Până la ultimul antisemit din lume

Nu cred că mai există în lume un popor care a trecut prin atâtea ca evreii și în ciuda tuturor catastrofelor, ei au rămas optimiști. Exemplele sunt numeroase, nu am de gând să le înșir aici. Speranța “că va mai fi sărbătoare pe strada noastră” s-a păstrat de-a lungul generațiilor. Voința de-a supraviețui, de a găsi soluții pentru toate situațiile imposibile a caracterizat întotdeauna acest popor. Umorul evreiesc, în care oamenii fac haz de necaz, prioritatea educației copiilor, numărul mare de absolvenți a facultăților sunt tot atâtea dovezi ale voinței de supraviețuire. Un popor fără țară a reușit să-și păstreze identitatea mai bine de 2000 de ani, datorită tradițiilor și conștientizării obârșiei. Asimilarea unei părți a populației evreiești în multe țări europene nu a rezolvat problema antisemitismului, pentru că cei care s-au asimilat au rămas tot evrei în ochii populației majoritare. Nu pot decât să revin la celebra frază a scriitorului sovietic Ilya Ehrhenburg care, întrebat până când va susține că este evreu, a răspuns: “Până când mai există un antisemit pe lume”.

Holocaustul a dus la concretizarea necesității creării unui stat evreiesc. Dintr-un stat subdezvoltat, în mai puțin de un sfert de veac Israelul a devenit unul din statele dezvoltate ale lumii, un stat liberal și democratic. Nu a fost niciodată o țară a laptelui și a mierii, dar cu toate războaiele și problemele cu palestinienii, procentul cetățenilor mulțumiți de viața lor rămâne unul dintre cele mai ridicate din lume.

7 octombrie 2023 a dezmințit afirmația never again. Mitul că nu vor mai fi umiliți și uciși evrei s-a dovedit fals. 1200 de israelieni au fost umiliți, torturați și uciși, 240 de oameni, printre care copii, femei și bătrâni au fost luați ostatici, femei au fost violate și armata a reacționat cu o întârziere de neiertat, de opt ore! Sâmbăta Neagră a fost o catastrofă și principalii vinovați sunt prim-ministrul Benjamin Netanyahu și guvernul. Războiul dintre Israel și statul Hamas este un război durată, lipsit de perspective strategice, tot pentru că guvernul este incapabil de a lua decizii corecte. 120 de israelieni sunt încă ostatici, de peste opt luni. Israelul e atacat din sud, nord, est și nici în Cisiordania nu e liniște.

Tribunalul de la Haga i-a acuzat de crime de război pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu și pe ministrul apărării Ioav Galant, în vreme ce țara a fost atacată și 1200 din locuitorii ei au fost batjocoriții și uciși, nu pentru că au luptat cu arma în mână, ci numai pentru că sunt israelieni!! Acest măcel nu a fost denumit genocid de tribunalul de la haga (intenționat fără majuscule). Conducătorii singurei țări democrate din Orientul Apropiat au fost comparați cu Sinwar și Hanyieh, conducătorii unei organizații teroriste. Niciun cuvânt despre cele peste 20.000(!) de rachete lansate asupra Israelului, cu scopul de a ucide populația civilă și de a distruge țara – din fericire, majoritatea au fost doborâte de sistemul de apărare antiaeriană Cupola de Fier. Tribunalul de la Haga nu a acordat atenție victimelor israeliene, a învinuit Hamasul pentru măcelul din sudul țării și actele de viol, dar nu și pentru genocid sau crime împotriva umanității, nu a cerut eliberarea necondiționată a tuturor ostatecilor, a pus accentul doar pe victimele din Gaza. Ministerul sănătății din Gaza, controlat de Hamas, apreciază numărul morților la 35.000, cifră exagerată, fără a aminti că peste 15.000 dintre ei sunt terorişti. O țară care a fost atacată și duce un război de apărare e acuzată de genocid!

Comisia tribunalului de la haga nu a verificat la fața locului acuzațiile bazate doar pe imagini filmate și materiale din media. Concluziile acestui tribunal i-au încurajat pe conducătorii Hamasului să pună condiții imposibile pentru eliberarea ostaticilor. Antisemitismul din Europa și America a atins proporțiile celui din Germania fascistă, azi niciun evreu din diaspora nu se simte în siguranță.

În aceste condiții imposibile, când o lume întreagă se poartă dușmănos față de Israel, locuitorii acestei țări fac tot ce le stă în putință: 300.000 de rezerviștii s-au înrolat într-o singură zi. S-au prezentat voluntar și oameni trecuți de vârsta serviciului de rezervă, studenți, pensionari, oameni care lucrează și vor să ajute în timpul liber. Ei distribuie mâncare soldaților și populației evacuate și pun umărul în agricultură, unde lipsesc muncitori. Societatea israeliană a preluat multe din sarcinile guvernului neputincios, a găzduit familii evacuate din zonele primejdioase, a făcut donații în bani, haine, etc. Medicii veterinari au tratat gratuit animalele rănite din zonele evacuate. Evrei, druzi, beduini, creștini s-au unit în lupta împotriva terorismului, pentru ajuta țara la nevoie.

S-au reluat spectacolele de teatru și concertele, cafenelele și restaurantele care nu au dat faliment sunt deschise. Israelienii încearcă pe cât posibil să-și trăiască viața obișnuită. Canalele de televiziune transmit programe umoristice despre situația actuală. Recenta acțiune militară strălucită care a dus la eliberarea a patru ostatici a fost sărbătorită de întreaga populație a țării.

După câteva luni de pauză, protestele împotriva guvernului au reînceput. Sute de mii de oameni demonstrează în fiecare sâmbătă seara, dar și în zilele de lucru. În curând demonstrațiile își vor atinge scopul, vor duce la alegeri anticipate și la formarea unui guvern nou, care va găsi drumul pentru terminarea războiului, eliberarea ostaticilor și eliminarea Hamasului din Gaza, în favoarea unei conduceri formate din palestinieni care nu fac parte din Hamas.

Am convingerea că în ciuda tuturor necazurilor, problemelor, antisemitismului şi ostilităţii opiniei publice mondiale, Israelul va supraviețui.

Andrei Schwartz

13/06 2024

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

8 Comments

  • Veronica Rozenberg commented on June 28, 2024 Reply

    In aceasta relatare a situatiei din Israel, nu este mentionata niciodata ca problema Israelului nu este unica, chiar daca pentru israelieni este principala problema.

    Abstractia fata de cel 1,500 000 de palestinieni, orcare ar fi ei, saraci ,bogati, sprijinitori ai Hamas sau din contra, musulmani sau orice fel de religie, nu este posibila in nici un fel de solutionare a acestui conflict, care e vechi, vechi cati ani de existenta are Israelul si pare-se ca in momentul de fata, abstractia in raport cu cei din Gaza, nu mai este posibila.
    Cum s-ar putea ivi in mijlocul acestei populatii un grup care sa inteleaga ca pentru a opri violenta, razboaiele si moartea este nevoie de a intinde un pod, chiar si unul cladit din fire de canepa…

  • Andrea Ghiţă commented on June 28, 2024 Reply

    Nu cunoşteam citatul din Ehrenburg, dar cred că a exista în “ciuda altuia” nu poate aduce prea multă bucurie nimănui. Evreii au dreptul să aibă un stat, au acest stat. Au dreptul să-şi apere statul şi îl apără. Istoria Israelului a fost pusă mereu în situaţii cumplit de complicate şi de cele mai multe ori ele au putut fi soluţuinate. Sper să se întâmple şi acum, la fel.Cât mai repede.

  • Anca Laslo commented on June 28, 2024 Reply

    Nedreptățile se înlănțuie și continuă asupra țării voastre. Totuși, mai mult ca oricând, cred că trebuie reafirmată sintagma never again.

    • Veronica Rozenberg commented on June 28, 2024 Reply

      Aceasta sintagma si-a pierdut sensul si posibil ca pentru totdeauna !!

  • George Konig commented on June 27, 2024 Reply

    Nu sunt deloc de acord cu tine in privinta vinovatiei primului-ministrul si a guvernului. Dupa mine principalii vinovati sunt opoziţionerii guvernului, care inca in luna septembrie au reusit sa convinga pilotii de lupta si o mare parte a rezervistilior armatei sa nu se prezinte la exercitii. Curtea Suprema a ordonat armatei sa schimbe ordinul de deschidere a focului, adica sa permita arabilor, adica hamasului apropierea de gardul de despartire, sa permita treaca peste zona interzisa dinainte. Si pana la urma Statul Major a armatei in frunte cu seful de stat major, intentionat, au permis intrarea teroristilor, astfel ca numai dupa 8 ore au reactionat. Faptul ca cica n-au avut informatii, nu este adevarat, au avut. Război cu Hamasul este de durată, si are perspective strategice, a fost explicat de primul ministru. Distrugerea totala a efectivului de lupta a Hamasului si eliberarea tuturor ostaticilor.

  • Peter Singer commented on June 27, 2024 Reply

    Doua observatii: vina pentru 7 Octombrie este in primul rand a serviciilor de informare israeliene care prin aceasta si-au pierdut aura de invincibilitate. Seful serviciilor de informare al Tsahal si-a dat recent demisia asumandu-si raspunderea pentru 7 Octombrie. Iar “manevrele” politice ale Occidentului, in special ale USA au demonstrat foarte clar ca Israelul trebuie sa se sprijine in primul rand pe propriile forte, volatilitatea aliatilor poate deveni periculoasa.

    • Veronica Rozenberg commented on June 28, 2024 Reply

      Ceea ce spune dl Singer este adevarata realitate, dincolo de guvern si de primul sau ministru, o persoana care a ajuns de altfel DE POMINA, si ar trebui sa aiba raspunderea – pe care niciodata nu si-a asumat-o, sa lase locul altora. Nu prea exista altii din pacate. E un gol de putere, care nu ar fi usor de umplut, inc cazul ca Bibi si-a da demisia.
      De altfel, vina este in primul rand a departamentelor armatei care nu au executat nici un fel de raportare a planului de atac al Hamasului, plan care se afla in mainile armatei la mijlocul lunii septembrie, dupa rapoartele publicate la TV si radio, Este interesant ca de cand s-a anuntat aceasta realitate sumbra si revoltatoare, nu se prea mai vorbeste de situatia care ar fi putut preveni macelul si tragedia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *