Miniatură cu întrebare

În zilele noastre sufocate de normele corectitudinii politice, poate că nu e înțelept să menționez obiceiul meu de a trage cu urechea sau de a privi pe furiș oamenii din jur, trecătorii, cei care așteaptă uneori lângă mine la câte un rând, sau copiii care se plimbă prin parcuri cu bunicii lor. Totuși, o fac cu multă plăcere, desigur cu toată discreția, și uneori prind din zbor câte o idee, o afirmație îmi poate trezi amintiri pe care apoi mă apuc să brodez… Oricum, este singurul mod în care știu să brodez, nu cu fire colorate, ci folosind cuvinte.

De curând am învățat (încă) ceva foarte folositor din paginile revistei Baabel. Într-un comentariu la un articol, cineva a afirmat că ”subiectele sunt peste tot, trebuie doar să mergi să le culegi”. Multă dreptate avea domnul respectiv. Îmbrățișez total cuvintele dumnealui și chiar le pun în aplicare.

De data acesta am trecut prin eleganta piață centrală a orașului, unde înfloresc magnoliile de curând plantate. Copacii încă nu sunt înalți și viguroși, ci mai degrabă vulnerabili, delicați în tinerețea lor, și au flori de o nuanță încântătoare de roșu-aprins, destul de neobișnuită. Primăvară capricioasă din anul acesta i-a amenințat întâi cu fulgi răzleți și apoi tot mai persistenți, făcându-i să se zgribulească. Florile s-au încăpățânat să reziste, dând cu tifla zăpezii mieilor și până la urmă, neavând încotro, iarna a trebuit să-și pună coada pe spinare, lăsându-ne pe toți în pace.

Pe una din băncile din piață ședeau și vorbeau doi băieți de vreo 14, cel mult 15 ani. Nu cred că i-aș mai recunoaște, nu i-am privit cu atenție. Trecând pe lângă ei, am auzit o singură propoziție din conversația lor, dar a fost destul ca să-mi atingă inima.

”Și tu crezi că ei îi place de tine?”, suna întrebarea unuia dintre băieți.

Am înțeles că între ei avea loc o conversație vitală în vremea adolescenței, că băieții își împărtășeau trăirile care înfloreau în viața lor asemeni primăverii, se consultau, își cereau sfaturi, probabil se susțineau reciproc schimbând nedumeriri și încercând să rezolve dileme. Din câteva vorbe prinse din zbor îți dai seama cât de importantă este apropierea sufletească, prietenia și încrederea între oameni. Vacarmul lumii a încetat ca prin farmec. Cu toate că eram deja departe, continuam să aud cuvintele băiatului.

M-am gândit ”Doamne, în era tehnologiei, a vitezei enorme a informației, în era cunoașterii, a comunicării și a dezvăluirilor extraordinare, în era manipulării, a falsurilor, a inteligenței artificiale care ne amenință și ne nedumerește, în vremea noastră atât de zbuciumată, dar și atât de bogată, pentru băiatul de 15 ani esența tuturor lucrurilor rămâne tot ”Și crezi că ei îi place de tine?”…

Cât de înduioșător – pentru mine – suna întrebarea și cât mi-aș dori ca fetei să-i placă de el!

Iar am fost binecuvântată să surprind un moment de colecție. Îl pun în ”album”, dar întâi vi-l arăt, ca să vă bucurați și voi împreună cu mine că într-o lume pe care abia o mai recunoaștem, adolescența a rămas cea pe care o știam și întrebările esențiale sunt aceleași.

(Foto de Carmen Simona Popoviciu)

Anca Laslo

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

16 Comments

  • VASS JOHANAN commented on April 25, 2023 Reply

    IN MOMENTUL CIND AM CITIT MINIATURA D-VOASTRA MI-AU REVENIT CLIPE DIN ADOLESCENTA MEA.MULTUMESC

    • Anca Laslo commented on April 25, 2023 Reply

      Mă bucur tare mult!

  • Marica Lewin commented on April 25, 2023 Reply

    O rapsodie delicată de primăvară. O fŕântură de discuție de la suflet la suflet intre 2 tineri de vărsta lui Romeo, clasicul indragostit de Julieta.
    Superb!

    • Anca Laslo commented on April 25, 2023 Reply

      Vă mulțumesc!

  • Marina Zaharopol commented on April 21, 2023 Reply

    L-ai auzit pe adolescent cu urechile, dar l-ai inteles cu sufletul!

  • Lucia Lucia commented on April 21, 2023 Reply

    Felicitări! Cât de frumos ai surprins esență întrebării adolescenței ! Sa știi ca ești plăcut, văzut, auzit, admirat și acceptat.

  • tiberiu ezri commented on April 20, 2023 Reply

    Totul în viața noastră sufletească, atât în tinerețe cât și la bătrânețe, are legătură cu acea frază magică “Și crezi că ei/lui îi place de tine?”
    Când nu ne va mai păsa de starea noastră sufletească, vom fi sau demenți, sau morți.

    • Anca Laslo commented on April 20, 2023 Reply

      Corect!

    • Veronica Rozenberg commented on April 20, 2023 Reply

      Tibi cel romantic, dar nu cred ca toti sau toate sunt ca tine 🙂

      • Andrea Ghiţă commented on April 20, 2023 Reply

        Colecţia de Miniaturi s-a îmbogăţit cu încă o piesă. Cred că nici eu nu aş fi rezistat fără să trag cu urechea şi aş fi constatat acelaşi lucru ca şi Tibi. Cred că până la adânci bătrâneţi sufletul nostru tânăr se întreabă mereu dacă suntem plăcuţi de cei pe care îi plăcem.

  • Eva Grosz commented on April 20, 2023 Reply

    Foarte frumos scris. Esența poveștii este faptul că simțămintele umane există, sunt vii și au împortanță în viața omului. Felicitări Anca!

    • Anca Laslo commented on April 20, 2023 Reply

      Multumesc foarte mult!

  • Veronica Rozenberg commented on April 20, 2023 Reply

    Frumoasa implicare care ne deschide in fata ochilor sufletul larg deschis al Ancai catre tot ce este uman si sensibil.

    Daca intr adevat adolescenta si mai ales adolescentii de astazi au ramas precum acest “glimpse” in interior ii surprinde, ar fi un motiv sa zambim.

    • Anca Laslo commented on April 20, 2023 Reply

      La fel am simtit si eu, multumesc Veronica!

  • Hava Oren commented on April 20, 2023 Reply

    O mică perlă! Mulțumesc.

    • Anca Laslo commented on April 20, 2023 Reply

      Mulțumesc și eu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *