolverine-and-acts-like-wolverine/

[8] https://www.theguardian.com/world/2023/nov/20/argentina-presidential-election-far-right-libertarian-javier-milei-wins-after-rival-concedes

[9] https://www.digi24.ro/stiri/externe/cine-este-javier-milei-noul-presedinte-al-argentinei-el-loco-si-a-clonat-cainele-mort-si-spune-ca-el-l-a-indemnat-sa-candideze-2585677

[10] https://www.theguardian.com/world/2023/nov/20/argentina-presidential-election-far-right-libertarian-javier-milei-wins-after-rival-concedes

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

23 Comments

  • theodor toivi commented on November 29, 2023 Reply

    ESTE UN PRIETEN AL POPORULUI EVREU ȘI AL STATULUI ISRAEL.

    • Andrea Ghiţă commented on November 29, 2023 Reply

      Nu cred că un preşedinte extremist de dreapta e mai puţin de condamnat dacă ” este prieten cu poporul evreu şi statul Israel”.

    • theodor toivi commented on November 30, 2023 Reply

      Ce să fac dacă prin nașterea mea nu iubesc antisemiții, fie ei “democrați”….

      • theodor toivi commented on November 30, 2023 Reply

        The Nation, o revistă americană cunoscută pentru atitudinea “progresistă” și pentru criticile sale la adresa politicilor israeliene, a pus la îndoială recent dacă Comitetul Olimpic Internațional (CIO) ar trebui să interzică Israelul de la Jocurile Olimpice.

  • Marina+Zaharopol commented on November 24, 2023 Reply

    Te pomenesti ca ne putem astepta ca Javier Milei sa-si promoveze cainii – carora le atribuie talente strategice – in functii politice de raspundere. Asa a procedat si imparatul roman Caligula cu calul lui preferat.
    Lasand gluma la o parte, situatia e ingrijoratoare…

  • tiberiu ezri commented on November 23, 2023 Reply

    Argentina a avut președinți poate mai serioși, dar mult mai răi, cel puțin pentru poporul evreu.
    Juan Peron, așa cum precizează domnul Vincze i-a primit cu onoare pe criminalii de război naziști după cel de-al Doilea Război Mondial.
    Carlos Menem, din părinți sirieni și Cristina Kirchner au fost suspectați că au mușamalizat cercetările atacurilor teroriste ale Iranului prin Hezbollah asupra clădirii Comunității Evreiești din Buenos Aires și a ambasadei Israelului din Argentina, atacuri soldate cu zeci de morți și sute de răniți.

    • theodor toivi commented on November 30, 2023 Reply

      Aveți dreptate. De aceia îl prefer pe Javier Milei,

  • BORIS+MEHR commented on November 23, 2023 Reply

    APROAPE TOȚI POLITICIENII AU DARUL ACTORIEI, PENTRU CĂ VORBELE JOACĂ UN ROL MAI MARE , DIN PĂCATE, DECÂT FAPTELE

    • Klein+Ivan commented on November 23, 2023 Reply

      Adevăr grăit-ai ! K.I.

  • tiberiu ezri commented on November 23, 2023 Reply

    Nu este primul președinte comediant – înaintea lui a fost Zelensky.
    Dar are și alte părți pozitive după cum a declarat el: dorește relații strânse cu SUA și Israel.

    • Marica+Le commented on November 23, 2023 Reply

      Si inainte, Reagan

  • Ionel Schlesinger commented on November 23, 2023 Reply

    Așa e în democrație. Conform unui autor necunoscut, ”democrația este încrederea nefondată în înțelepciunea colectivă a prostiei individuale”

  • Klein+Ivan commented on November 23, 2023 Reply

    Am citit cu interes și plăcere articolul iar descrierea – limitată – la excenticitățile viitorului președinte m-a făcut să spun în gînd “vai,vai,vai” pentru Argentina .Pesimismul mi-a fost redus de cele citite în Wikipedia ( sursă de încredere limitată ) și de paralela cu Trump , paralelă ce se va adeveri sau nu . ( Trump candidatul a propus obiective rezonabile iar ca președinte a luptat pentru implementarea lor . Trump , un miliardar mititel, a pierdut 30% din averea lui în cursul celor 4 ani de președenție , spre deosebire de cei 4 precedesori care și-au mărit averea de multe ori – zeci chiar sute de ori – . “Cifrele vorbește” . ) . K.I.

  • gabriel+gurman commented on November 23, 2023 Reply

    Intrebare: oare e loc in Argentina de și mai rău?!
    Probabil ca da….
    Cel puțin tipul pare a fi de partea Israelului in actualul conflict. Doar se pare….
    GbM

  • Florentino Himelbrand commented on November 23, 2023 Reply

    Volodymyr Zelenskyy argentinian?

    • Marica+Le commented on November 23, 2023 Reply

      Nu, doar actor inainte de a fi presedinte.

  • Iolanda+seinberg commented on November 23, 2023 Reply

    Este cu adevărat îngrijorător ce se întâmplă în realitate. Și mai ales că se întâmplă în mai multe locuri, deci nu este o simplă întâmplare. Se poate repeta, din păcate.

  • Vincze Zoltán commented on November 23, 2023 Reply

    E bolnav omul. Iar faptul că a ajuns președinte dovedește decăderea umană generală a prezentului. Încă un nebun într-un important loc de unde se conduce o parte din lume. Să nu uităm că Argentina a fost unul dintre statele care au primit cu brațele deschise pe foștii naziști, fugiți din fața judecății, printre care Adolf Eichmann, ulterior prins de către vânătorii de naziști ai lui Simon Wiesenthal și ai Mossadului, judecat de statul Israel și executat pentru ororile săvârșite cu cinism.

  • Zvi Hartman commented on November 23, 2023 Reply

    Populismul spune ea
    Se cladeste in tara mea

  • Monica+Ghet commented on November 23, 2023 Reply

    Cum la noi circul e perpetuu și ”breaking news” iar pâinea tot mai ”acră”, n-avem a ne face probleme.

  • Peter commented on November 23, 2023 Reply

    Fără să vreau să-i evaluez negativ sau pozitiv pe câștigătorii alegerilor Miles și Wilders, pot să ofer cel puțin un motiv pentru succesul lor: mari părți ale electoratului pur și simplu s-au săturat de exagerările mișcarilor “woke”, incluziviste și socialist-ecologice, care a capturat mari părți din spectrul de stânga. Presupun că vor să contracareze nebuniile provenite de acolo și alte abateri de la bunul simț.

  • Hava Oren commented on November 23, 2023 Reply

    Este posibil să triumfe și alți lideri politici de aceeași speță?
    Primul dintre ei a și apărut: Geert Wilders în Olanda. Fiind mult mai aproape de noi, e cu atât mai îngrijorător.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *