O saptămână neagră

Sâmbată neagră , 28 Octombrie 2018 Pittsburgh USA. 70 de ani după holocaust, 11 evrei sunt uciși într-o sinagogă în timpul serviciului religios de Şabat !! Manifestările antisemite sînt rare in America, acest măcel fiind cea mai gravă formă de violență împotriva evreilor din istoria USA.

Am fost întrebat de multe ori de ce mă preocup atăt de mult de antisemitism . Pur și simplu pentru că există. Niciodată nu e prea mult  să scrii  despre holocaust !

În Franța valul de antisemitism a ajuns să-i determine pe numeroși evrei francezi să emigreze în Israel. În Anglia președintele partidului laburist, Jeremy Corbyn, face declarații antisemite , partidul său a fost sub ancheta Scotland Yardului, sub acuzaţia de incitare rasială; 80 la sută din evreii din Marea Britanie și-ar părăsi țara dacă Corbyn ar ieși învingător în alegerile pentru parlament !! În Belgia și țările scandinave situația nu-i mai bună

În altă ordine de idei în Germania,  Angela Merkel a anunțat că renunță la președenția Partidului Creștin Democrat și că nu-și va mai depune candidatura la alegerile parlamentare viitoare. Lidera Europei, prima doamnă a continentului, pune capăt  unei perioade înfloritoare a Germaniei și Uniunii Europene. Cu un  talent deosebit, politiciana de centru dreapta, liberală , a contribuit la stabilizarea economică și la ieșirea din criza de la sfîrșitul primului deceniu a secolului 21 a țărilor de pe bătrînul continenet.  A încercat să rezolve criza umanitară a emigranților din Orientul Apropiat și Africa. A fost um model de înțelepciune și omenie. Si-a ridicat vocea împotriva rasismului, antisemitismului și terorii. Din nefericire politica ei de sprijinire a emigrației a dus la o serie de conflicte in toate țările din vestul Europei și la reducerea voturilor, acordate în Germania, pentru partidul cancelarei PCD. Greu de zis dacă va apărea într-un viito apropiat un lider ca ea.

Revenind la Pittsburgh, cetațenii orașului,personalitați politice din toate colțurile lumii și-au manifestat solidaritatea pentru comunitatea evreiască din localitate. Mii de oameni au ieșit pe stadă în semn de protest. A fost cea mai mare manifestare împotriva antisemitismului, din istoria SUA și citînd New York Timesul spun și eu:

NEVER AGAIN. AGAIN IS NOW!

Andrei Schwartz

1 Noiembrie 2018

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • Tibiroth commented on November 22, 2018 Reply

    Frumos, convingator si, “mobilizator”. Felicitari lui Andrei. Schwartz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *