Oare când își vor schimba vest-europenii și americanii “liberali” atitudinea dușmănoasă față de Israel?

Dușmănia vest-europenilor și a americanilor “liberali” față de Israel își are originea dintr-o axiomă musulmană extremistă: Israelul nu va fi recunoscut niciodată ca un stat pe harta lumii.

Această axiomă este sprijinită în mod direct sau indirect de câteva state musulmane, de ONU cu rezoluțiile sale anti-israeliene (ONU fiind dominată de țările musulmane și de cele din lumea a treia) și bineînțeles de organizațiile teroriste mondiale, în mare majoritate bazate pe Islamul fundamentalist. Să amintesc doar câteva organizații notorii: Hamas, cel care a declanșat actualul războiul cu Israelul, dar și al Qaeda, ISIS, Frații Islamiști, Jihadul Islamic, Hezbollah (chiar dacă aceasta nu este universal recunoscută ca o organizație teroristă), cu toate metastazele lor împrăștiate în toată lumea (1,2).

Una din organizațiile care fac propagandă agresivă împotriva Israelului este BDS sau Boycott, Divestment and Sanctions (boicotarea Israelului, încetarea investițiilor în Israel și aplicarea de sancțiuni împotriva Israelului), înființată în 2005 de către palestinienii Omar Barghouti și Ramy Shaat, la care au aderat mulți studenți, artiști și muzicieni naivi (de exemplu Roger Waters, co-fondatorul formației Pink Floyd) și, bineînțeles, antisemiții care nu lipsesc nici în Europa, nici în SUA. Boicotarea produselor fabricate în Iudeea și Samaria a fost un autogol pentru palestinieni, pentru că fabricile boicotate au fost închise, iar ei și-au pierdut locurile de muncă. Dar asta nu le pasă celor de la BDS! Ei și-au înfipt adânc tentaculele în toată lumea “liberală”, mai ales din Europa de Vest și SUA și cu precădere printre studenții americani. S-a ajuns la situația în care studenții evrei americani sunt nevoiți să-și ascundă etnicitatea de frica “liberalilor”. Deci cei care se opun Israelului sunt de fapt și antisemiți. Acest fenomen poate avea implicații serioase pentru Israel, deoarece studenții de astăzi vor deveni liderii Statelor Unite de mâine.

Dacă musulmanii ar fi atât de liberali precum se comportă în țările democratice, țările lor ar fi cele mai înfloritoare din lume, doar banii nu le lipsesc din petrol și gaze naturale.

Este lăudabil că la actualul conflict, fostele țări comuniste, mai ales România, Ungaria și Cehia, au prezentat lucrurile în mod obiectiv și au îndreptățit acțiunile Israelului.

Nu încape nicio îndoială că propaganda israeliană a “adormit în picioare”. În actualul conflict, ministerul de externe al Israelului a început să se trezească. Recent, 30 de jurnaliști străini, printre care patru de la BBC, care în mod constant și enervant îi numește pe hamasnici “luptători” și nu “teroriști”, au fost convocați să vizioneze un documentar care arată grozăviile comise comise de hamasnici și filmate chiar de ei înșiși în șapte octombrie: decapitări, violări, ardere de vii a copiilor și alte fapte de-a dreptul inimaginabile. Ambasadorul nostru la ONU, Gilad Erdan, și-a exprimat indignarea pentru faptul că ONU și secretarul ei general, Guterres, nu au condamnat aceste crime.

Noroc că, cel puțin deocamdată, guvernul SUA ne susține și ne ajută mult. La fel și declarațiile oficiale ale guvernului Britanic. Sunt și mulți cetățeni români, englezi, americani și de alte naționalități, care ne susțin nu din interes, ci din convingerea că dreptatea este de partea noastră și avem și noi dreptul la o patrie liberă și democratică. Aș da-o ca exemplu pe fosta ambasadoare Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, care tot timpul a sprijinit Israelul.

La fel și actrița americană Noa Tishbi, originară din Israel, promovează cu mult succes poziția Israelului.

Dar demonstrațiile anti-israeliene continuă să ia amploare în capitalele Europei Occidentale, ba chiar au loc și manifestări antisemite care culminează cu agresarea evreilor localnici. Guvernul german a hotărât să pedepsească acțiunile antisemite, dar acestea continuă, de parcă toată lumea ar fi uitat întâmplările din 7 octombrie 2023, în care 1400 de israelieni, printre ei și musulmani, au fost uciși în mod odios de către Hamas și peste 240 de oameni, printre care copii, femei, bătrâni au fost răpiți. Soarta lor este în mâinile unor criminali înrăiți.

Mă întreb, oare când vest-europenii și americanii așa-ziși liberali își vor schimba atitudinea dușmănoasă față de Israel? Răspunsul nu este prea complicat: atunci când vor înțelege că odată și odată, poate peste câteva decenii, poate chiar mult mai curând, aceiași fundamentaliști vor deveni o amenințare și pentru propriile lor vieți, iar faptul că ei îi sprijină astăzi nu îi va ajuta în viitor.

Tiberiu Ezri

Bibliografie:

1.https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_designated_terrorist_groups

2.https://www.state.gov/foreign-terrorist-organizations

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

29 Comments

  • Tiberiu Ezri commented on November 21, 2023 Reply

    Urmăriți pe YouTube depoziția studentei americane evreice Talia Dror de origine din Iran despre amenințările și teroarea de care suferă studenții evrei de la universitatea Cornell din SUA. Totul sub egida unor profesori universitari antisemiți.
    https://www.youtube.com/watch?v=GZM_u-CuTRE

  • BORIS+MEHR commented on November 17, 2023 Reply

    DOUĂ ASPECTE MĂ ÎNTRISTEAZĂ – SLABA EFICIENȚĂ A PROPAGANDEI ISRAELULUI, CARE NU A FOST GÂNDITĂ BINE NICIODATĂ ȘI PASIVITATEA EVREILOR DIN DIASPORA, DIN SUA ȘI EUROPA. DIASPORA A ADORMIT SAU SE TEME? NU ȘTIU.

    • Tiberiu Ezri commented on November 17, 2023 Reply

      Cred ca amandoua.

  • Andrea Ghiţă commented on November 17, 2023 Reply

    Cele afirmate în acest articol sunt contrabalansate de recentele demonstraţii ample împotriva antisemitismului din Franţa şi SUA, dar şi din alte locuri. Două exemple: Cei 180.000 de francezi ieşiţi ca să demonstreze împotriva antisemitismului https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/peste-180000-de-demonstranti-in-franta-impotriva-2315710.html şi marşul pentru Israel, de acum două zile, de la Washington https://www.reuters.com/world/us/demonstrators-gather-washington-back-israel-condemn-antisemitism-2023-11-14/.

  • Veronica Rozenberg commented on November 17, 2023 Reply

    Tibi, nu cred ca se va intampla prea repede ca Europa liberala isi va schimba atitudinea ipocrita fata de Israel.

    Am publicat si eu intr-un articol speech-ul fantastic al lui Noa Tishby, la o manifestatie publica in organizatia FIDF, friends of IDF. Este o persoana care are ce sa spuna si trebuie sa remarc, ca si in acest discurs, ceea ce spune Noa este mai puternic, mai convingator, mai plin de sens si de inteligenta, decat ceea ce aud de ani de zile de la ministrii israelieni, chiar nu numai din acest guvern nereusit. E fenomenal ca o fosta actrita, transformata intr-o persoana publica are aceasta capacitate de promovare a intereselor Israelului.

    • Tiberiu Ezri commented on November 17, 2023 Reply

      Probabil ca nu.

    • Hava Oren commented on November 17, 2023 Reply

      Nu ar fi prima oară ca „o fostă actriță” sau un fost actor să devină un mare om de stat.

    • Eva+Grosz commented on November 17, 2023 Reply

      Am văzut și eu videoul cu Noa Tishby. E excelentă în sprijinul ei pentru Israel. Știe să explice și știe să prezinte. Și mai presus de toate are curaj .
      De-am avea multe ca ea nu ar strica.

      • Tiberiu Ezri commented on November 17, 2023 Reply

        Adevarat!

  • Eva+Grosz commented on November 16, 2023 Reply

    O rudă din Germania mi-a spus că îi este teamă că se va afla că este evreică. O cunoștință veche, tot din Germania, mi-a spus la telefon că toate instituțiile evreiești sunt păzite de soldați înarmați.
    Pe casele și magazinele evreilor, antisemiți au scris cu litere mari JUDE.
    Nu vă amintește de anul 38 al mileniului trecut?
    Chiar nu este nici o asemănare? Oare când se vor trezi evreii, atunci când sunt în primejdie? La timp?

    • Veronica Rozenberg commented on November 17, 2023 Reply

      Am citit ce ai scris si m-am ingrozit. In primul rand, cum e posibil sa traiesti “in denial”? Daca cineva traieste cu acest sentiment de zeci de ani dupa ce a plecat in Romania, mi se pare grav si apasator.

      In plus. mi-e greu sa cred chestia cu scrisul pe case, pur si simplu refuz sa cred. Cu toate acestea, avand in vederea situatia anormala, dupa parerea mea, creata in lume, in urma situatiei – tot imposibile – in Israel, probabil e de asteptat ca evreii in tarile in care se arata atata dusmanie, sa nu-si expuna un magen david mare pe piept. Dar si asta e foarte trist !

      • Eva+Grosz commented on November 17, 2023 Reply

        Am verificat în internet . Nu am găsit că este scris cuvântul Jude pe case evreiești ,în Berlin , ci Magen David. E mare diferență ? Una din articole :” Star of David is graffitied on Jewish homes in Berlin after Hamas attacks on Israel – in chilling echo of anti-Semitic persecution of the Jews under the Nazis”

        • Tiberiu Ezri commented on November 17, 2023 Reply

          Multumesc Evi.

        • Veronica Rozenberg commented on November 17, 2023 Reply

          Nu e mai putin grav, ba chiar anunta reintoarcerea la ceea ce se credea ca nu se va mai intampla, in realitate era probabil un proces de hibernare, care astepta “o primavara dusmanoasa” ca sa reinvie 🙁

    • Tiberiu Ezri commented on November 17, 2023 Reply

      Asa e Evi!

  • Leonid+Eva commented on November 16, 2023 Reply

    Este pur și simplu de neacceptat, de neconceput, de neacceptat atitudinea unor persoane potrivnice Statului Israel.Probabil că realizările de neegalat ale evreilor la ei produc în loc de admirație invidie și ură Fie ca pacea și înțelegerea între popoare să triumfe mereu. .

    • Tiberiu Ezri commented on November 16, 2023 Reply

      De acord!

  • Andrea Ghiţă commented on November 16, 2023 Reply

    Comentariul meu anterior se baza pe acest fragment: Dușmănia vest-europenilor și a americanilor “liberali” față de Israel își are originea dintr-o axiomă musulmană extremistă: Israelul nu va fi recunoscut niciodată ca un stat pe harta lumii. Această axiomă este sprijinită în mod direct sau indirect de câteva state musulmane, de ONU cu rezoluțiile sale anti-israeliene (ONU fiind dominată de țările musulmane și de cele din lumea a treia) și bineînțeles de organizațiile teroriste mondiale, în mare majoritate bazate pe Islamul fundamentalist. Probabil am înţeles greşit cele scrise în articol.

    • tiberiu ezri commented on November 16, 2023 Reply

      Raman la textul meu initial. Desi Israelul a fost recunoscut initial de ONU, si pe urma de majoritatea statelor lumii, palestinienii, iranienii, Yemen, etc nu ne recunosc ca stat. ONU, prin deciziile sale permanent antiisraeliene sprijina moral aceasta axioma, jucand un rol parsiv. Si rusii ne-au recunoscut dar voteaza totdeauna impotriva noastra.

  • Andrea Ghiţă commented on November 16, 2023 Reply

    Din câte ştiu Israelul este recunoscut de 165 de state din cele 193 (https://en.wikipedia.org/wiki/International_recognition_of_Israel#:~:text=28%20UN%20member%20states%20do,%2C%20Bangladesh%2C%20Brunei%2C%20Indonesia%2C). Israelul este membru ONU, aşa că – în ciuda rezoluţiilor – nu ştiu cum poate ONU să susţină nerecunoaşterea Israelului. Mişcările anti-Israel sunt vocale, dar – respectând regulile democraţiei – nu se poate închide gura celor care sunt împotriva Israelului. Probabil că nu sunt suficient de informaţi. Cred că e nevoie de multă muncă de informare. Nu ştiu care e impactul efectiv al acestor mişcări.

    • Veronica Rozenberg commented on November 16, 2023 Reply

      Personal, nu cred ca este doar o problema de informare, desi desigur se vorbeste si de acest aspect, si anume ca Israelul nu a stiut in decurs de decenii sa promoveze propriile interese, la valoarea necesara.

      Exista o ura abisala impotriva evreilor, care din pacate
      s-a propagat de-a lungul secolelor si nu isi gaseste groapa istoriei unde sa se inece pentru multa vreme.

    • Tiberiu+Ezri commented on November 16, 2023 Reply

      Nu există nicio legătură intre recunoașterea Israelului și voturile antiisraeliene ale multor membrii ONU.

    • Tiberiu+Ezri commented on November 16, 2023 Reply

      Rezoluțiile antiisraeliene nu înseamnă nerecunoașterea Israelului.

  • Hava Oren commented on November 16, 2023 Reply

    Pe mine mă revoltă că mulți dintre participanții la demonstrațiile anti-israeliene, chiar dacă sunt studenți, oameni relativ educați, habar nu au ce fac, sunt manipulați de propaganda islamistă. Precum povestea și Veronica Rozenberg în interviul cu o demonstrantă: „Despre care râu e vorba în sloganul „de la râu și până la mare?” „Hmmm? Mississippi??”

    • Tiberiu Ezri commented on November 16, 2023 Reply

      Nici faraonii, nici romanii, nici pogroamele, nici Hitler si nici armatele arabe nu au reusit sa ne distruga. De ce ar reusi miile de studenti dezorientati si manipulati? Si cine va demonstra in favoarea lor cand vor fi obligati sa se roage zilnic in genunchi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *