Societatea civilă a oprit ascensiunea lui Marian Munteanu

În sfârșit, o veste bună, aș putea să spun chiar foartă bună în viața publică românească și care ne dă speranțe că nu este totul pierdut pentru democrație. Presiunile exercitate de societatea civilă l-au determinat pe Marian Munteanu să se retragă din cursa pentru Primăria capitalei. Poate că Munteanu a dat crezare spuselor celor doi lideri ai PNL- Alina Gorghiu și Vasile Blaga- care au afirmat despre el că este ”alegerea perfectă” și se și vedea primarul capitalei, se și gândea la revenirea după două decenii în viața politică. Poate a crezut că lumea are o memorie scurtă, că uită opiniile lui despre Zelea Codreanu sau că – și aici nu a fost vina lui, dezbaterile vehemente din aceste luni legate de legea 217 care are caracter antilegionar puteau să-i dea speranțe –o parte a societății, mai ales tinerii, fie că nu știu despre legionarism, fie că simpatizează cu acesta. Nu a fost să fie așa,în ciuda rolului de luptător anticomunist din 1990, mulți, printre care colegi de-ai lui de partid, nu vor un lider care simpatizează cu o ideologie de extremă dreaptă și și-au exprimat clar și răspicat opiniile contra unui astfel de om.. Este o bilă albă pentru societatea civilă care, de această dată s-a raliat pentru a opri ascensiunea lui Munteanu, contrazicând din fericire celebra piesă a lui Bertold Brecht ”Ascensiunea lui Arturo Ui nu poate fi oprită”. Se pare că germenii democrației încep să dea roade și la noi .

Că lui Marian Munteanu nu i-a plăcut acest lucru, s-a văzut limpede în  declarația pe care a făcut-o, pe un ton vehement , într-un fel amenințător când și-a anunțat retragerea.. El se consideră ”victima unor ONG-uri care se temeau că nu vor mai primi sprijin financiar dacă va ajunge primar”,  a decis să se retragă ”pentru a nu face rău liderilor acestui partid care îl invitaseră” și va rămâne în continuare în PNL. Dar răul a fost deja făcut și autorii sunt tocmai cei doi lideri ai  partidului care au dat dovadă de o miopie politică ,  o viziune distorsionată despre societatea românească. Prin linia de conduită adoptată, PNL a pășit pe o cale periculoasă și dacă nu se va opri , perspectiva este autodistrugerea.

Fiindcă desemnarea lui Munteanu nu a provocat numai reacții adverse ale oponenților PNL cum s-a încercat să se  sugereze. Mai  grav din punctul de vedere al supraviețuirii partidului a fost și este conflictul stârnit de candidatura lui în interiorul său. O parte din membrii liberali cred că prin eșecurile suferite în alegerea candidaților, Munteanu fiind  de-acum cel de-al treilea, imaginea partdului s-a deteriorat . Nu-mi place să fiu nepoliticoasă față de cei despre care scriu dar nu pot să  nu spun că ceea ce au făcut Gorghiu și Blaga și cercul din jurul lor care i-au sprijinit, este un semn de mare prostie. (Fiindcă nu sunt adepta teoriilor conspiraționiste, nu susțin cu tărie unele ipoteze după care s-ar fi urmărit din interiorul partidului compromiterea și apoi schimbarea celor doi, dar sincer să spun, de data asta nu m-ar mira) .

Că prostia le va afecta prestigiul, nu mă supără prea mult. Ceea ce însă mă supără este compromiterea gândirii , ideologiei liberale Este dureros că nu s-a găsit nimeni, nici o personalitate valoroasă care să preia tradiția liberalismului și să o adapteze spiritului liberalismului modern occidental. Așa cum a fost compromis PNȚCD care, practic, a dispărut de pe eșichierul politic, așa se va întâmpla și cu PNL. Păcat, pentru că o societate democratică înseamnă existența în viața politică a unui curcubeu de ideologii, de partide politice, de la o extremă la alta (chiar dacă extremele nu ne plac).

Nici  noul candidat, PNL, Cătălin Predoiu, nu pare să aibă șanse de a câștiga cursa pentru București. Iar efectul de bumerang provocat de incapacitatea conducerii liberale de a găsi un candidat credibil, se va resimți în toată țara. Din cauza unei conduceri incompetente, PNL și-a pierdut toate atuurile câștigate mai ales în ultimul an și jumătate. Singura posibilitate de supraviețuire a partidului ar fi o epurare severă a membrilor și revenirea la o ideologie liberală pură.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

3 Comments

  • eva galambos commented on May 14, 2016 Reply

    De atătea ori am criticat societatea civilă că mi-am spus măcar acum când au spus câte ceva să o laud.

  • Alexandru Florian commented on May 12, 2016 Reply

    Eva e adevarat, prima oara in 26 de ani societatea civila, multe onguri , au reactionat f bine. Dar, si institutul “Elie Wiesel” a avut reactie. iar pnl l-a retras abia cind s-a pus problema sa semneze declaratia de integritate…. Deci sa fim lucizi

  • Plugaru Valer commented on April 22, 2016 Reply

    Poate este important sa observam faptul ca noul PNL este mai repede un PDL grefat in mod gresit pe o emblema cu care nu se poate asocia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *