Girafele

Vitali, un bărbat înalt, trecut de prima tinerețe, apărea la piscină întotdeauna după ora 13.00. Îi saluta pe veteranii bazinului, după care își făcea programul de înot.

Cine-i omul acesta? – l-am întrebat pe Igor, un alt client vechi al bazinului.

– E din Odessa, mai mult n-am reușit să aflăm despre el, răspunse Igor.

Într-una din zile am terminat de înotat în același timp. Ne odihneam la marginea bazinului, și făceam exerciții de relaxare în apă.

– Dumneata ai înotat în tinerețe? – m-a întrebat Vitali.

– Da, câțiva ani buni, și am jucat și polo pe apă, i-am răspuns.

– Te-am recunoscut ca poloist după stilul de înot pe spate. Am jucat și eu polo la o echipă din Odessa.

– N-am fost la Odessa, dar am auzit că e un oraș frumos, cosmopolit. Am citit despre viața evreilor din oraș, mai ales despre cei din lumea interlopă, așa cum i-a descris Isaac Baabel în cunoscuta lui carte Întâmplări din Odessa.

– E un oraș foarte interesant, unde trăiesc 100 de naționalități: ucraineni, ruși, tătari, greci, români, turci, etc, etc. E cel mai mare port al Ucrainei la Marea Neagră. Are mii de magazine și o viață artistică foarte bogată. Teatrul Academic de Operă și Balet e faimos. Ceaikovski era îndrăgostit de oraș.

– Și evreii unde sunt? Despre ei nu ai pomenit nimic. Câți mai trăiesc la Odessa?

– Sunt puțini, vreo mie, poate două mii. O mare parte dintre ei au fost exterminați de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar dintre cei rămași mulți au emigrat în Israel sau America, mi-a răspuns Vitali.

– Cu ce te-ai ocupat la Odessa? – l-am întrebat.

– Am fost medic veterinar la Grădina Zoologică din oraș. Îmi plac mult animalele, mai ales cele mari. Girafele sunt animalele mele preferate.

– Ai venit înaintea invaziei rusești a Ucrainei? – l-am întrebat pe Vitali.

– Sunt aici de peste cincisprezece ani. Diploma nu mi-a fost recunoscută în Israel, dar lucrez ca îngrijitor de animale la grădina zoologică din oraș, din păcate girafe nu sunt, a răspuns Vitali.

– Ai mai fost la Odessa de când trăiești aici?

– O lună după invazia rusească a Ucrainei m-am întors la Odessa și m-am oferit voluntar în armata ucraineană. Pe vremea Uniunii Sovietice am fost ofițer de infanterie. Nu m-au primit, spunând că sunt prea bătrân, am peste șaizeci de ani. Mi-au propus să activez în cadrul Apărării Civile. E groaznic ce se întâmplă acolo! N-am crezut că orașul meu natal o să fie implicat într-un război în secolul XXI. Printre prietenii mei s-au numărat ucraineni, ruși, greci, evrei. Toți erau cetățenii aceluiași oraș și toți țineau la el. Vasilidis, cu care lucram cândva la grădina zoologică, mi-a spus:

“Dacă ai vedea cât de speriate sunt animalele din grădina zoologică de zgomotele războiului, ți s-ar rupe inima. Nici oamenilor nu le poți explica de ce se întâmplă toate grozăviile războiului, darămite “pacienților” noștri.”

– Cât timp ai stat în Odessa asediată? – l-am întrebat.

– O lună și jumătate în care am îmbătrânit sufletește cu zece ani, mi-a răspuns Vitali.

– Te-ai întors la grădina zoologică din Beer Șeva? – l-am întrebat.

– Acum e închisă. Noul Parc Zoologic, aflat undeva la periferia orașului, este în faza finală de amenajare, a răspuns Vitali. Vestea bună este că vor fi aduse două girafe!…

***

– Ce fac animalele tale preferate? – l-am întrebat nu de mult pe Vitali.

– S-au adaptat și au început să mănânce frunzele din copacul alăturat, mi-a răspuns el.

– Să fie într-un ceas bun!

M-am bucurat și eu pentru girafele lui Vitali…

Povestirea se bazează pe fapte reale

Andrei Schwartz

24/09/2023

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

4 Comments

  • theodor toivi commented on November 29, 2023 Reply

    UN ARDELEAN VEDE O GIRAFĂ ȘI SE MIRA:
    -APĂI AȘA CEVA CRED NICI NU EXISTĂ!

  • Tiberiu+Ezri commented on November 17, 2023 Reply

    Puteai sa amintesti si de girafe umane: Karim Abdul Jabar, Tkachenko, Sabonis, etc.

  • gabriel+gurman commented on November 16, 2023 Reply

    Unul din motivele pentru care-l urăsc pe Putin e că mi-a stricat planul de a ajunge la Odesa, unde eram invitat pentru un congres….
    Din portul Odesa au plecat 95% din rudele mele acum 110 ani in Argentina. As fi vrut sa vad macar portul…
    Poate la anul….
    GbM

  • Andrea Ghiţă commented on November 16, 2023 Reply

    Un alt portret din galeria celor care poartă marca Andrei Schwartz. Frumos şi uman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *