Comunismul – şcoală a vieții. Revoluția – mitul prăbușit.

Mitul fondator al Revoluției Romăne a fost erodat practic în decurs de două decenii prin relativizare, compromitere și marginalizare. Evenimente minore sau periferice din istoria altor popoare sunt ridicate relativ rapid în panteonul național și li se atribuie conotații simbolice și mitice. Națiunea română a reușit performanța istorică rarissimă de a-și terfeli in mocirla platitudinii, mediocrității și indiferenței sublima revoltă populară din decembrie 1989, eroismul colectiv și racordarea unică la un destin istoric superior. “Mămăliga“ și fatalismul mioritic au explodat superb, stârnind admirația și sprijinul generos al întregii lumi. Fostele structuri de securitate şi noii lideri de opinie misiți intereselor oculte ale oligarhilor și politicienilor actuali au dus campanii profesioniste concertate de degradare, minimalizare și deturnare a semnificației istorice a Revoluției Romăne.

Poporul romăn a fost scos cu forța din rolul măreț de actor principal și distribuit apoi în cel de figurant neînsemnat al evenimentului istoric deosebit. Romănii au fost intoxicați în mod subversiv că totul a fost făcut din exterior, de la pupitrul de comandă al marilor puteri și că de fapt evenimentele din decembrie 1989 au fost o diversiune, o conspirație sângeroasă de proporții, instrumentată de serviciile secrete străine. Cert este că serviciile străine au avut un rol însemnat în transformarea revoltei populare într-o lovitură de stat. Totuși în mod regretabil, profitorii Revoluției și-au permis luxul destructiv de a arunca la groapa de gunoi a istoriei un mit întemeietor grandios, care ne putea catapulta cu viziune și strategie națională într-un viitor benefic, de națiune importantă.

Comunismul românesc a fost adevărata școală a vieții mele. Cele trei generații trăite sub comunism au învățat tertipurile și abilitățile necesare traiului la firul ierbii, descurcăreala și inventivitatea cotidiană devenind norme pentru a viețui și supraviețui cu o minimă decență. Am avut foarte mulți șmecheri, mulți dibaci, puțini demni, foarte puțini rezistenți și doar câțiva eroi și aceia o parte cu voie de la miliție. A fost epopeea micii solidarități de palier, de scară și maxim de cartier sau fabrică, ultimele două terminate mai întotdeauna cu aspre sancțiuni disciplinare pe linie administrativă și de partid. Un teatru în aer liber, mizer, puturos și găunos, unde comandantul suprem și camarila conduceau aceeași reprezentanție penibilă și stupidă la care poporul aplauda frenetic și scanda lozinci cretine, bineînțeles la comanda regizorului invizibil – Frica Supusă. Generații de căcănari, pupincuriști, carieriști, mizerabili și psihopați au răsărit din nefericire în mod majoritar, pe binecuvântatul nostru picior de plai, amanetându-ne viitorul de aur. Rezultatele mărețe ale “epocii de aur“ se văd cu ochiul liber până astăzi, când România, deși e membră în clubul select al UE și NATO, e răvășită de provincialism, incompetență, corupție generalizată, înapoiere economică și tembelism politic.

Vom muri și vom fi liberi – sublima chemare a Revoluției Române a fost cel mai poetic îndemn revoluționar din istoria omenirii. Trei mii de martiri au murit ca noi să continuăm să trăim tot la firul ierbii, amărâți și lipsiți de perspective printre supermarketuri, televiziuni comerciale, vânzări cu discount, magazine second hand, extorcați de guverne de guşteri și pițipoance, exploatați de parlamente de mafioți și interlopi semianalfabeți. Am visat că vom fi liberi, euforia s-a topit precum roua dimineții, am rămas pe cap cu copiii și nepoții nereușiți și lacomi ai fostei protipendade comunist-securiste, care au dus țara de râpă prin incompetență, iresponsabilitate și arivism. La vremuri noi, tot noi! Continuitatea imposturii, blestemul destinului colectiv periferic, triumful realității hâde asupra visului învietor! Țară second hand cu înlocuitori!

