De la Ben Gurion, la Ben Gvir

Întoarcerea huliganului este titlul unui roman autobiografic al scriitorului Norman Manea. Dar ar putea fi și mottoul apropiatelor alegeri din Israel.

Itamar Ben Gvir este o corcitură ciudată între un habotnic și un guraliv. Uneori, în lumea noastră deformată, asta ajunge pentru vreo duzină de mandate care să-l facă să devină, conform sondajelor, al treilea partid în Parlament. Deține și un pistol, pe care nu sunt sigur că știe să-l folosească, pentru că atunci când promoția lui își făcea serviciul militar, el se ocupa de vandalizarea bunurilor arabilor din teritorii, ori a evreilor care nu-i erau pe plac. Printre altele a demontat și tăblița cu logoul de la mașina fostului prim ministru Yitzhak Rabin, declarând atunci că dacă a ajuns la tablă, poate ajunge și la om.

Bineînțeles că Itamar Ben Gvir nu acționează singur. El este “ajutat” în primul rând de acei teroriști arabi, înfierbântați de propaganda Hamasului, care au comis o serie de atentate pe străzile Israelului. Fiecare astfel de terorist îi mai adaugă lui Ben Gvir un mandat. Pe de altă parte este sau, cel puțin, a fost ajutat și de fostul premier Netanyahu care i-a conferit legitimitate, văzând în el un potențial Golem în cruciada pe care vrea să o declanșeze împotriva sistemului de justiție din Israel. Dar dacă ar fi citit pildele înțeleptului din Vilna, ar fi știut domnul Netanyahu că de obicei Golemul sfârșește prin a-și distruge creatorul.

Asemenea personajului Arturo Ui din piesa lui Bertold Brecht, nici ascensiunea lui Itamar Ben Gvir nu mai poate fi oprită. Orice grădinar începător știe că acolo unde terenul e lăsat în paragină, cresc buruienile. Sau, altfel spus, Itamar Ben Gvir este produsul lipsei de speranță într-o coexistență pașnică între evrei și arabi, sub măslini. Iar pentru asta ar fi nedrept să-l acuzăm doar pe Ben Gvir. O mare parte din vină o poartă și palestinienii care și ei au tras volanul către dreapta. Iar în astfel de vremuri apar în ambele tabere tot felul de pescari în ape tulburi care spun că lucrurile se pot repara cu barosul. Și dacă nu merge cu barosul, trebuie încercat cu un baros și mai mare. Iar publicul dezorientat riscă chiar să-i creadă. Și nu doar în Israel.

Primul premier al Israelului, David Ben Gurion, spunea odată, jumătate în glumă, jumătate în serios, că pentru a deveni o țară normală trebuie să avem nu doar magistrații, inginerii și profesorii noștri, ci și delicvenții și prostituatele noastre. La asta aș adăuga că acum vom avea și fasciștii noștri în Parlament, ba poate chiar în guvern.

Ceea ce nu înțeleg însă acei tineri debusolați – din care cunosc și eu câțva – care îi votează, este că acești huligani nu se opresc niciodată la obiectul urii. După ce Ben Gvir le va mai arăta pistolul arabilor și va sparge nasul câtorva demonstranți evrei pentru drepturile omului în teritorii, el va încerca să reformeze sistemul de justiție, mass-media și în general pe oricine nu gândește ca el. Apoi va continua să submineze elitele militare pe care le vede ca fiind prea de stânga pentru gustul lui, iar pe fondul acestui haos generalizat, Hamas, Hezbollah și Iran nu vor mai avea nevoie de arme sofisticate pentru a distruge inamicul sionist. Tot ce le va mai trebui va fi un ibric de cafea tare, câteva pachete de țigări și puțintică răbdare pentru a vedea cum inamicul sionist se va distruge singur.

George Schimmerling

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

55 Comments

  • George Konig commented on November 10, 2022 Reply

    Vox Populi, Vox Dei, Natanihu, Likudul ,nu poate conduce tara fara avocatul Ben Gvir. Pacat ca domnul Schimmerling n-a vazut adevaratii huligani care faceau zilnic galagie pe strada Balfour din Jerusalim. Adevarul e ca partidul “Otma Yehudit” adiica “puterea evreiască” a carui conducator este av. Ben Gvir, la alegerile anterioare n-a reusit sa primeasca suficiente voturi ca sa intre in Knesset. Cauzele adevarate care au adus la crestera popularitatii blocului Nataniahu a fost comportamentului corupt (cel mai corupt) si antidemocratic al actualului guvern, comportamentul nelegal al politiei si al procuraturii, descoperite in procesul Nataniahu, declaratiile antisemite a ministrului finanțelor Liberman, creserea preturilor, si cel mai important, scaderea sigurantei publice, atat in orasele mixte evreei-arabi, cat si in teritorii. La asta se mai adauga si majoritatea mas mediei care se comporta ca si scânteia de pe vremuri.

    • Veronica Rozenberg commented on November 11, 2022 Reply

      Dle Konig, pareti un adept infocat al versiunii nationalist-fasciste de dreapta din Israel, va felicit ;-).

      Banuiesc ca si dvs, daca sunteti din Ardealul Romaniei, ati avut ceva rude care au mirosit, poate doar de departe fumul lansat de cuptoarele Auschwitzului. Poate gresesc. Ben Gvir nu este cu mult mai putin hotarat de a actiona intr-o forma extremista impotriva arabilor din Israel, locuitori ai acestor meleaguri, cu putin inainte ca baabelienii israelieni sa fi sosit pe aceste locuri, sa-si organizez viata intr-o forma mai mult decat respectabila.
      Deci vox populi, este in functie de cine este acel populus, iar abstractia de o parte din populus care traieste aici de cativa ani,nu va fi niciodata o solutie care sa duca la oprirea conflictelor.

      Intr-o alta ordine de idei, cred ca huliganii (daca or fi fost) care veneau la Balfour or fi invatat meseria de la huliganii care in 1995 si dupa Oslo, se prezentau in piata Zion din Ierusalim, sau si alaturi de casa celui care a facut destule greseli – dupa cum incepe sa se scoata la iveala – avocatul Ben Gvir era printre aceia.

      Sunt de acord ca ca a crescut terorarea in Israel, vom vedea cum “potentialul terorist” cu arma si cu titlu de avocat, Ben Gvir, va pune la punct actiunile actuale indreptate impotriva populatiei. Confruntarea cu realitatea va fi o proba buna de caracterizare pentru viitorul guvern, cel atat de NECORUPT, in comparatie cu anteriorul.
      :-)) :-))

      • George Konig commented on November 27, 2022 Reply

        Dreapta din Israel nu este deloc “national-fascista” dupa cum sustineti dumnaevoastra. Este mult mai democratica decat stanga “crem de la crem”. Habar n-aveti ce inseamna fenomenul “national-fascist”. NIciodata, drepta democratica, n-a vrut sa inchida canale de televiziune, sa exclude ziaristi de stinga din functii, Daca eu sunt un infocat al nationalismului-fascista, este cea mai mare demagogie de stanga.
        Intre-adevar sunt ardelean de origine si am avut rude care au mirosit fumul din Auschwitz si tocmai de acea eu pledez pentru existenta unui stat evreesc. Despre tratatul de la Oslo, am inteles ca avem pareri diferite, dar, terorismul care a urmat si a dus la moarte de peste 1000 se israelienu si a dus la revenirea lui Nataniahu la putere. Si inca putina istorie, arabii au invadat Palestina in secolul VII.
        Despre Ben-Gvir, dupa cum am auzit de la el prin televiziune, el nu este impotriva arabilor ci numai a teroristilor. Daca nu va fi la inaltime, data viitoare va primi mai putine voturi

    • George Uri Schimmerling commented on November 11, 2022 Reply

      Domnule Koenig faptul că Ben-Gvir este avocat are tot atâta relevanță pentru subiect ca și faptul că Goebbels era doctor. In legătură cu ce scrieți , vreau doar să vă aduc aminte că tulburările din orașele mixte de care vorbeați au avut loc tocmai in epoca Netanyahu . Cat despre creșterea prețurilor v-ați interesat cu cat au crescut prețurile in Europa , față de Israel ? Vă recomand să vă interesați , veți fi surprins. Doar că acolo nici un politician nu a fost atat de ticălos incât să incerce să manevreze aceasta crestere rezultată in urma agresiunii ruse – in favoarea lui

      • Andrea Ghiţă commented on November 11, 2022 Reply

        Din păcate, şi în Europa (chiar şi în România) există politicieni care vor manevra în favoarea lor inflaţia şi alte realităţi neplăcute cauzate de războiul din Ucraina şi nu numai. Mă tem că vor avea câştig de cauză.

      • Veronica Rozenberg commented on November 11, 2022 Reply

        Mentionarea titlului lui Ben Gvir a fost facuta, banuiesc, doar pentru a sublinia ca nu este un golanas fara educatie academica.

        Merita de citit biografia sa pe Wikipedia, cel putin ca sa lamurim cum e cu titlul pe care domnul Koenig l-a adaugat “cu mandrie” in fata numelui, persoanei, care a ajuns atat de departe in politica israeliana.

        Legal career
        ==========
        Ben-Gvir sometimes represented himself during his many indictments, and at the suggestion of several judges, he decided to study law. Ben-Gvir studied law at the Ono Academic College.[3] At the end of his studies, the Israel Bar Association blocked him from taking the bar exam on grounds of his criminal record. Ben-Gvir claimed the decision was politically motivated. After a series of appeals, this decision was overturned, but it was ruled that Ben-Gvir would first have to settle three criminal cases in which he was charged at the time. After being acquitted in all three cases on charges including holding an illegal gathering and disturbing a civil servant, Ben-Gvir was allowed to take the exam. He passed the written and oral examinations, and was granted a license to practice law.

        [3] Maltz, Judy (4 January 2016). “The Lawyer for Jewish Terrorists Who Started Out by Stealing Rabin’s Car Emblem”. Haaretz. Retrieved 9 July 2017.

      • George Konig commented on November 26, 2022 Reply

        Faptul ca l-ati amintit pe Goebbels, este o demagogia ieftina. Tulburarile au pornit intr-adevar in epoca Nataniahu-Gant si se continua pana astazi. Problema mare nu e ca preturile urca, ci ca ticalosul ministru de finante sustine sus si tare ca coboara. Ne vede pe toti prosti.

        • Veronica Rozenberg commented on November 28, 2022 Reply

          Pe dvs, dle George Konig, cu siguranta ca “ticalosul ministru de finante”, parca se numeste Liberman, si poate ca ii atribuiti un epitet, care chiar nu este poate, departe de realitate, nu va poate vedea ca fiind “prost”. Totusi, desi nu-l simpatizez de loc pe acest individ, violent si anti-arab, crezand ca isi poate permite sa vina din Chisinau si sa-i arunce pe arabii nascuti prin aceste locuri. 😉 – (poate si dvs credeti asemenea lucruri, daca sunteti adept al vagabondului, in haine de viitor ministru al politiei, dragalasul Itamar Ben Gvir, caruia ii sustineti poalele si candidatura) nu l-as socoti de TICALOS.

  • sorin commented on November 1, 2022 Reply

    Chiar daca va intra Ben Gvir in guvern sau nu, o tara in care un astfel de individ e – ca mandate – peste un Benny Ganz. trebuie sa se uite cu atentie in oglinda…

    • George Konig commented on November 26, 2022 Reply

      Alegatorii israelieni s-au uitat bine in oglinda si au vazut in Benny Ganz pe cineva care sprijina partidele arabe, PLO-ul cu sume importante de bani si care la riandul lor sprijina terorismul. Se mai adauga si atitudinea persecutanta fata de populatia din Cisiordania

  • theodor toivi commented on October 31, 2022 Reply

    1. Un guvern cu Beb Gvin ar conduce la deteriorarea relatiilor cu Egipt, Iordania, Dubai, Maroc sau UE.
    2.. Un guvern Lapid va tolera terorismul si inflatia care supara pensionarii.
    3.Nu stiu ce sa va recomand! Desigur un govern de uniune nationala este solutia optima. Problema este egoul…

    • George Konig commented on November 26, 2022 Reply

      Guvernul Nataniahu in care este ministru si Ben Gvir, in nici un caz nu va deteriora relatiile cu tarile arabe, ci dimpotriva le va intari si probabil se vor alatura si alte state la ultimul acord a lui Nataniahu

  • theodor toivi commented on October 31, 2022 Reply

    1 un guvern cu Ben Gvin ar conduce la deteriorarea relatiilor cu Egipt, Iordania, Dubai, Maroc etc
    2 Un guvern Lapid va continua terorismul si inflatia care supara pensionarii
    3.Nu stiu ce sa va recomand! Desigur un govern de uniune nationala este solutia optima. Problema este egoul…

  • Klein Ivan commented on October 30, 2022 Reply

    Apreciez articolul . Expune situația din Israel așa cum o sintetizează rude din Israel pe a căror părere pun bază . K.I.

  • sorin commented on October 29, 2022 Reply

    Daca Ben Gvir intra in guvern,Likudul isi inscrie un autogol de toata frumusetea. Si asta fiindca nu toti votantii Likudului sunt orbi si lipsiti de inteligenta. Va fi o victorie ” a la Phyrus”-vor castiga alegerile astea,dar vor pierde enorm in perspectiva…

    • George Uri Schimmerling commented on October 29, 2022 Reply

      Sorine, imi pare bine să-ți aud părerea și și de data asta sunt de acord cu ea. Nu toți votanții Likudului sunt o turmă care merge orbește după păstor. Dar predicția mea este ca dacă Netanyahu obține 61 el va încerca să nu se bazeze pe Ben-Gvir ci să-l aducă și pe Gantz in coaliție . In schimb îi va propune niște posturi ministeriale atractive. Asta nu din dărnicie, ci din ticăloșie -Ca să aibă pe cine da vina după aceea

      • Marica Lewin commented on October 30, 2022 Reply

        D- le Schimmerling, nu cred cs d- l Nethaniahu poate fi acuzat de ” ticăloşie”

        • Veronica Rozenberg commented on October 31, 2022 Reply

          Numai pentru prezenta lui in sedintele anti-Rabin de acum 27 de ani, dl Netanyahu, cu toate meritele pe care si le-ar putea adunat intr-un snop, are motive de a fi acuzat de propaganda ticaloasa.

          In plus necinstea sa, pofta sa de a se bucura de daruri si de lux pe contul populatiei, tind a-l ridica pe podiumul celor care pot usor cadea in ticalosie morala.

          Puterea si pozitia socio-economica conduc adeseori, fara un auto-control, catre grade diferite de ticalosie. Este valabil pentru extrema dreapta, cea stanga ‘ dar si pentru orice grup politic extremist.

        • George Uri Schimmerling commented on November 1, 2022 Reply

          Pentru un individ atât de lipsit de scrupule ca -impreună cu purcica lui – să arunce cu lături in Benny Gantz după ce cu mai puțin de un an inainte l-a numit ministru al apărării – eu nu am alt cuvânt decât ticălos

  • theodor toivi commented on October 29, 2022 Reply

    Va place sau nuTeroristii arabi l-au adus la putere pe Ben Gvin.

    • George Uri Schimmerling commented on October 29, 2022 Reply

      Asta am spus și eu. Teroriștii arabi pe de o parte, Netanyahu pe cealaltă parte.

      • theodor toivi commented on October 29, 2022 Reply

        ESTE O FORMA DE CONSERVARE A SPECIEI POTRIVIT LUI DARVIN!
        precum minijupele au fost o reactie a scaderii virilitatii masculine!

        • George Konig commented on November 26, 2022 Reply

          Complet gresit, Nu Natanihu si nici terroristii nu l-au adus pe Ben Gvir, ci alegatorii care n-au fost multumiti de ipotenta actualului guvern de tratare a terorismului. Astazi toata speranta e in Ben Gvir

  • Ivan Schwartz commented on October 29, 2022 Reply

    Sunt fericit ca nu trăiesc in America. Dacă tot ceea ce am văzut a fost doar o înscenare a Mediei !!! , noi nu înțelegem imaginile cutremurătoare in care vandalismul extremiștilor stimulați de ideologia fanatica trumpista erau pe cale sa realizeze complotul și sa imortalizeze un moment istoric tragic in “democrația” americană.

  • tiberiu ezri commented on October 28, 2022 Reply

    Aşa cum spunea celebrul actor italian Roberto Benigni (Protagonistul şi realizatorul:fantasticului film “La vita è bella”):
    “Lumea vede, ascultă, vorbeşte… Dar, din păcate, vede greşit, ascultă puţin şi vorbeşte mult”…
    Nu este vorba de autorul acestui articol şi nici de comentatorii lui, ci de masa tăcută de oameni vis-à-vis de puzderia de fanatici evrei şi arabi a căror număr creşte în mod continuu..

    • Veronica Rozenberg commented on October 29, 2022 Reply

      Aeeasi masa tacuta (probabil ne si include 🙁 ) si-a adus contributia la asasinarea acum 27 de ani, la 4 noiembrie 1995 Ytkhak Rabin.

      S-a tras vreo concluzie, s-a invatat ceva de atuinci incoace,? Eu personal, nu stiu !.

  • Vass agnes commented on October 27, 2022 Reply

    aveti dreprate ca u ii dau putere mare si alti IL intarita, da eu sper….

  • Vass agnes commented on October 27, 2022 Reply

    Ultima speranta e ca si la Saron, ce vedem de aici nu se vede de acolo.
    e groaznic, dar este dintre putinii care spune ce crede si nu minte ca si multi politicien. Totusi o sa votez cu moderatii.

    • George Schimmerling commented on October 27, 2022 Reply

      Aveti dreptate aici. Una din puținele calități ale lui Ben-Gvir este că spune (mă rog spunea până acum vreun an) exact ceea ce crede

  • Ivan Avraham Schwartz commented on October 27, 2022 Reply

    Daca planurile si promisiunile acestui extremist fanatic se vor implini (din pacate sunt sanse , deoarece e sprijinit de toti extremistii religiosi si bibistii care considera ca scopul scuza mijloacece , sau cum se spunea la noi-interesul poarta fesul-, democratia israeliana v-a fi zdruncinata poate chiar distrusa. Am vazut ce se poate intampla , evenimentele de la Capitol sunt cea mai vie si autentica manifestare antidemocratica din USA. Ma intreb cu multa ingrijorarea : ce tara si ce societate vom lasa copiilor si nepotilor nostrii??!! Doua tari pentru doua popoare, dar unde vor trai cei care au visat o tara democratica, liberala, progresiva????

    • Klein Ivan commented on October 28, 2022 Reply

      Stimate Domnule Ivan Avraham Schwartz ,
      Aici în S.U.A. evenimentele de la Capitol sînt prezentate , aproape de totalitatea Mediei , drept “insurecție” . Măi , să fie ??!! “Insurecție” a unor indivizi fără arme , care or fi ăia ? Arme aveau numai cei însărcinați cu paza Capitolului care la nevoie ar fi putut cere ajutorul uneia / unora din formațiunile de apărare/intervenție , capitala fiind pe de parte cel mai dotat oraș în acest sens . Mare păcat că nu ascultați “șopîrlița” ? K.I.

      • Andrea Ghiţă commented on October 28, 2022 Reply

        Să înţeleg că simpaticii şi paşnicii atacanţi ai Capitoliului au crezut că în 6 ianuarie era Halloween?! Şi cine e vinovată? Media, evident!

        • Klein Ivan commented on October 29, 2022 Reply

          Evident că Media e vinovată cînd NU prezintă adevărul , întregul adevăr , numai adevărul .( Tell The Truth, The Whole Truth and Nothing But The Truth ) . K.i

          • Veronica Rozenberg commented on October 29, 2022 Reply

            Ivan, scuze, aperi evenimentul caruia unii ii spun insurectie?

            Tu ce crezi ca a fost o manifestare de sprijin si de empatie fata de guvern? Au avut arme, n-au avut arme, aceasta manfiestare a dovedit la vremea respectiva o atitudine – din pacate de masa – in spatele careia “s-a pitit” prietenul tau Trump.

            Golanii, invadatorii, hotii (ca au si furat obiecte probabil cu scopul de a le pastra ca amintiri pentru generatiile lor viitoare) erau o populatie pe care se pare ca esti dintre putinii pe care o simpatizezi. Oare?

            Fraza ta din paranteza e o lozinca, Lipsita din pacate de sustinere, nimeni si niciodata nu a facut ceea ce scrii tu in paranteza. Deci desigur nici MEDIA si nici reprezentantii oficiali.

            Dar oricum, tu cum ai numi acel eveniment din ianuarie 2021?

            • Klein Ivan commented on October 30, 2022 Reply

              Veronica,scuze,eu încerc numai să “Tell The Truth, The Whole Truth and Nothing But The Truth”( vezi Wikipedia ) desigur fără iluzii că ce afirm va avea vre-un ecou la cei care afirmă “prietenul tau Trump” sau “se pare … simpatizezi…golanii,invadatorii,hoții ” .Sînt sigur că Media te va convinge că ce s-a petrecut cu nici două zile în urmă la casa lui Pelosi ( a treia persoană în ierarhia statului ) , în San Francisco, este “6 Ianuarie al coastei de vest” , Scuze , eu încerc să fiu prieten cu adevărul . Dacă e vorba de convins , mi-ar fi plăcut să pot convinge , după părerea mea în interesul lor , rude & prieteni baabelieni să se “dezinformeze” un pic în legătură cu vaccinul antiCovid . K.I.

              • Veronica Rozenberg commented on October 30, 2022 Reply

                Eu te-am intrebat ceva foarte simplu, nu mi-ai raspuns.

                Stii ca adevarul este o notiune subiectiva, iar in ceea ce priveste politica, e subiectiva la puterea N.

                Intre ce i s-a intamplat lui Pelosi si ce a fost pe Capitol este cel putin o mare diferenta. Indivizi manati de obsesii, dorinte si frustrari exista nenumarati, dar cand o masa de oameni se indreapta in aceeasi directive cu un anume scop – aparent un scop – aceasta aminteste de grozavii ale istoriei, in care tirani imbatati de dorinta de putere, dispunand si de influenta lor carismatica asupra publicului, sau a popoarelor au impins roata istoriei catre un inceput de pierzanie, razboaie, omoruri, violente, conflicte.

                Desigur ca nu se pot atribui acestea, doar unei personae, dar influenta acestora este de netagaduit.

                • Klein Ivan commented on October 30, 2022 Reply

                  Veronica,Eu nu am un cuvînt pentru acele evenimente .Nu e de ales între alb și negru . E de judecat “cui prodest” ca să se întîmple ce s-a întîmplat paralel cu identificarea făptașilor .Este cazul să citez declarația de ieri a lui Elon Musk – miliardarul ce a preluat Twitter – despre atacul (!?) asupra lui Paul Pelosi :’There might be more to this story than meets the eye’.Aici în America nu există cenzură cum era în Romania deci Media mai scapă la început cîte ceva ce contrazice total ideea care încearcă s-o implementeze mai tîrziu .Asta dă posibilitate omului mic să judece evenimentele mari și să nu fie legat de logoreea unui partid – de-a lungul istoriei , cele două partide republican și democrat aflate permanent pe poziții opuse , și-au inversat de ex. poziția față de sclavagism . P.S. Articolul de mai sus e despre Israel . Să așteptăm unul similar despre America .( despre Covid n-am avut parte ) . K.I.

      • Marina Zaharopol commented on October 30, 2022 Reply

        Situatia in timpul evenimentelor de la Capitoliu a fost total diferita de felul cum o orezentati, d-le Klein! Atacantii au smuls etalpii din gardul care inconjoara Capitoliul si s-au inarmat ad-hoc. Deci, au fost inarmati. Au si atacat un politist din paza cu un asemenea par de lemn, politist care ulterior a decedat.
        Si s-a telefonat de urgenta la formatiunile de aparare din capitala pentru intariri, dar ele au raspuns cu intarziere la apel.

        • Klein Ivan commented on October 30, 2022 Reply

          Stimată Doamnă Zaharopol , Nu eu ci dvs. prezentați situația și nu începeți cu singura victimă – o femeie neînarmată împușcată de un polițist.E singurul caz nediscutabil . K.I.

          • Marina Zaharopol commented on October 30, 2022 Reply

            Femeia respectiva cauta sa patrunda in cladire in mod ilegal pe fereastra. Ar fi fost urmata de alti intrusi cu intentii dusmanoase. Politistul-victima, in schimb, cauta sa opreasca valul barbarilor, sa-i impiedice sa invadeze Capitoliul. El nu-si facea decat datoria.

            • Klein Ivan commented on November 1, 2022 Reply

              Stimată Doamnă Zaharopol , Să înțeleg că polițistul la care vă referiți a fost singurul care și-a făcut datoria? Ați realizat că el fiind negru iar victima albă nu a fost acuzat de rasism cum ar fi urlat Media & justiția dacă situația ar fi fost inversă ? Sînteți de acord cu termenul de “insurecție” folosit de Media & politicienii democrați ? Aprobați refuzul celor care anchetează evenimentele de a pune la dispoziția publicului larg miile de înregistrări din ziua respectivă deși legea – F.O.I.A.- obligă ? Nu credeți că asta e o indicație că descoperirea adevărului e urmărită ăi că e posibilitate reală de a scoate provocatorii pe ușa din dos – evident ei nu erau republicani ? Chiar nu aveți cunoștiință de actele de vandalism , arson , jaf petrecute în Seatle , NY , Chicago etc.. în care nici-un făptuitor n-a fost reținut/pedepsit – doar ei erau “luptători pentru justiție” ? Chiar nu vă miră recentul caz Pelosi, deja numit “6 Ianuarie al coastei de vest” – nu se prezintă publicului nici-o înregistrare ( a camerelor de luat vederi din casa unui supermilionar sau cele ale polițiștilor ) , nici-un comentariu al vre-unui doctor de la spital unde Pelosi e internat , etc… ? Închei aici fiind conștient că scriu un comentariu nelegat de articol . K.I.

              • Marina Zaharopol commented on November 2, 2022 Reply

                Si eu imi doresc sa incetam cu comentarii nelegate direct de tematica articolului, dar totusi trebuie sa va aduc la cunostinta ca FOIA are un numar de exceptarisau excluziuni.
                Prima din aceste exceptari in aplicarea acestei legi este tocmai in cazul unei investigari legale care nu s-a incheiat inca, adica este in faza de”in process”, “still under investigation.” O divulgare a amanuntelor in aceste cazuri s-ar interfera cu procesul de investigare. Atat atacul de la Capitoliu cat si incidentul de pe Coasta de Vest/Pelosi se incadreaza perfect in aceasta rubrica.
                In concluzie, sa mai asteptam putin cu lansarea teoriilor conspirative…

                • Klein Ivan commented on November 2, 2022 Reply

                  “In concluzie, sa mai asteptam putin cu lansarea teoriilor conspirative…”. Eu mi-am pus numai întrebări . -1- F.O.I.A. – Chiar credeți că juriștii de la renumitul Judicial Watch nu cunosc detaliile menționate de dvs.( care probabil în opinia lor – și a common sense – cererea de a face publice TOATE înregistrările nu interferează cu caz 6 Ianuarie . Mie , repetarea zilnică la TV a 1-2 minute SELECTATE îmi spune ceva .) ? -2- Pelosi – De ce nici-un comentariu medical , susținut de vre-un doctor ? Interferează cu ancheta ? -3- De ce Media a prezentat mai mult decît succint și nu repetat acțiunile violente menționate de mine mai sus , iar apoi Justiția nu a pedepsit pe nimeni ( un fapt petrecut la 200m de mine n-a fost menționat de Media/Justiție – cca 10 mașini de poliție au fost incendiate un ofițer bătut ..) ? K.I.

                  • Marina Zaharopol commented on November 3, 2022 Reply

                    1. si 2. Pe de o parte, ati dori ca inregistrarile evenimentelor din ianuarie si de la domiciliul fam. Pelosi sa fie dezvaluite publicului larg. Deci, reiese ca nu cunoasteti aceste inregistrari. Dar, pe de alta parte, sustineti ca divulgarea acestor inregistrari publicului larg nu ar dauna investigatiilor inca in curs/ongoing investigations. Pai, daca nu cunoasteti inregistrarile, cum puteti afirma daca ele ar prejudicia sau nu investigatiile?
                    3.Cat despre celelalte cazuri pe care le mentionati, s-a scris si s-a vorbit mult cum numai anumite evenimente ajung in centrul atentiei , in timp ce altele – de egala importanta – sunt ignorate de media! Sunteti de parere ca acest fenomen e cu tendinta… Posibil, poate da, poate ba. Eu nu am auzit de cazurile pe care le mentionati si eu ma pronunt numai despre lucrurile pe care le cunosc – din surse diverse.

    • George Konig commented on November 26, 2022 Reply

      Aveti dreptate in sensul ca scopul scuza mijloacele in lupta contra terorismului intern si extern. Pe de alta parte democratia nu va fi zdruncinata ci dimpotriva. Astazi democratia este in pericol din lucrurile ce iese la iveala in procesul lui Nataniahu

  • Ediana Aldea commented on October 27, 2022 Reply

    Perfecta dreptate aveti dle George Schimmerling, acest Ben Gvin care ai conduce pe tinerii razvratiti daca va reusi sa intre in guvern (mai mult ca sigur) va provoca multe probleme si imi este tare frica ce ne asteapta

  • Aurel Rotaru commented on October 27, 2022 Reply

    Mai greu de crezut, dar nu ar trebui. Istoria e uneori ciclica. Un pas înainte, zece înapoi. Nu e nimic nou sub soare. Și dacă în parlament, chiar în guvern miine, poimâine intră fasciști, ne-am putea aștepta și la un guvern fascist cindva?…..

  • Veronica Rozenberg commented on October 27, 2022 Reply

    Sunt in acest articol cateva afirmatii care par incomplete”

    Bineînțeles că Itamar Ben Gvir nu acționează singur. El este “ajutat” în primul rând de acei teroriști arabi, înfierbântați de propaganda Hamasului, care au comis o serie de atentate pe străzile Israelului.

    Ben Gvir este poate “ajutat” de teroristii arabi, dar mai curand, este ajutat de teroristii evrei, de acei evrei care traiesc in
    teritorii si care isi doresc in visele lor grandomane, ca Israelul trebuie sa contina toate teritoriile mentionate in Tanach, acelea pe care dumnealor si-au stabilit nu numai vile, dar si cocioabe, corturi, sau alte forme indoielnice de locuinte temporara.
    Dar si mai absurd este ca in ultima vreme grupe de fanatici israelieni religiosi, sustinatorii, “Israelului cel mare si Intreg” au inceput sa ia la bataie palestinieni, chiar din aceia care aparent cel putin, isi vedeau de treaba, dar au luat la bataie si pe cine le-a iesit in cale, mai recent o femeie de 70 de ani care a ajuns dezmembrata la spital. Si practic acesti flacai ar putea sa faca aproape la fel ce fac teroristii din Cuibul leilor, o noua grupare terorista din Autoritatea Palestiniana.
    . Nu sunt cu nimic mai buni, doar ca posesiunile lor sunt mult mai mari si bogate.

    O a doua remarca:
    “Pe de altă parte este sau, cel puțin, a fost ajutat și de fostul premier Netanyahu care i-a conferit legitimitate, văzând în el un potențial Golem în cruciada pe care vrea să o declanșeze împotriva sistemului de justiție din Israel.”

    Ben Gvir, care este practic un “huligan”, dar si el avocat cu diploma, s-a aliat cu celalalt extremist dreapta, avocatul Smotrich, iar acesta este cel care viseaza la schimbarea sistemului judiciar al Israelului.

    Populatia Israelului este intr-o miscare inceata sau poate chiar intr-o viteza medie catre extrema dreapta. Actele teroriste impotriva populatiei se intetesc ingrijorator, partidele de dreapta au la ora actuala, aparent, cele mai multe sanse de lua locul guvernului actual.

    Situatia politica a Israelului se clatina in mod amenintator, situatia economica, care fusese mai putin influentata de pandemie, decat in alte state, incepe sa absoarba problematica care era de asteptat; mariri de preturi si reduceri de servicii, probleme nerezolvate in conflictul al carui sfarsit nu se prea observa, nemultumiri crescande in randul tinerilor, chiriile si preturile caselor sunt fabuloase..

    Nu e prea mult loc de optimism…

    • George Uri Schimmerling commented on October 27, 2022 Reply

      Aveți dreptate, din păcate, in paralela dintre gruparea cuibul leilor palestiniană și tinerii de pe coline (noar hagvaot) evrei. Dar mulți nu vor să vadă asta pentru că ăștia sunt teroriștii noștri. Asta până la următoarea crimă politică , când se vor trezi. Si iarăși Netanyahu va spune că el nu știe nimic…

  • tiberiu ezri commented on October 27, 2022 Reply

    Perfect de acord cu tot ce scrie autorul. Este vorba de un om periculos, care l-a glorificat pe “doctorul” Baruh Goldstein, multi criminalul, un monstru pe care americanii ni l-au “exportat” cu multă plăcere. Din păcate nu este singurul extremist, gata să distrugă pe toți cei care nu sunt de acord cu poziția lor politică. Îl parafrazez pe Lenin când acesta vorbea despre capitalism: “Cu unul ca Ben Gvir cu gealații lui, Israelul democratic face un pas înainte, dar zece pași înapoi”.

    • Ediana Aldea commented on October 27, 2022 Reply

      Perfecta dreptate aveti dle George Schimmerling, acest Ben Gvin care ai conduce pe tinerii razvratiti daca va reusi sa in in guvern (mai mult ca sigur) va provoca multe probleme si imi este tare frica ce ne asteapta

  • George Schimmerling commented on October 27, 2022 Reply

    E adevărat asta. Nici eu nu incerc să conving pe nimeni. Doar remarc degradarea morală in politică si nu doar in Israel . Lucruri care ieri păreau greu de crezut (Ben-Gvir ministru) , azi devin posibile. E de vină probabil și influența nefastă a razboiului dintre Rusia și Ucraina care a deschis porțile răului .

  • Hava Oren commented on October 27, 2022 Reply

    Eu sunt întru totul de acord, dar sunt și oameni cu păreri opuse și am observat că în politică oamenii sunt foarte greu de convins. Eu nici nu mai încerc. Argumentele nu au nico valoare, iar adevărul, dacă există, nu este cunoscut publicului. Cel mai bun exemplu este tratatul cu Libanul: coaliția se laudă cu el, opziția îl denigrează și omul de rând nu are niciun mijloc de a-și forma o opinie imparțială.

    • Eva Grosz commented on October 27, 2022 Reply

      Bine spui Hava ! Nu cunoaștem tot adevărul.
      Dar știm că Israelul are destui dușmani în afara țării și în propria țară. Noi ne considerăm unica democrație în Orientul Mijlociu.
      Acum e momentul pentru a ne spune cuvântul .
      Fiecare după concepția lui. Este dreptul alegătorului.
      Important este să mergem la alegeri.
      După asta am putea să ne gândim cum să conviețuim împreună , noi ,între noi.
      Să fie într-un ceas bun !

    • George Konig commented on November 26, 2022 Reply

      Numai o singura precizare. Tratatul n-a fost facut cu Libanul, dupa cum s-a laudat Lapid, ci cu Statele unite

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *