Paradoxul diferenței dintre punctajul juriului și punctajul publicului la Eurovision

Într-un articol publicat în 2024 am evidențiat politizarea acestei competiții în ultimii ani. https://baabel.ro/2024/05/eurovision-muzica-și-politica/  Printre altele, impresia mea este bazată pe diferența enormă dintre punctajul redus dat de juriu și cel mult mai mare dat de public celor două concurente israeliene, Eden Golan în 2024 și Yuval Raphael în 2025.

Anul trecut, Eden Golan ar fi terminat pe locul 12 fără votul publicului (televote). La votul publicului a primit al doilea cel mai înalt punctaj dintre toți concurenții. La fel anul acesta, Yuval Raphael, care a interpretat splendid cântecul New Day Will Rise (Va veni o nouă zi), a primit de la juriu un punctaj foarte mic, 60, care ar fi clasat-o pe locul 15, dar publicul i-a dat punctajul maxim dintre toți concurenții, (297) clasându-se în final pe locul doi. Fiindcă urmăresc în fiecare an aceasta competiție și am și puține cunoștințe muzicale (am participat într-o formație de rock locală și tatăl meu mi-a deschis orizonturile în domeniul operei), pot susține cu conștiința împăcată că cele două cântărețe israeliene meritau un punctaj mult mai mare de la juriu. Acest lucru este confirmat și de voturile publicului.

Care este explicația aceste diferențe enorme de punctaj? Oare din nou politica, antisemitismul și atitudinea anti israeliană și-au băgat codița în această competiție muzicală?

În 2024, juriile naționale i-au întors spatele lui Eden Golan, pe când publicul a îmbrățișat-o.(1) În articolul publicat în 2024 în ziarul Israel hayom (Israel astăzi), Dor Gabbay caută o explicație pentru diferența de punctaj dintre juriu și public. De precizat că nici publicul și nici juriul nu pot acorda punctaj propriei lor țări. Niciun membru al juriului nu i-a acordat lui Eden Golan 12 puncte, nici măcar 10, pe când de la public a primit punctajul maxim, 12 puncte, din 14 țări participante și 10 puncte din alte șapte țări, printre care și Slovenia, cunoscută ca anti israeliană.(2)

La concursul de ieri, situația a fost asemănătoare: Yuval Raphael a primit 12 puncte numai de la juriul din Azerbaidjan, iar juriile din 21 de țări din cele 36 de țări participante nu i-au acordat niciun punct! În schimb, de la public a primit și ea de 13 ori punctajul maxim, inclusiv din Spania, promotoare activă a unui stat Palestinian și câte 10 puncte de la publicul din alte cinci țări, inclusiv Norvegia recunoscută ca anti israeliană.(3)

Concluzia este clară: juriul face o discriminare politică față de Israel

O explicație oferită la televizor și la radio este că jurații sunt cunoscuți și ei se tem de critici directe din partea guvernelor, a mișcărilor islamiste etc. Interesant că în singura țară musulmană din competiție, Azerbaidjan, juriul nu s-a temut să acorde lui Yuval cele 12 puncte binemeritate.

Au mai fost și în trecut cazuri în care politica și-a pus coada în deciziile Eurovision, dar totuși, Israelul a primit aproape întotdeauna punctajul care i se cuvenea, fiind clasificat de mai multe ori printre primeii cinci și obținând de patru ori chiar locul 1. Să nu uităm că Grecia și Cipru își dădeau reciproc 12 puncte, la fel țările baltice și într-o oarecare măsură cele scandinave.

În mare, atitudinea juraților din 2024 și 2025 reflectă politica anti-israeliană a Europei de Vest în ce privește conflictul dintre Israel și Gaza. Nu comentez dacă au sau nu motive să se comporte în acest fel, dar atitudinea lor unilaterală în politica privind războiul interminabil din Gaza nu trebuie să influențeze rezultatul de la Eurovision, altfel juriul nu are decât să-și dea demisia și să lase publicul să decidă. (4)

Și totuși, este îmbucurător că votul fiind anonim, publicul judecă drept și acordă punctajul în mod obiectiv și cu conștiința împăcată.

Bibliografie

1. https://www.israelhayom.com/2024/05/12/nations-juries-turned-their-backs-on-eden-golan-but-the-public-worldwide-embraced-her-with-love/

2. https://www.israelhayom.co.il/culture/music/article/15732978

3. https://www.ynet.co.il/entertainment/article/sygzhquzxl

4. https://en.wikipedia.org/wiki/Eurovision_Song_Contest

Sursa ilustrației:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%D7%99%D7%95%D7%91%D7%9C_%D7%A8%D7%A4%D7%90%D7%9C_%E2%80%93_%D7%AA%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%AA_%D7%99%D7%97%D7%B4%D7%A6_%D7%94%D7%9B%D7%95%D7%9B%D7%91_%D7%94%D7%91%D7%90_(cropped).jpeg

Tal Givony, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

32 Comments

  • Elena Stoican commented on May 27, 2025 Reply

    Spiritul Eurovision-ului și emoția distribuită generos ascultătorilor a murit demult și treptat. Politizarea regională excesivă – pe un fond al scăderii calității jurizărilor – a putut ocupa ușor un loc principal în acordarea notelor ca revanșe meschine. Păcat! Era un moment unic de apropiere și de cunoaștere între națiuni. Nu a fost pe placul multora, interesați în propagarea urii și a dezbinării.

    • Tiberiu Ezri commented on May 28, 2025 Reply

      De acord!

  • Tiberiu Ezri commented on May 26, 2025 Reply

    Pe site-ul oficial al Eurovision s-au difuzat cântecele de la Eurovision 2025. Oare al cui cântec nu a fost difuzat? Ați ghicit, a cântăreței care a ocupat locul doi, Yuval Raphael. Oare această omisiune a fost întâmplătoare? Nu! Anul trecut la fel au făcut cu Eden Golan care a ocupat locul cinci. Dar vorba ungurească: “Dumnezeu nu bate cu bota “. Soarta lingăilor va fi peste nu mulți ani desființarea acestei competiții de către cei pe care îi ling astăzi.

    • Andrea Ghiţă commented on May 26, 2025 Reply

      Foarte ciudat! Singura explicaţie ar fi că e vorba de Eurovision şi brusc şi-au dat seama că… Israelul nu se află în Europa.

    • Tiberiu Ezri commented on May 26, 2025 Reply

      Yuval nu apare în clipul “All 37 songs”. Nici Australia nu este în Europa dar apare în clip…

  • Marica Lewin commented on May 24, 2025 Reply

    M- am bucurat mult pentru succesul cîntăreţei Yuval Rafael, si pentru Israel.
    Yuval Rafael este nu numai o muziciană talentată, dar si un OM curajos şi tenace.
    O supraviețuitoare a Masacrului de la Nova, Yuval a stat ore intregi ascunsa sub un morman de cadavre.
    Cu ea, bestiile monstruoase nu şi- au atins ținta.
    Mai stiu cazuri asemanătoare din timpul Holocaustului.
    Comisia de alegere a candidatului pentru Eurovision din Israel a oscilat intre Yuval si un tînăr solist care si- a pierdut ambii părinti in atacul de pe 7 oct. A cîştigat Yuval, şi tînărul a felicitat- o calduros.
    Locul 2 obtinut de Iuval demonstrează că publicul european nu este impotriva Israelului, dimpotrivă, apreciază realizările artistice ale sale.
    Multumesc pentru articol.

    • Tiberiu Ezri commented on May 24, 2025 Reply

      Adevarat!

  • Andrea Ghiţă commented on May 22, 2025 Reply

    Iată un articol pe aceeaşi temă, apărut în Times of Israel. Judecând după faptul că Tiberiu Ezri şi-a trimis articolul
    în 18 mai (dar atunci suboectul arzător era despre alegerile prezidenţiale din România) putem spune că Baabel a “devansat” Times of Israel.
    https://blogs.timesofisrael.com/they-have-ears-but-do-not-hear/

    • Tiberiu Ezri commented on May 22, 2025 Reply

      Baabel e fruntea!

  • Veronica Rozenberg: commented on May 22, 2025 Reply

    Interesanta opinia Andreei, care prin exemplele aduse, subliniaza faptul ca exista diferente reale in aprecierea muzicii intre profani – publicul si porfesionisti – membrii juriilor. Si eu cred ca exista, dar cele observate in aceti ultimi doi ani este o polarizare majora a diferentierii celor doua tipuri de judecatori. Aceasta polarizare a fost aproape violenta, deoarece nu se poate vorbi despre o situatia in care cantecul israelian a inregistrat 0 puncte de la 21 de tari (sper ca cele spuse sunt corecte). In aprecierile fata de Israel – dincolo de orice diferentiere legata de capacitatea valorizarii muzicale – nu se putea crea o asemenea discrepanta. Exista, sper si cred, un minim de logica chiar si in arta 🙂
    In plus, nu stiu cine este publicul, care a acordat si cate puncte. E greu de imaginat o asemenea draagoste fata de cantecul unei tari atat de huiduite de valuri largi ale populatiei mondiale. Desigur electorii nu sunt manifestantii anti-Israel.

    • Tiberiu Ezri commented on May 22, 2025 Reply

      Unii din media spaniola nu prea iubitoare de evrei sustin ca la voturile publice evreii au fost incurajati sa aleaga Israelul. Dar chiar daca a fost asa, acest lucru nu este ilegal. Daca publicul european ar fi tinut cu fetele britanice de la Eurovision (care dupa parerea mea au cantat foarte frumos) nu ar fi trebuit sa le acorde zero puncte.

  • Tiberiu Ezri commented on May 22, 2025 Reply

    Lumea vede imaginile din Gaza publicate de Al Jazeera și a uitat de 7 octombrie 2023.

    • Andrea Ghiţă commented on May 22, 2025 Reply

      Da, din păcate situaţia Israelului în străinătate e tot mai rea. Unde s-a ajuns dacă e posibil ca doi tineri lucrători ai Ambasadei Israeliene din SUA, care ies dintr-un muzeu evreiesc din Washington unde a avut loc un eveniment umanitar, să fie ucişi de un terorist? El era creştin şi milita pentru reconcilierea dintre israelieni şi palestinieni, iar era voluntară care voia să reunească oamenii. Evenimentul era unul de binefacere.https://www.theguardian.com/us-news/2025/may/22/washington-dc-shooting-of-israeli-embassy-staff-what-we-know-so-far

      • tiberiu ezri commented on May 22, 2025 Reply

        Foarte trist. Ceva trebuie sa se schimbe urgent! Antisemitii nu fac deosebire intre evreii locali si Israel.

    • Veronica Rozenberg: commented on May 22, 2025 Reply

      Imaginile din Gaza sunt transmise cam de toate retelele serioase de televiziune si intr-adevar arata ingrozitor. Si e si mai adevarat ca nu aceasta ar fi trebuit sa se intample, in ciuda grozaviei din 7 octombrie. Impotenta populatiei din Gaza de a ridica o opozitie terorii este o alta tragedie. Pe deasupra pluteste ridicolul american de a construi o Riviera, acolo unde saracia si neputinta pun in functiune ura si cruzimea, alaturi de usurinta de asociere la activismul hamasnic. Vina politicienilor e platita crunt de atatea vieti omenesti si de atata durere – desigur nu a celor din politica. Situatie divergenta si insolubila.

      • klein ivan commented on May 23, 2025 Reply

        Veronica – 1 – “Si e si mai adevarat ca nu aceasta ar fi trebuit sa se intample, in ciuda grozaviei din 7 octombrie.” – Chiar crezi că poți avea o părere obiectivă judecînd cu sufletul ceeace prezintă Media care…? Sînt convins că nu ești o voce a opoziției care ar susține, evident, că ea ar face treaba mai bine. – 2 – “ridicolul american de a construi o Riviera” – Ideea e a cuiva de profesie care știe că important în “real estate” e “location, location, location”. Cred ideea e realizabilă – și nemții bine ideologizați, s-au schimbat. Ceeace s-a demonstrat e că nici-o țară arabă nu-i vrea pe palestinieni și se pare că ele preferă să investească în America și nu în Gaza.

        • Tiberiu Ezri commented on May 23, 2025 Reply

          Sunt de acord cu ultima frază a domniei lui Klein, ceea ce explică multe realități triste.

        • Andrea Ghiţă commented on May 23, 2025 Reply

          Mă tem că “real estate” nu e o soluţie pentru problemele reale, ci pentru îmbogăţirea investitorilor. Problema e mult mai complexă. Raderea, desfiinţarea, alungarea, anihilarea nu au funcţionat niciodată, cel puţin asta am învăţat din istorie. Şi am mai învăţat din înţelepciunea rabinică faptul că esenţa iudaismului este “Ce ţie nu-ţi place altuia nu-i face”.

          • tiberiu ezri commented on May 23, 2025 Reply

            Cred ca niciodata nu va deveni Gaza ceea ce spunea presedinteleTrump la inceput si vad ca nici el nu mai repeta aceste planuri.

        • Veronica Rozenberg: commented on May 23, 2025 Reply

          1, Da, cred ca pot avea o parere obiectiva, desigur in privinta celor care se petrec in Gaza si care nu trebuiau sa se intample. Israelul si guvernele sale, politicienii si cei din Intelligence, aroganti si lipsiti de simtul indoielii fata de propriile lor pareri este cauza as zice UNICA a tragediei din 7 octombrie.
          2. Cred ca si tu ai cazut in ridicol, nemtii care au participat la WWII, in mare parte, nu mai traiesc, nu putini au fost pedepsiti, educatia primita de populatia din Germania prin toate mijloacele posibile, mass-media in primul rand nu s-a petrecut in nici un alt stat care a participat la razboi de partea Puterilor Axei, dar nici nu era comparabila atitudinea publica. In plus, am mai spus si repet, mentalitatea se poate schimba exclusiv prin EDUCATIE, e unicul mod de a schimba mentalitatea atat al nivel de grup social, dar si la la indivizi. Ce legatura are RIVIERA cu saracia si cu ura? In Gaza, trebuiau de acum zeci de ani ivnestiti bani, acei bani pe care EU, dar si altii i-au trimis, ca sa sa creeze locuri de munca, in loc au ajuns in buzunarele conducerii. Intr-adevar nici o tara araba nu-i vrea, de aceea probabil ca nu se va incheia nici un acord sau intelegere fara o forma statala a palestinienilor.

          • Tiberiu Ezri commented on May 23, 2025 Reply

            De acord.

  • Anca Laslo commented on May 22, 2025 Reply

    Politizarea actuală este evidentă și în cazul altor competiții unde poate fi aplicată.

    • Tiberiu Ezri commented on May 22, 2025 Reply

      De acord.

  • Tiberiu Ezri commented on May 22, 2025 Reply

    Ai dreptate, dar această situație va continua cel puțin atâta timp cât va continua războiul. Păcat de cântăreți și de ostatici. Cine știe ce ne va reserva viitorul.

  • Andrea Ghiţă commented on May 22, 2025 Reply

    Cred că nu e vorba de un paradox, ci de criterii diferite de apreciere între cele două jurii. Cel profesionist şi cel profan. Nu întotdeauna ceea ce place este şi cel mai valoros şi viceversa. Pe de altă parte, Israelul a obţinut patru trofee Eurovision https://ro.wikipedia.org/wiki/Israel_la_Concursul_Muzical_Eurovision#:~:text=Israel%20a%20participat%20de%2046,%2C%20cu%20piesa%20%22Toy%22., ceea ce demonstrează calitatea muzicii uşoare israeliene şi, cred eu, şi obiectivitatea juriilor. În plus, cred că marele câştig de anul acesta a fost tocmai popularitatea Israelului, în momentul în care se constată multă ostilitate faţă de această ţară, mai ales în Europa.

    • Tiberiu Ezri commented on May 22, 2025 Reply

      Sunt parțial de acord cu Doamna Andrea. Și totuși este strident faptul că această diferență nu a existat înainte de războiul din Gaza și nici huiduielile nerușinate ale unor spectatori din sală, la apariția cântărețelor din Israel.

      • Andrea Ghiţă commented on May 22, 2025 Reply

        Studiind tabelul cu clasamentele pe ultimele patru ediţii, am observat diferenţe substanţiale între notele juriului şi ale publicului şi în cazul altor ţări. În 2025: Estonia, Albania, Ucraina. https://eurovisionworld.com/eurovision/2025; În 2024 Israelul a fost cel discriminat, dar în 2023 observăm aceeaşi discrepanţă la Norvegia, în 2022, la Serbia şi Moldova. Cred că ar trebui publicate criteriile de jurizare. Desigur, nu neg că politica are un rol important în alcătuirea clasamentului final Eu cred că Eurovisionul a fost întotdeauna contestabil (mai ţineţi minte Congratulations, cu Cliff Richards, care nu a luat locul?) şi în prezent nici nu mai are importanţa de altădată.

        • tiberiu ezri commented on May 22, 2025 Reply

          Multumesc pentru informatii!

        • Tiberiu Ezri commented on May 22, 2025 Reply

          Ceea ce mă miră (???) mai mult decât discrepanța dintre cele două punctaje este faptul că deși Yuval se afla pe locul patru la pronosticurile dinaintea competiției ea nu a primit niciun punct de la majoritatea juriilor țărilor participante, ceea ce este indiscutabil politizare specifică anti- israeliană. Cum se poate compara vocea ei, muzicalitatea și textul melodiei cu melodia puerila a Estoniei sau chiar cu melodiile Albaniei sau a Ucrainei.
          Ideea doamnei Ghiță de a publica criteriile de jurizare este la locul ei, doar că nu cred că juriile sunt interesate în așa ceva…
          Cu toate cele scrise, Israelul trebuie să continue să participe la Eurovision și la alte competiții internaționale ca să reprezinte adevăratul popor israelian și pe evreii din toată lumea.

    • Hava Oren commented on May 22, 2025 Reply

      De calitatea muzicii ușoare israeliene sunt convinsă de foarte mulți ani. Și cred că e mai ușor să speli pe creier un grup restrâns de oameni (membrii juriilor) decât pe toată lumea.

      • Tiberiu Ezri commented on May 22, 2025 Reply

        Cred la fel.

  • gabriel+gurman commented on May 22, 2025 Reply

    Te asteptai la altceva?!
    Personal, sunt imunizat
    GbM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *