Culoare langa culoare

E un accident fericit, cred eu, atunci când lumile artei şi ale modei intră în coliziune frontală, cântă la unison, dansează în acelasi ritm – iar accidentul devine cu atât mai interesant când rezultatul coboară din „stratosferă” şi ajunge în stradă.

Irina 1

Un astfel de prim accident a fost primăvara lui 2008, când după colecţia Dolce & Gabbana toate rochiile purtau boboci înmuguriţi, petale împrăştiate, flori pictate în tuşe de acuarele limpezi. În acelasi sezon, Chloe şi Cavalli se inspirau din nuferii impresionişti ai lui Monet, Prada caligrafia ghirlande de frunze şi flori cu vârfuri de peniţă în stil Art Nouveau, iar Consuelo Castiglioni introducea la Marni imprimeurile abstracte à la Jackson Pollock, dar şi blocurile de culoare preluate de la Rothko.

Fast-forward trei ani mai târziu şi blocurile de culoare sunt mai strălucitoare şi mai rezistente ca niciodată. Din perspectiva mea, iarna aceasta este apogeul „accidentului” artistic, pentru că abia acum învăţăm să purtăm culoarea lângă o altă culoare. Nu mai suntem timide, suntem mainstream. Nu mai mizăm pe negru şi culorile întunecate ale iernii, ci pe galben şi roşu. Ne excită turcoazurile, ne fascinează vişiniurile, ne încălzesc oranjurile, ne emoţionează verdele smarald. Roşul lângă roz nu ni se mai pare o anatemă, ci o aspiraţie.

 

A-ţi putea compara ţinuta cu o operă de artă poate fi o aspiraţie stilistică în sine, dincolo de orice trenduri temporare. Însă esenţa acestei direcţii stilistice – că o numim colour blocking sau altfel – rezidă în creativitate pură, în expresivitate, în indrăzneală şi hedonism.

Metoda este relativ uşoară, daca ai în dulap ingredientele necesare (dacă nu, prin magazine găseşti o mulţime de piese colorate). Începi cu o nuanţă de bază, să spunem o fustă de un turcoaz puternic, căreia îi alături o nuanţă contrastantă, la fel de puternică – o bluză de un roşu cald sau un portocaliu zemos. Ca să aduci totul cu picioarele pe pământ, adaugi ţinutei un ultim element, într-o nuanţă mai „soft”, neutră sau mai pastelată: o curea subţire din piele gri deschis sau un colier verde pal.

Irina 3

Irina 4

Ştiu că unora li se va părea o combinaţie ciudată, dar indrăzneaţă. Altele veţi ţipa de bucurie şi vă veţi repezi la dulap, fericite că puteţi să purtaţi din nou o fustă de vară prea-iubită. Really, e doar o chestiune de a ieşi din zona voastră de confort. Probabil că deja purtaţi roşul şi turcoazul împreună, poate în mărgelele unui colier sau într-un imprimeu. Este momentul sa traduceţi principiul din zona accesoriilor în cea a îmbrăcămintei. De ce funcţionează acum atât de bine? Pentru că siluetele hainelor au devenit mai arhitecturale, mai clar definite – culoarea le subliniază efectul total.

Irina 5

Personal am câteva combinaţii dragi: roz intens, oranj şi galben muştar; bleu vineţiu, roşu şi galben citron; verde închis, vişiniu şi galben muştar; verde măsliniu, oranj şi violet…

Mind you, dacă nu vi se potrivesc culorile foarte aprinse (cum este cazul blondelor sau şatenelor deschis), puteţi crea combinaţii cromatice la fel de creative, singura diferenţă fiind în saturaţia culorilor: „volumul” nu la maxim, ci la mediu.

Din punct de vedere al investiţiei, potenţialul acestor piese colorate este infinit. Alese corect cromatic, hainele acestea le veţi putea purta câţiva ani la rand, chiar şi atunci când colour blocking-ul nu va mai fi la modă.

Un ultim sfat: nu combinaţi nici una dintre aceste culori cu negru. Griul mediu sau deschis, bejul camel sau bleumarinul sunt de preferat.

Foto: tumblr.com; jcrew.com

Irina Markovits (articol preluat de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro/wordpress/)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *