Liana Saxone-Horodi: „SINAGOGA CÂNTĂ” la BRAŞOV

În luna august am fost cu fiul nostru mai tânăr și familia lui, într-o minunată excursie la munte, în România. Am fost o parte din timp la Predeal și apoi la Moeciu de Jos, ambele localități din județul Brașov, așa că am fost atrași ca de un magnet, mai ales cei tineri, de frumosul oraș de la poalele Tâmpei, probabil unul din cele mai frumoase orașe din România.

 

În luna august am fost cu fiul nostru mai tânăr și familia lui, într-o minunată excursie la munte, în România. Am fost o parte din timp la Predeal și apoi la Moeciu de Jos, ambele localități din județul Brașov, așa că am fost atrași ca de un magnet, mai ales cei tineri, de frumosul oraș de la poalele Tâmpei, probabil unul din cele mai frumoase orașe din România.

Într-o vineri după masă am fost invitați de prietenii noștri, familia Roth, la un eveniment deosebit la Sinagoga din Brașov. Tiberiu Roth este președintele Comunității Evreiești din Brașov, iar Vera, soția lui îl secondează în activitatea obștească. După ce ascultaseră cu interes celebra orgă de la Biserica Neagră, tinerii noștri s-au arătat entuziasmați să asiste la un eveniment muzical, de astă dată într-o sinagogă. Și iată-ne cu toată trupa, de 8 persoane, inclusiv Ido cel mic, în cărucior, ajunși la frumoasa sinagogă neologă, de pe strada Poarta Schei. Sinagoga construită la începutul secolului XX, în stil neogotic, cu motive decorative maure, a fost renovată în anul 2001, la o sută de ani de la construirea ei și este pe drept cuvânt o mândrie a Comunității din Brașov. Prima familie de evrei s-a stabilit la Brașov, așa cum este consemnat pe o placă comemorativă, în anul 1807. Deci o istorie de numai 200 de ani, cu realizări deosebite, atât în domeniul economic cât și în domeniul cultural. De data aceasta, înaintea rugăciunii de primire a Shabatului, formația „Academic Clarinet Cvartet”, formată din instrumentiști profesioniști, care fac parte din partida de clarinet din cadrul Filarmonicii Brașov, au prezentat un concert extraordinar de muzică „klezmer”, din folclorul evreiesc și israelian, dar și lucrări din repertoriul general.

Sala era plină, până la refuz. Membrii formației, Iulian Rusu – clarinet I, Izsák Jenö – clarinet II, Ionel Pârlea – clarinet III și Ilie Carp – clarinet bas, acompaniați de Ovidiu Naunceff – percuție, s-au întrecut pe sine, atât prin execuții virtuoase cât și prin aranjamentele muzicale pentru această formație. Moderatorul serii a fost președintele Tiberiu Roth, care a dat amănunte asupra fiecărei piese din program. Pe ambele părți ale podiumului erau ecrane mari, pe care figurau explicații suplimentare asupra pieselor interpretate. La piesa inspirată din melodia Yerușalaim șel Zahav, moderatorul a adăugat traducerea cuvintelor din cântecul lui Noemi Shemer: „Orașul este singur, uitat și părăsit; / În inima-i durere, durerea unui zid/” și apoi refrenul: „Ierusalim de aur, de bronz și de lumină;/ Sunt vioara vocii tale, de istorie plină”. Cea mai reușită piesă bazată pe folclorul evreiesc mi s-a părut cea intitulată „Lechu neranena”.

De la folclorul evreiesc am ajuns la Paganini, Gershwin, Shostakovici, Piazzola, am dansat în ritm de tango și am terminat cu o doină, o horă și un dans sârbesc. Pe scurt a fost un program variat, care a încântat publicul.

În dorința de a fotografia evenimentul am putut observa îndeaproape publicul din sală și să constat cu bucurie că nepoțelul Ido, care are numai un an și jumătate, bătea din palme în ritmul melodiilor, împreună cu publicul, iar Shira, sora lui de patru ani, dansa . În sală, pe lângă localnici, erau și alte familii de turiști, venite în vizită în țara de origine. Și atât localnicii cât și turiștii, trebuie să-i mulțumim inimosului președinte al comunității brașovene, pentru frumoasele realizări pe toate planurile, inclusiv cele din domeniul cultural-artistic, cum a fost concertul din 16 august.

Tiberiu Roth, moderând concertul

„Sinagoga cântă”- așa a intitulat Tiberiu Roth – ciclul de evenimente muzicale organizate la Brașov. Este încă nestemată adăugată acestui frumos oraș. Când sunteți la Brașov, vizitați neapărat sinagoga și centrul comunitar de pe strada Poarta Schei nr. 29, nu departe de Piața Sfatului.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *