Cred că nu mai sunt mulți care își amintesc de I. Ludo și deoarece eu l-am cunoscut, încerc să-l prezint ca om și ca scriitor. Bineînțeles că l-am cunoscut ca soția lui Israil Bercovici, deoarece prietenii lui, cum am mai spus, au devenit și prietenii mei. Când a venit pentru prima dată la noi, știam că e scriitor și chiar cred că citisem una din cărțile sale.
Iată în câteva cuvinte ce scrie în Wikipedia despre I. Ludo: (De fapt acesta este un pseudonim artistic, numele lui real fiind Isac Iacovitz Ludo.) S-a născut la Iași în 1894 și a decedat la București în 1973. A fost publicist și scriitor român de etnie evreiască. A fost laureat al Premiului de Stat în 1953. A debutat ca jurnalist în 1913 tipărind o revistă proprie cu titlul Absolutis. A desfășurat o intensă activitate publicistică la diferite ziare și reviste; a fost corector la ziarele ieșene Opinia și Iașul și apoi redactor la diferite publicații din țară. În perioada interbelică a fost activ în cercurile literare de stânga, demascând regimul hitlerist și politica statelor fasciste. Între 1929-1940 a fost directorul revistei Adam la care au colaborat Tudor Arghezi, Gala Galaction, Camil Petrescu, Eugen Lovinescu, Fundoianu, Aderca și alți scriitori renumiți.
Ca scriitor, Ludo a cultivat în special efectul comic. George Călinescu consideră că I. Ludo a scris cele mai valoroase cărți în perioada interbelică, în timp ce Mihail Sebastian, cu intenții răutăcioase, l-a numit „un Tănase al uliței”. Ovid Crohmălniceanu afirmă că mai drept ar fi să i se recunoască lui Ludo descendența din Șalom Aleihem.
Majoritatea cărților sale au fost publicate în climatul politic al anilor 1950 – 1960, romane cu minimum de ficțiune în care își putea exercita sarcasmul asupra evenimentelor politice din trecutul recent. Ludo a adoptat o atitudinea ostilă și față de mișcarea națională evreiască, față de sionismul pe care îl simpatizase în tinerețe, ceea ce l-a îndepărtat de unii cititori evrei. Nici Premiul de Stat, care i s-a acordat în 1953, nu l-a apropiat de cititorii evrei. Rabinul Alexandru Șafran l-a criticat vehement, numindu-l „un antisemit evreu”, pentru că Ludo i-a criticat și pe evrei.
Nu e cazul să dau titlurile numeroaselor cărți scrise de Ludo. Nu le-am citit pe toate, dar cele mai multe mi-au plăcut și cred că și acum ar fi interesante pentru cine nu le cunoaște. Din cele scrise de el în perioada interbelică am citit: Doi mari poeți: Heinrich Heine și A. C. Cuza și Domnișoara Africa, iar dintre cărțile scrise după război Domnul general guvernează și Războiul lui Tănase Cireș.
Ce m-a determinat să aleg acest subiect? Locuința mea e foarte aproape de piața Iancului și cu toate că nu prea ies din casă, recent am revăzut casa în care locuia Ludo când l-am cunoscut și am fost pentru prima dată în vizită la el, bineînțeles împreună cu soțul meu. Am cunoscut-o și pe doamna Ludo, mai târziu și pe fiica lor, Ada, o ziaristă bună. Era cam prin anii 60. Acum casa e aproape dărâmată. Ludo s-a mutat ulterior într-un apartament lângă Sala Palatului. Și peste casa lui Ludo din strada Avrig se vede că a trecut timpul, așa cum a trecut peste cărțile pe care le-a scris. Cine și le mai amintește? Nici măcar titlurile nu mai sunt cunoscute, de fapt chiar și numele lui este aproape uitat în ziua de astăzi.
A fost un om interesant, cult și foarte talentat. A scris foarte mult și cu mare ușurință. De fapt îi dicta secretarei sale textele. Nu a fost un „om bun”, dar acest lucru nu-i scade cu nimic valoarea de scriitor foarte citit în epocă. Nici măcar nu a fost un soț bun. Dar a fost un tată exemplar și fiica lui a avut multe de învățat de la el. Vizitele lui Ludo la noi erau o desfătare. Discuțiile interesante mi-au oferit prilejul să intru într-o altă lume, lumea scriitorilor, pe care nu o cunoșteam.
Și totuși, deși adesea recitesc cu plăcere cărți care mi-au plăcut, pe cele scrise de Ludo nu le-am recitit. Timpul cărților lui a trecut și nu cred că vor mai avea asupra mea același efect ca odinioară. Ar trebui să încerc, să aleg unele dintre ele ca să văd cum îmi par acum.
L-am văzut pe Ludo îmbătrânind, l-am văzut și atunci când era bolnav. A suportat foarte greu boala și nu a dorit să fie văzut ca un om neputincios. A murit discret și foarte puțină lume l-a însoțit pe ultimul drum. Și totuși I. Ludo merită să fie cunoscut ca scriitor și de generația actuală.
Mirjam Bercovici
București, 11-03-2024
5 Comments
Parca auziselm de I .Ludo, poate am si citit, dar nu- mi amintesc.
D- na dr Mirjam Bercovici ați scris f frumos, ați diferențiat intre inteligenta , talentul scriitorului si faptul ca ” nu ers un om bun, nici măcar un soț bun”.
I .Ludo a luat Premiul de Stat, a avut decenta de a fi bolnav si suferi discret, dar Rabinul Șafran l- a numit
” un antisemit evreu”.
Ati subliniat contrastele si remarcat uitarea ce il invaluie complet in zilele noastre
CITESC CU MARE PLACERE TOATE ARTICOLELE DVS. AM AUZIT MULTE DESPRE DVS. SI DESI NU VA CUNOSC PERSONAL, PUR SI SIMPLU, VA IUBESC. POATE SI PENTRUCA NE APROPIEM CA VARSTA (AM IMPLINIT IN FEBRUARIE 94 DE ANI) !!
Auzisem de Ludo, dar nu am citit nicio carte scrisă de el. Articolul acesta îl prezintă dintr-un unghi apropiat, familiar. Am dat o căutare pe Internet şi la libăriile online se mai vând cărţile lui. Poate voi ajunge să-l citesc, cu timpul.
Ce articol interesant! Mirjam Bercovici „deține” atâtea comori. Un om pe care l-a cunoscut personal, ceea ce dă viață articolului despre I. Ludo, completat atât cu ceea ce există pe Wikipedia (dar care dintre noi ar fi căutat acum acest nume?), cât și cu câteva titluri, ba chiar și coperta uneia dintre cărțile citite în trecut. Întrebarea legitimă dacă astăzi ne-ar mai interesa, amuza aceste cărți, nu prea are răspuns fiindcă nu le citim. Poate tot Mirjam va face acest gest, măcar cu una dintre ele și ne va spune și nouă ce impresie i-a făcut. Mulțumesc, Mirjam, pentru articolul care i-a stârnit Sofiei (la cei 21 de ani ai ei) interesul!
Nu am stiut de acest scriitor, dar felul in care l-ai prezentat mi-a placut si mi-a starnit interesul!