George Vigdor

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

9 Comments

  • George Vigdor commented on April 3, 2020 Reply

    Stimate D-le Klein, constat că nu vă ocupați de fondul articolului și mesajul acestuia, ci de un comentariu, Mai mult mă faceți în mod voalat mincinos și mă dăscăliți cu dex/ul în mînă. Vreți să fiți ironic, dar vă asigur că sunteți doar un tipic de ” cititor ” care scrie intens la poșta redacției pentru a epata prin înțelepciune și umor. Probabil tot un israelian care în timpul ultimului deceniu ceaușist și al tranziției din România a trăit departe de mizeriile românești, la umbra binefăcătoare a socialismului israelian și a nivelului bun de trai de acolo. Iar acum odată răvășit de atîta experiență democratică ne dă lecții de românism și democrație, Dacă nu e așa, primiți respectuoasele mele scuze și vă îndemn precum Lenin: Învățați, învățați, învățați.

    • Ivan G Klein commented on April 5, 2020 Reply

      Stimate D-le G.V. ,
      Aveți dreptate . Nu mai locuiam în Romania pe timpul ultimelor sărbătoriri a lui 23 August –Revoluția de eliberare socială și națională , antifascistă și antiimperialistă din Romania , deci nici în perioada Revoluției din Decembrie 1989 , două mit-uri ( vezi DEX ) – una i-a adus și alta i-a menținut pe cei citați de dvs. ( la vremuri noi , tot noi ) . În cazul celei de a doua , poporul romîn care timp de patru decenii a trebuit să aplaude pentru cui prodest , a fost adus în scenă ca perdea de fum necesară lui cui prodest în luna , săptămîna , ziua dorită de cui prodest . Nu a fost nevoie de vre-o acțiune de la „ agenturili „ de care vorbea Ceaușescu și le menționați dvs.- un alt mit . Articolul dvs. nu mi-a adus nimic nou – subiectul a fost deseori tratat , cu ordinea cuvintelor ( ” ce din coadă sună ” ) -schimbată . Această opinie a mea referitoare la fondul articolului o exprim fără a mă considera un „ intelectual de anvergură “ și fără pretentia de a fi “ în linia marilor maeștrii ai gazatăriei”. În încheiere vă asigur că eu va cred că aveți o “ dragoste profundă “pentru Romania tot așa cum dvs. mă credeți capabil de aceeași dragoste …. Dacă îmi permiteți o întrebare în ce țară locuiți ? ( ați afirmat “ am muncit acolo ( Romania )” )

  • George Vigdor commented on April 3, 2020 Reply

    Stimată D-na Galambos, mă bucur că un intelectual de anvergură ca D-voastră recunoște ” multe adevăruri în conținutul articolului meu. În mod voit am dorit să viu dur, în linia marilor maeștrii ai gazatăriei românești: Eminescu, Caragiale, Arghezi și mai recent Tita Chiper, Tia Șerbănescu în raport cu care eu sunt un biet condeier. Prin contrast, tonul dur și zeflemitor e împotriva resemnării și adaptării la impostură. Într-adevăr sîntem încă o democrație, de tipul copy, paste, dar e bine să ne comparăm cu noi înșine, unde am putut ajunge în cei 3O de ani de la Revoluție, dacă aveam conducători din stirpea Brătienilor sau a măcar a lui Ion Rațiu. Mai rău, ce prăbușire de la nivelul unui premier precum Petre Roman sau Adrian Năstase la Viorica Dăncilă sau Florin Cîțu. Să ne dezobișnuim să ne comparăm veșnic cu vecinii, ca să ne mai liniștim, cert e că Orban tinde spre dictatură, dar Ungaria e mult mai stabilă și rînduită decît România. Să facem întîi curățenie în ograda proprie.

  • Ivan G Klein commented on April 3, 2020 Reply

    ( A ) Comunismul – școală a vieții . ( B ) Revoluția – mitul prăbușit .
    – A – text – „ Comunismul românesc a fost adevărata școală a vieții mele. ….tertipurile și abilitățile necesare traiului la firul ierbii, descurcăreala și inventivitatea cotidiană devenind norme pentru a viețui și supraviețui cu o minimă decență. “
    – – comentariu – „ am muncit cinstit si mult acolo “
    – B – text – „ mit întemeietor grandios “
    – – DEX – născocire, poveste, basm / Lucru sau realitate lipsită de un temei real
    – ……….Autorul se contrazice fără să spună nimic . Întrebarea mea : “ Tu cu cine ai votat acolo / atunci , nene Iancule ? “. k.i.

  • evagalambos commented on April 3, 2020 Reply

    Cam dur articolul dar cu multe adevăruri. Totuși, să nu uităm că, cu toate aspectele negative pe care le-am moștenit și ne vine greu să scăpăm de ele, trăim într-o altă lume. Ne-am câștigat libertatea și deocamdată nu ne-am întors spre trecut, așa cum se întțmplă în Ungaria cu încercarea de a instala un fel de dictatură (profitând de epidemia de coronavirus). Să mai iluminăm puțin imaginea foarte întunecoasă prezentată de dv.

  • Theodor Toivi commented on April 3, 2020 Reply

    Apreciez fraza dvs.:
    “am rămas pe cap cu copiii și nepoții nereușiți și lacomi ai fostei protipendade comunist-securiste, care au dus țara de râpă prin incompetență, iresponsabilitate și arivism”

    Din nefericire este aplicabila nu numai in Romania!.

  • George Vigdor commented on April 2, 2020 Reply

    Stimata D-na Rozenberg
    Articolul pe care l-am scris, e un articol de opinie, cu tenta lirica. El e nascut tocmai din dragostea mea profunda pentru patria mea. De aici dezamagirea si chiar disperarea care ma cuprinde legata de evolutia tarii mele iubite, evolutie pe care eu am trait-o pe pielea mea si a concetatenilor mei spre deosebire de D-voastra care ati plecat inca in anii buni ai ceausismului si n-ati trait drama si nevoile anilor 80. Vizitele pe care le-ati facut nu sunt in masura sa va confere decit o imagine superficiala, de fatada si spoiala occidentala pe care le percepeti ca turista. Recunosc ca au avut loc schimbari si progrese remarcabile si pe termen lung putem fi optmisti, mai ales ca facem parte din UE si alianta euroatlantica. Va rog totusi sa respectati stilul meu nitel alegoric si vehement, cu hiperbole care sa sublinieze nemultumirea mea si a majoritatii romanilor. Eu continui sa simt, sa iubesc si sa scriu romaneste, am copii romani in Romania si am muncit cinstit si mult acolo, deci am dreptul la o opinie transanta, dovada ca democratia romaneasca functioneaza deja. Va doresc numai bine si o atitudine mai aplicata la realitati.

    • Veronica Rozenberg commented on April 2, 2020 Reply

      Imi pare foarte rau, nu vad nimic hiperbolic in cele scrise de dvs, imi mentin doar parerea pe care am exprimat-o si sper ca nu este unica.

      Desi nu am “muncit” in Romania, am pastrat legaturi cu multe persoane si cunosc destule de bine ce se intampla, fara implicatii politice. Inteleg si criticile foarte naturale care se pot aduce, dar cu toate acestea stilul in care va referiti la cele si cei la care va referiti, mi se pare exact precum am spus in comentariul facut.

      Fiecare om are dreptul la cel putin o opinie si, cu toate acestea, sunt convinsa ca este nevoie de un anumit respect atunci cand opinia tinde sa aiba un caracter generalizator.

  • Veronica Rozenberg commented on April 2, 2020 Reply

    “Națiunea română a reușit performanța istorică rarissimă de a-și terfeli in mocirla platitudinii, mediocrității și indiferenței sublima revoltă populară din decembrie 1989, eroismul colectiv și racordarea unică la un destin istoric superior. “Mămăliga“ și fatalismul mioritic au explodat superb, stârnind admirația și sprijinul generos al întregii lumi.”

    Am trait in Romania pana in anu 1975, iar dupa aceea am vizitat-o de nenumarate ori, din 2006 si pana in 2015 in fiecare an.

    Fara a fi implicata politic la situatiile complexe care s-au desfasurat in ultimi 30 de ani in tara mea de nastere, am observat in felul meu, progresul facut de Romania, in ceea ce priveste interfata vizibila oamenilor care o viziteaza si care nu-si pot face decat o impresie superficiala, e adevarat, in timpul relativ scurt, in care se afla ca turisti, chiar si atunci cand au scopuri bine definite, cum a fost cazul meu.

    Nu ma voi putea confrunta cu a aduce exemple pentru a contrazice cele spuse de dvs in articolul pe care il scrieti mai sus, dar referindu-ma la citatul pe care l-am copiat, trebuie sa spun cu sinceritate, ca cele scrise de dvs imi creeaza o senzatie de disconfort, pentru ca nu cred ca cele scrise corespund realitatii, ba mai mult exprima pentru mine, cititor oarecare al Baabelului,
    o rea-vointa fata de tara si de oamenii din care faceti parte.

    Iar a conclude cele pe care le ganditi cu cuvintele

    “Țară second hand cu înlocuitori!”

    mi se pare dizgratios si penibil, ca sa folosesc doar un URIAS eufemism care se afla la frontiera penibilului si al urii !!!!

    🙁 🙁 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *