O vizită la doamna doctor Mirjam Bercovici

De la bun început trebuie să precizez: nu a fost o vizită obișnuită, ci una care marca un eveniment. Doamna doctor Bercovici a împlinit incredibila vârstă de 100 de ani! Și cuvântul ”incredibil” nu l-am folosit pentru anii ei. Întâmplător (sau nu, ținând cont și de cele peste opt decenii ale mele), sunt înconjurată de persoane care, dacă nu au aceeași vârstă cu domnia sa, se apropie de ea. Dar niciuna nu are nici pe departe felul de a fi al doamnei Mirjam, cum o numește toată lumea.

Știa de ce vin la ea, de altfel nu făceam parte din ”primul eșalon”. De două zile, mi-a povestit, arătându-mi florile răspândite în toată casa, primea felicitări de la o lume întreagă – și nu numai din România, ci și de peste hotare, din Israel, din Germania… Modestă, mi-a spus: ”Nu știam că atât de multă lume mă cunoaște” – a fost replica la informația pe care i-am dat-o, că aproape 100 de persoane au felicitat-o pe Facebook. Doamna Mirjam nu are Facebook, „nu-mi place să mă dezbrac în fața lumii”, de aceea m-a rugat să-i citesc câteva nume, unele cunoscute, oameni apropiați, altele mai puțin cunoscute. Asculta înșiruirea cu mirare, nu conștientiza că a devenit persoană publică, în cel puțin trei ipostaze: ca medic pediatru, când ani de zile îi vindeca cu succes și cu blândețe pe cei mici, ca supraviețuitoare a Holocaustului, când a ținut să împărtășească lumii din experiența sa dramatică de deportată în Transnistria și ca autoare foarte citită în revista Baabel.

Când am ajuns la ea, tocmai își lua rămas bun de la un tânăr. ”Este vărul meu din Germania care m-a găsit prin intermediul revistei, citindu-mi articolele, și uite că a venit din Berlin în mod special să mă felicite”, mi-a povestit bucuroasă (Dacă cititorii noștri își aduc aminte, doamna Bercovici a și relatat această întâmplare într-un articol: O întâlnire peste generaţii, datorată unui articol pe care l-am scris – REVISTA BAABEL ) Și dacă am ajuns la revistă, în prezența vărului, descoperit prin Baabel, am ținut să-i ofer cadoul redacției, al tuturor colaboratorilor: o carte care cuprindea cele mai importante articole ale autoarei.

Pentru ea a fost o surpriză extraordinară, neașteptată. Minute în șir s-a uitat la volum și l-a răsfoit emoționată.

Mirjam Bercovici alături de Eva Galambos şi cadoul surpriză oferit de Baabel

Revenind la cuvântul ”incredibil” pe care l-am folosit la începutul articolului. Acesta se referă la starea fizică și mai ales la starea de spirit a sărbătoritei. Arată foarte bine, departe de a i se da vârsta, este proaspătă la minte, își amintește și povestește despre întâmplările din trecut și, cu toate că nu se mai uită la televizor, ascultă știrile la radio („România actualități, ăștia au știri mai curate”, îmi explică) și este la curent cu ce se întâmplă la noi și în lume. Și… și-a păstrat simțul umorului! Printre multe alte elemente fizice și psihice care contribuie la această stare de bine, ceea ce m-a frapat și mi-a furnizat și o parte din explicații a fost faptul că are un program zilnic bine stabilit pe care îl respectă și care o ajută să-și umple timpul și să nu se plictisească. Dar despre acest ultim aspect nici nu poate fi vorba. ”Ia uitați-vă câte cărți am primit cadou. Și unele au sute de pagini”, mi-a arătat colecția răspândită pe masă. ”Și trebuie să le citesc, să le termin pe toate”, a spus cu mult umor.

Mi-a părut bine când am auzit acest program pe termen lung. Mi-a dat speranța ca mulți ani de-acum înainte, Ad mea veesrim, până la 120 de ani, cum urează evreii (dar nu numai ei), voi putea să vin la doamna Mirjam să o felicit și să mă bucur de ea împreună cu acei ”mulți” pe care nu i-a cunoscut, dar care sunt alături de ea.

La mulți, mulți ani, doamna doctor Bercovici!

Foto: Silviu Carol Sasch Cenuşă

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

17 Comments

  • Strul Moisa commented on September 26, 2023 Reply

    Stimată Doamnă Doctor MIRJAM BERCOVICI,
    Oricum aș scrie, ar pare mult prea fad, vizavi de ceea ce intenționez să exprim: LA MULȚI ANI BUNI cu prilejul mega-DUBLULUI JUBILEU. SINCERE FELICITĂRI, alături de CALDE URĂRI DE SĂNĂTATE SĂNĂTATE SĂNĂTATE în continuare. Și să ne bucurați cu UN JUBILEU SUPLIMENTAR prin prezența Dvs ACTIVĂ în rândurile celor de la Baabel.
    CU SINCERĂ ADMIRAȚIE și DEPLINĂ CONSIDERȚIE,
    Strul Moisa

    PS. Deopotrivă, un sincer BRAVO TUTUROR ”conspiratorilor” pentru idee și realizare: volumul de carte “Faivel vindecătorul şi alte povestiri dintr-un secol de viaţă”.

  • Monica+Ghet commented on September 25, 2023 Reply

    SENZAȚIONAL!

    La mulți ani cu admirație și binecuvântări Doamnei Dr. Mirjam Bercovici!! (poate a cunoscut-o și pe mama mea, tot medic pediatru)

    Felicitări cu omagii revistei BAABEl, Andreii Ghiță și autoarei articolului D-na Eva Galambos

  • Marica+Lewin commented on September 23, 2023 Reply

    Multi ani binecuvîntați cu sănătate si activitate creatoare in continuare!
    In afara de amintirile dvs de viata emoționante, ne-ați introdus si in scrierile de mare calitate a prietenei dvs, redactoarea revistei bucovinenilor din Israel, “Die Stimme”.
    Va multumesc pentru tot.

  • BORIS+MEHR commented on September 23, 2023 Reply

    LA MULȚI ANI CU ADMIRAȚIE, DOAMNA MIRIAM BERCOVICI

  • Marina+Zaharopol commented on September 23, 2023 Reply

    Multumiri d-nei Eva Galambos pebtru posibilitatea de a participa virtual la aceasta aniversare emotionanta!
    Citind articolul, m-am bucurat de cadoul-surpriza (ce idee fantastica!), dar si de faptul ca atata lume – pe langa cei de la Baabel – o cunosc si o iubesc pe d-na Mirjam.
    Va doresc, d-na Dr., multe surprize placute cu ocazia aniversarilor viitoare, bucurii si satisfactii!
    Va multumim si noi pentru nenumaratele cadouri pe care le primim de la ds.: articolele interesante pe care le publicati la Baabel.
    La multi ani fericiti!

  • Sergiu Segal commented on September 22, 2023 Reply

    O sută de ani!

    Din nefericire, nu am observat până acum acest articol. Și de mult îmi puneam întrebări despre vârsta lui Miriam. În special in lumina continuității remarcabile ale contribuțiilor ei literare. Excedentare? In cazul ei, fără să intenționez un joc de cuvinte, se
    pare că termenul nu se aplica.

    Se zice că există un univers. Și se pare că există.

    Și se zice că omul poate deveni nemuritor. Și se pare că se poate.

    Proba? Cartea acum apărută cu toate scrierile tale!

    Momentan, la mulți ani, tanti Miriam, continuă bună sănătate, și multă putere de continuă contribuție literară!

    Ne ajută și pe noi s-o mai prelungim!

    Cu mult drag,

    S.

  • Roxana+Cristisn commented on September 22, 2023 Reply

    Splendid episod al vieții Doamnei Dr. Mirjam, al revistei Baabel și al tuturor colaboratorilor acestui eveniment!
    La mulți ani binecuvântați cu împliniri în toate domeniile!
    Felicitări tuturor participanților la acest moment unic!
    Cu multă bucurie
    Dr. Roxana Cristian

    • theodor toivi commented on September 22, 2023 Reply

      Sănătate și voie bună!

      TT

  • gabriel+gurman commented on September 22, 2023 Reply

    Mazal tov Dnei Dr. Bercovici, ad mea veesrim, cum se spune la noi.
    Prezența Dnei Dr. Bercovici printre noi, inclusiv scrisul ei, oferă tuturora un dram de nădejde, că si noi vom putea ajunge la această varsta in pline puteri intelctuale și fără reparații capitale.
    La multi ani!!
    GbM

  • Eva+Grosz commented on September 22, 2023 Reply

    La Mulți Ani Doamna Miriam ! Shana Tova și Hatima Tova !

  • Silvio Solomon commented on September 21, 2023 Reply

    La Multi Ani, doamnei Doctor Miriam Bercovici! Multumiri revistei Baabel pentru efortul depus de a crea un cadou unic si Felicitari pentru reusita!

  • Veronica Rozenberg commented on September 21, 2023 Reply

    O aniversare emotionanta si o idee la fel de emotionanta a baabeienelor care au contribuit, felicitari si un sincer BRAVO 🙂

    Dnei Dr Mirjam din suflet multe si calde urari de bine si de noroc, care s-o poarte mai departe pe aceleasi drumuri in linistea si intelepciunea pe care cei de la baabel, chiar fara s-o cunoasca personal, au apucat s-o perceapa nu numai odata.

    Cu multa consideratie de la Veronica Rozenberg

  • Maria Roth commented on September 21, 2023 Reply

    Multe urări de bine dnei dr Bercovici! Felicitări şi redacţiei Baabel pentru efortul bine coordonat de a realiza volumul+surpriză. Mulţumiri Evei Galambos pentru articol

  • Tiberiu+Ezri commented on September 21, 2023 Reply

    La mulți ani, doamna doctor Mirjam! Felicitări și mulțumiri redacției revistei Baabel pentru cadoul binemeritat de doamna doctor!

  • Andrea Ghiţă commented on September 21, 2023 Reply

    Realizarea volumului “Faivel vindecătorul şi alte povestiri dintr-un secol de viaţă” mi-a dovedit că se pot realiza “conspiraţii” pentru un scopuri nobile. Mulţumesc din suflet Havei Oren, Evei Galambos, d-lui George Gîlea, redactorul şef al Editurii Hasefer, doamnei Ileana Buculei, redactorul responsabil al cărţii, şi d-lui profesor Andrei Hoişie, pentru informaţiile oferite, precum şi lui Silviu Carol Sasch Cenuşă (gazda şi administratorul IT al site-ului baabel.ro) care a realizat fotografiile de la eveniment. Multe, multe mulţumiri d-lui deputat Silviu Vexler, preşedintele FCER, care a făcut diligenţele pentru finanţarea cărţii. Mă bucur din suflet de bucuria doamnei Mirjam Bercovici, căreia îi doresc Ad mea veesrim.şi aştept cu nerăbdare noile ei povestiri din Baabel!

    • Klein+Ivan commented on September 25, 2023 Reply

      Mi-e mai ușor să vă felicit pentru ideea cu cartea decît să creez o felicitare mai deosebită pentru dna doctor . K.I.

  • Hava Oren commented on September 21, 2023 Reply

    Așa o aniversare este cel mai frumos cadou pe care și-l poate dori cineva. La mulți ani doamnei Mirjam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *