Şalău sau crap cu smântână
Ingrediente – un șalău sau crap, două cepe, o lingură de ulei, 2 dl smântână, boia, sare,
pătrunjel verde
Mod de preparare
Curățim peștele, îl tăiem felii, îl sărăm. Turnăm uleiul în tigaie, prăjim ceapa tăiată mărunt pănă devine aurie, adăugăm boia, așezăm în tigaie feliile de pește peste care turnăm două pahare de apă. Prăjim peștele cu grijă, încet, sub capac. Dizolvăm o lingură de făină în 200 g smăntănă, vărsăm amestecul peste pește și coacem mâncarea în cuptorul încins, fără capac, timp de zece minute. Apoi scoatem peștele din cuptor, turnăm deasupra zeama cu smântână. Servim peștele cu găluște de vreun fel și cu o salată.
Papricaș din carne de vițel
Ingrediente – 6oo g carne de vițel, o lingură de ulei, o ceapă, un ardei o roșie mare, boia dulce, o lingură de făină, o lingură și jumătate de smântână, un cățel de usturoi.
Mod de preparare
Frigem ceapa tăiată foarte mărunt până devine gălbuie, adăugăm carnea tăiată mărunt, usturoiul. Frigem carnea adăugând mereu apă până când carnea se înmoaie. O băgăm în cuptor şi o ţinem timp de jumătate de oră. Adunăm carnea într-un colț al tăvii, adăugăm o lingură de făină și puțină apă rece. După ce s-a prăjit făina, adăugăm smântâna. Amestecăm sosul cu carnea și servim papricașul cu găluști și o salată asortată.
Eva Szmuk