Despre mămăligă și miracole

Adesea am citit în Baabel despre istoria medicinei.  De data aceasta vă propun o incursiune în istoria microbiologiei.

La începutul lui iulie 1819, în Italia era o căldură înăbușitoare, aerul era umed și apăsător.  În satul Legnaro de lângă Padova s-a semnalat un fenomen ciudat.  În casa unui țăran s-a pregătit un ceaun mare de mămăligă (polenta), familia a mâncat pe săturate și restul l-au pus deoparte.  A doua zi mămăliga era roșie ca sângele!  Fenomenul a apărut apoi și în alte case.  Oamenii erau speriați: era desigur o manifestare a Satanei!  Nu îndrăzneau să stea sub același acoperiș cu “mămăliga însângerată” și l-au chemat pe preot să facă neîntârziat o ceremonie de exorcism și să alunge spiritele rele.  Mai mult, familiile unde apăruse „mămăliga însângerată” erau privite cu suspiciune: poate că acolo se petreceau lucruri necurate?  Agitația a fost atât de mare, încât a fost chemată poliția, iar aceasta a trimis o comisie de anchetă formată din mai mulți profesori ai Universității din Padova. 

Pete roșii pe o felie de pâine

Printre cei care au studiat fenomenul a fost și farmacistul Bartolomeo Bizio din Padova.  El a făcut o serie întreagă de observații și de experimente, publicând un articol în 1823.  Oare cum arăta știința de acum 200 de ani?  Articolul (tradus mai târziu în engleză) e captivant! https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC379088/?page=1

Iată concluziile lui:

– Culoarea roșie de pe mămăligă apare după 24-30 de ore la căldură (26oC) și umezeală și mai ales în aer viciat sau în apropierea unor ape stătătoare. 

– Ea apare de fiecare dată, chiar și când experimentul e repetat în alte locuri.  Deci nu e un „miracol”, ci un fenomen natural, doar că atunci când condițiile sunt mai puțin propice, el apare mai încet.

– Dacă punem o bucată de mămăligă proaspătă lângă una roșie, chiar fără să se atingă, culoarea este preluată rapid – deci cauza se transmite prin aer.

– La început apar puncte roșii, ca niște gămălii de ac, care se înmulțesc – deci sunt vii, dar după câteva ore dispar și rămâne numai o mâzgă roșie. 

– Aceste organisme rezistă la temperaturi foarte înalte, aproape de 150oC.

Deci animale nu puteau fi. Niciun animal nu suportă asemenea temperaturi.  Să fie plante?  Puteau fi ciuperci, pentru că se știa deja că sporii ciupercilor rezistă la temperaturi foarte înalte.  Lui Bizio punctele roșii îi aminteau de pălăriile unor ciupercuțe (funguli) și așa le-a și descris.  (Punctele roșii erau de fapt colonii formate din milioane de microbi, dar microscopul din vremea lui nu era destul de puternic ca să-i distingă individual.  Cu microscopul de pe vremea lui se puteau vedea animale unicelulare, dar microbii sunt mult mai mici, cam cât o gămălie de ac pe lângă o monedă, astfel încât microbii au fost descoperiți abia cu vreo 50 de ani mai târziu.)  El i-a numit Serratia marcescensSerratia în amintirea lui S. Serrati, cel care a construit primul vapor cu aburi din Italia, și marcescens = care se descompune repede.  Numele dat de el este folosit și astăzi, fiind cel mai vechi din lumea microbilor.

***

Povestea este însă mult mai veche.  Deja în secolul al VI-lea î.e.n. fenomenul e amintit de Pitagora.  Și soldații lui Alexandru Macedon (secolul al IV-lea î.e.n.) au povestit că atunci când se pregăteau să asedieze cetatea Tir din Fenicia, pâinea pe care au primit-o părea pătată cu sânge și ei au luat-o drept o prevestire a victoriei.  Se cunosc zeci de referințe istorice la pâine însângerată, dar cea mai impresionantă este cea despre Miracolul de la Bolsena, Italia, în 1263. 

Se spune că preotul care oficia liturghia avea îndoieli asupra transsubstanțierii (schimbarea pâinii în Trupului lui Cristos și a vinului în Sângele Lui).  Și atunci s-a produs miracolul.  Hostia, pâinea pregătită pentru împărtășanie, a început să sângereze, iar picăturile de sânge căzute pe șervetul de pe altar au format o cruce.  Bineînțeles că îndoielile preotului s-au spulberat.  În amintirea acestui miracol, papa a decretat o nouă sărbătoare catolică, Corpus Christi.  Pentru a păstra șervetul pătat cu sânge, el a dat poruncă să fie construită catedrala din Orvieto (unde se afla atunci reședința papilor).  După vreo 250 de ani, Raphael a inclus această scenă în picturile murale ale Palatului Apostolic din Vatican.

Catedrala din Orvieto

Miracolul de la Bolsena în viziunea lui Raphael

Nu odată, profanarea hostiei a fost pretextul care a declanșat persecuții contra evreilor.  Un caz celebru a avut loc la Paris în 1290.  După legendă, un evreu a primit ca amanet o hostie și când a pus-o pe foc, aceasta a început să sângereze.  Sângele a curs până în stradă, dând în vileag presupusa crimă a evreului, care a fost prins și pedepsit cu cruzime.  Legenda a fost pictată de Paolo Uccello.

Paolo Uccello, Miracolul hostiei profanate, cca. 1467-69.

***

Cine crede în miracole, să trăiască fericit în credința lui!  Totuși, o explicație plauzibilă pentru toate aceste legende ar fi că pâinea a fost contaminată cu Serratia.  Dacă a fost pregătită dinainte și păstrată într-o încăpere umedă, cu igrasie, acest lucru este perfect posibil.

În zilele noastre Serratia este cunoscută ca un microb în formă de bastonaș care se găsește cam peste tot, inclusiv în spații închise, unde nu este aer.  Preferă căldura, dar se descurcă și la rece, doar că crește mai încet.  Se hrănește din te miri ce, de exemplu din resturile de săpun de pe pereții cabinelor de duș, care uneori primesc o culoare roșie.  Structura pigmentului roșu a fost elucidată și el a fost numit prodigiozină (de la prodigy = minune).

Când e vorba de microbi, se pune întotdeauna întrebarea: e periculos?  Mda… Serratia poate produce îmbolnăviri la corali, la unele plante, la albine sau la viermi de mătase, dar de obicei pentru om nu prezintă niciun pericol.  Uneori apare în placa microbiană de pe dinți, în intestinul sugarilor (și atunci scutecele sunt pătate cu roșu) și chiar în laptele de mamă!  

Pornind de la premisa că Serratia nu este periculoasă pentru om, ea a fost folosită ca indicator, de exemplu pentru a verifica aerisirea clădirii Parlamentului Britanic.  S-a introdus în sistem Serratia, iar alături de gurile de aerisire s-a plasat mediu nutritiv.  Dacă mediul se înroșea, înseamnă că aerisirea funcționa, dar acolo unde nu apărea culoare roșie era semn că sistemul de aerisire era blocat.

Dar au existat și experimente mai sinistre.  Armata americană dorea să afle dacă arme biologice răspândite de pe vapor pot ajunge pe coastă și pot pune în pericol populația.  În acest scop au răspândit Serratia înspre coasta Californiei și unde se formau pete roșii pe mediul nutritiv era semn că Serratia a ajuns și armele biologice vor ajunge și ele.  Numai că atunci s-a dovedit că Serratia nu este chiar atât de nevinovată precum se credea: în toată zona unde s-a făcut experimentul s-a observat o creștere bruscă a numărului de infecții…

Adevărul este că Serratia este un patogen oportunist: când găsește o oportunitate, atunci se dezlănțuie!  Oameni slăbiți de boli, mai ales cei aflați în spitale, după operații, cu sistemul imunitar slăbit se pot infecta, rezultând pneumonii, infecții urinare, infectarea unor răni etc.  Acestea sunt foarte greu de tratat, pentru că microbul este rezistent la majoritatea antibioticelor.  Mai mult, fragmentul de ADN care dă rezistența la un antibiotic se transmite de la un microb la altul și dacă unul e rezistent, în scurt timp vor fi toți.  Colonii de Serratia pot apărea în tuburile care îi conectează pe cei grav bolnavi la aparate.  Au fost și cazuri când Serratia a contaminat preparate injectabile și chiar dacă problema a fost depistată la timp și preparatul nu a fost folosit, pagubele materiale au fost însemnate. 

Cel mai bun mijloc de prevenire a infecției este păstrarea igienei și dezinfecția cu clor.

Hava Oren

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

30 Comments

  • Marina+Zaharopol commented on January 29, 2024 Reply

    Hava, ti-a priit Covidul! Ai scris un articol fascinant.
    Bineinteles, glumesc: toate articolele tale sunt deosebit de interesante si ar fi ridicol sa ierarhizez.

    • Hava Oren commented on January 29, 2024 Reply

      Mulțumesc de compliment! Toate informațiile sunt pe internet, trebuie numai să știi ce să cauți. Dar e adevărat că eu am auzit întâi o conferință științifică pe acest subiect, iar conferențiarul era… soțul meu.

  • Marica+Le commented on January 29, 2024 Reply

    De fiecare data, citindu- va articolele, aflu ceva nou si interesant; astazi despre microbul Seratia şi efectele sale importante atīt in protejarea sănătătii, dezvoltarea gīndirii ştiințifice cīt si in interpretarea unor credințel populare.

  • BORIS MEHR commented on January 27, 2024 Reply

    ÎNCEP SĂ CRED CĂ ACUZA ADUSĂ ÎN EVUL MEDIU EVREILOR CĂ PREGĂTEAU MATZA CU SÂNGE UMAN PORNEȘTE DE LA ACEST FENOMEN, FORMAREA CIUPERCII ROȘIATICE. AM DREPTATE?

    • Hava Oren commented on January 27, 2024 Reply

      Din păcate nu știu. Logic ar fi, dar nu-mi amintesc să fi citit vreodată așa ceva. Am găsit un articol pe această temă: http://d-scholarship.pitt.edu/7525/1/acohen_etd2010.pdf dar e foarte lung. Dacă sunteți cu adevărat interesat, citiți-l și apoi povestiți-ne și nouă.

      • BORIS MEHR commented on January 29, 2024 Reply

        DIN TEXTUL CITAT NU REZULTĂ EXPLICAȚIA CĂUTATĂ DE MINE

        • Hava Oren commented on January 29, 2024 Reply

          Păcat. E singurul link mai mult sau mai puțin relevant pe care l-am găsit. Poate că într-adevăr nu este nicio legătură.

    • Marica+Le commented on January 29, 2024 Reply

      Ar părea plauzibil.
      Dar cum putem noi acum cerceta ce s- a fost acum cîteva sute bune de ani?

      • Veronica Rozenberg commented on January 29, 2024 Reply

        Dupa teoria aceasta, munca de istoric ar trebui fie desfiintata, sa fie pusa sub semnul intrebarii, de altfel este pusa intotdeauna.

  • Monica+Ghet commented on January 27, 2024 Reply

    Foarte interesant. Mulțumiri pentru informație.

  • Iolanda+seinberg commented on January 26, 2024 Reply

    Foarte interesant articolul. Tratează un subiect deosebit intalnit mai rar

    • Hava Oren commented on January 26, 2024 Reply

      Așa se întâmplă dacă ai un soț microbiolog…

  • Elena Stoican commented on January 26, 2024 Reply

    Articol, puțin spus interesant, doamnă Hava Oren! În rezultatul analizei de urocultură n-am văzut niciodată ca la antibiogramă să se fi căutat pe culturi specifice prezența microbului serratia? Sau la noi intră căutarea sub altă denumire?

    • Hava Oren commented on January 26, 2024 Reply

      Nu, altă denumire nu are, cea de acum 200 de ani e valabilă și astăzi.
      Îmi închpui că nu se caută în culturile obișnuite, pentru că infecțiile sunt rare și numai la persoane cu deficiență imunitară. Precum se vede și din comentariile precedente, Serratia este întâlnită mai ales la terapia intensivă.

  • Dr Hica Stefan commented on January 26, 2024 Reply

    Foarte interesant si instructiv articolul.

  • Eva+Grosz commented on January 25, 2024 Reply

    Mie îmi place mămăliga fără efecte miraculoase.

  • Andrea Ghiţă commented on January 25, 2024 Reply

    După demontarea ştiinţifică a “însângerării” pâinii şi ostiei, multă lume crede în miracolul care – iată – stă la baza sărbătorii Corpus Christi, crede în puterea euharistiei… Oare majoritatea oamenilor preferă să creadă şi să nu cerceteze?!

    • Hava Oren commented on January 26, 2024 Reply

      Eu cred că da. După părerea mea natura umană are ceva care îi îndeamnă pe oameni spre credință. Dar nu pe toți.

    • Veronica Rozenberg commented on January 26, 2024 Reply

      “Oare majoritatea oamenilor preferă să creadă şi să nu cerceteze?!”

      1. Acei oameni care cred si nu cerceteaza nu o fac petnru ca PREFERA.
      2.Majoritatea atitudinilor legate de aceasta comportare este legata exclusiv de EDUCATIE (daca se poate numi astfel) si de OBISNUINTA.

      Pentru a vrea sa cercetezi, aceasta implica un salt calitativ mult mai semnificativ, populatia care poate, vrea si e in masura sa o faca reprezinta un minim.

      • Hava Oren commented on January 26, 2024 Reply

        Ai dreptate în mare măsură, dar este și o chestie de personalitate a fiecăruia, nu numai de educație, altfel cum explici că doi frați care au primit aceeași educație pot avea păreri diametral opuse?

        • Veronica Rozenberg commented on January 26, 2024 Reply

          Am un exemplu in familie, dar poate e mai putin legata de preferinte, si educatia din pacate nu o da doar familia, este si o educatie legata de studiile in scoli si de mass media pe care o au toti la dispozitie, dar in ultima instanta sigur ca si personalitatea si mediul, au o mare influenta.

  • Tiberiu Ezri commented on January 25, 2024 Reply

    Când lucram la terapie intensivă am avut câteva cazuri de infecții grele cu serratia.

    • Hava Oren commented on January 25, 2024 Reply

      Nu mă îndoiesc. Și eu îl cunoșteam de la terapia intensivă. Ați reușit să rezolvați cazurile?

      • Tiberiu ezri commented on January 26, 2024 Reply

        Da.

  • Tiberiu Ezri commented on January 25, 2024 Reply

    Articol foarte interesant, ca de obicei. Sunt curios daca cei care mananca multa mămăligă, ar putea reproduce experimentul…

    • Hava Oren commented on January 25, 2024 Reply

      Problema nu e legată numai de mămăligă, am văzut că în condițiile potrivite și pâinea se poate înroși.

  • klein ivan commented on January 25, 2024 Reply

    “termenul mămăligă, care este de origine geto-dacă.

    Vine din sintagma, atestată ca nume propriu la Apullum, MAM-MULO – „Potoleşte Foamea; Astâmpără Moliciunea” (cf. rom. a momi; moale; momeală), şi căreia i s-a adăugat mai târziu sufixul diminutival –iga”……Dar nu trebuie să înțelegi că mămăliga a apărut la români înainte de porumb. ” În fond, ce este mămăliga? Un terci obținut din mărunțirea foarte fină a boabelor de porumb. Mămăliga se mănâncă de pe vremea dacilor, doar că ei o făceau din mei.” ( Porumbul a ajuns în țările romîne prin 1700 și norocul agricultorilor a fost că acesta – ca și porcii -nu interesa pe jefuitorii otomani ) . K.I.

    • Hava Oren commented on January 25, 2024 Reply

      Foarte interesantă etimologia, dar ea nu e cunoscută nici de DEX, nici de Wiktionary. Cine a propus-o? E documentată?
      Cred că ar fi interesant să vă întoarceți la articolul meu https://baabel.ro/2019/07/povestea-porumbului/ unde vorbesc și despre mămăliga de mei.

      • klein ivan commented on January 25, 2024 Reply

        Articol – cand-a-fost-adus-porumbul-in-romania-si-cat-de-traditionala-este-de-fapt-mamaliga-autor Stefan Daniel 24.08.2019 ( IMPACT.ro )

        • Hava Oren commented on January 25, 2024 Reply

          Am citit articolul și chiar e foarte interesant. Sper că autorul știe despre ce vorbește cu privire la etimologie. De altfel nu tot ce scrie el e neapărat corect. Pelagra nu e produsă de porumb stricat, ci este lipsa unei vitamine la persoanele care consumă (aproape) numai porumb. Precum am explicat în articolul meu, băștinașii din America au găsit un mijloc de a preveni pelagra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *