Supă cremă de fructe
Se prepară din agrișe, cireșe, vișine, mere sau gutui
Ingrediente
circa 400 grame.fructe
1dl. lapte
făină – o lingură
Punem fructele la fiert în apă rece cu puțină sare și zahăr după gust. După ce s-au fiert, adăugăm la supa răcită o spumă făcută dintr-o lingură de făină și 1 decilitru de lapte. Supele de fructe pot fi asezonate după gust cu scorțișoară sau coajă de lămâie. La supa de agrișe adăugăm puțin pătrunjel mărunțit . Supa servită vara la rece are un efect răcoritor. Iarna astfel de supe se pot prepara din compoturi.
Friptură haiducească
Ingrediente: ½ kg. mușchi de porc,150 gr., slănină albă, două cepe, o lingură de ulei, sare, piper
Preparare: Tăiem mușchiul în felii rotunde, le sărăm și le piperăm, tăiem slănina în felii subțiri, ceapa în felii rotunde. Tragem pe o țepușă rând pe rând câte o felie de carne, slănină și ceapă până se termină ingredientele. Așezăm țepușa într-un vas, adăugăm o lingură de ulei și puțină apă și o înăbușim. Adăugăm în continuare apă până ce carnea se înmoaie. Așezăm carnea pe o tavă de friptură, scoatem țepușa și turmăm peste ea uleiul rămas. Servim cu cartofi fierți și cu castraveți murați.
Eva Szmuk
One Comment
Supele de fructe sunt specifice bucătăriei ardelene care e mai dulce decât cea din celelalte provincii. Mama gătea supă de mere, de agrişe, de vişinel Acasă la bunica mea adoptivă, mâncam pui pane cu compot de prune uscate sau de rubarbăr.