Sunt oare talibanii descendenții celor zece triburi pierdute ale Israelului?

Războiul din Afganistan s-a încheiat (cel puțin deocamdată, înaintea apariției unor noi grupări teroriste, a unor noi conflicte), a trecut și 11 septembrie și ne întrebăm cu jale ce am reușit să facem în acești 20 de ani pentru Afganistan, Orientul Mijlociu și pentru securitatea globală, iar răspunsul este ”prea puțin”, de aceea urmărim cu atenție ce se mai întâmplă în această parte a lumii. Noul guvern afgan s-a instalat cu aceeași gândire, aceeași ideologie, doar în ceea ce privește politica, liderii afgani vor să pară mai pașnici. Ei au declarat că doresc să stabilească relații de colaborare cu vecinii lor mai apropiați și mai depărtați, cu excepția Israelului. O poziție interesantă, afirmă cercetători care se ocupă de istoria afganilor, deoarece în Afganistan se află poate răspunsul la unul dintre cele mai ciudate mistere ale istoriei evreilor: soarta unei părți din cele zece triburi pierdute din Israel.

Această problemă a fost abordată recent în The Jerusalem Post de Michael Freund, fondatorul și președintele organizației Shavei Israel, care cercetează și se ocupă de istoria triburilor pierdute ale Israelului și a altor comunități evreiești ascunse și încearcă să recupereze niște ”rămășițe”.

În ultimele două decenii multe publicații au ridicat problema originii triburilor paștune de care aparțin cei mai mulți talibani și au susținut că de fapt ele sunt rudele pierdute, descendenții israeliților duși în exil de Imperiul Asirian în urmă cu 2.700 de ani. Chiar dacă o parte dintre cercetători resping teoria, există dovezi care sugerează că nu ar fi o imposibilitate.

Paștunii numără zeci de milioane, cea mai mare parte trăiește în Pakistan, Afganistan și India. Sunt mai multe sute de clanuri și triburi care și-au păstrat moștenirea în pofida străinilor care încercau să-i invadeze.

Înainte de apariția fundamentalismului islamic în regiune, mulți dintre paștuni se declarau Bani Israel, Fiii Israelului, o tradiție orală transmisă de strămoși generațiilor care au urmat. Acest lucru a fost menționat de diferiți călători și istorici musulmani încă din secolul al XIII-lea, când, remarcă autorul articolului, nu era avantajos să-ți asumi o identitate israeliană străveche în Asia centrală. În următorii 400 de ani, alți învățați și scriitori musulmani au menționat păstrarea acestei tradiții, iar în secolul al XIX-lea, o serie de occidentali care au vizitat regiunea s-au convins că paștunii erau de fapt descendenții israeliților.

În lucrarea sa din 1858, Istoria afganilor, Joseph-Pierre Ferrier scria că șeful unui important trib paștun, Ysefzai (Fiii lui Iosif), i-a prezentat șahului Persiei, Nader Șah Afshar „o biblie scrisă în ebraică și mai multe instrumente folosite în credința lor strămoșească pe care le-au păstrat”. La rândul său, maiorul Henry W. Bellew care a servit în armata colonială britanică din India, a scris despre paștuni în lucrarea lui din 1863 Triburile pierdute: ”nomenclatura triburilor și districtelor lor, atât în vechea geografie cât și astăzi, confirmă această tradiție naturală universală. Avem traseul israeliților din Media în Afganistan și India, marcat printr-o serie de stații intermediare care poartă numele mai multora dintre triburi și indică limpede etapele călătoriilor lor lungi și pline de evenimente”.

În secolul trecut, defunctul președinte al Israelului Yitzhak Ben Zvi, în studiul său din 1957 despre evreii pierduți, a dedicat un întreg capitol ”triburilor afgane și tradițiilor legate de originea lor”. Pe baza unor cercetări științifice și a unor interviuri luate de la numeroși evrei afgani care au imigrat în Israel în anii 1950, Ben Zvi a afirmat: ”Triburile afgane alături de care evreii au trăit de-a lungul generațiilor sunt musulmani, dar ele au menținut până în zilele noastre tradiția uluitoare cu privire la descendența lor din cele Zece Triburi”. El recunoaște că nu există suficiente date științifice pentru a se trage concluzii practice, dar atrage atenția asupra importanței faptului că această tradiție s-a menținut în rândul triburilor.

Cercetătorii de astăzi au descoperit și alte elemente care ar susține această teză a originii paștunilor, cum ar fi numeroase obiceiuri și tradiții identice cu cele ale evreilor. Astfel, băieții sunt circumscriși în cea de a opta zi după naștere, există interdicția de a amesteca laptele și carnea, tradiția aprinderii lumânărilor în ajun de Șabat și obiceiul căsătoriei văduvei cu fratele celui decedat.

Și chiar dacă talibanii au depus eforturi să șteargă orice amintire a istoriei lor preislamice, tradiția nu dispare. Dr. Shalva Weil, antropolog la Universitatea Ebraică, a menționat, referitor la legăturile paștunilor cu triburile pierdute din Israel, existența a numeroase date convingătoare, mult mai multe decât în cazul oricăror alte grupuri etnice

Concluzia articolului este că, în pofida tuturor dovezilor enumerate, talibanii nu doresc să se laude cu această înrudire, dimpotrivă, sunt antiisraelieni convinși, deci, așa cum scria unul dintre cercetători, nimeni nu trebuie să-și facă iluzia că ”se vor converti masiv la iudaism și vor veni să trăiască în Israel”.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

11 Comments

  • Harry Zissu commented on October 14, 2021 Reply

    Foarte interesant. Există o teorie că înainte de a fi gonite, cele 10 triburi Israelite au fost concentrate în nordul Israelului, în Galil. Multe aşezări din Afganistan poartă nume asemănătoare cu sate din Galil

  • Dominic commented on September 25, 2021 Reply

    E frumos scris articolul, dar astazi aceste presupuneri se pot verifica cu teste yDna si mtDna…

  • Virgil Duncan commented on September 24, 2021 Reply

    Nu este nici o legatura dintre cele 10 triburi si Pashtuni cu interventia NATO in Afganistan. Foarte probabil ca evrei americani si israelieni au incercat sa ia legatura cu Pashtunii din Taliban dar deocamdata nu au reusit sa schimbe politica lor fundamentalista bazata pe Sharia. Sa ne reamintim: Talibanul a ajutat pe Osama bin Laden. Dupa 9/11 Statele Unite au dat un ultimatum ca sa-l predea pe Osama care a fost negociat prin Pakistan. Talibanul a refuzat stiind consecintele.
    Si asa a inceput interventia NATO si nu uitati ca 1-2 triburi au fost de partea NATO. Nici azi Talibanul nu are puterea 100% – Afganistanul este de facto in razboi civil. Cine crede ca intr-o zi Pashtunii se vor converti inapoi la Judaism este lipsit de realism. Ce putem spera este numai o apropriere politica de felul Arabiei Saudite.
    Mai multe amanunte in “ynet” ul de acum citeva zile.

  • BORIS MEHR commented on September 23, 2021 Reply

    ORICUM NU NE FAC CINSTE, IAR CĂILE DOMNULUI SUNT GREU DE ÎNȚELES

  • Virgil Duncan commented on September 23, 2021 Reply

    Multumim pentru articol Dna Galambos – sa fie clar sa nu confundam Talibanii cu Pashtunii – Pashtunii din Afganistan sunt parte din Taliban care include mai multe triburi. Nu stiu care e situatia de azi cu testele de DNA la Pashtuni. Citeva teste nu sunt suficiente, trebuie testati in masa dar ei se opun categoric. Ce e clar este ca Pashtunii sunt foarte fundamentalisti in Islam si nici nu vor sa auda ca evreii de azi sunt rude cu ei. In orice caz obiceiurile Pashtunilor de azi amintite in articol, combinat cu faptul ca cele zece triburi au fost exilate in Asia Centrala si in India ar fi suficiente. In plus, Un test DNA in masa care ar rezulta ca aproximativ 5-10% din ei sunt Cohanim ar fi decisiv.

  • Andrea Ghiţă commented on September 23, 2021 Reply

    Un articol clarificator, foarte interesant care arată că triburile paştune trpăitoare în Afganistan ( dar şi în Pakistan) ar putea fi descendenţii triburilor evreieşti pierdute. Talibanii fac parte dintre paştuni, dar nu cred că originea e problema lor, ci ideologia. Sunt extremişti şi asta nu are legătură cu originea lor.

  • Tiberiu Ezri commented on September 23, 2021 Reply

    Foerte interesant articol! Daca ei nu ne vor, noi nici pe departe nu ii vrem pe ei. Avem destui pseudo-talibani in jurul nostru.

  • Julian Satran commented on September 23, 2021 Reply

    Sa scris mult despre triburile pierdute – si au fost “plasate” in locuri diverse (si pe diferite continente). Despre afganistan am citit acum multi ani un comentariu asemanator al unui istoric englez (al carui nume nu mil amintesc). Este impresionant si faptul ca autoarea se simte responsabila pentru ce se se intimpla in Orientul mijlociu si Afganistan ( și ne întrebăm cu jale ce am reușit să facem în acești 20 de ani pentru Afganistan, Orientul Mijlociu și pentru securitatea globală, iar răspunsul este ”prea puțin”, de aceea urmărim cu atenție ce se mai întâmplă în această parte a lumii) dar nu cred ca trebuie sa fim jeluiti. In orice caz va mutzumim pentru intentie – si sa continuati sa faceti putin (e mai sigur!).

    • Klein Ivan commented on September 23, 2021 Reply

      Stimate Domnule Iulian Satran , Pentru mine subiectul articolului a prezentat un interes deosebit exacerbat de dezastruoasa retragere americană ( aș fi fost impresionat mai puțin dacă ar fi fost menționate/descoperite rădăcini evreiești la pinguinii din Antarctica ) .Poate de aceea am “zburat” peste paragraful de început – bănuiesc că dacă autoarea s-ar fi exprimat puțin diferit , de ex. în loc de “și ne întrebăm cu jale ce am reușit să facem” ar fi scris “și ne întrebăm cu îngrijorare ce s-a făcut” nu ați fi perceput că autoarea se simte “responsabilă” și că “jeluiește” ( ceeace sînt convins că nu e în intenția dînsei ) . By the way , eu nu mă simt responsabil dar sînt îngrijorat . K.I.

      • Julian Satran commented on September 24, 2021 Reply

        Retragerea americana din Afganistan a fost rezultatul a ani de zile interventie nu foarte competenta (si calificarea asta este un eufemism). Si retragerea a fost cinematografic dezastruoasa dar in ansamblu sa terminat cu putini morti (direct) si asta este to ce se putea astepta.
        Americanii au inceput interventia in Afganistan ajutand pe “mujahedin” impotriva Rusilor (si cresterea Talibanului is are originea de la acest ajutor). Ce legatura au triburile disparute cu povestea asta e un mister – dar adauga la picanterie.

  • Klein Ivan commented on September 23, 2021 Reply

    Surpriză mare într-un articol mic ( foarte concis ). K.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *