O tragedie israeliană

Undeva pe la mijlocul anilor 70, într-o mică bucătărie dintr-un bloc comunist, un adolescent stă cu urechea lipită de un radio rusesc și ascultă știrile. Știrile de noapte de la radio sunt altfel decât știrile de zi de la televizor, par mai veridice. În fiecare seară, la 19:30 fix, tânărul comută pe Kol Israel, unde aude crainici cu nume ebraice, dar cu accent perfect românesc. Acolo receptează el într-o seară că în acea țară îndepărtată, înconjurată de dușmani, un prim-ministru pe care-l cheamă Yitzhak și nu mai știu cum a demisionat pentru că soția lui deschisese un cont în dolari, lucru interzis de legislația țării respective. Și atunci băiatul, obișnuit cu conducătorii iubiți și veșnici care nu trebuie să dea socoteală nimănui, își zice: “Uite, în țara asta aș vrea să trăiesc.”

A trecut mult de atunci. Tânărul de atunci chiar a ajuns să trăiască în acea țară. Prim-ministrul, Yitzhak Rabin, a fost ales a doua oară, doar că de data asta nu a mai fost nevoit să-și dea demisia – a fost asasinat de un extremist evreu, un fanatic, pentru că încercase să ajungă la un acord de pace cu palestinienii. Acum primul ministru se numește Benjamin Netanyahu. Nu de azi, nici de ieri, ci de vreo 18 ani. El nu și-ar da demisia pentru un pumn de dolari. Nici măcar pentru 1400 de morți.

Laicul Benjamin Netanyahu conduce azi un guvern în care predomină elemente mesianice. Contradicția este doar aparentă, pentru că, de fapt, și el este un mesianic. Doar că, spre deosebire de mesianicii de rând, el nu-l așteaptă pe Mesia, căci el e convins că Mesia a sosit deja. Are părul vopsit în violet și vorbește foarte bine engleza. Iar dacă se va pune problema, există destui miniștri pe puncte care ar fi dispuși să-i servească drept măgar.

Înainte de a fi Mesia, Benjamin Netanyahu a fost scamator. Mai grozav decât David Copperfield (1). Acela a făcut să dispară un vagon de tren, mare lucru. El putea să elimine și gara. În jobenul lui intrau toți și dispăreau acolo. Acum lucra la ultima scamatorie – eliminarea Tribunalului Suprem. S-a evidențiat și la dresura de animale. Întotdeauna preferase șerpii veninoși față de caprele îndărătnice. Știa că șerpii veninoși nu pot fi domesticiți, dar pot fi dresați cu valize de verzişori. Dar în 7 octombrie concepția a dat greș. Șerpii veninoși s-au târât spre granițele Israelului și au năvălit în kibuțurile și în așezările din preajmă, unde și-au împrăștiat veninul. Iar Benjamin Netanyahu, sculat brusc din somnul cel dulce, a dus instinctiv mâna la joben, dar nu a găsit acolo decât o baltă de sânge.

Acum el e în dificultate. Oamenii au cam început să-i ceară socoteală. Atunci el face ceea ce știe cel mai bine: instigă. Acum a găsit cu cale să se războiască cu umbra lui Rabin. “Cei care vor să mă dea jos, vor un nou Oslo”(2) . Ăsta e, bineînțeles, un fake, căci dacă ar fi vrut, ar fi avut multe ocazii să anuleze Acordul de la Oslo. Nu a făcut-o și știe foarte bine de ce. În plus soluția a două state, preconizată la Oslo, a murit. A ucis-o Netanyahu în cei 18 ani de domnie. A fost de fapt singura scamatorie care i-a reușit.

Radioul acela vechi cu tranzistori mai există undeva într-un pod. Israelul anilor 70 nu mai există. Cuvinte ca responsabilitate, onestitate din vremea lui Golda și Rabin au dispărut din jargonul politic. Dușmanii Israelului s-au schimbat și ei. Nu mai sunt state ca Egiptul sau Iordania, ci sunt organizații teroriste: Hamas, Hezbollah, plus Iranul fanatic. Însă acestor dușmani eu le-aș mai adăuga încă unul: setea de putere a lui Benjamin Netanyahu.

(1) iluzionistul

(2)Netanyahu draws outcry for quote equating Oct. 7 toll to Oslo Accords deaths | The Times of Israel

George Schimmerling

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

51 Comments

  • klein ivan commented on December 26, 2023 Reply

    Comentariu la propriul comentariu ( în care n-am dorit să fiu original ) . Am citit – după trimiterea comentariului – că această idee a prezentat-o Netanyahu deja pe 5 Decembrie la un miting restrîns. Mi-ar place s-o văd prezentată oficial . K.I.

  • klein ivan commented on December 26, 2023 Reply

    Mi-ar place ca în conjunctura actuală poziția Israel-ului să nu apară rigidă/inflexibilă fără compasiune față de victimele civile mai ales vizavi de propunerile arabe. Mi-ar place să văd Israel venind cu contrapropuneri ca de ex. – încetare a focului pe 2 zile în schimbul eliberării tuturor femeilor & copiilor răpiți de Hamas ( 17 ) . K.I.

    • Veronica Rozenberg commented on December 27, 2023 Reply

      La ora actuala mai sunt doar 2 copii rapiti, familia Bibas (baieteii roscati, unui care intre timp putea sa implineasca deja 1 an, al doilea are 4-5 ani). Nu stiu cate femei mai sunt, dar despre familia aceasta (Shiri, Cfir si Ariel) se vorbeste ca nu ar mai fi in viata.

      Propuneri venite din partea Israelului au fost respinse de Hamas, iar la momentul actual este in discutie o propunere a Egiptului in trei faze, prima cu eliberarea a 40 de rapiti israelieni in schimbul se pare a femeilor palestiniene si icnetare a focului de cca 10-14 zile, faza ultima ar fi de incetare a focului si de rerganizare in spatiul Gazei a trupelor israeliene. Este si o faza de mijloc, dar din cate am inteles Israelul respinge aceasta propunere pentru ca cuprinde oprirea focului.

      • klein ivan commented on December 27, 2023 Reply

        17 – 2 = 15 ( femei ) . E foarte probabil ca , din păcate , Hamas să nu poată elibera pe toți 17 ( nefiind în viață , nu în mîinile lor …sau chiar prevăzînd eventuale declarații foarte negative ) și nu va accepta oferta iar Israel va avea o justificare în plus ,în ochii opiniei publice , să continue ofensiva . K.I.

  • Veronica Rozenberg commented on December 24, 2023 Reply

    The Black Sunrise sau Hazriha hashora est numele filmului de groaza, difuzat asta seara la televizorul israelian, canalul 11, despre serbarea Nova.
    50 de minute de teroare si durere, despre cele ce s-au petrecut aici in Israel la data de 7 octombrie 2023, o data care va fi marcata cu sange in istoria acestei tari. O tragedie israeliana care putea fi prevenita.

    Oricine din lumea aceasta ar trebui sa-vada acest film ca sa inteleaga ce s-a intamplat in dimineata acelei zile, filmul cuprinzand doar o mica parte a genocidului de la Nova-asezarea Reim.
    Filmul este alcatuit din marturii ale unora participanti ramasi in viata, sau ale altor persoane implicate, alaturi de video-clipuri sau filmulete ramase inregistrate pe telefoane diverse.
    Filmul infatiseaza situatii pe care e aproape imposibil sa ti le poti inchipui sau descrie. Nu cred ca nazistii, cei ce s-au identificat cu genocidul numit Holocaust, au facut ceva comparabil cu crimele teroristilor Hamas de la 7 octombrie.
    Panica, disperarea, alergatura fara tinta in incercarea de a se departa de tinta impuscaturilor, bajbaiala dupa un ascunzis, printre copacii si movilele ivite in cale, sunt scoase la iveala in acest film, prin vorbele si imaginile celor cateva persoane ramase in viata.
    Au fost salvati doar de intamplare sau noroc, uneori datorita intuitiei de a ascunde in locuri anumite, dar trauma prin care au trecut, pe multi dintre ei, nu ii va parasi probabil niciodata.

    Sunt filmati zeci de morti, unii peste altii, sau unii langa altii, pe imensa campie unde 3000 de tineri venisera pentru a se simti fericiti intr-o atmosfera degajata de libertate si muzica trans. Au fost ucisi pe locul acela 370 de persoane si 19 politisti, ajunsi si ei mult prea tarziu.

    Acest film documentar ar trebui facut public pentru a fi vizionat nu numai in toate universitatile din USA si tarile in care sunt demonstratii de masa impotriva Israelului, dar si pe retelele de socializare.

    • Eva+Grosz commented on December 24, 2023 Reply

      Și eu am văzut filmul. Și dacă filmul impresionează adânc,ne putem închipui ce s-a petrecut la acel festival ?
      Și eu am gândit în termeni de holocaust, imediat după 7 Octombrie. Răul şi crimele pot fi comparate, dar dimensiunea holocaustului și organizarea lui de către un stat, ani în șir înainte de exterminarea a 6 milioane de evrei, tot ani în șir , chinuiți, înfometați, gazați a fost altceva. Și tu știi bine ce s-a petrecut atunci. Fostul Rabin șef israel Meir Lau, care a supraviețuit la vârsta de 6 ani lagărului din Buchenwald a spus că diferența este că atunci nu exista țară sau armată sau cineva care să-i ocrotească pe evrei. E adevărat se putea evita acest măcel .
      Ca să nu urmeze alte măceluri trebuie câștigat războiul și schimbat guvernul. Două lucruri care par astăzi misiuni foarte grele . Altfel existența Israelului va fi în pericol.

  • BORIS MEHR commented on December 22, 2023 Reply

    REPROȘURILE adresate lui NETANIAHU sunt tardive și nici bine argumentate, eu îl urmăresc la știri și poziția sa azi mi se pare corectă, îi urez succes spre binele statului ISRAEL, HAMASUL TREBUIE SĂ DISPARĂ CUM A DISPĂRUT AL QAIDA. Apoi să tragă cine dorește concluziile. SPER ca ostaticii să fie salvați.

    • Veronica Rozenberg commented on December 22, 2023 Reply

      Dle Mehr acum doua zile scriati urmatoarele :
      NEFIIND ISRAELIAN NU POT SĂ CRITIC SAU SĂ LAUD PE ACTUALUL PM ÎN CUNOȘTINȚĂ DE CAUZĂ…

      V-ati schimbat de azi pe maine opinia, sunt de acord ca in momentul de fata, schimbari in guvern, conducere pot avea consecinte nefavorabile. Oricum reprosurile catre Netanyahu nu sunt tardive, ele au existat deja de multa vreme, doar ca nu se pot face noi alegeri batand din palme, sau scriind aici la baabel.

      • Eva+Grosz commented on December 22, 2023 Reply

        Sunt două lucruri din punctul meu de vedere, care trebuie câștigate acum: războiul cu toate părțile care ne atacă și încrederea că Israelul va rămâne un stat democrat .
        Pentru ambele e nevoie de un conducător care e capabil și care își asumă responsabilitatea pentru aceste misiuni. Dacă nu ,Israelul va fi
        într-o situație permanentă de nesiguranță.

        • Andrea Ghiţă commented on December 22, 2023 Reply

          Perfect de acord!

        • Veronica Rozenberg commented on December 22, 2023 Reply

          Vezi tu vreunul pe orizont? Eu din pacate nu prea vad…

          • BORIS MEHR commented on December 24, 2023 Reply

            un popor cu atăția oameni pregătiți nu poate să nu promoveze liderii necesari, faptul că nu-i cunoaștem nu înseamnă că ei nu există, în această privință sunt optimist, nu închide NETANIAHU drumurile, nimeni nu este de neînlocuit.

            • Veronica Rozenberg commented on December 24, 2023 Reply

              Asta e o lozinca fara semnificatie, sorry…

        • Virgil Duncan commented on December 25, 2023 Reply

          Eva – au fost deja doua razboaie (1973 si 2023) care au pus sub semnul intrebarii existenta acestui stat, statul unic al evreilor de pretutindeni. Guvernul israelian nu are voie sa greseasca si daca greseste trebuie sa existe o marja de siguranta in logistica si chemarea rezervelor.
          Nu stiu ce sa cred: cineva sa imi spuna: Bibi ia deciziile singur? Golda a luat decizia singura in 1973? Eu cred ca cabinetul de securitate restrins ia decizii colective…
          Amandoua razboaiele au inceput dimineata intr-o zi de sarbatoare – dilema politicianului este sa lase oamenii sa doarma dimineata ca sa nu piarda alegerile?? asta cuplata cu o multe alte greseli. Toata lumea se uita la Israel si nu intelege – care este sursa tuturor acestor neglijente? Israelul este puterea #1 din Orientul Mijlociu si uite cum o banda mai mare de teroristi lupta cu ei….

          • Eva+Grosz commented on December 25, 2023 Reply

            Veronica, ultimul cuvânt este al Prim Ministrului .După ce toate autoritățile în cauză își spun părerea. Nu a trecut așa de mult timp dinainte de 7 Octombrei , când ministrul apărării Yoav Galant a declarat că țara e în primejdie existențială. După ce Nataniahu s-a întors din SUA dacă ne amintim bine, a vrut să-l concedieze pe Galant pentru această declarație , care putea să deschidă ochii multora.
            Sperăm la un an mai bun pentru toți!

  • Marica+Le commented on December 22, 2023 Reply

    Nu am ințeles titlul.
    Care e ” Tragedia israeliana”?
    Faptul ca ducem un război crunt pe toate fronturile, sau ca Bibi este prim ministru?

    • George Uri Schimmerling commented on December 22, 2023 Reply

      Ambele..

  • klein ivan commented on December 22, 2023 Reply

    Articol bine scris , fiind cu precădere pe înțelesul celor care cunosc Israelul pe “dinăuntru” . Însă , pînă și aceștia pot rămîne cu falsa impresie că panaceul pentru Israel ar fi un prim ministru de alt tip – adevărul este că cel actual a accelerat Israel pe panta negativă pe care se afla de mult . Ca turist în anul 1977 am remarcat lumina mult mai puternică ca în Romania și mulțumirea generală a celor întîlniți .Sentimentul apăsător mi l-a dat o fotografie dintr-un album jubiliar dedicat victoriei în războiul din 1967 . Fotografia prezenta un soldat israelian întins pe o construcție de beton pe malul de est , cucerit , al canalului Suez – “pe beton scria păstrați liniștea , santinela doarme”. K.I.

    • Veronica Rozenberg commented on December 22, 2023 Reply

      🙂 🙂
      Traditia s-a pastrat, putin schimbata,
      Linistea s-a pastrat si acum, doar ca nu de “santinela”, ci de gradele militare superioare, care au admonestat santinelele din posturile de observatie spunandu-le acelasi lucru. Chiar si cu repros 🙁

  • Veronica Rozenberg commented on December 21, 2023 Reply

    Anticipez cele puse intr-un comentariu la acest articol, si copiez mai jos:
    “Netanyahu este vinovat de cei peste 1400 de morți este o aberatie, cei vinovati sunt cei din tabara opusa printre care si domnul Schimmerling, care pana la 6 oct. au dezmembrat aramata, piloţii, serviciul de informatii, cineva va trebuii sa raspunda punctelor amintitie de doamna Veronica Rozenberg.”

    1. Cum e posibil ca dl care scrie acest comentariu, sa-l invinuiasca pe Schimmerling?
    2. Astazi la KAN11, a fost transmis un reportaj facut de comentatoarea/jurnalista Yaara Shapira, daca sunteti un om serios atunci aveti obligatia sa ascultati acest reportaj, sa auziti ABERATIILE, astazi de 120% spuse de Netanyahu dupa companiile de razboi duse de Israel in anii 2014, 2017. Arhiva Knestului sau a televiziunii israeliene au inregistrat discutiile din Kneste ale lui Netanyahu, in care se dovedeste ca era perfect cunoscut planul Hamasului de a ataca granita sudica, kibutzurile, de a impusca si rapi oamenii locului, aceste planuri erau cunoscute, dar dl PM in acest sens desigur ca este vinovat – fara nici o legatura cu Oslo si cu Rabin – ca a respins luarea unor masuri la vremea potrivita, ca nu a apreciat corect cutezanta si pregatirea teroristilor Hamas.
    3. Ce scriu acum nu anuleaza continutul comentariului meu dinainte.
    4. Este foarte apreciabila participarea persoanelor religioase la razboiul care se duce in momentul de fata. Nu sunt insa acestia uncii luptatori.

    Nu stiu de ce dar am am o vaga banuiala ca sunteti dl Koenig :-(. Suntem intr-un spatiu public, in care fiecare scrie ce crede, pana la aprobarea moderatoarei acestui spatiu. Nu credeti ca ati exagerat?

  • George+Konig commented on December 21, 2023 Reply

    O vorba veche, cum de ataţea copii frumosti si destepţi, mai tarziu ies ataţea adulţi prosti si uraţi. Ma refer la adolescentul cu urechea lipită de un radio prin anii 70. Nu numai el, dar multi alţii ascultau europa libera si visau un viitor liber. Acum despre Yitzhak Rabin, Nu numai a incercat un acord cu palestinienii, ci si a facut-o. Se cheama acordul de la Oslo. Acordul a fost facut intr-un mod foarte nedemocratic, prin mituirea a trei parlamentari de dreapta. Acest acord cu Arafat a pus sfarsitul opţiunii unui acord de pace in viitor. Cine crede ca acordul de la Oslo poate fii anulat, habar n-are de diplomaţie. Un acord anulat unilateral va duce la la punctul in care nimeni nu va semna in viitor nici un acord cu Israelul. La fel ca si acordul cu Libanul, tot nedemocratic, semnat ca si acordul de la Oslo prin intermediul Americanilor, nu poate fi anulat (din pacate). Soluţia a doua state nu a fost preconizat in acordul Oslo, Rabin n-a fost de acord, el a aparut ulterior in guvernul lui Olmert. Acuma de a scrie ca Benjamin Netanyahu este vinoavt de cei peste 1400 de morți este o aberatie, cei vinovati sunt cei din tabara opusa printre care si domnul Schimmerling, care pana la 6 oct. au dezmembrat aramata, piloţii, serviciul de informatii, cineva va trebuii sa raspunda punctelor aminitie de doamna Veronica Rozenberg. Daca George Schimmerling, are un sentiment de repulsie faţa de Natanihu si are un sentiment de incredere in Lapid, nu pot numai sa-l compatimesc. Despre elementele mesianice din guvernul Natanihu, pot sa spun ca ei sunt coloana vertebrala a armatei, ca ei se lupta cu teroarea din asezarile din Yehuda si Somron. Siguranţa statului, de care se bucura si George Schimmerling se datoresc lor. 3000 de ultra religiosi au fost recutaţi de curand, de buna voie. Partidul lui Gant, de stanga, a intrat in coalitie , pentru a arata unitatea poporului, Dupa articolul lui George Schimmerling, se vede ca el inca traieste in trecut, inainte de 7/10. In ultimul rand, compozitia comisiei de alegere aTribunalului Suprem ori cum trebuie schimbata astfel ca si stanga si dreapta sa fie in echilibru. Una din cauzele principale ale tragediei din 07/10 au fost si unele decizii ale judecatorilor Tribunalului Suprem.

    • George Uri Schimmerling commented on December 21, 2023 Reply

      Dle Konig ați scris mult și cam nu la obiect. Nu mă cunoașteți dar deja știți ce opțiuni politice am. Am repulsie față de Netanyahu , e adevărat, dar asta nu inseamnă că-l simpatizez pe Lapid ca om politic. In legătura cu subiectul va spun doar atat. Israelul a rezistat peste 70 de ani in fața unor vitregii mult mai mari , fără să coboare ștacheta morală. Nu avem nevoie de un Ben-Gvir-fost terorist care să ne dea lecții. In legătura cu partidul Otzma Yehudit care se autodenumesc sioniști religiosi , sunt de acord doar cu doua obiecții. Una e ca nu au nimic in comun cu sionismul . A doua e ca nu au nimic in comun cu iudaismul.. O zi buna

      • George+Konig commented on December 22, 2023 Reply

        Dacati inteles ca nu am scris la obiect, e chestie numai de inteligenta. Spuneti ca nu va cunosc opțiunile politice. Vi le cunsc foarte bine. La alegerile din noiembrie anul trecut erau numai doua optiuni. “sau Bibi”sau “doar nu Bibi” . In fruntea celor “doar nu Bibi” se afla partidul in fruntea caruia era Lapid. Deci nu conteaza pe cine alegi din acest grup. Nu sunt de acord cu afirmatia ca Ben Gvir a fost terorist, el astazi, sarcu, incearca din toate poterile sa intaresca politia, ordinea publica si siguranta cetatenilor, inclusiv a dumneavoastra. Din pacate, adevaratii teroristi, consliera juridica a guvernului, procuratura generala, ei ii pun bete in roate in numele “democratiei”. Si la sfarsit, despe sionism si iudaism mai aveti putin de invatat. Shabat shalom

        • Andrea Ghiţă commented on December 22, 2023 Reply

          Domnule König, sunt siderată de ceea ce scrieţi, citez: Din pacate, adevaratii teroristi, consliera juridica a guvernului, procuratura generala, ei ii pun bete in roate in numele “democratiei”. Să înţeleg că procuratura generală şi anumite persoane apropiate de guvernul Israelului sunt terorişti?!

          • George+Konig commented on December 25, 2023 Reply

            Nu trebuie sa fiti siderată, doar nu credeti ca procurorii si consliera juridica a guvernului sunt niste ingeri pazitori. Din pacate, ar trebuii sa fie , dar nu sunt. Ar trebuii da fie neutrii politici, da nu sunt. Promoveaza o politica de extrema stanga. Au sterilizat puterea armatei, au schimbat procedura de deschidere a focului in apropierea gardului de demarcare. Oricine se putea apropia de gard, din parte arabilor din Gaza, fara frica. Soldatii nu puteau deschide focul numai cu aprobare ofiterilor superior. Astefel au fost impuscati de la distanta zero. Chiar in ziua tragica din 7/10, mult timp dupa ce teroristii treceau gardul, armata a inceput sa-si faca datoria. In Cisjordania, soldatii erau pusi pe fuga in fata teroristilor care aruncau cu pietre in ei, tot din cauza fricii de procurorii militari. Curtea Suprema si nu poporul se va pronunta dupa razboi, daca Nataniahu pote sau nu, sa ramana in functia de prim ministru (procedura antidemocratica). Eu ii numesc teroristi, fiindca ii ajuta pe teroristii adevarati.

        • Veronica Rozenberg commented on December 23, 2023 Reply

          Daca puteti si doriti sa reconstituiti aceasta adresa URL, veti avea posibilitatea sa audiati cele emise de Netanyahu.

          kanDOTorgDOTilSLASHcontentSLASHkanSLASHkan-actualSLASHp-11544/659534/

          Trebuie ascultat de la minutul 33:09 la 37:26 , reportajul jurnalistei Yaara Schapira, care prezinta o succesiune a a afirmatiilor facute de Netanyahu in perioada guvernarii sale ca PM, si in contextul campaniilor anterioare ale Israelului in Gaza.
          Discutia este probabil determinata de unele critici ce i s-au adus in vremea aceea lui Netanyahu.
          Majoritatea discutiilor se poarta in cadrul Comisiei de control al Statului in 2017.

          Mi-ar fi luat prea mult timp pentru a le traduce.

          Aceste discutii au fost preluate din Arhiva canalului parlamentar si au fost transmise ieri 21 decembrie 2023 la stirile de la orele 20/

  • Zvi Hartman commented on December 21, 2023 Reply

    Chapeau d-lui Schimmerling pentru analiza bine formulata despre Mesia nostru “invelit” in multi magari .Deasemenea ma atasez la nota lui Vera Medrea, ca avem un director de circ . Daca Hudini ar trai l-ar invidia

  • Tiberiu Ezri commented on December 20, 2023 Reply

    Sunt convins că politicienii de astăzi nu mai sunt ca cei din ani 1970 și nici armata nu este ca în 1967, fiindcă dușmanii au mai învățat câte ceva. Motivele sunt multiple printre care faptul că ipocrizia și carierismul politicienilor a luat locul adevăratului patriotism din acele vremuri. În plus, când guvernul era concentrat în a trece legile pe care le dorea, în mod automat, alte probleme critice ocupă un loc secundar în interesul lor. Cât despre armată, și faptul că Barak a dorit o armată mai mică dar inteligentă s-a dezmințit. Dacă tragi plapuma până la gât, picioarele rămân descoperite. Așa s-a făcut că la 7 octombrie nu au fost destui soldați ca să apere granița fiindcă majoritatea au fost “împrumutați” ca să apere pe altcineva. Logica spune că granițele trebuie apărate cel mai bine fiindcă suntem înconjurați de inamici. Norocul nostru este că devotamentul soldaților compensează pentru problemele create de unii politicieni.

  • Eva+Grosz commented on December 20, 2023 Reply

    Dacă ne acuzăm în continuare pe noi înșine [pentrucă poporul l-a ales pe Nataniahu, nu?]
    suntem în pericol să uităm cine sunt dușmanii noștri adevărați .
    Să așteptăm până alții își sacrifică viața pe front sau în tunelele subterane ale Hamasului .

    • Marica+Le commented on December 21, 2023 Reply

      Eva, ai scris un comentariu minunat, gîndesc exact la fel ca dvs.
      Cind soldații noştri ne apără cu atītea eforturi si sacrificii, trebuie lor sa le venim
      in ajuror si sa le inchinam gîndurile noastre, nu politicienilor..
      Si sa ținem cont, aşa cum spui, cine sunt adevaratii dusmani

      • Virgil Duncan commented on December 25, 2023 Reply

        Marica – asta e problema democratiei – produce politicieni care spun orice ca sa fie alesi – democratia e buna numai cand pacea permanenta e prezenta – altfel opozitia publica in timp de razboi da putere inamicului.Ganditi-va bine: cine lupta direct in razboaie? Armata cu suportul civililor. E armata o democratie? Ce folos ca facem guverne de unitate nationala cand a doua zi dupa incetarea focului incepem sa ne certam din nou?

        • Marica+Le commented on December 25, 2023 Reply

          Virgil, in Israel este o democrație prost inteleasa, consecințele sunt nefaste pentru omul de rînd si tinerii care duc războaiele.
          Din 2018, 5 alegeri motivate numai de interesele personale de a- l destitui pe Bibi.
          Apoi, nici Yariv Levin nu a inteles ca reforma justiției se poate amîna, nici opozitia ca luptele politice sa duc in Kneset, şi nu pe strazi.
          Toti acesti ani Bibi a luptat impotriva Iranului, dar nimeni nu a gîndit ca Iranul ne va ataca prin Hamas, teroristi suniți.
          Bibi trebuia sa aiba grija de ce este in ” ograda lui”, si nu sa ” zboare pe un cal inaripat’ spre Arabia Saudita si ‘ pacea’ cu lumea musulmana.

  • BORIS MEHR commented on December 20, 2023 Reply

    NEFIIND ISRAELIAN NU POT SĂ CRITIC SAU SĂ LAUD PE ACTUALUL PM ÎN CUNOȘTINȚĂ DE CAUZĂ, DAR CRED CĂ NEÎNCREDEREA ÎN ACESTE MOMENTE CRITICE NU ADUCE UN PLUS DE SPERANȚĂ. SPER CĂ IEȘIREA DIN CRIZĂ VA FI FAVORABILĂ ȚĂRII.

  • gabriel+gurman commented on December 20, 2023 Reply

    Dle Schimmerling, am o intrebare: chiar credeți că tragedia/drama pe care o trăim noi israelienii privitor la primul nostru ministru, interesează pe altcineva care nu e israelian?
    Pun întrebarea asta pentru ca noi stim ff bine cine ne conduce, la bine si la rău, nu-i așa?
    GbM

    • George Uri Schimmerling commented on December 20, 2023 Reply

      Dle Gurman nu știu pe câtă lume interesează . Dacă vreți , ne putem uita impreună pe contorul de vizualizări .
      Dar dacă doriți un raspuns serios vă scriu că nu am scris articolul doar cu gandul dacă ar interesa sau nu pe cineva ci cu regretul că Israelul valorilor morale ale anilor 70 a dispărut. Căpătăm tot mai mult culoarea zonei și asta e foarte trist.

    • Veronica Rozenberg commented on December 20, 2023 Reply

      Dragă Gyuri, în momentul în care scamatoriile de care vorbeşti ar fi tăiate, îngropate, iar scamatorul ar lua paşapoartele diplomatice care i-au fost emise la cerere, lui şi familiei sale, ar dispare undeva, chiar iti imaginezi, că lucrurile aici în Israel se vor soluţiona?

      Cele întâmplate aici, pericolul creat, cel al existenţei Israelului în viitor, nu poate fi pus nici pe departe, numai pe seama lui Benyamin Netanyahu.

      • Eva+Grosz commented on December 20, 2023 Reply

        Toate greșelile vor fi dezbătute mult timp , după război. Dar încă nu am câștigat războiului în Gaza și între timp Hizbala din Liban ne atacă zilnic cu rachete și alte” farfurii zburătoare” în nordul țării.
        Rebelii huthi din Yemen atacă vapoarele care se apropie de Marea Roșie, iar Iranul dirijează de la distanță tot concertul și lucrează în liniște la fabircarea propriilor rachete.
        Nu ajunge?Toți împotriva unui stat aproape invizibil pe hartă, care se numește Israel și care îndrăznește să existe.Sunt convinsă că mulți nu știu nici unde se află acest stat.

        • Veronica Rozenberg commented on December 21, 2023 Reply

          Va fi prea tarziu, din pacate !

      • George Uri Schimmerling commented on December 21, 2023 Reply

        Veronica, din păcate nu știu să răspund foarte bine la intrebarea ta . Ce știu să spun insă e că atunci cand il văd pe Netanyahu la TV ma apuca un sentiment de repulsie. Necontrolat dar repulsie. Nu pot sa cred o vorbă din ce spune căci stiu că interesele lui politice sunt mai presus decat interesele țării . Si atunci cand nu pot avea incredere in PM , mă simt destul de deprimat, asta fara legătură cu dușmanii din jur. Care bineințeles nu vor dispărea, nici ei din păcate. Dar m-as bucura sa fiu condus de un lider(chiar de dreapta) dar in care pot avea incredere .. Ca să nu mai vorbesc ca si nivelul de incredere in eșalonul militar a suferit o breșă serioasă pe 7 oct, tocmai din motivele enumerate de tine.

        • Veronica Rozenberg commented on December 21, 2023 Reply

          Inteleg foarte bine ce imi scrii, tristetea generala, durerea oamenilor pierduti, a soldatilor care isi pierd zilnic viata, absurdul in care traim genereaza o stare de frustrare pe care pentru a o schimba este nevoie de inteligenta, cinste si pricepere alaturi de capacitatea de asumare a raspunderii pentru neputinta si esec.

          Nici nu stiu unde si cum este loc in acest moment tragic de speranta si incredere.

          Imi pare rau ca nu sunt mai optimista.
          Cred ca Netanyahu nu se va mai putea intoarce la functia de PM. Oamenii intervievati, care au fost direct sau indirect victimele acestei tragedii sunt adeseori incredibil de stapaniti, dar exista si putini care stiu sa isi exprime gandurile intr-un mod mult mai realist.

          Cu toate acestea, s-a intemeiat o miscare in sudul tarii, care urmareste sa impiedice intrarea camioanelor cu ajutor umanitar in Gaza – prin Israel.
          Intervievata astazi dimineata la radio si TV, spunea doamna, mama a doi soldati in Gaza, cum isi inchipuie ca se va putea aduce hrana si medicamente palestinienilor adunati ca un ciorchine in zona sudica.
          Raspunsul ei a fost :
          – nu ma intereseaza acest aspect, ei trebuie sa moara.

          In acest moment nimeni nu poate fi apreciat, sau nici macar contrazis. Dar in felul acesta nu se poate ajunge la nici o solutie, niciodata.
          Multumesc pentru raspuns !!

    • Veronica Rozenberg commented on December 20, 2023 Reply

      O întrebare surprinzătoare, deoarece în ultima vreme, de la 7 octombrie încoace, subiectele baabelului, se învârt dacă nu în jurul situaţiei din Israel, atunci desigur în jurul Israelului. Până şi Iarna întârzie să-şi facă apariţia tot pe teritoriul în care Netanyahu continuă să conducă ţară.
      În ceea ce priveşte articolul lui Gyuri Schimerling, în stilul său umoristic cunoscut, personal gândesc puţin altfel.
      În situaţia creată la 7 octombrie, imaginea primului-ministru a devenit mult mai puţin semnificativă, decât a fost înaintea acestei date:

      – Cum s-au putut ţine baze militare în sudul Israelului, fără prezenţa armatei, ba chiar fără arme?
      – Cum de au fost retrase armele grupelor de apărare din aşezările sudice, astfel încât harababura să domnească în momentul cheie?
      – Cum s-au ignorat toate scenariile – multe la număr – despre care au fost anunţaţi în repetate rânduri diverse grade militare responsabile la nivele diferite, şi răspunzătoare aflate în partea sudică a Israelului?
      – Cum de au fost închise în sertarul secţiei de Informaţii a armatei planuri de atac ale Hamasului, despre care s-a vorbit se pare cu mulţi ani în trecut?
      – Cum de s-a putut crea o lume subpământeană ale cărei condiţii de atac şi de păstrare a monştrilor Hamas timp de atâţia ani, fără ca să se intervină, fără ca să se ştie, fără ca să se concluzioneze după ce cu ani în urmă terorişti au apărut în kibutzurile sudice, din pământ, nu odată, ci de câteva ori, ?

      – Cum poate totuşi un locuitor al planetei să-şi imagineze că va exista vreodată o soluţie în ţara lui Israel, în timp ce nu se găseşte o soluţie pentru o populaţie nenorocită (chiar dacă în parte din propria să vină, dar desigur nu numai) timp de zeci şi zeci de ani, dirijată de nemernici, dar sprijiniţi de alte sute de mii de de cetăţeni ai Mapamondului, care nu au altceva de făcut decât să protesteze împotriva Israelului?
      – Şi să nu uităm contribuţia părţii adverse în decursul zecilor de ani, care nu şi-a adus nici o contribuţie în a schimba statutul de refugiaţi al celor care au devenit refugiaţi după 1948. În acest sens pot să recomand detalii pentru cine este interesat la adresa…
      https://www.instagram.com/dr.marinalandau/p/Czmz7Bnom2K/

      • virgil duncan commented on December 22, 2023 Reply

        Draga Veronica – toate sunt puncte foarte bune – as mai adauga: 1) soldatele din punctele de observatie (tatzpitaniot) nu au fost inarmate si au raportat in multe cazuri exercitiile Hamasului in Gaza; 2) Israelul nu isi mai poate permite ca copii palestinieni sa invete in scoli ura si dispret pentru Israel; 2) vrem sau nu vrem Israelul se apropie repede de o forma de stat mai dictatoriala – este deja al doilea esec major al conducerii Israelului – 1973 si 2023 – este sistemic. Este adevarat Israelul s-a dezvoltat economic spectaculos si asta si pe banii economisiti de la armata pentru ca au fost 50 de ani cu multe progrese politice. Dar “pauza s-a terminat” cu toate consecintele.Continuam sa spunem: “ihieh tov”

        • Veronica Rozenberg commented on December 23, 2023 Reply

          Buna seara si La Multi Ani Virgil 🙂

          1. Am scris su insami despre acest lucru
          2. Povestea cu ce poate sau nu sa-si permita Israelul iti dai seama ca nu depinde de Israel, din pacate, si pana cand Israelul va dirija ce educatie primesc copiii palestinieni, e distanta foaaaaaaaaaaarte lunga. Unde sunt acei copii acum? Chiar daca nu iti pasa probabil, dar dupa cum am mai scris, fara a rezolva problema lor, cumva, intr-un fel oarecare, si prin ajutorul celorlalti care au dat bani fara control si banii au ajuns in alte locuri, nu se va rezolva nimic.
          3. N-am inteles cum a economisit Israelul bani de la armata.
          Din pacate nu e nici o pauza pe aici, totul e o mare tragedie, care continua de aproape trei luni si din pacate, putea fi prevenita.
          3. E cam straniu ce scrii la pct 2, doar erai un mare admirator al lui Netanyahu, ti-ai schimbat parerea despre el? Nu prea inteleg ce legatura are dictatura din 1973 cu cea din 2023, si a spune ca e sistemic, e si mai ciudat.

          • Virgil Duncan commented on December 24, 2023 Reply

            1 – ai scris asta poate in alte comentarii care nu le -am citit si nu in comentariul la care ma refer –
            2 – Israelul a lasat aproape fara control toti banii care veneau din Qatar si alte surse – tu spui ca nu puteau sa-i controleze? Au considerat poate ca nu e “frumos” sa-i controleze ca sa le dea impresia ca sunt independenti? sau au crezut ca imbogatind pe sefii Hamas-ului evita razboiul?
            Chestia cu invatatul copiilor de scoala primara ca sa omoare evrei e naiva si vecina cu prostia si se intimpla de zeci de ani dinaintea lui Bibi.
            3 – bugetul militar a fost ajustat tinind seama de amenintarile prezente (terorism, rachete, kipat barzel) si in consecinta s-au redus efectivele, stagiul militar si logistica. Cand am spus de pauza m-am gandit de pauza de doua generatii dintre oct 1973 si oct 2023 in care au fost doua razboaie mari – singura exceptie a fost Gaza in 2014 care a fost o campanie limitata.
            4 – DA am fost admirator a lui Bibi – dar aud ca i s-a urcat la cap – daca se pensiona prin 2021 ramanea cel mai important prim-ministru al Israelului – intre noi fie vorba nici un prim mistru nu a terminat-o bine de la DBG incluzand Golda.
            5 – este foarte trist ca politica guvernului pune in pericol vietile civililor de la granita, ca si vietilile soldatilor refuzind sa cheme rezervele la timp. Acuma vezi asemanarea dintre 1973 si 2023?? Subestimarea sistemica a adversarului si Avem prea multi experti care se cearta intre ei.
            Sper ca ma intelegi mai bine de data asta.

            • Veronica Rozenberg commented on December 24, 2023 Reply

              1. Da, dintr-o greseala comentariul a fost defalcat in doua parti.
              2. E cam naiva ipoteza ta.
              3. Afirmatiile tale de aici sunt putin incurcate dupa parerea mea, problema nu cred ca a fost de buget, ci de aroganta si siguranta de sine dusa la extremum, conflicte interne la sectia de informatii a armatei si poate altele, pe care nu le stiu.
              4. Daca as avea timp si s-ar putea face un search usor, ti-as pune linkuri la ceea ce scriai pe vremuri. Asa ca recomandare generala, ma gandesc ca nu e rau sa fii mai rezervat, nefiind prezent. Desi informarea astazi se poate face si de departe. Am pus in cadrul unuia dintre comentariile mele un link la care e foarte interesant de ascultat ce spunea acelasi Bibi in urma campaniilor anterioare. E intersant, dar mai ales dureros. Tragedia putea fi prevenita, se stia destul si de demult :-(.
              5.Nu stiu cum estti tu atat de bine documentat, de exemplu in chestiunea soldatilor in rezerva, privind momentul in care au fost chemati acum. Cum puteau sa fie chemati cand razboiul s-a declansat de azi pe maine? Subestimare? In privinta aceasta cele indicate, privind declaratiile lui B.N elucideaza in parte daca intr-adevar a fost o subestimare, sau o totala lipsa de intuitie strategica.

              Oricum armata da dovada de o vitejie in fata careia nu exista cuvinte, dar ma intreb cum se va putea ajunge la monstrii de sub pamant, daca nu s-au inchis din primele zile ale razboiului deschiderile tunelurilor catre Egipt. Ma tot intreb, de ce ar astepta respectivii, ca sa fie depistati de Zahal?
              Sper ca gresesc in apreciere.

              • Virgil Duncan commented on December 25, 2023 Reply

                Veronica – un lucru care trebuie clarificat: desi fizic sunt peste ocean sunt FOARTE prezent la tot ce se intimpla in Israel – am prieteni acolo cu care vorbesc la 2-3 zile – ascult si citesc citeva ore pe zi si in engleza si in ebraica.
                Recunosc ca singurul lucru care nu il fac este alergatul la adapost si traitul in aceasta stare de soc.
                Dar exista si aici o stare de nesiguranta cand la serviciul de Sambata dimineata se anunta ca este o bomba in sinagoga si cand copiii nostri in universitati sunt scuipati si amenintati cu bataia de lichelele de stanga pro-palestiniene.

    • Andrea Ghiţă commented on December 20, 2023 Reply

      Stimate domnule doctor, Baabel publică subiecte de actualitate pentru cititorii săi. Potrivit aplicaţiei Statcounter care indică audienţa dar şi geografia accesărilor, Baabel e citit (la ora asta) după cum urmează: România 50%, Israel 30%, SUA 8%, Germania 4%, Franţa4%, Austria 2%, Canada2%. În unele dintre zilele trecute, cititorii din Israel erau 60% şi cei din România 40%. Deci cu siguranţă există interes pentru acest subiect!

      • Virgil Duncan commented on December 25, 2023 Reply

        Andrea – o alta statistica interesanta ar fi cine scrie la Baabel atit articole cat si comentarii? Aveti aceasta statistica?

        • Andrea Ghiţă commented on December 25, 2023 Reply

          Numele tuturor autorilor le găsiţi în partea dreaptă a fiecărui articol accesat. Cât despre comentatori, Statcounter nu furnizează o astfel de statistică. Deocamdată nu am timp să fac un studiu aprofundat, dar – din păcate – nu sunt foarte mulţi comentatori, majoritatea fiind din rândul autorilor. probabil şi pentru faptul că Baabel este o revistă bazată pe voluntariat nu beneficiază de o distribuţie finanţată şi nu ajunge la mai mult de, să zicem, câteva mii de cititori unici pe ediţie.

  • Elena Stoican commented on December 20, 2023 Reply

    Acum, parcă mai mult ca oricând, Israelul avea nevoie în funcții cheie de oameni înțelepți și cu mintea și sufletul îndreptate către popor. Conducătorii au jucat ruleta rusească și… ”păcat!” e puțin spus! Poate că nu e totul pierdut! Eu așa sper.

  • Vera Medrea commented on December 20, 2023 Reply

    Tristă și realistă analiză. Netanyahu nu e scamator…nici iluzionist nu mai este…e director de circ.
    Bine ar fi să știe cum să dispară el însuși.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *