Îl iubesc pe Radu Cosaşu

Domnul Radu Cosașu a murit în prelungirile vieții dumisale, în minutul 92 și jumătate. Dar nu despre acest minut vreau eu să vă vorbesc aici, ci despre cele ce i-au precedat.

Când am aflat vestea, m-am dus la raftul cel mai de sus de la bibliotecă. Acolo îmi țin eu cărțile pe care le iubesc. Acolo stau  Anti-damblalele lui Cosașu, care se sprijină într-o parte de Baricadele, lui Andrei Crăciun, un cosașian asumat, și de Pervazul Anei Barton, o cosașiană neasumată încă.

Îl iubesc pe Radu Cosașu pentru faptul că a știut să trăiască în vis. Și nimic nu e mai greu decât asta, mai ales atunci când ai trecut prin trei dictaturi și ai rămas totuși un „extremist de centru”.

Îl iubesc pe Radu Cosașu pentru talentul cu care inventa cuvinte. După ce le citești, rămâi cu impresia că acele cuvinte existaseră dintotdeauna în limba română şi așteptau doar vederea ascuțită a cronicarului să le dibuiască.

Îl iubesc pe Radu Cosașu pentru că a scris des și măreț despre politica de pe Dâmbovița ori de aiurea, dar el știa foarte bine că partea esențială a vieții nu e acolo, ci în cronicile de film, ori în reportajele despre Rapiduleț, căci pelicula şi stadionul nu doar reflectă viața, ele sunt viața însăși.

Îl iubesc pe Radu Cosașu pentru că mi-a lăsat cea mai frumoasă frază pe care am citit-o vreodată și pe care am pus-o mai sus chiar decât raftul cel mai de sus al bibliotecii: „Tragedia umană poate fi înfruntată fie prin religie, fie prin ironie.”

Îl iubesc pe Radu Cosașu pentru modul cum a povestit că odată a vrut să-și ducă mătușa de 80 de ani la un spectacol la Țăndărică, însă ea a refuzat, pentru că acolo, la ea, la Tel Aviv, începuse un nou război iar ea trebuia să fie acolo.

Îl iubesc pe Radu Cosașu pentru că a refuzat cu o generoasă decență orice post de conducere în vreo revistă de după 89, spunând franc şi ferm: Nu sunt destul de anticomunist pentru asta.

Îl iubesc pe Radu Cosașu pentru că mi-l pot imagina citind această cronică, pufăind din pipă și spunând: „Nici nostalgia nu mai e ce a fost” și plecând să vadă un film vechi cehoslovac la televizor, ori vreun meci de-a lui Manchester United, echipa sa favorită, care nici ea…

Îl iubesc pe Radu Cosașu…

George Uri Schimmerling

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

10 Comments

  • BORIS MEHR commented on April 29, 2023 Reply

    MERITA SĂ FIE IUBIT

  • Marica Lewin commented on April 29, 2023 Reply

    Radu Cosaşu a fost o prezență activă in comentarea si stimularea aprecierii ” Celei de- a 7- a Artă” in rândurile publicului românesc. Cu bucurie ii citeam cronicele cinematografice si savuram cărțuliile lui scrise cu atâta umor, spirit, finețe, dar si cu nostalgie si sensibilitate.
    Imi amintesc de o scrisoare deschisa adresata de Radu Coṣaṣu lui Mirodan in “Minimim”, in care era măndru de tinerețea lor comună, de faptul ca au crezut in idealurile socialiste si in aspiratia spre o lume mai bună.
    Inainte de decepție.

  • Veronica Rozenbergk commented on April 24, 2023 Reply

    Cat de frumos ai scris Gyuri Schimmerling. Din pacate nu l-am citit pe Radu Cosasu, dar despre
    el in tinerete am auzit chiar butade deoarece prima lui sotie fusese prietena buna a matusii mele materne, inginer constructii hidro.
    A fost odata… Odihneasca-se in pace si cel mai mult mi a placut sinceritatea cu care a afirmat ca nu e destul de anticomunist, pentru…

    Veronica

  • Andrea Ghiţă commented on April 24, 2023 Reply

    Am citit Supraviţuirile care mi-au plăcut foarte mult. Am avut onoarea să schimb câteva scrisori cu Radu Cosaşu, care mi-a trimis şi câteva cărţi. Nutream speranţa să-i pot lua un interviu pentru emisiunea Shalom. Degeaba am explicat că emisiunea Shalom de la TVRCluj e “altceva” nu l-am putut îndupleca să-şi calce principiul de a nu da interviuri pentru televiziune. Îmi pare foarte rău că a părăsit această lume. Fie-i memoria binecuvântată!

  • Monica Ghet commented on April 24, 2023 Reply

    Da, emoționant și frumos., deci reverență d-lui George Schimmerling!
    Scris în spiritul lui Radu Cosașu, poate, dar nu în tonul lui, căci era prea ironic și modest pentru a lua în serios propriul deces. O veste ”mult exagerată”, nu-i așa? O paranteză a vieții, o călătorie lungă a cărții
    Fie-i drumul lin!

  • Lucian Herscovici commented on April 24, 2023 Reply

    Necrolog special, reușit, scris în stilul lui Radu Cosașu, Dacă n-aș fi știut cine e autorul, aș fi crezut că el și-a scris singur necrologul înainte de a părăsi lumea asta pentru a pleca în lumea cealaltă. Dumnezeu să-l odihnească, să-i fie amintirea binecuvântată. Condoleanțe familiei și prietenilor – și felicitări autorului.

  • Mihai Sipos commented on April 24, 2023 Reply

    Frumos elogiu!

    • Eva Grosz commented on April 24, 2023 Reply

      Da. Și eu cred . E scris din toată inima !

  • Hava Oren commented on April 24, 2023 Reply

    Nu l-am cunoscut pe Radu Cosașu. Ce păcat!

    • George Schimmerling commented on April 24, 2023 Reply

      Nici eu. Dar știu ca era babelian. Nu după numele revistei-de data asta-ci pentru că Isaac Baabel fusese nuvelistul lui preferat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *