George Farkas: SPECTRUL NAZISMULUI faţă în faţă cu MEMORIA HOLOCASUTULUI, în SUEDIA ZILELOR NOASTRE

Scrisoarea semnată de Vera Oredsson, personaj idolatrizat printre membrii diferitelor organizaţii naziste din Suedia şi restul Europei a sosit la redacţia publicaţiei Östgöta Correspondenten (corren.se pe internet) cu câteva zile înaintea aniversării Zilei Internaţionale a Holocaustului. Oredsson este văduva fondatorului şi conducătorului partidului nazist NRP (Nordiska Rikspartiet) Göran Assar Oredsson (1933-2010), ea însăşi aflată în fruntea mişcării în anii ’70, neagă în mod obsesiv Holocaustul…

Scrisoarea semnată de Vera Oredsson, personaj idolatrizat printre membrii diferitelor organizaţii naziste din Suedia şi restul Europei a sosit la redacţia publicaţiei Östgöta Correspondenten (corren.se pe internet) cu câteva zile înaintea aniversării Zilei Internaţionale a Holocaustului.

Oredsson este văduva fondatorului şi conducătorului partidului nazist NRP (Nordiska Rikspartiet) Göran Assar Oredsson (1933-2010), ea însăşi aflată în fruntea mişcării în anii ’70.

Nazista activă şi în prezent, vajnica apărătoare a Democraţilor Suedezi, partid de orientare puternic naţionalistă, reprezentată – din nefericire şi în Parlament – autoarea scrisorii neagă în mod obsesiv Holocaustul, acuzându-i pe evrei de a fi cauzat decăderea economică şi morală a Germaniei (ţara în care Oredsson s-a născut, sub numele de Vera Schimanski) în anii premergători venirii la putere a lui Hitler.

Conform tezelor ,,respectabilei” doamne, atacul trupelor germane asupra Poloniei în septembrie 1939, a fost o ripostă cât se poate de îndreptăţită la ,,pogromul” pornit de evrei contra minorităţii germane din Polonia. (Oredsson foloseşte termenul ,,pogrom” în ciuda faptului că la origine, acesta se referă la persecuţiile crunte la care au fost expuşi evreii Rusiei încă în anii 1800.)

Tatăl Verei Oredsson a fost membru în SS, ea însăşi a activat în rândurile tinerelor adepte ale ideilor naziste din Germania anilor ,,de glorie”.

În 1973 Vera Oredsson a fost judecată pentru  a fi purtat – împreună cu soţul ei şi alţi membri din conducerea partidului său – banderole cu semnul crucii încârligate. În 2009, cu un an înainte de decesul lui Göran Oredsson, cei doi au anunţat încetarea activităţii NRP.

La o zi după publicarea scrisorii în pagina principală a lui Corren, cel mai important cotidian al ţinutului Östergötland, Benjamin Grünfeld a sosit la Linköping, oraşul în care este sediul redacţiei ziarului şi unde obişnuieşte să le povestească elevilor despre perioada de coşmar din lagărul de la  Auschwitz, unde fusese deportat în adolescenţă.

Benjamin Grünfeld şi Vera Oredsson s-au născut în acelaşi an, 1928, el la Cluj, ea la Berlin, şi au sosit în Suedia în acelaşi an ,1945, el din Polonia,ea din Germania.

Înainte de a-şi începe povestirea în sala unuia dintre liceele orașului, Benjamin a mai avut timp să citească articolul: ,,E de neînţeles! Răutatea pare să nu aibă margini. Este de neiertat cineva care apără nazismul.”,le-a spus revoltat celor prezenți.

După sosirea la Auschwitz, a urmat selecţia. Tatăl lui Benjamin şi fratele său în vârstă de 14 ani au fost trimişi spre camerele de gazare.

Împreună cu fratele său mai în vârstă,Herman, au reuşit să supravieţuiască, iar în luna mai 1945 Benjamin a sosit la Helsingborg cu un transport de bolnavi.

După pensionare şi-a început periplul prin şcolile Suediei, încercând să împiedice căderea în uitare a unei pagini de istorie, pe care Vera Oredsson si alţii de teapa ei o neaga în mod sistematic, profitând de ignoranţa fără limite a lumii.

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *