Le-am întâlnit pe toate acestea într-un eveniment recent, desfășurat la Albstadt – Germania. Sufletul acestei acțiuni a fost violonista Renate Mușat, absolventă a Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” – Cluj-Napoca (1971 – pe atunci Liceul de Muzică) și a Academiei de Muzică „George Dima” (1975 – pe atunci Conservatorul de Muzică), stabilită în Germania. Profesoară de vioară în orașul Albstadt, timpul nu i-a diminuat forța și încrâncenarea de a organiza și a realiza lucruri remarcabile. De-a lungul anilor s-a afirmat atât ca interpretă, cât și ca pedagog. Mai mult, s-a implicat în susținerea și promovarea tinerelor talente, prin înființarea unei asociații de sprijin și susținere a acestora, numită Spitzenklänge. Mereu preocupată de a organiza evenimente muzicale deosebite, a antrenat în acest an alte două foste colege, Delia Iacob (Tel Aviv, Israel) și Monica Noveanu (Cluj-Napoca, România) pentru a aduce împreună elevi din țările lor, într-un schimb de experiență special. Cu ajutorul Asociației Spitzenklänge, la conducerea căreia se află, a invitat câte un grup de tineri muzicieni din cele două țări, alături de cei din Germania. Proiectul a evoluat pe parcurs, ideile s-au născut din mers și s-au concretizat într-o întâlnire de vis. Renate Mușat a gândit în detaliu fiecare element al programului, care s-a dovedit a fi extrem de complex, începând cu cazarea participanților, repetițiile, stabilirea programelor și a locațiilor concertelor, dar și momente de relaxare.
La proiect s-a alăturat încă un fost coleg, fost profesor la Liceul de muzică din Cluj-Napoca, Bogdan Georgescu, pianist, improvizator și compozitor, care trăiește în prezent în Franța. Elevii au interpretat Rustemu’ lui Bogdan, o lucrare compusă şi dirijată de Bogdan Georgescu și o prelucrare a celor Șase dansuri românești de Bartók.
Alături de grupul din Cluj și profund implicată în desfășurarea întregii activități a fost profesoara Andreea Bodea (Colegiul de Muzică „S. Toduță”). Grupul din Israel a fost însoțit, alături de Delia Iacob, de soțul ei, violonistul Victor Iacob.
Grupul a fost cazat într-o locație splendidă, în mijlocul pădurii, unde s-a bucurat de tot ceea ce natura poate oferi. Chiar și elevii din Germania au fost cazați acolo, pentru a se realiza acea uniune dorită de organizatori.
În cele nouă zile petrecute împreună s-au pregătit trei concerte cu soliști și cu orchestra reunită sub mâna Renatei Mușat, au avut loc repetiții, cursuri de măiestrie, schimburi de opinii și experiențe muzicale. În ciuda programului încărcat, elevii au beneficiat de o excursie frumoasă (Sigmaringen, Donautal, Salem – Affenberg, lacul Konstanz, orașul Meersburg, izvorul Dunării) și o vizită a orașului Stuttgart. Au găsit timpul de a comunica și de a se împrieteni, având atâtea de împărtășit!
Primul concert de la splendida Sinagogă din Hechingen, a debutat cu Peter Przystaniak și formația That’s Klezmer:
1. Hevenu shalom alechem
2. Rosinkes mit mandalach
3. Mazel tov
Soliștii au fost din cele trei țări și s-au bucurat de un succes deplin.
POZA MENORA
S-ar cere amintite câteva cuvinte despre Sinagoga Veche din Hechingen. Aceasta se înscrie în seria de sinagogi de pe valea Neckarului (dintre care amintim Tübingen, Rottenburg, Rottweil). A fost construită în 1767 în stilul epocii, iar comunitatea evreilor s-a ocupat în special de industria textilă, contribuind la bunăstarea orașului. În 1842 existau 800 de evrei, dar în 1933 au rămas doar 100. În noaptea pogromului din 1938, 50 au reușit să fugă, ceilalți 50 au fost uciși iar sinagoga a fost distrusă. Între anii 1979 – 1986 ea a fost restaurată. În prezent există doar un singur evreu, dar sinagoga este deschisă pentru expoziții, întruniri, concerte și spectacole, având o acustică foarte bună. Suferința a născut frumusețe și bucurie.
Al doilea concert s-a desfășurat într-o altă locație cu o încărcătură emoțională aparte: Castelul Stauffenberg. Proprietarul este cunoscut pentru încercarea sa nereușită de a-l asasina pe Hitler, iar sfârșitul său a fost dramatic. Vizitând castelul cu toate obiectele expuse și colecția bogată de instrumente muzicale vechi a proprietarului, grupul de elevi a pătruns în gândirea și preocupările sale nobile. Gestul său disperat a fost o încercare de a schimba direcția sinistră spre care se îndrepta Germania acelor timpuri.
Cel de al treilea concert a avut loc în sala de concerte a orașului Ebingen, modernă, cu o acustică excepțională și un pian Steinway performant.
Pregătirea concertelor nu a fost ușoară, fiindcă programul de repetiții a fost încărcat și s-a desfășurat concomitent în sala mare a cabanei și la Școala de Muzică din Albstadt.
Renate Mușat, inițiatoarea și sufletul acțiunii, a organizat totul, reușind să coordoneze perfect fiecare zi. Ea a fost și dirijorul orchestrei. Elevii au fost însuflețiți de forța ei și de exemplul pe care l-a oferit. A fost o experiență unică. În doar câteva zile s-au pregătit trei concerte, cu programe dificile. Viitorii muzicieni au dat dovadă de maturitate artistică, de seriozitate și de angajare pe drumul artei.
Toate concertele s-au bucurat de un public numeros și cald. Tinerii din cele trei țări s-au unit pentru a da ce este mai bun în ei. Cei ce fac muzică împreună rămân prieteni pe vecie! Seria de evenimente s-a încheiat în acordurile Simfoniei a IX-a de Beethoven – „Toți pe lume frați noi suntem!”
La plecare, tinerii stăteau toți îmbrățișați, nevrând, parcă, să se despartă. Cabana care nouă zile a răsunat de muzică, râsete și bucurie va rămâne goală. Și totuși, acolo s-a scris:
Muzică, Prietenie, Iubire !
Monica Noveanu
2 Comments
O frumoasă inţiativă care continuă un şir de iniţiative anterioare despre care am relatat în Baabel. Sper ca aceşti copii să nu uite întâlnirile acestea şi să devină solii prieteniei, păcii şi acceptării diversităţii într-o lume care alunecă spre dreapta.
Muzica este adevaratul sol al pacii.