Toamna vieții

O dimineață de octombrie. După prima ploaie care vestește venirea toamnei, cu mirosul plăcut al ierbii ude, sunt singurul care stă așezat comod pe un scaun pe pajiștea piscinei.

Vremea s-a răcit, bazinul a fost acoperit pentru iarna care vine, apa nu va mai reflecta razele îmbietoare ale soarelui. În fața mea e o construcție nouă, viitoarea piscină acoperită. Mă gândesc că va mai trece o bucată de vreme până va fi gata și regret vara care a trecut, soarele cald, vocile vizitatorilor, cu veselia copiilor, miresmele mâncărurilor din ghereta unde doi tineri pregăteau șnițele gustoase. Puțini oameni trec pe iarbă în drum spre bazin, sunt cei pe care îi întâlnesc de obicei ori de câte ori vin să înot. Privirea mi-e atrasă de o pereche pe care nu am mai întâlnit-o. Un bărbat înalt cu părul alb, îmbrăcat sportiv, cu un rucsac în spate, sprijinindu-se de un baston, și alături de el o femeie cam de o vârstă cu el, cu o rochie frumoasă de vară și cu o pălărie asortată, care mergea și ea cu un baston. Se țineau de mână, erau frumoși, el îi spunea ceva, iar ea râdea, păreau fericiți. I-am urmărit cu privirea. Știu că nu e politicos, dar iertați-mi curiozitatea. El a intrat în apă, apoi a ajutat-o pe doamna lui. Au înotat încet, elegant. El o aștepta de fiecare dată când ajungea la capătul bazinului. S-au mai odihnit, și-au șoptit ceva la ureche, i-au salutat politicos pe ceilalți oameni care înotau pe același culoar. Apoi au intrat la vestiar, s-au îmbrăcat, au ieșit mână în mână pe pajiștea piscinei și s-au îndreptat spre ieșire. Adevărul este că aș fi dorit să vorbesc cu ei, să-i întreb cine sunt, de cât timp sunt împreună, unde s-au cunoscut. Nu am avut curaj nici măcar să le spun că toamna vârstei lor este plină de vraja neîncetată a vieții…

Andrei Schwartz

24/10/2022

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

5 Comments

  • Eva Grosz commented on November 17, 2022 Reply

    Povestea lui Andrei Schwartz e o acuarelă și îmi amintește de poezia “Acuarela” de Ion Minulescu din care citez ultima strofă :
    “În oraşu-n care plouă de trei ori pe săptămână
    Un bătrân şi o bătrână –
    Două jucării stricate –
    Merg ţinându-se de mână..”

  • Andrea Ghiţă commented on November 17, 2022 Reply

    Eu cred că cei doi se aflau la începutul unei iubiri noi, tomnatice, a unei aventuri care le înfrumuseţează anii senectuţii.

    • Anca Laslo commented on November 17, 2022 Reply

      Drept să spun Andreea, așa mă gândeam și eu. Sper pentru cuplul fermecător la mult soare!

  • Tiberiu ezri commented on November 17, 2022 Reply

    Oare cum va fi iarna vietii lor?
    In Israel iarna e tot toamna…

    • אנדרי שוורץ אנדרי שוורץ commented on November 17, 2022 Reply

      Nu stiu nimic despre ei .Daca – I mai vad nu vor scapa neintrebati.Promit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *