Orice poveste e adevărată, atât timp cât…

Am stat multă vreme în cumpănă până am decis să pun ”pe hârtie” rândurile de mai jos. Dacă mă hotărăsc să scriu, va trebui să găsesc un mijloc de a relata o poveste fără a strica (în engleză: spoiler) plăcerea celor care îmi vor urma sfatul și vor căuta pe Netflix filmul în cauză.

Spre deosebire de multe alte filme (aproape toate, aș zice) care pot fi ”promovate” cu ajutorul câtorva rânduri care să descrie pe foarte pe scurt subiectul, filmul de care doresc să mă ocup aici face parte dintr-o cu totul altă categorie. În cazul său, orice referire directă la subiect ar distruge de la bun început plăcerea, sau aș zice surpriza provocată de vizionarea până la sfârșit.

Și atunci cum să prezint un film fără a aminti măcar în câteva cuvinte subiectul? Ca o analogie, cum aș fi putut descrie unui prieten (în trecutul meu foarte îndepărtat) o persoană de sex feminin pe care aș fi dorit s-o cunoască, fără a aminti măcar pe scurt cum arată persoana în cauză? Ce rost fi avut să-i povestesc fără a-i da minimele detalii necesare?!

La început era să abandonez subiectul, care pare imposibil de realizat. O să încerc totuși, simțind pe undeva că am de-a face cu o ”sculptură” ieșită din comun, fragilă, și pe care dacă nu o manevrez cu atenție și sensibilitate, mi s-ar sparge în mână.

Deci, la treabă.

Filmul se numește Misha and the Wolves (Mișa și lupii).

Nu am idee dacă el poate fi vizionat în orice loc de pe glob. În multiplele mele peregrinări în străinătate am ajuns de mult la concluzia că filmele și serialele oferite de Netflix fiecăruia dintre noi se bazează pe două criterii: locul unde te afli și preferințele tale, scoase la iveală de filmele pe care le-ai văzut pe această rețea de-a lungul timpului.

Dacă cineva dintre cititori a văzut deja filmul, probabil că această pseudo-prezentare nu-i va aduce nimic nou. Povestea mea se adresează celor care încă nu l-au văzut, și doresc să le deschid pofta de a-l căuta.

Întâi și-ntâi trebuie să explic titlul de mai sus. El se referă la situațiile în care o poveste ți se pare extrem de verosimilă, pentru că într-adevăr ea pare reală, nu are nimic neobișnuit sau special, ci mai curând i s-ar potrivi termenul de ”banală”. Dar deodată începi să ai dubii, chiar serioase și bine întemeiate.

Iată un exemplu de mult știut, dar care merită readus în memorie:

Radio Erevan e întrebat:

– E adevărat că guvernul sovietic a oferit celebrului compozitor Haciaturian un automobil Volga în semn de apreciere a talentului său?

Până aici știrea pare mai mult decât verosimilă, chiar banală. Haciaturian era un compozitor de clasă, cunoscut și recunoscut, așa că un premiu nu ar fi foat ceva neobișnuit. Dar răspunsul stației de radio, nu mai puțin celebră, distruge într-o secundă siguranța de sine a ascultătorului:

– E perfect adevărat, cu trei mici corectări: nu e Haciaturian ci Șostakovici, nu e o mașină Volga, ci o motocicletă IJ, și nu i s-a dat ca premiu, ci i s-a furat din fața casei!

Niciodată nu l-am apreciat pe Toma Necredinciosul, și asta pentru simplul motiv că Biblia ne arată că sfântul Toma s-a dovedit de-a dreptul inconsecvent și după numai opt zile s-a dat pe brazdă și a început să creadă ceea ce Iisus le spunea celor din jur.

Spre deosebire de Prea Sfântul sfânt, eu posed un serios grad de naivitate și sunt dispus să accept, cel puțin la început, orice poveste care mi-a fost prezentată ca adevărată. Așa că atunci când mi se spune că un film se bazează pe o poveste reală, mai ales într-o conjunctură extrem de potrivită acțiunii sale, eu înclin să cred.

În primele trei sferturi ale filmului, acțiunea se încadrează perfect în noianul de povești, una mai cumplită și mai adevărată decât cealaltă, dar care în niciun caz nu e banală, pentru că eroina e o fetiță de numai 7 ani, victimă a fărădelegilor comise de barbarii naziști în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Povestea fetiței, prezentată de eroina filmului cu zeci de ani după ce pacea se instaurase pe bătrânul continent, este dublată de imagini cinematografice reușite, care încearcă – cu succes, aș zice – să reconstituie momente și evenimente legate de cumplita tragedie a unui copilaș, căruia naivitatea primilor ani de viață i-a fost distrusă de o cruntă realitate.

Imaginile se intercalează perfect în descrierile eroinei iar ție, care vizionezi filmul cu atenția cuvenită, ți se oferă o poveste unică, inedită, care completează cumplitul puzzle al unei realități foarte greu de înțeles pentru cei care n-au avut ocazia să aprofundeze tragicul fenomen al genocidului și urii rasiale împinse la extrem.

Dar treptat, pe fondul poveștii cu pricina, neprihănită ca Alba ca Zăpada, apar (și nu întâmplător!) punctișoare negre, sau, cel puțin inițial, mai curând cenușii.

Și uite așa, apar personaje care aparțin grupului condus de Toma Necredinciosul! Lor povestea li se pare trasă de păr și mai ales nepotrivită unei fetițe de numai 7 ani, cât o fi fost ea de dezvoltată din punct de vedere psihic și fizic.

Nu, nu așteptați continuarea. Dacă doriți să aflați cum merge acțiunea, veți fi nevoiți să vedeți filmul. Și vi-l recomand cu căldură, pentru că ultima parte nu e cu nimic mai puțin pasionantă decât restul filmului, care te ține încordat pe tot parcursul celor 90 minute.

Închei aceste rânduri cu o divagație, sau mai bine zis cu o aluzie.

După cum toată lumea știe, în timpul Primului Război Mondial a avut loc tragedia armenilor aflați sub dominație otomană, soldată cu uciderea a peste un milion de armeni, bărbați, femei și copii. În secolul care a trecut de la acest cumplit eveniment, Armenia și armenii de pretutindeni au acționat, și încă acționează prin toate mijloacele posibile pentru recunoașterea universală a tragediei lor. Turcia neagă, ceea ce îi obligă pe armeni să caute, să adune și să prezinte date verificate care să confirme o realitate pe care întreaga omenire ar trebui s-o știe, dar unii, cu rea intenție, o trec cu vederea.

Și iată că în plină campanie împotriva denigratorilor tragediei armenilor în al doilea deceniu al secolului trecut, apare o poveste cumplit de verosimilă, care aduce o mică dar foarte importanță contribuție la campania universală de recunoaștere a celor întâmplate atunci și acolo. Povestea face înconjurul lumii, se scrie o carte de mare succes cu acest subiect și mai mult, se face și un film bazat pe întâmplările descrise, ceea ce întărește opinia generală despre veridicitatea atrocităților comise de turci împotriva armenilor.

Și deodată, din senin, furtună! Zvonuri din ce în ce mai întemeiate vorbesc despre minciuna care se ascunde în spatele unor evenimente descrise ca făcând parte integrală din ororile anilor aceia.

Și acum întrebarea de rigoare: care va fi influența acestei cotituri asupra întregii campanii mondiale de recunoaștere a masacrului de acum mai bine de un secol?!

Las cititorului dreptul de a răspunde la această întrebare. Și-i dau voie (!) să categorisească, așa cum merită, pe cel sau pe cei care au pus la cale răspândirea poveștii mincinoase fără să se gândească la urmări.

Urez tuturor vizionare plăcută.

Gabriel Ben Meron

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

37 Comments

  • theodor toivi commented on November 13, 2022 Reply

    Abia azi 14 noiembrie am reasit da vad acest extraordinar film. Am folosit You Tube cu subtritare engleza. M-a tintuit 90 de minute non-stop in fata computerului.
    Sper ca avem bombe atomice pentru a evita un asemenea calvar pentru nepotii nostril. Multumiri d-lui Dr. G pentru recomannare,

  • theodor toivi commented on November 7, 2022 Reply

    Mi-e tot mai greu să găsesc un film acceptabil pe Netflix. Dacă elimin filmele (sau serialele) fără subtitrare în românește, cele legate da cartelurile de droguri, cu afro-americani, coreene (exceptând avocata Wo) sau cele filmate pe întuneric, trebuie să mă rezum la melodramele turcești, spaniole sau mexicane! Nu am reușit să identific pe Netflix capodoperile cinematografiei italiene, franceză sau sovietice…

    • theodor toivi commented on November 7, 2022 Reply

      M-a impresionat Pe frontul de vest nimic nou…

      • Klein Ivan commented on November 8, 2022 Reply

        Citind cartea în tinerețe , imaginînd cele descrise , impresiile au fost mult mai puternice decît după vizionarea cu mulți ani mai tîrziu . K.I.

    • gabriel gurm commented on November 8, 2022 Reply

      1.Si pe mine, unul din filmele de război cele mai reușite
      2.Intrebarea e ce cauti pe Netflix? Dacă cauți filme foarte serioase din care vrei să inveți câte ceva, e greu sa găsesti… Dar dacă vrei ceva ușor și distractiv, pentru fiecare gust, sunt cam 1500-2000!!!!
      GbM

      • Eva Grosz commented on November 13, 2022 Reply

        Rugăminte : Vă rog pe toți care văd un film bun, [nu de groază] să-mi recomande și mie. Îmi plac și filme documentare, dar și romantice sau de acțiune care au actori buni și au un oarecare mesaj de preferat pozitiv.
        Cine a văzut în ultimul timp Woody Allen? Regizat sau jucat de el? Mie îmi place, dar nu-l văd pe netflix.
        Îmi plac și filmele vechi italiene ale lui Luccino Visconti și Fellini. Cineva a văzut filmul italian Mediterana…și mai nu știu titlul complet. E vorba de niște italieni care se pierd pe o insulă în timpul celui de al doilea război mondial și petrec acolo neavînd habar că războiul s-a terminat. Cineva poate să spună titlul întreg? Tare aș vrea să-l văd din nou. E grozav !

        • theodor toivi commented on November 14, 2022 Reply

          ex. Desertul Rosu, sau alte filme de Antonioni

  • דנה סילבן commented on November 7, 2022 Reply

    O recomandare strict personala.Celor care nu au vazut inca filmul si doresc sa-l vada,recomand sa nu citeasca inaite comentariile Domnului Ivan Klein,pentru ca sunt “spoilere”.E doar o recomandare!

    • Klein Ivan commented on November 7, 2022 Reply

      Stimată Doamnă דנה סילבן ,
      Mă amuză că stîrniți curiozitatea cititorilor pentru comentariile mele . Sper ca ei să le înțeleagă . Le recomand ceva mai scurt decît video-ul menționat –
      “This Disgraced Holocaust Survivor Lied in a Memoir to Redeem Her Parents” / BY MUSTAFA GATOLLARI
      AUG. 17 2021, PUBLISHED 4:11 P.M. ET .
      Dvs. și eu sîntem , bănuiesc , pe poziții diferite legate de ex. de Covid – eu sînt antivax iar dvs. probabil pro , acceptînd pretenția inițială a Pfizer să elibereze după 75 de ani documente legate de vaccin ( dat în judecată cedează dar cîte puțin ) . Un fel diferit de a vedea realitatea . K.i.

      • דנה סילבן commented on November 7, 2022 Reply

        Ma bucur ca va amuzati.N-am inteles legatura cu Covidul si vaccinarea,dar poate o sa va amuze sa aflati ca eu nu sunt pro(nu stiu cum ati dedus) si ca nu am facut niciun vaccin,nici macar vaccinul contra gripei,deci mai gresiti si dvs(uneori).

        • Klein Ivan commented on November 8, 2022 Reply

          Mea culpa . Am crezut că nu doriți ca oamenii să fie “dezinformați” ( vezi acuzație Covid )….Eu nu-mi permit să “spoil” un film pe care nu l-am vizionat dar nu pot să trec cu vederea grozăvia pe care o reprezintă falsa pretenție de a fi un supraviețuitor al Holocaustului în special cînd descrii o așazisă experiență personală . O consider grozăvie deoarece acest fals poate fi folosit ca un argument că însăși Holocaustul descris de ea e un fals ( pentru despăgubiri ) . Problema mea nu e filmul ci autoarea . În fine – bănuiesc că d.dr. Gurman a avut unele dubii legate de cele relatate de filmul pe care-l recomandă , sau că a vrut să testeze cititorii .K.I.

      • gabriel gurm commented on November 8, 2022 Reply

        Refuz cu îndârjire să-mi expun părerea, ca medic și ca om, despre cei care se opun vaccinării anti-COVID și nu voi răspunde la nicio provocare.
        GbM

  • Klein Ivan commented on November 6, 2022 Reply

    Articolul citit și recitit nu prea l-am înțeles – e primul caz , articolele precedente fiind de admirat pentru claritatea lor. Deci nu critic articolul și nici filmul pe care nu l-am vizionat . Sper să citesc comentarii care să condamne folosirea tematicii Holocaustului pentru interese personale , apogeul fiind atins de cei care se pretind , în mod fals , evrei victime ale Holocaustului . K.I.

  • Marina Zaharopol commented on November 4, 2022 Reply

    Curiozitatea de a vedea acest film ma va determina probabil sa ma reabonez la Netflix, la care am renuntat acum cativa ani! Felicitari pentru maniera ingenioasa de a prezenta filmul fara a divulga prea mult!

    • Klein Ivan commented on November 4, 2022 Reply

      Dacă decizia de a vă reabona la Netflix e legată de vizionarea filmului , eu vă sugerez să vedeți întîi video-ul recomandat de mine ( vezi primul comentariu la acest articol ) . În acesta se afirmă / dovedește că filmul s-a făcut pe baza unei cărți scrise de o catolică și că totul e inventat , invenție cu ajutorul căreia a făcut o groază de bani . Dacă totul e inventat asta poate să dea “apă la moară” denigratorilor Holocaustului . K.I.

      • Marina Zaharopol commented on November 4, 2022 Reply

        Multumesc mult pentru sugestie!

      • דנה סילבן commented on November 5, 2022 Reply

        Eu am postat un comentariu ca raspuns la ceea ce ati scris,dar vad ca nu a aparut.Daca nu va apare,voi scrie maine din nou parerea mea.

        • Andrea Ghiţă commented on November 5, 2022 Reply

          Toate comentariile Dvs. au apărut după moderare. Data şi ora la care au apărut se pot observa în partea dreaptă a paginii. Vă invit să fiţi mai atentă.

          • דנה סילבן commented on November 5, 2022 Reply

            Va rog mult sa ma scuzati!

    • gabriel gurm commented on November 4, 2022 Reply

      După umila mea părere Netflixul e o obligație in fiecare casă. O spun fără a avea acțiuni la această companie!!!!
      GbM

      • Marina Zaharopol commented on November 4, 2022 Reply

        Eu am fost extrem de multumita de Netflix atata timp cat eram abonata. Aveam la ei o lista lunga de filme selectate pentru vizionare. Dar nu am facut fata la cele numai doua fDVD–uri permise lunar (nu am ales optiunea cu filme nelimitate). Tineam filmele luni de zile pana le trimeteam inapoi. Asta fiindca aveam si DVD-urile mele personale pe care vroiam sa le vad.si ..timp limitat.

  • Eva Grosz commented on November 3, 2022 Reply

    Cu atâtea aluzii și necunoscute , nu există altă cale decât de văzut filmul. Sper că vom reuși …
    Mulțumiri !

    • Eva Grosz commented on November 4, 2022 Reply

      Acum am terminat de văzut filmul la Netflix. De fapt mi-am adus aminte că am văzut filmul Surviving with Wolves.Filmul pe care acum l-am văzut este altceva. Nu vreau să vorbesc despre el,pentru ca alții care nu au văzut să rămână cu curiozitatea.
      Eu nu am un răspuns sigur. Dar am intuiție. Și părere.
      Când veți decide Gabriel Gurman că putem discuta prin comentări despre el, o să pot spune și eu ce cred sau să pun întrebări. Aștept cu răbdare. …Dar aștept. Mulțumesc pentru recomandarea filmului!

      • gabriel gurm commented on November 4, 2022 Reply

        Multumesc pentru comentariu.
        As dori să las redacției hotărîrea de a deschide discuțiile si comentariile despre acest film, adică nu despre articolul meu ci despre subiectul filmului in sine și implicațiile ”poveștii”.
        GbM

    • gabriel gurm commented on November 4, 2022 Reply

      Vizionare placuta…
      GbM

      • Eva Grosz commented on November 4, 2022 Reply

        L-am văzut și aștept comentariile.

  • Tiberiu ezri commented on November 3, 2022 Reply

    Mi-a placut bancul cu Haciaturian, care de fapt nu a tost compozitor ci ginecolog si l-a chemat Chistovarian.
    In afara de cele doua criterii de selectare a filmelor de catre Netflix, in Israel mai exista si unul conspirativ incheiat intre Netflix si cele doua mari companii TV, Yes si Hot.

    • gabriel gurm commented on November 4, 2022 Reply

      N-am stiut….
      GbM

  • דנה סילבן commented on November 3, 2022 Reply

    Draga Gabi,de multe ori am vrut sa-l vad si nu m-am hotarat’dar azi dupa ce am citit ce ai scris,am trecut(vorbele tale) la treaba.E pe Netflix si chiar daca nu stau rau cu engleza si ivritul,m-am bucurat ca l-am putea vedea cu subtitrarea in romaneste..
    M-a lasat fara cuvinte,e incredibil.In urma cu 10 minute am terminat sa-l vad si sunt total buimacita. si cred ca mult timp voi ramane asa.

    • gabriel gurm commented on November 4, 2022 Reply

      Asta e reactia pe care probabil o au toti cei care vad filmul pana la sfarsit…
      GbM

    • Klein Ivan commented on November 4, 2022 Reply

      Doresc să vă ajut în buimăceală . Citiți și urmați recomandarea mea din comentariul de pe 3 Noiembrie . K.I.

  • George Uri Schimmerling commented on November 3, 2022 Reply

    Interesant. Voi căuta filmul.

    • gabriel gurm commented on November 3, 2022 Reply

      Succes.
      GbM

  • Klein Ivan commented on November 3, 2022 Reply

    Articolul mi-a trezit curiozitatea să caut filmul pe Youtube – la Netflix am renunțat mai demult . Pe Youtube n-am găsit filmul așa că m-am limitat la “Misha Defonseca Case Analysis | Fake Holocaust Survivor “/ Dr. Todd Grande . Sper ca cei ce vor scrie comentarii să vizioneze atît filmul cît și video-ul menționat de mine . K.I.

    • gabriel gurm commented on November 3, 2022 Reply

      Multumesc de precizări
      GbM

    • דנה סילבן commented on November 4, 2022 Reply

      Pacat,ati facut exact lucrul de care Gabi s-a ferit,un spoiler,ati stricat placerea celor vor sa vada filmul.
      Parerea mea e ca puteati recomanda vizionarea video-ul mentionat,fara sa povestiti ce contine.
      Va rog sa ma scuzati,dar asta este strict parerea mea.
      Dana

    • Hava Oren commented on November 5, 2022 Reply

      Mulțumesc! În sfârșit am reușit și eu să înțeleg despre ce e vorba și într-adevăr povestea e foarte interesantă. Nu am nici Netflix, nici răbdare să văd filme lungi, dar video-ul pe care l-ați recomandat e captivant și deschide o serie întreagă de subiecte de discuție.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *