Atitudinea ponderată a Israelului față de războiul din Ucraina

Da, părerea mea este că Israelul și israelienii trebuie să aibă conștiința împăcată în privința ajutorului acordat ucrainenilor. Ca orice refugiați din propriile case și orașe, obligați fiind să fugă în fața unei armate cotropitoare a cărei operațiune trebuie condamnată, ucrainenii merită din plin solidaritate și ajutor, în limitele bunului simţ dictat de istorie, morală și conștiință, precum și prin filtrul interesului național al Israelului. Exemple de ajutor israelian nu lipsesc – Israelul a construit primul spital de campanie într-o tabără de refugiați ucraineni.

Spital de campanie construit de Israel refugiaților ucraineni

Israel a votat recent la ONU pentru condamnarea atacării Ucrainei de către Rusia. De asemenea, mai mulți israelieni au înființat puncte de distribuție a alimentelor și medicamentelor în taberele de refugiați. Nu mai puțin important, Israel a primit pe teritoriul ei mii de refugiați ucraineni și nu numai evrei! Dar numărul de refugiați acceptați de Israel nu i-a mulțumit pe politicienii ucraineni. Motivul principal de limitare a numărului de refugiați acceptați de Israel este unul demografic, pe care voi încerca să-l explic. Între 2010-2012, în Israel au intrat ilegal, prin Egipt, aproape 100.000 de fugari din Eritreea și din Sudanul de Sud, în căutarea unui loc de muncă, deci nu refugiați politici. Dacă nu s-ar fi luat măsurile necesare, poate că astăzi am fi avut peste un milion de africani, care nu au nimic comun cu Israelul și menirea lui de a fi singura țară a evreilor.  

Revenind la date demografice, Ucraina, cu o suprafață de 603,548 km² și o populație de 41,65 milioane de locuitori, este a doua țară ca mărime din Europa, după Rusia. Israel (fără teritoriile ocupate) are o suprafață de 22.145 km2 și o populație 9.45 milioane de locuitori. Un simplu calcul arată o densitate de 69 de locuitori/km2 în Ucraina, față de 427/km2 în Israel,, majoritatea concentrați în centrul țării, fiindcă sudul, deșertul Neghev, este foarte puțin populat. Cu toate acestea Israelul încurajează imigrarea evreilor ucraineni.

Ucrainenii și evreii

Evreii au ajuns în Crimeea și pe coastele Mării Negre în secolul al IV-lea e.n. Ei s-au ocupat mai ales cu comerțul și agricultura. Desigur că evreii au avut perioade de liniște și prosperitate, dar adesea au fost prigoniți și decimați de pogromuri bazate pe principiul “ucide și moștenește. Acest principiu era aplicat nu numai în Ucraina, ci și în Polonia, Ungaria (vezi filmul 1945), Austria, Germania etc.

Antisemiți notorii, vinovați de uciderea a sute de mii de evrei, au astăzi statui și sunt prezentați în cărți și muzee ca eroi naționali ai Ucrainei. Iată câteva exemple:

Banditul cazac, comandantul militar Bogdan Hmelnitzky și hoardele lui au măcelărit peste 100.000 de evrei, fără a mai pune la socoteală femeile violate, sinagogile arse și bunurile furate.

Maksym Zalizniak a fost vinovat de uciderea a zeci de mii de evrei și de alte minorități și de convertirea cu forța a altora, și totul “în numele păstrării și propagării religiei ortodoxe”. Cântece populare ucrainene îl elogiază și astăzi.

Simon Petliura, politician și jurnalist, a fost comandantul suprem al armatei și președintele Republicii Populare Ucrainene între anii 1918-1921. El este răspunzător pentru numeroase pogromuri care s-au soldat cu masacrarea a 50,000 de evrei.

Fostul președinte al Ucrainei, Viktor Iușcenko, și soția sa onorează mormântul lui Petliura în 2005

Stepan Bandera a fost politician de extremă dreaptă și ideolog al ultranaționaliștilor. El a colaborat activ cu naziștii germani, fiind implicat în uciderea a mii de evrei.

Demonstrație naționalistă la Kiev în ianuarie 2022, în onoarea criminalului nazist Bandera

În 2013, centrul Wiesenthal remarca faptul că Ucraina este printre puținele state care nu își recunosc partea de vină în exterminarea evreilor în timpul Holocaustului.

Un articol publicat în 2013 de muzeul Holocaustului din USA demască ororile comise împotriva evreilor de către țăranii ucraineni în zeci de sate și cătune din Galiția. Ele au fost provocate și conduse de politicieni ca Bandera și mulți alții, precum și de primari locali. Țăranilor li s-a alăturat armata insurecțională ucraineană, diferite mișcări naționaliste și chiar partizani ucraineni.

Ucrainenii au fost colaboratori credincioși ai grupării monstruoase naziste Einsatzgruppe. După declararea independenței Ucrainei în 1991, istoria a fost falsificată și rescrisă de noii democrați”, care prin vorbe și fapte (muzee, monumente, publicații) i-au elogiat pe foștii criminali. Autorul precizează că Ucraina este singura țară din lume care a elogiat memoria soldaților SS. Cât despre monumentele ridicate în Ucraina de vest în memoria Holocaustului, toate au fost construite din inițiative private și din bani privați. În încheie autorul afirmă că exterminarea evreilor și culpabilitatea naționaliștilor ucraineni par să fi dispărut într-o “gaură neagră” de amnezie colectivă.  

https://www.ushmm.org/m/pdfs/20130500-holocaust-in-ukraine.pdf

Printre primele acte modeste de recunoaștere a Holocaustului, în 2015, președintele de atunci al Ucrainei, Petro Poroșenko, a participat la a șaptezecea aniversare a eliberării lagărului de exterminare Auschwitz. Evreul Volodimir Groisman a fost numit purtătorul de cuvânt al parlamentului ucrainean și un an mai târziu a devenit primul prim ministru.

Pew Research Center este o organizație americană care urmărește evoluția socială, cea a opiniei publice și cea demografică în diferite țări. În 2018 organizația a publicat o statistică din 18 țări, arătând că doar 5% din populația Ucrainei preferă să nu aibă concetățeni evrei, față de 14% în Rusia, 16% în Grecia și 22% în România… 83% dintre ucraineni aveau o părere favorabilă despre evrei, o creștere de 15% în comparație cu statistica din 2009. De asemenea, s-au alocat fonduri serioase muzeului memorial Babi Yar. În aprilie 2019, evreul Zelensky a fost ales președinte al Ucrainei. De remarcat că străbunicul lui și trei frați ai străbunicului au pierit în Holocaust.

https://newlinesmag.com/essays/ukraine-embraces-its-jewish-minority-and-reckons-with-its-traumatic-history/

Atât Zelensky, cât și ambasadorul Ucrainei în Israel, Yevgen Korniychuk, subliniază ajutorul pe care ucrainenii l-au acordat evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și evită să amintească atrocitățile, pentru a motiva istoric cererea președintelui ca Israelul să trimită arme și cererea ambasadorului ca Israelul să accepte cât mai mulți emigranți. Dar, după cum scrie ziaristul Ofer Aderet într-un articol publicat în 2 martie 2022, istoria spune altceva. Articolul citează declarațiile unor supraviețuitori ai Holocaustului despre atrocitățile ucrainenilor, cum i-au anunțat autorităților pe vecinii lor evrei, cum i-au omorât pe cei refugiați în păduri. A amintit și de călăul Ivan (John) Demjanjuk, care a fost paznic în lagărul de exterminare Sobibor, alături de mulți alți ucraineni. O altă supraviețuitoare își amintește că toată familia mamei sale a fost măcelărită și nimeni nu le-a sărit în ajutor. 1.5 milioane de evrei ucraineni au fost uciși în Holocaust, cu ajutorul substanțial al colaboratorilor locali. În continuare, autorul amintește de crimele în masă comise la Babi Yar și de faptul că în ultimele decenii mulți naziști ucraineni au fost declarați eroi naționali. Ziua de naștere a criminalului Bandera a fost chiar proclamată sărbătoare națională.

https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-ukrainian-ambassador-claims-ukraine-aided-jews-in-the-holocaust-history-disagrees-1.10645556

Yad Vashem, Centrul Memorial Israelian al Holocaustului, a recunoscut 2.673 ucraineni care au salvat evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial ca “Drepți între popoare”. Mă închin în fața acestor adevărați eroi!

Dar, după vorba românului, excepția întărește regula, iar ucrainenii mai au mult de făcut ca să-și spele conștiința pentru crimele comise împotriva evreilor.

Faptul că președintele Zelensky, membra parlamentului ucrainean Kira Rudyk și ambasadorul Ucrainei în Israel declară că ucrainenii i-au ajutat pe evrei în timpul Holocaustului, fără a aminti de crimele comise împotriva lor, confirmă acest lucru. Iar asemănarea făcută de primii doi între ceea ce se întâmplă în Ucraina și Holocaust este de-a dreptul penibilă.

Israelul nu are voie și nu trebuie să trimită arme Ucrainei. Nu are voie, ca să nu-i supere pe ruși, care ne stau în coaste în Siria și nu trebuie, fiindcă nu avem nicio obligație morală față de un popor care îi glorifică și astăzi pe criminalii care au decimat în masă evreimea ucraineană.

Așadar, după părerea mea, atitudinea Israelului în acest conflict este ponderată, luând în considerare în primul rând interesele statului Israel.

Deși nu sunt un optimist din fire, sper totuși că ceva important este pe cale să se schimbe în atitudinea poporului ucrainean față de evrei.   

Tiberiu Ezri

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

68 Comments

  • Veronica Rozenberg commented on April 4, 2022 Reply

    O opinie avizata a unei persoane deosebit de informata si inteligenta, Alina Mungiu Pipidi – daca aveti rabdare

    dupa youtube punct come urmeaza
    https://www.youtube.com/watch?v=PYhHUSZMyQE

    • Tiberiu Ezri commented on April 5, 2022 Reply

      Merci voi citi.

    • Tiberiu Ezri commented on April 5, 2022 Reply

      Compasiune da si inca multa, ajutor umanitar cat mai mult, dar arme nu.

  • theodor toivi commented on April 4, 2022 Reply

    Vizionand venerarea statuilor pogromistilor ucrainiemi la Kiev, am aceiasi lipsa de compasiune pentru Ucraina ataca ta de Rusia, ca si lipsa de compasiune pentru distrugerea Berlinului nazist de avioanele fortelor Aliate.
    Ce parere ati avea daca in actuala Republica Federala s-ar venera statuile lui Hitler si ale acolitilor acestuia?

    • Tiberiu Ezri commented on April 4, 2022 Reply

      Nu o sa ma credeti dar m-am gandit la acelasi lucru: stauile lui Goebbels si Himmler in centrul Berlinului contemporan.

      • theodor toivi commented on April 4, 2022 Reply

        Dl Ezri, gandim la fel!!

        • Tiberiu Ezri commented on April 4, 2022 Reply

          Da.

    • Veronica Rozenberg commented on April 5, 2022 Reply

      D-le Toivi,

      Statuile aflata la Kiev nu reprezinta populatia Ucrainei.
      Compasiunea este o capacitate in lipsa careia vedem cat de JALNIC arata omenirea, acum in Ucraina, alta data in Israel, sau in alte locuri in decursul ultimelor decenii.

      Compasiunea nu poate fi generalizata, si nu este o atitudine pe care o poti afisa fata de un stat.

      In momentul in care vedem actiuni distrugatoare dictate de un tiran, de un personaj istoric cu pretentii nationaliste extremiste, chiar daca sunt justificate politic, precum se poate intelege din excelenta prezentare a Alinei Mungiu, raman doar oamenii.

      Compasiunea poate sa fie doar fata de acei oameni, care fug incotro vad cu ochii, fug din fata mortii. Intre ei si statuile ridicate (uneori in secolul XIX) in diferite orase ucrainiene, ma indoiesc sa existe vreo legatura.

      • theodor toivi commented on April 5, 2022 Reply

        D-na Veronica, revedeti poza din articolul d-lui Ezri, intitulata:
        “Demonstrație naționalistă la Kiev în ianuarie 2022, în onoarea criminalului nazist Bandera”

        • Veronica Rozenberg commented on April 5, 2022 Reply

          Am vazut, eu ma indoiesc ca aceea din poza sunt printre
          milioanele pe care i am vazut in ultima luna prin intermediul mijloacelor
          de mass media.
          Si compasiunea e indepenenta de un Bandera, Hmielnetzky si alte figuri mizersbile oferite in decursul timpului de istoria locala. Si poate ca acesti criminali antisemiti au fost adorati de populatia locala din motive pe care poate, doar ei, le ar putea intelege.

          Singura problema reala este ca nu s a modificat perceptia locala prin educatie si cultura.

      • Tiberiu Ezri commented on April 8, 2022 Reply

        Draga Veronica
        Tu ai o inima de aur!

  • BORIS MEHR commented on April 1, 2022 Reply

    FAPTUL că președintele UCRAINEI și primul ministru sunt evreu nu este nici o bucurie și nici prilj de mândrie, NU ȘTIU CE INTERESE AU INTERVENIT, ZELENSKI fiind un protejat al oligarhului evrdu IHOR KOLOMOYSKI. În conjunctura actuală nu e frumos să zici ceva despre ucrainieni. POZIȚIA ISRAELULUI este foarte delicată, prudența este mama înțelepciunii. FAPTUL că președintele ucrainean cere arme necontenit mi se pare foarte riscant, înseamnă prelungirea războiului, rezervele RUSIEI nu se epuizează, deci până când? APROPO de evrei -lideri politici, BRUNO KREISKY adezamăgit mult pe israelieni, iar KISSINGER declara deschis că el este înainte de toate american. SĂ-L PUPĂM CU GRIJĂ PE VOLODIMIR. CARE SE SPUNE S-A ȘI CREȘTINAT, IARTĂ-L DOMNUL.

    • Tiberiu Ezri commented on April 1, 2022 Reply

      De acord cu majoritatea parerilor dumneavoastra.

      • Tiberiu Ezri commented on April 4, 2022 Reply

        Intr-un interviu dat astazi televiziunii israeliene, fostul presedinte ucrainian Poroshenko, critica Israelul pentru faptul ca nu le trimitem “Iron bolt “ sau alte sisteme antiaeriene si ca noi il sprijinim pe Putin. De-a dreptul obraznicie! De ce nu ceri astea de la USA sau celelalte mari puteri din NATO? Ce datoram noi Ucrainei? Lacrimi pentru cei 1.5 milioane de evrei ucisi pe teritoriul Ucrainei in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

    • Tiberiu Ezri commented on April 1, 2022 Reply

      Ok

  • Marica Lewin commented on April 1, 2022 Reply

    Dupa o saptamână atât de sàngeroasă in Israel, nu ne mai gàndim la Ucraina si la Rusia., sau la medierea conflictului.
    2 dintre victime erau ucrainieni tineri care lucrau aici. Doreau sa se intoarca acasa. Unul dintre cei ucisi spunea ca totuși acolo ( in Ucraina) e râzboi, aici , ( Israel), e mai multa siguranţă. Si dupa câteva ore a fost neant.
    Oligarhi sunt putini .

    • Tiberiu Ezri commented on April 1, 2022 Reply

      Trist.

  • Peter Manu commented on March 31, 2022 Reply

    Din raspunsul Dlui Profesor Ezri rezulta ca securitatea Statului Israel depinde de bunavointa Kremlinului. Nu sunt in tema, asa ca accept explicatia. Dar cum poate Israelul sa asume rolul unui mediator impartial in a este conditii?

    • Tiberiu Ezri commented on April 1, 2022 Reply

      Aveti dreptate domnule Manu dar cred eu, in politica e cam greu sa fii impartial mai ales in Orientul Apropiat si doar doua state s-au oferit sa medieze: Turcia si Israel. Pana la urma mediaza Turcia care si ea are interese vis a vis de rusi.

    • Tiberiu Ezri commented on April 1, 2022 Reply

      Vedeti va rog radpunsul meu scris mai sus.

  • Iolanda seinberg commented on March 30, 2022 Reply

    Mi se pare perfect echilibrat articolul.
    Poziția Israelului este exact asa cum este normal sa fie având în vedere toate condițiile. Să ajute refugiatii dar să nu participe efectiv la război

    • Tiberiu Ezri commented on March 31, 2022 Reply

      Perfect de acord!

  • Peter Manu commented on March 30, 2022 Reply

    In acest moment avem nevoie de solidaritate a tarilor civilizate. Rusia e acum Raul absolut. Nu stiu care sunt interesele Statului Israel.

    • Tiberiu Ezri commented on March 31, 2022 Reply

      Solidaritate cu poporul ucrainian exista in mod declarat si de catre guvern la presa si voturi la ONU, prin ajutor umanitar, acceptarea a mii de refugiati, etc. Situatia geopolitica a Israelului este foarte sensibila fiindca trupe rusesti si iraniene se afla in Siria in nordul Israelului si rusii pot sa franeze sau sa accepte infiltrarea masiva a iranienilor langa Israel care impreuna cu Hizbollah sunt dusmani de moarte ai Israelului, inarmati cu sute de mii de rachete.
      Interesul Israelului este creerea unei vieti pasnice si prospere populatiei, dar “duhurile rele’ nu ne lasa in pace.

      • Tiberiu Ezri commented on March 31, 2022 Reply

        Punctul sensibil este cerinta de armament de la Israel a presedintelui Ucrainei, care nu poate fi acceptata de Israel din motivele pe care le-am descris mai sus. Israelul nu poate fi implicat direct in acest razboi fiindca acordarea ajutorului armat inseamana implicare directa in razboi.

  • Shaul Morgenstern commented on March 30, 2022 Reply

    Nu exista teritorii ocupate în Israel

    • Tiberiu Ezri commented on March 30, 2022 Reply

      Eu respect parerile diferite de ale mele.

  • Peter Manu commented on March 30, 2022 Reply

    Problematica este posibilitatea ca Israelul sa reactioneze la fel daca Rusia ar intra in Romania, Ungaria, Polonia, tarile baltice.

    • Tiberiu Ezri commented on March 30, 2022 Reply

      Israel va da intotdeauna ajutor umanitar, dar in privinta armelor va face ceea este in primul rand in interesul politic si militar al Israelului. Vorbiti de tari NATO si este datoria marilor puteri democratice membre in NATO sa le ajute.

  • Klein Ivan commented on March 30, 2022 Reply

    Articolul dezvoltă perfect ideea titlului , idee pe care o explică și o justifică în fața acelora care au uitat idiomurile – “mi-e mai aproape pielea, decât cămaşa” și “doar cu o floare nu se face primavara” . K.I.

    • tiberiu Ezri commented on March 30, 2022 Reply

      Bine zis domnule Klein!

  • Peter Singer commented on March 30, 2022 Reply

    Multumesc pentru un articol excelent si echilibrat. Eu am dubii ca datele Pew Center privind Ucraina reflecta realitatea(dupa cum se stie statistica suporta multe…) fiindca proslavirea trecutului fascist si antisemitic al Ucrainei are proportii de masa. Cert este ca multe s-au schimbat in bine, in ce masura numai timpul va arata. Nu este clar in ce masura evreul Zelensky a fost ales sau a fost un vot contra oligarhului Porshenko. Cert este ca posibilitatile de manevra al lui Zelenski sunt foarte limitate el trebuind sa manevreze printre curente foarte diferite. In afara problemelor curente tema reconstructiei Ucrainei va crea multe intrebari. In mod sigur Israelul va fi chemat. ..Nu mi se pare ca Israelul datoreaza ceva Ucrainei.

    • Tiberiu Ezri commented on March 30, 2022 Reply

      Multumesc! Am avut aceleasi dubii referitor la datele Pew Centerului fiindca nu se potriveste cu idolatrizarea ucigasilor de evrei. Din pacate nu am gasit cum au facut statistica.

  • Julian Satran commented on March 30, 2022 Reply

    Cred ca atitudinea moderata a Israelului fata de conflictul din Ukraina este complect justificata. Refuzul consistent al Ukrainei de a-si asuma raspunderea pentru Istoria de antisemitism inclusiv refuzul de a discuta despagubir pentru evreii a caror proprietati au fost jefuite este numai foarte partial justificata de fatul ca Ukraina nu a fost niciodata pana acum un stat independent. Unele evenimente recente (e.g. excluderea celui mai cunoscut cineast Ukrainean din associatia cineastilor Ukrainieni din cauza filmului lui “Babi Yar”) ridica semne grave de intrebare.

    • Julian Satran commented on March 30, 2022 Reply

      As vrea insa sa adaug ca nimic nu justifica agresiunea rusa si Ukraina nu are nevoie de “denazificare” – o tara europeana in care votul popular a adus un presedinte si un prim ministru evrei nu are nevoie de denazificare!

      • Tiberiu Ezri commented on March 30, 2022 Reply

        De acord cu tot ce ati scris.

  • gabriel gurm commented on March 30, 2022 Reply

    Ați căzut în capcană!!
    Un asemenea ”comentariu” inept , ca cel al așa zisului Tomi Anca nu merită nici cea mai mică atenție.
    I-ați mângâiat egoul prin raspunsurile dvs!!
    Și o mărturisire: nu am nici cel mai mic interes să știu cine e acest ”domn”.
    Lăsați-l să dispară în liniște.
    GBM

    • Tiberiu Ezri commented on March 30, 2022 Reply

      Cateodata e bine sa reactionezi chiar daca ai consumat putina cerneala virtuala…

  • Eva Grosz commented on March 30, 2022 Reply

    Cât mă privește la începutul războiului emoția față de valul de emigranți și suferința lor a predominat și m-a făcut să cred că Israelul poate primi nelimitat emigranți. Dar mi-am dat seama repede de faptul că felul în care ajută Israelul cetățeni din Ucraina e cel mai bun posibil. Poate întrece multe state care ar putea face mai mult . Comportamentul Israelului e decent și oferă ajutorul umanitar în tot ce se poate. Și da, evreii au suferit mult din cauza ucrainieinilor. Și astăzi? Cine știe ? Zelinski a vorbit în fața knesetului aducând doar acuzări și deformând istoria, Apoi și-a schimbat părerea. Se spune că omul se iartă când e la nenorocire.Dar un președinte de stat ,trebuie să vorbească ca un președinte și nu ca un copil de cinci ani, care nu a primit ce a cerut . Articolul este echilibrat și nu face decât să descrie purul adevăr. Cei care încearcă să facă din ea politică de dreapta sau de stângă, nu înțeleg despre ce vorbește articolul . Se întâmplă….Felicitări pentru articol.

    • Tiberiu Ezri commented on March 30, 2022 Reply

      Multumesc Evi!

    • BORIS MEHR commented on April 1, 2022 Reply

      absolut de acord

  • Vass agnes commented on March 29, 2022 Reply

    Grupe intregi de doctori asistente sociale reprezentanti ai ambassador atrimis israelul LA granite
    In Alta ordine de idei , razboiul e groaznic

    • Tiberiu Ezri commented on March 29, 2022 Reply

      De acord.

  • Hava Oren commented on March 29, 2022 Reply

    Cu cât mă gândesc mai mult, cu atât sunt mai convinsă că ai dreptate!
    Aș vrea să aduc încă un argument de ce Israelul trebuie să-și păstreze neutralitatea: și în Rusia și în Ucraina trăiesc evrei și nici unii, nici ceilalți nu trebuie să sufere represalii datorită politicii duse de Israel.

    • Tiberiu Ezri commented on March 29, 2022 Reply

      Multumesc.

  • Veronica Rozenberg commented on March 28, 2022 Reply

    Draga Tibi, apreciez efortul tau de a scrie acest articol si ma gandesc daca intr-adevar Israel-ul are dreptate in ceea ce intreprinder, retinandu-se la o serie de actiuni.
    Personal, socotesc ca Israelul – desi apreciez incercarea nereusita se pare, pana acum, de mediere a lui Benetii – are in ultima instanta o atitudine ipocrita, pentru ca acele casti si veste de protectie, cerute cam la o saptamana de la inceputul razboiului nu reprezinta arme si ar fi putut fi oferite Ucrainei. De asemenea atitudinea fata de refugiatii care au venit aici a fost destul de nereusita, si nu ma refer la numarul acceptat, ci la atitudinea autoritatilor fata de ei. Probabil ca lucrurile s-au ameliorat cu timpul si castigul de experienta..
    Este de asemenea greu de apreciat ce sentimente au ucrainienii astazi fata de evrei, fata de Israel.

    Sunt perfect de acord ca Israelul trebuie sa aiba grija de propria sa demografie si daca ar fi oferit nelimitat dreptul unui numar mare de ucrainieni, de a se stabili aici in Israel, trebuia sa le limiteze timpul de sedere, deoarece de-ndata au aparut etiopienii cu solicitarile lor de a fi recunoscuti ca evrei si reactiile respective chiar in parlament.
    Pe de alta parte, am mai spus-o si alta data as fi fost dornica sa stiu, care ar fi fost disponibilitatea neobisnuita si pozitiva din punct de vedere uman, a tuturor tarilor care au granita cu Ucraina, fata de refugiati, in cazul ca acestia, sau un procent mare al acestora ar fi fost evrei. E bine ca nu este cazul si ca nu am de ce sa ma ingrijorez.

    Este interesant ca persoane originare din Rusia, sau chiar Moldova apreciaza atitudinea lui Putin si o acuza pe care a lui Zelensky, desigur ca este vorba de opinii personale ale unor persoane cu mai multa sau mai putina implicare in realtiatile locale.

    Dar in fata tragediei umane, a milioanelor de refugiati, care nu e clar de catre cine si in ce conditii vor fi asimilati vreodata, sau poate ca din contra se vor reintoarce ca sa-si refaca “casa: distrusa, nu se poate acorda lui Putin nici o circumstanta atenuanta.

    • Tiberiu Ezri commented on March 28, 2022 Reply

      Draga Veronica
      Iti apreciezvopinia ca iti vina din suflet. Pe mine cel mai mult ma deranjeaza ipocrizia ucrainiana care se descotoroseste pe de o parte de vina lor istorica, iar pe de alta parte vin la noi cu pretentii parca am fi una dintre marile puteri.

      • Veronica Rozenberg commented on March 28, 2022 Reply

        Ai dreptate cu tot ce scrii, doar ca opinia ucrainienilor imi este straina si departata, pentru ca nu am nici o legatura si nu cunosc politica actuala dupa ultimele alegeri.

        • Tiberiu Ezri commented on March 28, 2022 Reply

          Situatia de acolo e in mod clar complicata.

  • Tomi Anca commented on March 28, 2022 Reply

    Ma intreb daca in toata treaba asta care se numeste Ba’abel nimeni,dar chiar nimeni nu are vederi de dreapta?Se pare ca “indobitocirea”care a avut loc in anii tineretii are efect pana astazi.Pacat:-((.

    • Tiberiu Ezri commented on March 28, 2022 Reply

      Nu stiu la ce va referiti cand scrieti despre dreapta si cine exact s-a indobitocit?
      Din punctul de vedere al Israelului, in mod paradoxal partidele de dreapta sunt mai favorabile Israelului (nu cele de extrema dreapta), pe cand cele de stanga trag spre musulmani si de obicei sunt destul de dusmanoase cu Israelului.

    • Andrea Ghiţă commented on March 28, 2022 Reply

      Domnule Tomi Anca, “treaba asta care se numeşte Baabel” este o revistă în care scriu oameni cu diferite puncte de vedere, singura condiţie impusă fiind aceea ca ele să nu fie extremiste, şoviniste, xenofobe, rasiste, antisemite. Îndobitocirea de care ne acuzaţi este o observaţie subiectivă pe care nu o înţeleg. Vă rog să explicaţi la ce v-aţi gândit. În plus, de ce generalizaţi? Mai degrabă generalizările vin dintr-o educaţie totalitară.

    • Veronica Rozenberg commented on March 28, 2022 Reply

      Dle datator de diagnostice politice, ma intreb cati oameni cunoasteti dvs dintre cei care scriu la aceasta “treaba”, pe care nefiind in tema, pareti a o desconsidera.

      Din aceasta cauza ma simt revoltata, si cred ca ar trebui sa faceti o scurta investigatie in remarcabilele articole pe care revista Baabel le publica bilunar, inainte de a trage concluzii nepotrivite.
      Pacat, ca nu ati facut-o inainte de a trage concluzii 😉

      • Tiberiu Ezri commented on March 28, 2022 Reply

        Nici pana acum nu am inteles ce vrea domnul Toma.

        • Veronica Rozenberg commented on March 28, 2022 Reply

          Stiu de ce, pentru ca dumnealui nu este dl Toma, ci dl. Anca

          • Hava Oren commented on March 29, 2022 Reply

            D-le Anca, în revista Baabel se discută idei și se aduc argumente, nu invective!

    • Klein Ivan commented on March 29, 2022 Reply

      Eu cred că am suferit de o anumită “îndobitocire” în anii tinereții . În prezent , unii comentatori mă etichetează drept “trumpist” , însemnînd pentru ei “de dreapta” . ( eu m-am limitat să prezint fapte , ei au vrut să înțeleagă într-un anumit fel ) . Asta ca să vă liniștesc , dar care-i legătura cu articolul ? K.I.

      • Tiberiu Ezri commented on March 29, 2022 Reply

        Asta ma intreb si eu.

      • Tiberiu Ezri commented on March 29, 2022 Reply

        Personal nu am trecut prin acea faza evitand sa devin membrii UTC, si ascultamd muzica “decadenta “, dar unde este respectul pentru parerea politica independenta a fiecaruia si mai ales, chiar, ce legatura are cu articolul?

    • Viorel Nicolaescu commented on March 30, 2022 Reply

      Așa un comentariu schizofrenic nu am întâlnit de mult.Autorul începe prin a denigra absolut gratuit (“toată treaba astal)o revista serioasă si echilibrata,apoi continua cu îndemnuri fățișe către o orientare spre dreapta(ma întreb cât de departe spre dreapta?).
      Într-adevăr ,se pare ca”indobitocirea”din anii tinereții a avut efecte letale asupra domniei sale!!!

      • Tiberiu Ezri commented on March 31, 2022 Reply

        Intr-adevar, comentariul acela nu are nici o legatura cu articolul.

    • theodor toivi commented on April 2, 2022 Reply

      1. Felicitari dlui Ezri pentru excelentul articol..
      2.Dl Tomi nu aveti dreptate. Desi d-na Andrea stie bine ca am fost Betharist, anti-antisemitilor afroafricani din USA si Pro Bibi, continua sa ma publice!
      3. Personal voi lacrima pentru Ucraina, cand vor darama statuile lui Bogdan Hmelnitzky si Petliura!
      3. Si Brasovenii au demontat fara ezitare statuia “tatucului” Djugashvili de la poalele Tampei!

      • Tiberiu Ezri commented on April 2, 2022 Reply

        Va Multumesc.

      • Tiberiu Ezri commented on April 3, 2022 Reply

        Desi Ungaria e vecina cu Ucraina si membra NATO, ea area aceeasi politica fata de razboiul din Ucraina ca si Israelul: Da ajutorului umanitar; Nu ajutor militar si arme.

  • Klein Ivan commented on March 28, 2022 Reply

    Articol binevenit. Nu îmi imaginez ce lucru pozitiv , pentru Ucraina & Israel , poate aduce activitatea de mediator a Israel . E vorba de două poziții ireconciliabile . Cererile Rusiei , de care știu – concesii teritoriale & renunțarea aderării la NATO – sînt imposibil de satisfăcut de un președinte evreu , iar dacă Zelensky acceptă așa ceva , umbra se va extinde asupra mediatorului , iar evreii din Ucraina vor suferi .( Ar fi de dorit ca acceptarea să fie făcută de parlamentarii ucraineni , acceptare precedată de demisia președintelui & primului ministru ( evrei ) . K.I.

    • Tiberiu Ezri commented on March 28, 2022 Reply

      De acord. Oricum, vor fi voci ucrainiene acuzandul pe presedintele evreu ca el i-a tras in aceata nenorocire.

  • tiberiu ezri commented on March 28, 2022 Reply

    Multumesc ai dreptate, de asta am pus fotografia celor trei sub titlu.

  • Andrea Ghiţă commented on March 28, 2022 Reply

    Aş completa acest articol cu un alt ajutor esenţial oferit de Israel, Ucrainei: medierea în vederea încheierii păcii. Preşedintele Bennett a făcut diligenţe foarte importante în acest sens discutând cu ambele părţi şi deplasându-se la Moscova. Sper ca eforturile de mediator ale Israelului să fie încununate de succes şi să se pună capăt, cât de curând, acestui conflict distrugător, aducător de nenorociri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *