Israel 2050 – Victoria demografiei prin democrație?

Titlul articolului poate provoacă multiple întrebări și controverse.

De câteva luni, o mare parte a populației Israelului se opune fie tacit, fie prin demonstrații uriașe, noilor legi judiciare, în forma lor inițială, dură, care fără nicio îndoială ar duce țara de râpă, transformând-o într-o dictatură.

Un sondaj de opinie din februarie 2023, efectuat printre cetățeni cu diferite opinii politice, arată că 84% din populația Israelului crede că e nevoie de unele schimbări în sistemul judiciar, dar numai 22% sprijină reforma juridică sub forma în care actualul guvern vrea s-o legifereze.[1]

Dacă legile vor fi adoptate așa cum au fost planificate inițial, la fel cum una importantă a primit deja votul Knessetului într-o formă neschimbată, țara va merge spre dictatură, sau cel mult spre o democrație care se va limita la libertatea alegerilor. Dar există și posibilitatea ca următoarele schimbări juridice radicale să includă o lege care să limiteze alegerile la o dată în zece ani, din diferite motive, de exemplu din lipsă de fonduri pentru a finanța alegerile. Și mai rău va fi dacă se va renunța complet la alegeri. Acest lucru este verosimil, fiindcă guvernul va face tot posibilul să rămână la putere cât mai mult timp. În acest caz, dictatura se va instaura pe timp nelimitat și numai o lovitură de stat o va putea răsturna.

Dar ce se va întâmpla în cazul în care democrația israeliană va rămâne învingătoare? Încotro va merge Israelul? Care va fi situația în 2048, la aniversarea a 100 de ani de la întemeierea statului nostru? Dar în 2050?

Am fost surprins să găsesc de pe acum pe internet nu puține pronosticuri și ca urmare, articolul meu este bazat pe bibliografie și nu numai pe ceea ce cred eu că se va întâmpla.

În primul rând, în 2050, Israel va fi cea mai aglomerată dintre țările dezvoltate, cu lipsă mare de spațiu liber, locuințe, hrană, paturi spitalicești, medici și profesori la școli.[2,3] Se pare că Israelul nu se pregătește pentru a face față acestor schimbări radicale.

Tokyo, cel mai aglomerat oraș din lume

Dar să revenim la întrebarea esențială pusă de acest articol: încotro o va lua politica internă a Israelului, în caz că vor mai exista alegeri democratice?

Resursele de pe internet prezic că populația țării va crește la cca. 16 milioane [4], față de 10 milioane astăzi, cu o creștere semnificativă a populației ultra-religioase (Haredim) care va ajunge la o treime din total. [4] Acest lucru se datorează natalității foarte ridicate din sectorul ultra-religios (6-7copii per femeie) în comparație cu restul populației evreiești din Israel (2-3 copii per femeie). [5]

Peste 60% din numărul elevilor vor fi haredim (la ora actuală ei nu învață matematica și engleza ca materii obligatorii). Dacă adăugăm și populația evreiască din Iudeea și Samaria, care se presupune că se va dubla până în 2050 [4], ajungând la un milion de locuitori, plus membrii celorlalte partide de extremă dreaptă, este clar că alegerile vor fi permanent dominate de acest sector.

E greu de prevăzut ce se va întâmpla dacă partidele de extremă dreaptă își vor realiza visul de a „absorbi” Iideea și Samaria, acestea devenind o parte integrantă a Israelului. În acest caz arabii vor putea deveni majoritari și dacă toți vor primi drept de vot…

Care vor fi repercusiunile acestei schimbări radicale în demografia Israelului?

În primul rând forțele armate vor avea probleme nu numai calitative, ci și cantitative. Numărul recruților va scădea, fiindcă ultra-religioșii nu fac armată. Chiar dacă presupunem că Dumnezeu va fi de partea noastră, datorită rugăciunilor elevilor din yeșivot (academiile religioase), existența Israelului va fi totuși periclitată, pentru că mulți dintre ei nu muncesc și nu fac armată. Din păcate, acest lucru va da apă la moară unora ca fostul primar al Londrei, Ken Livingstone, un antisemit notoriu care susținea că înființarea Israelului a fost o greșeală fundamentală.[5]

În plus, economia țării va decădea, iar cei care nu sunt religioși, rămași în minoritate, se vor simți respinși.

Deci ce ne așteaptă în anul 2050? Călduri mari, inundații, lipsă de spațiu liber și resurse alimentare, lipsă de locuințe și de paturi în spitale și schimbări socio-politice care vor cauza emigrarea în masă a intelectualilor și în general a persoanelor nereligioase din Israel (dacă li se va permite emigrarea!)

În 2050, demografia va învinge democrația prin intermediul alegerilor democratice.

Tiberiu Ezri

Bibliografie

1.https://www.jpost.com/israel-news/article-730852  

2.https://www.jpost.com/israel-news/culture/article-709394

3.https://en.idi.org.il/articles/36137

4.https://www.haaretz.com/2021-11-22/ty-article/.premium/population-forecast-for-2050-one-out-of-three-israeli-jews-will-be-ultra-orthodox/0000017f-ed48-d4cd-af7f-ed7879060000

5.https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4800423,00.html

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

108 Comments

  • Veronica Rozenberg commented on September 6, 2023 Reply

    Nu cred, se refera la faptul ca Israelul ar putea ajunge o dictatura.

  • BORIS+MEHR commented on September 6, 2023 Reply

    INTEESANT SCHIMB DE IDEI, OPINII, DORESC SĂ PRECIZEZ CĂ PARTIDUL MUNCII MAPAI ȘI MAPAM NU AU FOST NICIODA COMUNISTE… DE ASEMENEA COMPARAȚIILE CU FAMILIA CEAUȘESCU SUNT EXAGERATE. EU NU CRED CĂ ISRAELUL VA AJUNGE VREODATĂ O DICTATURĂ

    • Tiberiu Ezri commented on September 6, 2023 Reply

      Credinta poate diferi dar speranta e comuna ca nu vom ajunge la acea situatie.

    • Veronica Rozenberg commented on September 6, 2023 Reply

      Nici eu nu cred, dar exista MULTE Iin comun dorinta de a acapara cat mai multe bunuri si de a fi adulat de supusi, dar mai ales uitarea originilor, de unde provi si aspiratia catre imposibil pe linia materiala, pe seama cetatenilor tarii in fruntea careia se afla.

      Dar poate cel mai mult, asemanarea este data de TOTALA LIPSA DE MODESTIE a ambelor familii !!.

      • Tiberiu Ezri commented on September 6, 2023 Reply

        Foarte trist!

      • BORIS+MEHR commented on September 7, 2023 Reply

        ÎNTR-O DEMOCRAȚIE CUM ESTE ȘI VA FI ISRAELUL, CETĂȚENII NU SUNT SUPUȘII GUVERNULUI, CI INVERS.

        • Tiberiu Ezri commented on September 7, 2023 Reply

          OK.

  • George+Konig commented on September 4, 2023 Reply

    Atâtea aberatii, in viata mea n-am citit. Dumneavaostră sustineti ca noilor legi judiciare, în forma lor inițială, dură, care fără nicio îndoială ar duce țara de râpă, transformând-o într-o dictatură. Astăzi Israelul este a sasea putere economică si militară. Asta se datoreaza politici înteleptet externe si economice a domnului Natanihu. O altă aberatie e ca Knessetul va limita la libertatea alegerilor democratice. Astazi si Curtea suprema pote se limiteze libertatea alegerilor, chiar spunând ca domnul Lapide e cel mai iubit fiu al poporului. Astazi, cine pote sa-i oprească. Ei pot pur si simplu să schimbe harta coalitiei, de exemplu prin anularea semnificatiei voturilor, prin anularea nelegala a denumirii in functie de ministru a domnului Dery, deci aruncarea la cosul de gunoi voturile a miilor de alegatori si prin asta au vrut sa zguduie putin zidul coalitiei. Curtea Supremă, din păcate, astăzi, are un caracter politic de stânga pronuntat. De exemplu, inainte de penultimul alegeri, nu i s-a permis domnului Nataniahu sa vandâ surplusul de vaccinuri contra virusului coronei, care ar fi ajutat si alte tari sa iasa din criza pe motivul ca i-ar aduce ajutor la alegeri, in schimb domnului Lapid i s-a permis sa faca un acord de cedare dezona maritima Libanului, fara aprobarea knessetului. In continuare vedem si rolul politiei, procuraturii si a Curtii Supreme in procesul lui Nataniahu. Astăzi alesii partidelor de stanga luptă contra mediei liberă, luptă pentru inchdera canalului14, singurul canal democratic adevărat. Drepturile numai anumitelor minorități sunt respectate. Curtea Suprema a aprobat denumirile functionarilor in pozitii cheie in ultimul moment, a partidelor de stanga, cea ce nu a fost aprobat coalitiei de dreapta. Sper ca reforma, pană la urmă va fi aprobată si va intării democratia Israelului.

    • Tiberiu Ezri commented on September 4, 2023 Reply

      Aberații sunt ceea ce scrieți dumneavoastră fiindcă nu vedeți realitatea în mod obiectiv. Și eu am votat cândva cu Likudul, dar acum e altceva. Tot ce spun și scriu foștii conducători militari și ai mosadului, fostul președinte likudnic, foștii membrii ai adevăratului Likud care el hotăra și nu stătea la dispoziția coaliției sunt aberații? Temerile milioanelor de oameni oponenți ai acestor legi sunt aberații?
      Oare nu ați venit în Israel dintr-o țară dictatorială, nu ați învățat nimic din trecut?
      Tot ce descrieți ca simboluri ale democrației israeliene se refera la astăzi și nu la perioada care va urma după aprobarea acestor legi, care vor da putere absolută politicienilor din guvern. Oare nu vedeți cum se comportă mulți haridim cu femeile și cu LGBT. Asta nu e nimic față de ce va urma după legislație. Tot ce e bun astăzi în Israel, economic, militar, relații internaționale au fost realizate de guvernele anterioare, inclusiv cele conduse de BN). Dar lucrurile s-au schimbat. Puterea corupe, iar dependența de alte partide paralizează.
      Sper (dar nu cred) că pesimismul meu și al multor cetățeni israelieni se va dezminți și atunci îmi voi cere scuze de la cititorii Baabelului.
      Amen

      • George+Konig commented on September 16, 2023 Reply

        Astept scuzele dumneavoastra

        • Tiberiu Ezri commented on September 16, 2023 Reply

          Mai inainte sa vedem ce se va intampla.

        • gabriel gurman commented on September 17, 2023 Reply

          Dle George Konig, sunt de a dreptul impresionat de reușita îndoctrinării dvs de câtre partidul la putere!
          Felicitări.
          Comentariile dvs se confromă perfect expresiei ”do not confuse them with facts!
          1.Israelul a ajuns o mare putere militară și economică IN CIUDA politicii lui Nataniahu, care prin cârdășia cu partidele religioase a sabotat dezvoltarea economică a țării, ajungându-se într-o situație în care 60% din israelieni muncesc ca să țină în viață alți 40% (haredim și arabi care nu muncesc)
          2.Cazul Dery e un subiect de carte! Acest hoțoman și mincinos a declarat ca dacă iese nevinovat din procesul intentat pentru hoție financiară se lasă de politică, dar imediat a reintrat în parlament si s-a făcut ministu!
          3.Rușine celor care (in primul rând Nataniahu) au votat legea naționalității, care a uitat de israelienii druzi care-și dau viața pentru țară.
          4.Dacă dvs sunteți mulțumit de un prim ministru care e interesat în țigări de foi, cu o soție intereastă în șampanie și cu un fiu care ar face de rușine orice tată, sunteți un om fericit, dar pe mine mă găsiți la polul opus.
          GG

          • Tiberiu Ezri commented on September 17, 2023 Reply

            Un conentariu care îndreptățește demonstrațiile neagresive ale sutelor de mii care vor să păstreze țara ca înainte, adică democratică.

    • Veronica Rozenberg commented on September 5, 2023 Reply

      Dle Konig spune:

      “Astăzi aleșii partidelor de stânga luptă contra mediei liberă, luptă pentru inchidera canalului14, singurul canal democratic adevărat.”

      Nu pot sa intru in polemica cu dvs din nenumărate motive, unul fiind si acela ca pregătirea si interesul meu pentru politica nu sunt ridicate. Din păcate, unul din membrii familiei mele asculta mai tot timpul acest canal dezgustător – după părerea mea – al TV-unii israeliene. Poate cu excepția prezentei estetice si nu lipsita de inteligenta a dnei Sarah Beck, ceilalți doi tipi, Ynon Magal si Harel Segal sunt pur si simplu niște figuri dezolante in lumea comunicației, ridicoli si certăreți, cu niște figuri de madone masculine desfigurate, dar ce-i drept îmbrăcate in costume de seara si cravata, cu niște gesturi grandioase si emițători de sunete supărătoare, afișând lozinci pe care desi dvs le apreciați, eu le consider lipsite de orice valoare jurnalistica. In plus, persoanele din panel, au o ura sănătoasă exprimata cu pricepere si uneori entuziasm, dar întotdeauna țipătoare astfel încât întregul program pare o realizat de o adunătura de precupețe, care se doresc prezente intr-o agora, fără probabil sa aibă vreo considerație pentru altcineva in afara lor insele.

      Exista dreptul tuturor sa-si mentina parerea, dezaprob nebunia la care s-a ajuns cu demonstrațiile si consider ca situația de acum, in Israel, este mai grea decât a fost vreodată, pentru ca oameni lipsiți de valoare si de educație, care isi imaginează ca aceasta tara poate fi exclusiv a evreilor, a religioșilor extremisti, a locuitorilor din teritoriile ocupate, au ajuns in poziție cheie si nu tin seama de condițiile istorice si socio-economice al statului Israel.

      Asa o fi arătând in ochii dvs democrația unui canal public de televiziune?

      Dar este adevărat si trist ca acest guvern a fost ALES de populația israeliana.

      • Tiberiu Ezri commented on September 6, 2023 Reply

        De acord cu doamna Veronica.

      • Tiberiu Ezri commented on September 6, 2023 Reply

        Nu ma pot pronunta asupra canalului TV 14 fiindca nu îl vizionez, dar cu restul textului doamnei Veronica sunt de acord. In schimb demonstratiile sunt importante pana cand cele doua tabere politice vor ajunge la un compromis.

        • George+Konig commented on September 16, 2023 Reply

          Libertatea presei e unul din bastioanele democratiei (chiar daca nu suntem intodeauna de acord cu ea). Demonstratiile sunt importante in limitele legale si nu anarhie, huliganism si violenţă . Dumneavoastra habar n-aveti cum va fii in Israel, dupa ce legile noi vor trece. Esenta democratiei e ca in fiecare 4 ani sunt alegeri noi si daca guvernul a fost la inaltimea asteptarilor va ramane si daca nu, va fi schimbat. Eu nu cred ca Curtea Suprema trebuie sa fia ultima instanta, fara recurs. Ca ea sa decida cine va fi prim ministru sau ministru si nu alegatorii. Din pacate Curtea suprema, procuratura si politia sunt politice. Vezi procesul lui Natanihu, vezi cum s-au inchis dosarul lui Gant de catre procurorul general, pe care el l-a numit cand a fost ministru justitiei 3 luni. Astea sunt lucrururi de facto si nu idei despre viitor.

          • Tiberiu Ezri commented on September 16, 2023 Reply

            Vom vedea în curând cine are habar și cine nu. Sper dar nu cred că veți avea dreptate. Fenomenele de discreditare a primului guvern și a declarației de independența vă plac? Eu am o singură întrebare simplă: ce a fost atât de rău poporului Israel pana acum zece luni că aceste legi trebuie trecute blitz?
            Cred că din partea mea am epuizat acest subiect și când vom vedea cine a avut dreptate, vă voi contacta prin Baabel.

  • theodor toivi commented on August 29, 2023 Reply

    theodor toivi commented on August 29, 2023 Reply
    Ne place sau nu, alegerea unui nou guvern nu se obține prin manifestații ci prin alegeri democratice. Au mai fost totusi cazuri c în timpul revoluției bolșevice când o dictatură a fost înlocuită cu alta. Șî după revoluția franceză a apărut dictatura lui Dante s.a.ș,m.d.

    • Tiberiu Ezri commented on August 29, 2023 Reply

      Impredictibil? Poate, dar nu suntem pe vremea Lui Robespierre.

    • Klein+Ivan commented on August 31, 2023 Reply

      “theodor toivi commented ……….alegerea unui nou guvern nu se obține prin manifestații ci prin alegeri democratice”. Afirmație generală corectă care indică de ce parte a baricadei e comentatorul – pentru cei de cealaltă parte e esențial să aibă o strategie care să mențină manifestațiile la nivel optim pînă la alegeri .K.I.

      • Tiberiu Ezri commented on August 31, 2023 Reply

        Actualul guvern susține că manifestațiile au ca scop principal schimbarea guvernului, ceea ce este numai parțial adevărat. Cauza care a declanșat demonstrațiile este intenția guvernului de a avea o putere judiciară absolută. Una dintre dovezi este închiderea de către ministrul justiției a baroului avocaților după ce reprezentantul lui a pierdut alegerile de președinte al baroului. Alegerile reprezintă doar o parte din caracteristicile unei țări democratice. Există unele țări în Europa și multe în lumea a treia unde sunt alegeri libere, dar după ce guvernul a ajuns la putere, a pus stăpânire pe media, a îngrădit activitatea opoziției și a creat condițiile perpetuării succesului nelimitat al guvernului la următoarele alegeri.
        Personal și mulți colegi și prieteni de-ai mei am demonstrat de câteva ori, dar în nici un caz pentru schimbarea guvernului ci pentru moderarea legilor radicale pe care guvernul intenționează să le treacă în domeniul justiției, scutirea absolută a tuturor haridimilor de serviciu militar, etc. Libertatea de a demonstra în mod pașnic, respectarea drepturilor minorităților, media liberă, justiția apolitică, etc., sunt componente sine qua non ale democrației care completează dreptul la alegeri libere.

    • BORIS+MEHR commented on September 6, 2023 Reply

      DANTON?

      • Tiberiu Ezri commented on September 6, 2023 Reply

        Da, aveti dreptate. S-a scris Dante (Alighieri) in loc de Danton. El cu Marat si Robespierre au castigat increderea poporului, ca pana la urma a iesit dezmat…

  • Iolanda+seinberg commented on August 27, 2023 Reply

    Foarte interesant articolul și sper sa nu devina realitate ce se prezintă în el

    • Tiberiu Ezri commented on August 27, 2023 Reply

      Sper si eu!

  • Miky commented on August 21, 2023 Reply

    Tiberiu Ezri . Felicitari pentru acest articol interesant !

    • Tiberiu Ezri commented on August 21, 2023 Reply

      Multumesc!

      • Miky commented on August 21, 2023 Reply

        Dle. Tiberiu Ezri . Am o intrbare . Eu, un om simplu, la varsta de 75 de ani , venit copil in Israel – Staj militar si rezervist indeplinit in mai multe guverne . Am totusi o logica . Nu inteleg un lucru din acest onorabil articol .Au fost alegeri Democratice in Israel . Prin care
        un anumit partid a castigat la urna primind cele mai multe voturi si a format un Guvern . Acest guvern are o anumita orientare politica cu care trebuie sa conduca tara . Daca opozitia era asa de tare prin programul lor de guvernare afisat de iei inainte de alegeri . De ce nu ei au castigat alegerile ?. la urma urmei au fost alegeri democratice in Israel . Si daca in urmatoarele alegeri opozitia de azi iarasi nu va reusi la urana ?. Va multumesc aticipat,

        • Tiberiu Ezri commented on August 21, 2023 Reply

          Stimate domnule Miky. Sunt de acord cu dumneavoastră. Eu am numai 72 de ani, și sunt în Israel numai din 1978, dar am servit și eu în armată, inclusiv pe teritorii (Gaza, Hevron, etc). În urmă cu mulți ani și eu am votat cu actualul partid la putere, fiindcă atunci liderul a făcut multe lucruri bune. Întrebarea cheie este quo vadis? Încotro va merge această țară sub acest guvern. Repet, poporul își decide în mod democratic destinul și la bine și la rău. Poate că și noi vom mai apuca să vedem ce va deveni Israelul în viitorul apropiat. Sper că totuși, totul se va termina cu un Happy End, deși sunt pesimist.

          • Miky commented on August 21, 2023 Reply

            Dle. Tiberiu Ezri . Va doresc multi ani sanatosi si voiosi in continuare !. Sa ne dea Dzeu sa putem vedea liniste in Israel . Sa nu uitam insa ( ma refer la tineret ) ca poporul Evreu a trecut un groaznic acel Auschwitz si alte lagare de exterminare pe intreaga europa si chia in alte locuri . Prin care sunt sigur ca nu exzista persoane care nu au suferit aceea perioada groaznica. Sa ne gandim inainte , astazi trebuie sa suflam si in iaurt nu numai in supa !. Dusmanii Israelului ne padeste sa facem o greseala – pentru un nou vechi MEZADA . In acest context NE PANDESTE SA NE DISTRUGA SI CRIMINALI IRANIENI . Este necesara imediat Educatia tineretului nostru ce s-a petrecut cand nu am fost uniti si nu am avut o tara . Care fereasca Domnul de sus ( sunt ateu ) se poate intampla un dezastru dupa cum vedem ce se petrece pe strazi , in armata , medicina – sotia mea medic ,ect. Va multumesc ,

            • Tiberiu Ezri commented on August 21, 2023 Reply

              Aveti dreptate. Va doresc sanatate!

  • Miky commented on August 21, 2023 Reply

    Democratie inseama URNA ! . Fostii COMUNISTI – “PARTIDUL MUNCI” , care s-au desframat in 100 de partide mai mici . Prin faptul ca au stiut ca in vecii vecilor NU VOR MAI IESII LA ALEGERI IN ISRAEL .
    – INCEARCA ASTAZI O ASA ZISA LOVITURA DE STAT DE GEN “PE STRZI “.Acestia urland “DEMOCRATIE”. Democratia inseamna URNA !!!. Ea exzista in ISRAEL de la infintarea STATULUI EVREU . Si va continua sa exziste cat va fi cerul si pamanul !. BINENTELES FARA FOSTA DICTATURA COMUNISTA – “PARTIDUL MUNCII” !.

    • Tiberiu Ezri commented on August 21, 2023 Reply

      După părerea mea, urna este doar o parte a democrației. Dacă numai urna ar constitui democrația, Turcia, Ungaria, Polonia și multe țări din lumea a treia ar fi țări democratice dar nu prea sunt. Democrație înseamnă și respectarea drepturilor minorităților, exprimarea liberă a ideilor, chiar dacă sunt opuse guvernului, libertatea de a călători, medie liberă, sistem judiciar independent de politicienii de dreapta sau de stânga, și în general libertate, binențeles fără agresivitate.
      Adevărat, urna este primul simbol al democrației, prin care poporul își decide destinul și la bine, dar și la rău.

    • Tiberiu Ezri commented on August 21, 2023 Reply

      Cât despre partide și liderii lor, orice partid și orice lider care rămân la conducere prea mult timp au tendința de a greși (ca să mă exprim mai fin) din ce în ce mai frecvent cu cât stau mai mult la putere.

      • Miky commented on August 21, 2023 Reply

        Dle. Tiberiu Ezric . Sunt deacord cu Dvs. Asta ar insemna din pacate un razboi civil intern. Daca o minoritate ( prin alegeri democratice ) . Nu conteaza de dreapta sau destanga . Nu ar fi de acord cu majoritatea care a iesit la alegeri – la urna si au format un guvern .Asa inteleg eu situatia in care ne aflam . Vazand si ce se petrece in anumite tari , care unele nu sunt chiar ” Painea lui Dzeu. la urne .. si guvernare . Va multumesc ,

        • Tiberiu Ezri commented on August 21, 2023 Reply

          Sunt sigur că un război civil va fi evitabil, dacă guvernul și opoziția vor face compromisuri și vor ajunge cât de cât la un numitor comun.
          Aceasta este singura noastră cale de scăpare.

          • Muky commented on August 21, 2023 Reply

            AMIN!. Cat de curand sa fie odata !.

          • Marica+Lewin commented on August 21, 2023 Reply

            Opozitia actuala nu a facut nici un compromis in luni de tratative la Casa Preşedintelui.
            Platforma electorala a opozitiei a fost si a ramas doar una: scoaterea lui Bibi din functia de Prim Ministru.. I s- a oferit si Presedenția Statului, absolvirea in toate procesele, numai sa se retraga din arena politica
            Dar acum , Important si dureros este valul de Terorism, amplificat de disensiunile interne ale Israelului. Si astazi, o educatoare de 40 de ani, mama a 3 copii si- a pierdut viata. S- a tras de 25 de ori in vehicul.
            Si nebunia unui tratat de pace cu Arabia Saudita joaca un rol nefast.

            • Tiberiu Ezri commented on August 21, 2023 Reply

              Dureros!

              • Marica+Lewin commented on August 21, 2023 Reply

                Desigur, ştiti ca tot poporul Israel ca mama a fost omorîtă in fata fetiței sale de 6 ani si inca un bărbat in stare critica.
                Am adăugat pentru cititorii Babel ce nu locuiesc in Israel

                • Tiberiu Ezri commented on August 21, 2023 Reply

                  Foarte trist!

                • Veronica Rozenberg commented on August 21, 2023 Reply

                  Eu nu cred ca cititorii care nu traiesc in Israel sunt cu totii intersati de rapoartele tale privind tragediile teroriste care se petrec aici. Si mai mult decat atat, tu esti UNILATERALA, neraportand cati arabi sunt omorati in aproape fiecare zi, ei intre ei, pentru ca au arme, nejustificate, si pentru ca guvernele nu reusesc sa intervina (nici nu sunt convinsa) ca incearca sa opreasca aceste situatii). Crezi ca acei tineri arabi care mor intereseaza mai putin pe cei care nu locuiesc in Israel?

                  Eu as sta de-o parte si mi-as vedea de treaba, cine doreste sa se informeze are mijloacele proprii s-o faca. Nu te transforma in reporterul unilateral al actiunilor teroriste din Israel si in aparatorul nemijlocit al lui Bibi.

                • tiberiu ezri commented on August 23, 2023 Reply

                  Dragă Veronica și Marica

                  Eu cred că exprimarea unor opinii politice contradictorii este și ea un semn al democrației, care incită discuții aprinse.

            • Veronica Rozenberg commented on August 21, 2023 Reply

              Marica, iarasi cele scrise de tine, dovedesc cu prisosinta impotenta guvernului actual, deoarece nu s-a facut nici un progres in ceea ce privesc valurile de terorism care sun tde-a dreptul cumplite, si cred ca nu au mai existat niciodata. De altfel, poti sa stii ca tot Israelul are vina inarmarii in mod barbar a arabilor din teritorii pe de-o parte si pe de-alta a situatiei nu mai putin insuportabile, a ceea ce se intampla cu beduinii pe caile Negevului. Ultimele actiuni ale acestora dateaza de mult.

              SI DA, BIBI NETANYAHU SI FIUL SAU – un alt tip de NICU CEAUSESCU trebuie sa puna capat domniei si nepotismului lor (mai exista si Elena sub masca de Sarita, care nici ea nu isi vede de treaba ei – daca are vreuna, fiind implicata in destule mizerii care fac o imagine penibila acestui cuplu ministerial)

    • George+Konig commented on September 4, 2023 Reply

      Complet de acord

  • Robert Robicsek commented on August 20, 2023 Reply

    Pe scala intre optimismul-foarte limitat- a lui George si pesimismul lui Tibi, sint mult mai aproape de cel din urma. Daca religiosii ortodocsi isi permit sa pretinda cu nerusinare ceea ce pretind ,astazi cind sint sub 20% din populatie, de ce si-ar schimba atitudinea cind vor fi 30-40% ? La fel cu dreapta mai mult sau mai putin extremista care este majoritara in Likudul de astazi, si pentru care idealul este autocratia corupta si nu democratia liberala. Pe fascisti nu e nevoie sa-i introduc, nici sa sper ca vor disparea in viitor.
    Pe partea optimista, inca exista o majoritate normala ,cinstita si patriota care pare hotarita sa lupte pina la capat. Ceea ce lipseste este un conducator care sa-i uneasca pe toti.
    Care va fi deznodamintul? Vom afla in curind. Personal ma pregatesc de rau si sper la bine.

    I

    • Tiberiu Ezri commented on August 20, 2023 Reply

      La fel si eu Robi.

      • Miky commented on August 21, 2023 Reply

        Si sa nu zic ca este mai preferabil cheltuieli din bugetul de stat pentru “religiosii ortodocsi “. De cat “alocatii” din bugetul statului in vechiul guvern care a fost acordat de un partid ARAB DIN ACEEA COALITIE . Care a fost indreptat prin ONG-URI CAPUSE FAMILIILOR TERORISTILOR PALESTINIENI CARE AU COMIS CRIME SI AU OMORAT EVREI !.

    • Miky commented on August 21, 2023 Reply

      Dle.Robert Robicsek Sunt nevoit la varsta mea 75 de ani , venit copil in Israel cu armata si ca rezervist la varsta resprctiva indeplinit f . Sa precizez cateva adevaruri de la fata locului in legatura cu ce ati afisat . Nu sunt religios ortodox nici eu si nici toata familia mea. Sotia mea este medic , avem si doua fice tot doctorite . Ficele noastre locuiest intr-o regiune unde daca cum ati spus Dvs – “Religiosi Ortodoxi ” acestia nu ar fi locuit si ei in in inprejurimi . DE MULT CRIMINALII PALESTINIENI A LUI HAMAS SI JIHAD ISLAMIC SI ALTE ORGANIZATII ISLAMICE TERORISTE AR FI VENIT PESTE ELE . SI BINENTELES AR FI AJUNS CHIAR LA TEL AVIV UNDE LOCUIES EU CU SOTIA . Dle. Robert Robicsek nimic pe lumea asta nu este pe gratis si trebuie ca coste bani ! . Sperand ca ati inteles despre ce este vorba . Cu Sima MIKY,

  • George Schimmerling commented on August 18, 2023 Reply

    Felicitări Tibi pentru munca minuțioasă si articolul interesant.
    In ceea ce privește concluziile, eu nu sunt chiar așa de tranșant ca tine. Și , ai să te miri , chiar un pic mai optimist. Eu cred ca după ce va dispare anomalia numită B.N si guvernul său , lucrurile ar putea reintra pe făgașul normal. Bineințeles nu imediat ci va lua un timp. In ceea ce-i privește pe haredimi și ei vor înțelege că nu se vor putea baza la infinit doar pe subvenții de la stat . Chiar si azi există rabini care ii incurajează să meargă la muncă productivă . E in primul rând in interesul lor .
    In legătură cu problema teritoriilor ocupate, insă, si a ceea ce vom face cu 2 milioane de palestinieni, nu mai sunt așa de optimist. Ii vom coopta intr-un singur stat ( ceea ce ar fi o catastrofă ) ? Ii vom menține in continuare sub ocupație (ceea ce ar fi altă catastrofa )? A treia opțiune nu văd, din păcate

    • Tiberiu Ezri commented on August 18, 2023 Reply

      Iți mulțumesc Gyuri!
      Eu sunt mai pesimist din fire și nu îl văd pe rege renunțând la tron până la adânci bătrâneți. Sunt destui oameni capabili în Likud și în alte partide care să-l înlocuiască, fără să fie șantajați de alții.
      Atitudinea religioșilor este legată de cine va fi la guvern. Viitorul ne va spune dacă demografia va învinge democrația.

      • Veronica Rozenberg commented on August 18, 2023 Reply

        Sunt destui oameni capabili în Likud și în alte partide care să-l înlocuiască, fără să fie șantajați de alții.

        Tocmai ca aceasta e una dintre marile probleme, si nu numai ale Likudului, lipsesc conducatori inteligenti, clarvaztori, cinstiti si charismatice, din pacate, Likudul e plin de persoane neinsemnate si dormice sa castige la propriu sau la figurat !!

        • Tiberiu Ezri commented on August 18, 2023 Reply

          Draga Veronica
          Cimitirele sunt pline de oameni care nu puteau fi inlocuiti.

          • Eva+Grosz commented on August 18, 2023 Reply

            Apropo, azi mi-a spus o vecină că Bibi îl pregătește pe fiul său ca urmaș….pe acela care ne face necazuri..

            • Andrea Ghiţă commented on August 18, 2023 Reply

              Dianstii politice au fost şi la cae mai mari, precum Kennedy, Bush şi…Le Pen. Şi Ceaşescu l-a pregătit pe Nicu. Există dinastii regale şi rabinice, de scriitori şi fizicieni. Numai că democraţia înseamnă altceva. Sper că socoteala de acasă a lui Bibi nu se va potrivi cu cea din târg.

              • Tiberiu Ezri commented on August 18, 2023 Reply

                Sper si eu!

            • Tiberiu Ezri commented on August 18, 2023 Reply

              Nu m-ar mira! Nepotism!

    • Tiberiu Ezri commented on August 18, 2023 Reply

      P.S – Referitor la prima mea frază, totul depinde dacă legible judiciare problematice vor fi aprobate.

    • Klein+Ivan commented on August 18, 2023 Reply

      “Eu cred ca după ce va dispare anomalia numită B.N si guvernul său” – …va rămîne valul pe care s-au cocoțat , val pe care se vor cocoța alții asemănători . Aș vrea să nu am dreptate . K.I.

      • Tiberiu Ezri commented on August 18, 2023 Reply

        Sper ca nu!

      • George+Konig commented on September 4, 2023 Reply

        Poate dupa “anomalia numită B.N” va venii o anomalie si mai mare, Lapid, un parvenit fara bacalaureat

  • Klein+Ivan commented on August 18, 2023 Reply

    Deoarece la titlul-întrebare răspunsul e “da” , se impune “întrebarea ce-i de făcut ?” . K.I.

    • Tiberiu Ezri commented on August 18, 2023 Reply

      Acest lucru merita un alt articol si solutia este si mai grea si nesigura decat ceea ce se va petrece la noi in 2050.

  • Theodot Toivi commented on August 17, 2023 Reply

    Dacă Statele Unite (CIA) ne întorc spatele, alianța cu Rusia și China rămâne singura alternativă. Ambele reprezintă o imensă piață pentru produsele noaste și o putere militară apreciabilă. În kibuțurile din anii 50 portretul lui Stalin predomina adeseori!

    • Tiberiu Ezri commented on August 17, 2023 Reply

      Nu cred că Statele unite ne vor întoarce spatele. Noi suntem “bariera” lor care poate opri agresiunea iraniana, și la o adică sunt sigur că ne vor ajuta. Și nu uitați de ce s-au răcit relațiile cu ei…

      • Marica+Lewin commented on August 18, 2023 Reply

        Astazis- a anuntat ca SUA a vândut Germaniei rachete ultraperfectionate israelo – americane .Am ajuns si acest moment, ca evreii sa construiasca cele mai bune arme de aparare din lume, si nemtii sa cumpere de la noi.

        • Tiberiu Ezri commented on August 18, 2023 Reply

          Kol hakavod!

  • Marica+Lewin commented on August 17, 2023 Reply

    In care alta țara s-ar fi permis demonstratii atât de intense, de peste 30 de saptamăni, demonstratii ce efectiv perturba economia, transportul, armata, relatiile externe, viata linistita a cetatenilor? Din acest punct de vedere, Israel este prea democratic.
    Apoi, PM Netanyahu a declarat ca reforma judiciara este oprita, partea care s-a votat, a “raționalitații” este infima. Ieri, ministrul de finante Smotrich a aprobat dezmembrarea unui avanpost evreiesc in Samaria, pentru ca legea trebuie respectata.
    Bibi a subliniat ca niciodata nu a existat o ruptura, o lipsa de respect intre guvern si justitie.
    Aproape toti tinerii din familiile care voteaza Shas, pe Smotrich si pe Ben-Gvir efectueaza stagiul militar, ca si acei ce urmeaza un program jumatate studii, jumatate antrenamente militare. Multi religiosi s-au incadrat in piaţa muncii.
    Eu stiu ca intr-o adevarata democratie au loc alegeri, cei care obtin victoria formeaza coalitia si conduc dupa principiile lor.
    Opozitia asteapta 4 ani si daca la noile alegeri câstiga, vin la putere, formeaza noul guvern, etc. dar nu işi distrug propria țara pentru ca au fost infrânti. Nu este lipsa de patriotism, ci tradare.
    Nu v-am inteles articolul, dvs ne indemnati la parasirea Israelului? Ca dupa Primul si Al Doilea Templu? Sa nu mai avem țara? Deja peste 1 milion de evrei au parasit Israelul si fenomenul de relocation este en vogue.

    • Theodot Toivi commented on August 17, 2023 Reply

      De acord co replica dvs.! Felicitări!

      • Tiberiu Ezri commented on August 17, 2023 Reply

        Multumesc.

    • Tiberiu Ezri commented on August 17, 2023 Reply

      Stimată doamnă Lewin,

      Nu cred că Bibi se va ține de cuvânt (de fapt a și declarat că va merge înainte cu legea judecătorilor). Poate ar vrea el dar cei din jurul nu îi permit.
      Sunt sigur că sunteți o adevărată și sinceră patrioată și de asemenea vă respect apartenența politică. Aparțineți de acel Likud gen Begin, care era un om sincer și cinstit. Și eu am votat la început cu Bibi, dar lucrurile au dinamică și nu spre bine. Puterea corupe! Eu sunt la fel de patriot și nu voi părăsi țara pe care o iubesc, dar nu pot să-i opresc pe tineri să-și decidă singuri soarta. Și nu pot să mă detașez de părerile și intențiile sutelor de mii de oameni care nu sunt de acord că un fost extremist care l-a glorificat pe criminalul Goldstein, a devenit ministrul siguranței interne și cu alte personalități care dezbină poporul prin instigațiile lor împotriva ashkenazimilor.
      Dar am tot respectul pentru oameni ca dumneavoastră fiindcă sunteți sinceră și dezinteresată.Mulți dintre noi avem interese comune, dar cei care sunt responsabili de ambele părți ale partidelor politice nu fac destule eforturi de a ajunge la o înțelegere.

      • Marica+Lewin commented on August 17, 2023 Reply

        Va multumesc d- le doctor, dar atât sotul meu cât si eu, nu sunntem membri in nici un partid. Nu am fost membri nici in Histadrut. Sl nici in PCR, in România.
        Nu sunt patriota, dar doresc dupa atâtea sacrificii si eforturi, ca evreii sa nu dispara de pe fata Pamântului. Si cred ca acest fapt este posibil numai in Israel, mai ales pentru evreii laici
        Multi au facut deja relocation in Tailanda, in Cipru. O ruda de a mea in Barcelona.
        Intr- un articol se punea intrebarea daca Cupru va fi noul Israel, avănd in vedere apropierea geografica. Dar toti au plecat din motive economice, nu politice.
        Ati scris un articol f interesant,
        Indirect, d- le doctor Ezri ati ridicat o problema de maxima si stricta actualitate.

        • Tiberiu Ezri commented on August 17, 2023 Reply

          Va multumesc doamna!

    • Eva+Grosz commented on August 17, 2023 Reply

      Marica Lewin , și eu te apreciez foarte mult cu toate că ai păreri diametral opuse. Dar cred că cu oameni ca tine s-ar putea ajunge la un dialog.

      • Marica+Lewin commented on August 18, 2023 Reply

        Draga D- na Eva, va multumesc din suflet pentru aprecieri.
        Dar eu nu fac parte din nici o tabara, scriu numai ce găndesc, ce mi se pare logic.
        Sotul meu si altii imi spun ca Bibi ar fi trebuit sa se retraga si sa lase locul alrora. De acord, dar nu- l poti oblga! Si a câstigat alegerile, desi cu o majoritate mica. Si daca ne revoltam, armata , economia, transporturile nu trebuie perturbate.
        O mare greşeala tactica a guvernului ca a inceput cu Reforma Justitiei.
        De asemenea, dorinta de a conclude repede un Acord cu Arabia Saudita.
        Elementul personal e prea puternic si predominant Prea multa ura intre părțile adverse.
        Liberman si Ghdeon Saar sunt de stănga? Le pasa de nevoiasi, de saraci, de nedreptățiți?
        Si sunt toti asa de cinstiti?
        Acum vreo 10 ani toti membrii oartidulul cindus de Liberman au fost pusi in inchisori, doar el judecat cătiva ani , timp in care Bibi i- a pąstrat Ministerul de Externe. Apoi Liberman a cerut Ministerul Aparării, i s- a dat lui, care a facut armata doar căteva luni in Israel ca magazioner!
        Totul scris in presa si comunicat la TV
        Acum, ” mare stăngist”
        D- na Eva, discuriile politice la vărsta noastra sunt o distractie. Tot nu putem schimva nimic decăt păreri, , nu avem nici o valoare.
        Pentru mine Revista Baabel inseamna un cadru unde intâlnesc oameni deosebiti, f inteligenti, cinstiti si de buna credinta, cu care imi face o mare bucurie sa fiu in contact.
        Shavua tov!

        • Eva+Grosz commented on August 18, 2023 Reply

          Sunt de acord cu multe lucruri pe care mi le-ai adresat mie. Mai ales cu ulima frază :
          “Pentru mine Revista Baabel inseamna un cadru unde intâlnesc oameni deosebiti, f inteligenti, cinstiti si de buna credinta, cu care imi face o mare bucurie sa fiu in contact.”
          La fel și eu !
          Shabat Shalom !

          • Tiberiu Ezri commented on August 18, 2023 Reply

            Adevarat!

        • George Schimmerling commented on August 18, 2023 Reply

          Si eu vă apreciez dna Lewin chiar dacă in ceea ce privește opțiunile politice, avem opinii divergente. Părerea mea insă este că un conducător politic nu trebuie judecat in perspectiva a ceea ce a făcut in trecut . Asta o vor face istoricii . Noi trebuie să judecăm la prezent . Iar Netanyahu de la timpul prezent pune interesele personale deasupra celor statale . Asta este esența lucrurilor.

    • Veronica Rozenberg commented on August 17, 2023 Reply

      Marica o buna parte din afirmatiile tale sunt la granita ridicolului. Si oricat de culta si de informata ai fi patriotismul tau de doi bani, din punctul meu de vedere, poate scoate pe cineva din pepeni.

      Cand esti patriot cu adevarat faci lucruri care sa dovedeasca in timp si in activitatea purtata, acest patriotism, si cu parere de rau a vorbi la baabel nu este echivalent cu a fi patriot.
      Spui o multime de lucruri exagerate intr-o forma elitista datorita calitatilor tale intelectuale deosebite, dar nu acestea sunt cele care fac o persoana sa fie patriot.

      Ele imi amintesc de americanii foarte bogati care investesc in diferite actiuni in statul Israel, dar prefera sa stea bine merci la ei acasa in tara tuturor posibilitatilor.

      Si daca tinerii pleaca, e intr-adevar trist, dar fiecare isi gaseste locul acolo unde crede ca i se potriveste, chiar daca uneori dau gres. E un fel de forma a libertatii aceea de a nu fi constrans in a-ti alege locul unde vrei sa traiesti, desigur daca poti s-o faci.

      Ar trebui sa fac prea multe eforturi ca sa-ti dovedesc – si oricum nu ti-ai schimba parerea, probabil – ca Israel nu este nici macar o tara foarte democratica, dara nici una prea democratica.
      Nici mie nu imi plac demonstratiile care au luat proportii exagerate dar cred ca deja se iau masuri ca sa fie mai putin intense decat au fost. E interesant si apreciabil ca stii ca ele se desfasoara de 30 de saptamani, eu nu am participat la niciuna, oare tu ai participat la vreu-una bibista?

      Israelul este o tara in care oamenii nu se pot casatori civil, in care zeci de ani nu a existat (si nici acum nu prea exista) transport sambata, o tara in care s-au luat hotarari in defavoarea populatiei arabe in decurs de multe zeci de ani si mai recent “religiosii” care sunt mai ipocriti decat oricine, isi permit a solicita unor femei sa se acopere in mijloacele de transport sau sa se aseze in fundul tramvaiului, sau mai mult sa nici nu se urce in acesta.
      Dar si acum 50 de ani cand am lucrat la faimoasa intreprindere Elsint in totul verii , un perciunat programator mi-a spus ca nu poate vorbi cu mine daca vin la servici cu o rochita cu bretele.

      Un alt religios de la National Semiconductor, un tip inteleigent care locuia in teritorii (Peduel) urmarea in cabina de lucru a companiei in timpul in care era singur filme sau clipuri pornografice, astfel incat intrand odata ca sa-i comunic un rezultat al unei activitati comune l-am surprins si m-am simtit eu neplacut, de aceea din acel moment il strigam inainte de a intra – usa nu exista in acele incaperi nasoala numite OPEN SPACE, sistem existent de decenii in unele companii.

      Deci, doar aceste cateva exemple, dupa parerea mea sunt suficiente ca sa puna sub un mare semn de intrebare tocmai afirmatiile tale referitoare la articolul care vorbeste de democratie.

      Mai afirmi:
      “Aproape toti tinerii din familiile care voteaza Shas, pe Smotrich si pe Ben-Gvir efectueaza stagiul militar, ca si acei ce urmeaza un program jumatate studii, jumatate antrenamente militare. Multi religiosi s-au incadrat in piaţa muncii”

      Oare asa o fi? Aceste persoane sunt in mare parte niste fanatici din varii puncte de vedere si in plus, partea cea mai grea este URA pe care o au fata de ceilalti, o ura care sta la baza neputintei politice de a ajunge la o cale de mijloc.

      SI iarasi vorbesti la plural, ca si cum tu esti reprezentata unui grup, tu esti doar reprezentanta ta proprie si poti vorbi numai in numele tau, ar fi bine sa-ti insusesti acest principiu.

      • Tiberiu Ezri commented on August 17, 2023 Reply

        Qui s’aime se taquine.

        • Veronica Rozenberg commented on August 17, 2023 Reply

          🙂 🙂

      • Marica+Lewin commented on August 18, 2023 Reply

        Veronica draga, eu nu am afirmat niciodata ca sunt patriota sau sionista. Si nici nu sunt. Am explicat mai sus ca doresc doar ca poporul, etnia, traditia (cum vrei sa o numesti,) evreiasca sa contnue. De dragul tatălui meu. Atăt.
        Eu iti impartaşesc părerea ca Israel nu este o democratie perfecta, are numeroase lacune, dar in acceptarea acestui fel de manifestatii ale opoziției, Israel este prea liberal.
        De asemenea, cred ca viata Omului este atăt de scurtă, incăt are dreprul sa şi- o traiasca oriunde se realizeaza si se simte fericit..Momentan. Nu penteu vesnicie.
        Dar nu trebuie sa ne speriem de demografie si de polirica de teama ca in 2050 vor fi multi haredim,
        Nu stim care va fi evolutia societatii israrliene Eu oricum nu voi ma fi in viata. pănă atunci

        • Veronica Rozenberg commented on August 18, 2023 Reply

          Apreceiz reactia ta la raspunsul meu cam dur, atitudinea cuiva rezulta totusi din exprimarile sale in decursul timpului, chiar daca ulterior sunt negate.

          Noroc si sanatate !!
          Cu toti suntem pe panta descendenta a vietii 😉

          • Tiberiu Ezri commented on August 18, 2023 Reply

            De acord!

  • Tiberiu Ezri commented on August 17, 2023 Reply

    Se pare că nu ați citit articolul cu atenție, sau nu l-ați înțeles, dar fiindcă vă credeți mai deștept, totul se poate accepta.

  • Monica+Ghet commented on August 17, 2023 Reply

    ”Nenea” îi mărturisea lui Fareed Zakaria (CNN) că este apărătorul Israelului. Nu-și dă seama că riscă să devină groparul țării?!

    • Tiberiu Ezri commented on August 17, 2023 Reply

      Vă referiți la Livingstone ‘mâncătorul de evrei”?

  • Theodot Toivi commented on August 17, 2023 Reply

    Unde să emigreze? În Statele Unite în care va fi dominată de antisemitismul afro-american și iliciții sud-american baroni ai dragurilor? În Franța dominată de antisemitismul nord-african? În Anglia există deja orașe cu populatie asiatică majoritară? Mai ales în anul 2050! Citiți statisticele Dl. Doctor!

    • Tiberiu Ezri commented on August 17, 2023 Reply

      Fiecare își va face socoteala, depinzând de gravitatea situației. Nu este de dorit dar nu este pentru prima oară-vedeți căderea primului și celui de-al doilea templu și diaspora. Dar nu este exclus că se vor închide granițele.

  • Eva+Grosz commented on August 17, 2023 Reply

    Articolul e pesimist , dar situația e și mai pesimistă.
    Vă amintiți cu toții , când Simon Peres spunea, că dacă nu ne vom despărții în două așezări , demografia ne va învinge.
    Nimeni nu a ascultat ce spunea el.
    Guvernul antidemocratic,fanatismul religios ,vor duce țara de râpă. O țară, care a fost clădită cu multă sudoare și pierderi umane. Și care putea fi o țară-minune ! Așteptați o minune?
    Și eu aștept !

    • Tiberiu Ezri commented on August 17, 2023 Reply

      Ai dreptate Evi!

  • Theodot Toivi commented on August 17, 2023 Reply

    Potrivit legilor socio-economice, sper că vor apare rabini inteligenți, care pentrua exista și a evita sa-și taie craca de subt picioare, (respectiv fără să rămănă cineva care sa-i apere de dușmani și să le ofere subsidii) vor indruma populația haridimilor spre armată și economie.

    • Tiberiu Ezri commented on August 17, 2023 Reply

      Sper si eu fiindca iubesc aceasta tara!

  • tomi anca commented on August 17, 2023 Reply

    Vai,vai,vai,
    cata prostie indura hartia(in cazul nostru media electronica),
    Sa punem punctul pe I.Pana-n 2050 vor fi cam 16 milioane cu asta sunt de acord.Dar daca religiosii vor creste cu 120% din total vor reprezenta cam 4 milioane(astazi ei sunt cam 1.2 milioane).
    In plus statisticile nu cuprind Golanul si Judeea si Samaria ca parte a Israelului si acolo este “spatiu”..Si in ultima instanta cine ne garanteaza ca vom trai pana-n 2050?

    • Tiberiu Ezri commented on August 17, 2023 Reply

      P.S – Eu mă gândesc la 2050 cu îngrijorare, pentru copiii și nepoții noștri.

  • Sorin Antohi commented on August 17, 2023 Reply

    De acord în linii mari, dar lipsește între altele problema creșterii demografice arabe, inclusiv pe teritoriul actual al Israelului. Deja, dacă arabii cu cetățenie israeliană ar vota strategic…

    • Tiberiu Ezri commented on August 17, 2023 Reply

      Aveți dreptate, dar voturile lor nu le-am pus fiindcă sunt greu de prevăzut. Situația ar fi și mai complicată dacă populația arabă de pe teritorii va fi integrată cu drept de vot în “Israelul Mare”. În acest caz s-ar putea că arabii vor fi majoritari la alegeri. Acest lucru apare într-un articol publicat în 2018 de către Nahman Shai in ziarul Makor Rishon.

  • Andrea Ghiţă commented on August 17, 2023 Reply

    Cred că în titlul acestui articol putem înlocui 2050 cu orice alt an din veacul XX sau XXI şi cu o altă ţară pentru că odată cu sufragiul universal demografia are un rol important în democraţie. Un exemplu la îndemână este cel al Clujului care l-a ales primar pe Funar de trei ori consecutiv. Dar sunt multe alte exemple. Până la urmă democraţia exprimă voinţa majorităţii poporului. Iar structura acestuia este influenţată direct de demografie.

    • Tiberiu Ezri commented on August 17, 2023 Reply

      Și totuși eu cred că Israelul are o situate specială cu dușmani dinăuntru și dinafară și cu religia statală. În plus vor fi repercursiunile viitoarelor legi judiciare.

  • Hava Oren commented on August 17, 2023 Reply

    Articolul e foarte pesimist și din păcate foarte convingător, fiind bazat pe date reale, nu pe vagi preimțiri. Eu încă tot mai sper într-o minune…

    Ca să aduc totuși o notă optimistă: în zilele noastre foarte multe țări, inclusiv România, se plâng că populația este în scădere și sunt prea puțini tineri care să îngrijească de numărul tot mai mare de oameni vârstnici. Ei bine, cel puțin grija aceasta nu o avem în Israel.

    • tiberiu ezri commented on August 17, 2023 Reply

      Da, și eu: “Dum Spiro Spero”!

    • Tiberiu Ezri commented on August 18, 2023 Reply

      Ai perfectă dreptate. Comparativ cu acum 50 de ani, generația noastră în vârstă cam de 70 de ani avem grijă de părinți, de noi înșine, de copii, de nepoți și unii chiar de strănepoți. Și nu o facem ca o povară ci ca o onoare.

  • Marica+Lewin commented on August 17, 2023 Reply

    D- le doctor Ezri, in articolul dvs ati tiparit un tabel al fertilitatii femeilor din Israel intre anii 1980 – 2023, clasificarea in diferite grupuri fiind dupa gradul de religiozitate iudaica.
    Nu ar fi trebuit inclusa inca o patura insemnata a populatiei , cea a femeilor arabe din Israel, Iudeea si Samaria?

    • Tiberiu Ezri commented on August 17, 2023 Reply

      Poate aveți dreptate doamnă Lewin, dar am amintit în text de situația în care aceștia ar putea fi majoritari.

      • Veronica Rozenberg commented on August 17, 2023 Reply

        Motiv excelent pentru a grabi procesul de separare a statului Israel de ceea ce este partea numita teritorii, Iudeea, Samaria, poate sub anumite conditii si Aza. In acel caz, un stat diferit cu toate problemele va trebui sa-si ia propriile raspunderi si sa fie ceva mai responsabil in fata comunitatilor internationale. Israelul, ma gandesc va fi mai putin invinuit de ceea ce constituie astazi o indepartare a sprijinului international fata de Israel.

        Articol documentat poate prea pesimist, religia fanatica, a devenit o amenintare asupra populatiei “civilizate” si nu numai in Israel, dar si in Europa si probabil in toata lumea.
        Dar, in Israel rezolvarea prin compromisuri a populatiei religioase de diferite categorii nu e cum mult mai simpla decat a realiza o intelegere vis a vis de arabii palestinieni.

        • Tiberiu Ezri commented on August 17, 2023 Reply

          De accord!

        • Tiberiu Ezri commented on August 17, 2023 Reply

          Decat daca se va petrece e o minune si ei se vor alinia cu restful populatiei atat in drepturi cat si in obligatiii. De fapt scopul nostru este de a pastra Israelul democratic si liber si de a nu-l faramita dar si a nu-l creste prin forta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *