10 octombrie. A patra zi.

A mai trecut o noapte și încă o dimineaţă. Ceea ce voi povesti mai jos este una dintre acele întâmplări care fac piele de găină, care îngrozesc cu atât mai mult cu cât sunt anunţate pe fondul refuzului purtătorului de cuvânt de la Hamas de a începe schimbul de prizoniere înaintea opririi oricărei intervenţii armate din partea Israelului.

Jurnalista intervievează un bărbat pe nume Vasili la Netivot, unul dintre orașele greu încercate în atacul de acum. Vasili povestește:

Sâmbătă la orele 6:30, după ce aude sirenele de alarmă, sună la casa părinţilor săi, pentru a vedea ce se întâmplă. Mama îi spune că tatăl, doctor în vârstă de 69 de ani, se pregăteşte să plece la servici; este medic la închisoarea Shikma, în zona industrială din nordul oraşului Ashkelon. Soţia îl roagă să renunţe, dar el pleacă totuși. La ora prânzului, soţia îl caută, dar telefonul nu mai răspunde. Vești de pe drum nu au, nu obișnuiesc să-l sune când conduce. Mai târziu ei intră în legătură cu superiorii tatălui și află că tatăl nu ajunsese la servici. Acelea au fost orele cele mai îngrozitoare ale controlului teroriştilor asupra aşezărilor şi chiar a vehiculelor de pe şosele. Seara, Vasili încearcă să urmeze drumul parcurs de tatăl său dimineaţa, dar şoseaua e închisă, așa că încercarea se amână pe a doua zi, şi atunci… pe marginea drumului spre Ashkelon, Vasili distinge maşina tatălui său ciuruită de gloanţe, o imagine apocaliptică. Se vede că tatăl a fost atacat pe drum de terorişti, dar destinul lui nu îl cunoaște nimeni. Deocamdată este declarat dispărut.

Poveştile celor rămași în viaţă sunt nenumărate, unele triste, altele revoltătoare, te lasă cu gura căscată, nu poţi înţelege cum de s-au petrecut toate aceste grozăvii, cine s-ar fi aşteptat la asemenea situatie? Poate că a fost o omisiune a întregului sistem, un sistem în care mulţi dintre noi aveau încredere.

Doi fraţi aduc una din primele relatări auzite încă la începutul campaniei. Într-o casă, probabil din kibuțul Kfar Aza, un om mai în vârstă, prieten al mamei, a reuşit să-i oprească pe terorişti să ucidă familia cu trei copii minori. Bărbatul, împuşcat în picior şi bandajat ca să oprească sângerarea, împreună cu restul familiei, au fost scoşi din casă. De atunci, de sâmbătă, nimeni nu a mai auzit de ei. Probabil sunt printre ostaticii din Gaza.

Din când în când sunt puse în discuţie surprizele pe care le-a avut guvernul, armata și, desigur, populaţia israeliană, privind capacitatea Hamas-ului de a opera, pregătirea lui militară și mai ales cât de bine era echipat și înarmat, cu mitraliere, grenade, puşti și cum au pătruns mişeleşte. De fapt NIMENI nu le-a stat în cale!

Printre invitaţii la programul de televizor de azi dimineaţă a fost şi Danny Yatom[1], fost conducător al Shabak-ului. Părerea lui este clară: după greşeală gravă comisă în ultimele zile de conducerea ţării şi de armată, aceeași persoană nu poate rămâne la conducere. (Se poate înțelege la cine se referă.) Unii comentatori intervievaţi la canalul oficial de TV (Kan11), printre care şi Yatom, au cerut înfiinţarea unui Cabinet de război, după modelul celui din Războiul de Şase Zile (1967). Dar aceste cerinţe nu se împlinesc, cel puţin nu cu viteza așteptată, iar ministrul poliţiei, Ben Gvir, unul dintre capetele mai puţin luminate ale guvernului, se opune. În aceste patru zile NIMENI, niciun membru al guvernului nu a catadicsit să-şi arate faţa la televizor – și, bănuiesc, nu pentru că i s-ar refuzat participarea. Răspunderea, domnilor, nu se prea învaţă în şcolile israeliene, cu atât mai puțin în cele religioase.

Totuși există și excepții. Cred că organizaţia ZAKA, de identificare a victimelor dezastrelor [2], e unică în lume. Membrii ei, oameni foarte religioşi, s-au prezentat chiar în ciuda șabatului pentru a se ocupa de cadavre, în special pe câmpul unde a avut loc petrecerea în natură. Sutele de cadavre au fost duse într-un adăpost special și munca de identificare continuă. După ultimele rapoarte, numărul morților civili depășește 1000, plus cca. 180 de soldați.

Altă poveste de groază: La ora 7 a.m., o fată îşi sună tatăl s-o ia acasă. „Suntem împuşcaţi”, spune fata speriată. Tatăl se urcă în maşină și goneşte spre sud. Între timp fata găsește o maşină care s-o ducă spre nord, trece de punctele periculoase şi scapă cu viaţă. Însă tatăl este împuşcat în propria sa maşină, în drum spre a-şi salva fiica.

Nu mai am cuvinte, poate și aşa am povestit prea mult!! Umblu de colo până colo şi după încă o sesiune în faţa televizorului mă întorc la laptopul cel credincios, înecată de necaz, cu un nod în gât şi cu o piatră pe inimă.

Dar lucrul cel mai groaznic pe care l-am văzut în această după-amiază a fost vizita celor cca 100 de jurnalişti străini în primele două kibuțuri cucerite de criminalii din Gaza. Ce poate fi mai rău în lumea asta decât cruzimea, sălbăticia, barbaria, URA, inumanul, întruchiparea răului? Am văzut distrugerea totală a locurilor și a oamenilor, unii arşi în casele lor sau în camerele betonate, unii împuşcaţi în timp ce încercau să fugă încotro vedeau cu ochii, am văzut casele și maşinile arse, tot ceea ce au distrus fiarele care au intrat în Israel. Aceste imagini au fost transmise la televizor în România şi în alte ţări ale lumii.

Aş mai vrea să adaug două cuvinte despre discursul neobişnuit de sensibil și de uman al preşedintelui Biden, sprijinul său necondiţionat faţă de Israel, înţelegerea și durerea în faţa pierderile de vieţi omeneşti. Mulţi îl considerau bătrân și cam ramolit, dar acum el a vorbit liber în văzul întregii lumi. Poza în faţa aparatelor de filmat ca un soldat în funcţie, iar alături de el stăteau nemişcaţi adjuncta sa, Kamala Harris, şi ministrul de externe, Antony Blinken. Acultându-l pe Biden, te străpunge o senzaţie deosebit de emoționantă, umană, în vremea în care Umanul a devenit jucărie sinistră în mâna unor animale sălbatice, orbite de ură.

Tragerile de rachete dinspre Gaza continuă și în aceasta seară.

***

Astăzi, 11 octombrie, este a cincea zi a tragicului război care a lovit Israelul. Ruth Alon, fostă purtătoare de cuvânt a Armatei, a spus: “Ceea ce populaţia din Israel s-ar fi aşteptat de la conducătorii săi, a primit aseară de la președintele SUA.

Îl revăd pe Yatom care critică atât guvernul, cât și armata, pentru că au luat hotărâri greşite, crezând în mod cu totul ilogic că Hamas ar fi dornic de “linişte” și abia acum s-a dovedit cât de iluzorii au fost aceste presupuneri și cât de lipsite de seriozitate au fost acele aprecieri.

Şi în acest context, fiind deja în a cincea zi de luptă, voi menţiona un alt fapt revoltător amintit astăzi de Yatom, chiar dacă acesta a fost vehiculat deja de câteva zile. Este vorba de apărarea defectuoasă a aşezărilor din sud, care a fost lăsată pe seama kitot konenut (plutoane de alertă) locale – o organizare poate unică în lume. Acestea sunt echipe de de securitate limitată, formate din rezerviști și concepute ca să acționeze rapid, oferind un răspuns inițial la un incident de securitate până la sosirea unor forțe suplimentare. Ele acoperă decalajul de timp din momentul anunțării unui incident până la sosirea forțelor de securitate și apoi le asistă. În multe comunități din Israel, în special în Iudeea și Samaria, Podișul Golan și Fâșia Gaza, adică în zone de frontieră, există un pluton de alertă format din cetățeni locali care au urmat o pregătire specială. Aceste plutoane au existat chiar înainte de 1948 în aşezări aflate în zone periculoase, care puteau fi atacate prin surprindere. Exista întotdeauna o persoană, locuitor al aşezării, care deţinea cheia depozitului de arme.

În ultimii ani, autorităţile israeliene au hotărât (probabil din motive bugetare) să reducă dotarea acestor echipe. Mai rău, toate armele sunt încuiate în depozit și până a ajunge acolo, apărătorii nu au niciun mijloc de a acționa.

În acest conflict, armata a apărut cu o întârziere spectaculoasă, iar sursele de informaţie și punctele de transfer nu au funcţionat. Explicaţii încă nu există și unii comentatori chiar spun că acum nu e momentul să fie căutate. În primele aşezări atacate de terorişti, aceste echipe au făcut fapte de vitejie impresionante numai cu câteva pistoale – dacă ar fi avut puști, ar fi avut mult mai mult succes. Mulţi dintre aceşti oameni nu mai sunt. Astăzi Ben Gvir a hotărât să reînarmeze plutoanele de alertă, ceea ce ar fi trebuit să se întâmple cu ani în urmă. Hotărârea de a le reduce echipamentele militare nu este a guvernului actual, dar ea a fost luată nu demult.

Rachetele continuă să brăzdeze cerul la sud, şi în mai mică măsură la nord…

Voi reda acum poate cea mai puternică expresie a groazei şi durerii, dar poate că este doar percepţia mea, după atâtea momente și atâţia oameni pe care i-am urmărit în aceste zile cumplite.

În timp ce teroriștii încercau să năvălească în casă și soțul ei ținea ușa cu toate puterile, o tânără mamă cu un bebeluş de o lună a reuşit să fugă. Tânăra femeie avea un handicap și în mod normal mergea cu bastonul. Acum, desculţă și cu fetiţa în braţe, fuge, încercând să se acundă prin tufișuri și printre spini. Ca prin miracol, bebelușul nu plânge. Disperată, bate la câteva uşi, dar nimeni nu-i deschide. În cele din urmă, niște vecini îi deschid uşa și timp 27 de ore rămâne cu ei în camera betonată. După eliberare e transportată la spitalul din Beer Șeva. Fetița e complet deshidratată, dar în cele din urmă este salvată.

Femeia este intervievată de una din jurnalistele de la Kan 11 și întâmplarea face ca aceasta îl cunoștea și pe soțul ei, pentru că nu demult îi intervievase pe amândoi. Atunci, în a doua zi a războiului, încă nu se ştia ce se întâmplase eu soţul ei. Abia acum am aflat, dintr-un nou interviu pe care l-a dat. Trupul lui a fost găsit la depozitul de lângă spitalul Asaf Harofe, unde au fost adunate cadavrele în majoritate neidentificate. Femeia are dorința aprigă să folosească în viitor sperma soţului ei, aflat printre cei morţi. Are o durere în glas care te sparge efectiv, dar şi o mare furie împotriva autorităţilor care nu îi permit să intre în acel adăpost și îi iau și această ultimă șansă de a mai naşte copii, fraţi ai fetiţei rămasă fără tată. Ea se adresează jurnaliştilor cu rugămintea să intervină și s-o ajute să îşi împlinească această ultimă dorinţă, această speranţă, poate chiar o speranță deșartă. Sperma poate fi congelată doar în primele 72 de ore de la moarte – au mai rămas 2 ore. Disperarea tinerei nu este unicul caz. Zeci, poate sute de oameni așteaptă identificarea celor morți, poate că și alte femei au aceeași dorință.

Unde am ajuns?

Veronica Rozenberg

[1] Danny Yatom este un general și om politic israelian, deputat în Knesset din partea Partidului Muncii între anii 2003-2008. A îndeplinit și funcția de secretar militar al lui Itzhak Rabin și al lui Shimon Peres (1993-1996)

[2] ZAKA este acronimul pentru Zihui korbanot ason (Identificarea victimelor dezastrelor). Este o organizație de voluntari evrei ultra-ortodocși care ajută poliția și forțele de salvare în gestionarea situațiilor de dezastru (atentate, explozii sau alte evenimente tragice). Rolul lor principal este de a identifica victimele pentru a fi înmormântate după datina evreiască.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

30 Comments

  • Artemiu+Iosif+Vanca commented on October 12, 2023 Reply

    Dragă Andrea, dacă aici, în România, ţara în care te-ai născut şi trăieşti, te consideri în Diaspora, care e de fapt ţara ta?

    • Andrea Ghiţă commented on October 12, 2023 Reply

      Stimate domnule Vanca, mulţumesc pentru impresionantul mesaj de compasiune şi solidaritate. Am citit întrebarea Dvs. şi vă răspund cu cuvintele unui reputat istoric evreu care a spus: Franţa (în cazul meu România) este patria mea. Israelul e matria mea.

    • Andrea Ghiţă commented on October 12, 2023 Reply

      Domnule Vanca, în terminologia consacrată diaspora evreiască (sau galutul) este formată din evreii care s-au risipit în lume şi nu s-au reîntors în Ţara Sfântă. După cum şi românii din Serbia, Grecia, Ungaria, Ucraina, mai recent din Italia, Spania şi alte ţări constituie “diaspora română”.

  • BORIS+MEHR commented on October 12, 2023 Reply

    TRĂIESC CU CONVINGEREA CĂ ISRAELUL VA ÎNVINGE ȘI CRIMINALII VOR FI PEDEPSIȚI MAI ASPRU DECÂT NAZIȘTII. CREDINȚA ÎN BINE SĂ NE AJUTE. AM UN VĂR ÎN NORDUL ISRAELULUI, SPER SĂ NU AIBĂ PROBLEME. AM ISRAEL HAI.

    • Veronica Rozenberg commented on October 12, 2023 Reply

      E foarte frumos ca traiti cu aceasta convingere, de cand au inceput ororile, nu numai ca nici un reprezentant oficial nu a facut vreo declaratie serioasa si mai ales nici unul nu si-a luat asupra sa, intreaga raspundere. A fost un adevarat ESEC, si nu vad rostul de fluturaa aceeasi lozinca

      Vom invinge, vom invinge si inca odata vom invinge ???? pentru ca atunci cand a fost nevoie nimeni nu a fost prezent !!!

      Suntem in a sasea zi dupa data de 7 octombrie….

      In conditiile actuale armata incearca sa-si adune cioburile si se lupta aproape zilnic pana acum, in a sasea zi cu teroristii care inca se mai afla pe teritoriul de sud.
      La fiecare ora aproape se anunta ca cetatenii din locurile X si Y sa intre in case, sa se incuie caci exista pericolul de infiltare de teroristi.
      Si la fel de necrezut, dupa sase zile de bombardamente intense, rachetele continua sa atace orasele israeliene cu intreruperi relativ scurte, amenintand pe cetatenii oraselor de pe marginea marii, din Sud si pana spre centru.

      Poate in curand, situatia va suferi o turnura decoamdata despre ostatici nu se vorbeste si oamenii in cauza, cei necajiti si disperati, sunt revoltati de absenta autoritatilor , neschimbata aproape de la inceput. La Kneseth urmeaza sa fie primiti cei 5 membrii noi fara portofoliu din guvernul de urgenta. S-a anuntat ca in scurt timp, Netanyahu va declara inceperea razboiului ! Va fi o perioada lunga, trista si numai soarta va decide cat de mare si de semnificativ pentru Israel, va fi aceasta hotarare, care probabil nu putea sa fie evitata, ci din contra ar fi trebuit sa se intample cu ani in urma.

  • Eva+Grosz commented on October 12, 2023 Reply

    Mulțumim pentru articol ! Să sper la mai bine !

  • Mariana Segal commented on October 12, 2023 Reply

    Veronica aii dovedit încă odată putere și sensibilitate .Desigur nu este usorsa scrii despre iadul pe pamant in tara ta.Ai facut- o intr- un mod exemplar .Nici- un ochi nu va ramane uscat de lacrimi citind rascolitarea ta poveste adevarata.Oare ochii tai erau uscati cand ai scris,sau te-: ai luptat sa continui?

    • Veronica Rozenberg commented on October 12, 2023 Reply

      Draga Mariana, am incercat sa redau starea mea de spirit privind ororile despre care se stie deja in toata lumea, lumea suficient de cinstita, care vrea sa inteleaga cu adevarat cele intamplate. Defapt gresesc, cele intamplate nu pot fi inintelese, nici folosind ratiunea, cu atat mai putin inima.
      Si da lacrimile ma podideau ma inecau si nu o data. Israelul a fost un mit pentru multi, chiar foarte multi, mitul s a spulberat. Vom vedea cum se vor mai putea aduna cioburile, cum se va reusi, eventual a pune cap la cap bucatelel puzzle-lui, parti ale unui intreg stirbit de atatia si atatia oameni nevinovati.

  • Adina Rosenkranz-Herscovici commented on October 12, 2023 Reply

    Draga Veronca, am citit cu interes si emotie cele relatate de tine.Imi dai voie sa postez articolul tau pe FB?
    Adina R.H.

  • Veronica Rozenberg commented on October 11, 2023 Reply

    Ziziana cred ca sunt unele confuzii in ceea ce scrii:

    Pedeapsa capitala in Codul Penal Israelian (numit in ebraica “חוק העונשין”) exista in urmatoarele cazuri:
    atunci cand este vorba de tradare de patrie, sau al doilea, atunci cand pedeapsa se poate aplica exclusiv in cazul celor care au facut crime impotriva evreilor in perioada nazista (este vorba de crime impotriva umanitatii, dar posibil ca legea este restransa la crime impotriva evreilor, deoarece ea este aplicabila intr-un stat al evreilor).

    Informeaza -te mai bineת cel putin din ceea ce este scris in wikipedia in limba ebraica privind acest subiect:
    עונש_מוות_בישראל

    In afara de aceasta amesteci MERE cu MATRAGUNA.

    Matraguna – adica omucidere

    Mere – Manuale, gradinite si indoctrinari,

    In legatura cu lupta impotriva coruptiei: societatea israeliana s-a dovedit peste ani, ea insasi destul de corupta (Bibi iti spune ceva?, dar au fost atatia altii la nivele diferite si in decenii diferite), ce legatura are coruptia cu criminalii palestinieni care au ucis oameni nevinovati? Poate o fi o legatura, dar e dificil cred, de a o considera ca o cauza reala si consistenta intre coruptie si cele intamplate.

    Mai departe, nu prea vad legatura intre demiterea ministrului transportului, oriunde in lume, cu favorizarea Hamasului, care de altfel a fost intretinut si chiar conceput de Israel la un moment in care politicienii au preferat o alternativa a autoritatii palestiniene din Iudeea si Samaria.

    Deci, daca ai dori sa spui lucruri mai concrete, poate scrii tu insati un articol despre aceste subiecte.

  • Klein+Ivan commented on October 11, 2023 Reply

    “poate și aşa am povestit prea mult!” – nici vorbă . Cred că ar trebui să apară de urgență o carte documentînd evenimentele ( O zi în Auschwitz XXI ) . Cred că Israel ar trebui să ceară capitularea necondiționată a Gazei precedată de eliberarea prizonierilor ca o condiție pentru încetarea bombardamentelor . (locuitorii Gaza să fie informați ) . K.I.

    • Veronica Rozenberg commented on October 12, 2023 Reply

      Ivan, esti un optimist, cui sa ceara Israelul capitularea, doar Israelul tot bombardeaza de zor si mai ales intentioneaza sa curete Gaza de prezenta militara a Hamasului. Ceea ce tu propui insa, au propus Hamasul , adica sa se inceteze focul si apoi sa se treaca la o discutie despre ostatici si prizonieri (sa zicem soldatii in numar de cca 170-180, restul civili).

      Personal nu cred ca exista o solutie in eventula asezare a conflcitului. Dar acesta e un alt subiect si nu e unul simplu. Deocamdata toti cei aflati intr-o pozitie importanta vorbesc de distrugerea oricarei urme a acestei organizatii. Putem spera, dar….

  • Ziziana commented on October 11, 2023 Reply

    O prezentare realista, elocventa si concise. Cu pedeapsa capitala – exista in codul de legi – nu sunt de acord, din cauza ca nu e eficienta. Sunt insa alte ” calcai a lui Achilles” neglijate, cum ar fi manualele scolare , gradinite si alte instrumente de indoctrinare. Si, nu Mai Putin important, lupta impotriva Coruptiei si a minciunii, a fugii de responsabilitate. DACA intr-un stat normal deraierea unui tren implica imediata demisie sau demitere a Ministrului Transporturilor, in Israel conceptia de a favoriza Hamas… e OK. Nici la accidental de la Meron nu au fost vinovatii. Consecinte: sunt multi incompetenti, usuratici si chiar corupti

  • Veronica Rozenberg commented on October 11, 2023 Reply

    Ziua a cincea nu s-a terminat uşor, şi asta nu numai pentru că atacul cu rachete din Liban a început astăzi şi s-a extins înspre Haifa.

    Una dintre problemele sau gândurile pe care le ridică acest război este readucerea în atenţie publică a pedepsei cu moartea, pentru că acei terorişti prinşi în timpul luptei corp la corp cu israelienii, la inceput civilii, alţii, în zilele care i-au urmat lui 7 octombrie, cu soldaţi în misiune, probabil că ar fi candidaţi la această pedeapsă.

    În Israel nu există pedeapsă cu moartea, ea a fost aplicată o singură dată, lui Adolf Eichman, în urma procesului despre care s-a scris mult, una dintre cărţile cele mai relevante, care multa vreme nu a fost tradusă în ebraică din cauza criticii faţă de atitudinea israeliană abordată la proces, este cea scrisă de Hannah Arendt, Eichmann la Ierusalim.

    Şi în loc de aceasta, chiar ieri sau azi, un terorist dintre cei infiltrati a fost transportat la spital la Shiba, spitalul cel mai mare din Tel Aviv, fiind rănit. Nu e prima oară când terorişti sunt vindecaţi înainte de a fi interogaţi, sau poate chiar pedepsiţi. Dar acesta a fost un caz special şi s-a creat în spital un convoi de sute de oameni care au intrat pe coridoare protestând împotriva acestei situaţii aproape incredibile.
    Am ascultat opinia unui comentator Eldad Yaniv, care spunea cam aşa, citându-l pe Biden:
    “Există oamenii luminii şi cei ai întunericului”, pe ultimii societatea trebuie să-i trateze altfel, şi dacă chiar s-a dorit să fie vindecat teroristul trebuia să se înfiinţeze un loc separat, unde eventual să i se atribuie tratamentul cerut, nu să fie pus printre pacienţii spitalului.In camera alaturata zacea o tanara ranita de un alt terorist, poate chiar de acela. Desigur va fi păzit in permanenţă, pentru că, nimeni nu ar fi surprins, cand acestui mişel, simţindu-se în putere, nu i-ar fi venit ideea să mai lichideze câţiva oameni din jurul său.

    Deci, oricât de problematică este alocarea pedepsei cu moartea, cred că există categorii de “oameni” cărora ar trebui să fie aplicată. Şi fără să justific în mod ştiinţific această părere, menţionez un singur fapt, pe care mi l-a amintit acum zeci de ani, un fost jurist venit din România, şi anume că pedeapsa pe lângă alte caracteristici serveşte ca model în faţa societăţii, şi cred de asemenea că dacă mulţi dintre teroriştii care au făcut crime în decursul deceniilor de existenţa a statului Israel, ar fi fost condamnaţi la moarte, e posibil că următorii ar fi putut – uneori cel puţin – să ezite înainte de a comite ororile pe care le-au comis.

    • Andrea Ghiţă commented on October 11, 2023 Reply

      Mă tem că teroriştilor nu le e frică de moarte şi nici de pedeapsa capitală. Ei se consideră eroi cu locul asigurat în paradisul lor. Cred că abolirea acestei pedepse este un semn al democraţiei, la fel cum – îngrozitor ceea ce spun – şi tratarea teroristului rănit este un semn al umanismului unui stat democrat. (Acest fapt l-a dezvoltat doctorul Gabriel Gurman (scriitorul Gabriel Ben Meron) la o lansare de carte, la Cluj https://www.youtube.com/watch?v=i6HD5D-BL58). Un stat democratic nu poate acţiona cu mijloace teroriste, inumane.E foarte, foarte greu, îngrozitor de greu să rămâi un stat democratic în condiţiile actuale…

      • Veronica Rozenberg commented on October 12, 2023 Reply

        Probabil ca in principiu ai dreptate ei sunt SHAHIZI, adica le este asigurat un loc undeva cu cineva.
        Si totusi eu raman la parerea mea, nu este usor de explicat ceea ce se intampla, probabil ca nu le este frica de moarte, atunci cand e vorba de cate un sinucigas, sau o sinucigasa indivizi izolati, acum insa a fost vorba de o “armata” de mii poate o mie, doua, exista ceva care ii mana din spate, si pentru un anume tip de oameni, crescuti si educati intr-o anumita civilizatie, e foarte greu de conceput, cred, cum se realizeaza acest lucru. Daca in decursul zecilor de ani, aceasta pedeapsa ar fi existat, cred ca ar fi existat un al doilea gand inaintea infaptuirii unui omor premeditat. Privind rolul de model al acestei pedepse, acesta ar putea sa dea inapoi ei pe cei care, de exemplu si-au ucis sotiile, sau pentru arabii care in ziua de azi inca isi omoara fete, sau membre de familie pentru ca au pus la indoiala onoarea familiei.

        De altfel, tratamentul ranitilor este intr-adevar un semn de umanism dar se putea, in cazul actual, realiza intr-un context diferit. Cred ca este pentru prima oara, s-a produs o reactie atat de dramatica a oamenilor, nu ar fi fost exclus ca o parte psa fi fost chiar rude ale celor ucisi de “tovarasii” ranitului.

        Si sa nu uitam ca Israelul are divizii destinate uciderii acelor arabi palestinieni considerati a fi teroristi, una se numeste Duvdevan, nu-mi amintesc pe a doua. Problema aceasta nu este nici ea inteleasa de la sine intr-un stat democrat.
        De aceea, tot ce am incercat eu sa fac in cele scrise este sa relatez impresii, capatate prin vizionarea unor surse de informatie israeliene si a le pune alaturi de ceea ce cred, stiu, sau simt eu. Democratia Israelului are si ea tarele ei.

  • Marica+Lewin commented on October 11, 2023 Reply

    Veronica, iți apreciez delicatețea cu care sugerezi orori de nedescris si fapte abominabile, fara sa le prezinti in amanunt. Doar tristețea noastra
    a tuturor si curajul multora.
    Te rog daca poți, sa continui acest jurnal de razboi, desi ştiu ca participarea emoționala te răvăşeşte şi te consumă.
    Multumesc

    • Veronica Rozenberg commented on October 11, 2023 Reply

      Marica, nu cred ca e vorba de delicatete, nu cred ca acest cuvant se potriveste la ceea ce eu am scris aici, nici macar dupa corecturile Andreei.

      Am incercat sa fiu realista, aceasta este caracterizarea care, in ochii mei, se potriveste mai curand, celor scrise. Sper ca nu gresesc.
      Voi incerca sa scriu atata timp cat voi reusi sa raman ore in fata televizorului si sa inregistrez situatii si intamplari iesite din comun, revoltatoare dpdv uman, uneori neasteptate si care trebuie cunoscute, intelese, dezaprobate.

      De exemplu povestea tinerei cu dorinta de a pastra sperma sotului in ultimele ceasuri posibile pentru a asigura o eventuala continuitate a familiei, am auzit-o astazi a doua oara, grozavia era in prima ei infatisare, o femeie schioapa, fugind prin iarba cu un bebelus de o luna, ca sa caute adapost. Nu as fi scris despre acest cumplit moment, dar auzindu-i taria, exprimarea dorintei, strigatul disperat catre autoritati (care nici macar nu stiu daca au auzit-o si ajutat-o), autoritatile locale, israeliene, cele care au facut atatea greseli inadmisibile, m-a indemnat sa povestesc si despre acest episod.
      Nu este delicatete, este revolta si incercare cel putin, de a fi realista in evocarea unor momente greu de inchipuit.

  • Elena Stoican commented on October 11, 2023 Reply

    Veronica, nu știu cum ai putut scrie? Eu nu pot citi mi-a citi soțul. Ce am înțeles acum, cu ocazia acestei tragedii umanitare provocate, este că înarmarea e, într-adevăr, necesară, dar trebuie să fie transparentă, măcar pentru a descuraja un eventual inamic. Ea în sine nu are justificare. Nici n-am mai îndrăznit să te mai întreb ce mai faceți. Tăcerea totală a “Baabelului” mi s-a părut greu de interpretat. Eu zic să nu tăceți. Acum, oamenii, cei dezinteresați de alte interese, spun lucrurile adevărate. Mult curaj și multă, multă înțelepciune!

    • Andrea Ghiţă commented on October 11, 2023 Reply

      Baabel nu a tăcut. Zilnic am publicat câte un articol, în afara zilei de ieri când au fost înmormântate victimele.

  • Tiberiu+Ezri commented on October 11, 2023 Reply

    Veronica, deși cunosc multe cazuri asemănătoare, m-au năpădit lacrimile citindu-ți articolul. Astăzi
    i-am telefonat unui cardiolog ca să-l rog să o consulte pe prietena soției mele. După câteva încercări de a-l prinde la telefon, mi-a răspuns șoptind cu o voce tremurătoare că tocmai asistă la înmormântarea nepotului său, ucis în luptele cu teroriștii.
    Din mai multe puncte de vedere, acesta este un război mai groaznic decât cel din Yom Kipper 1973:
    – dușmanii au ajuns pe teritoriul țării .
    – criminalii au ucis civili.
    – într-o singură zi au fost uciși aproape jumătate din totalul victimelor din 1973.
    Și totuși mă cuprinde optimismul și mândria la vederea solidarității poporului, spre deosebire de unii politicieni care au încercat să ne dezbine. La noi machiavelismul nu va învinge

    • Veronica Rozenberg commented on October 11, 2023 Reply

      Draga Tibi, tu esti printre cei foarte sensibili. De multe ori ma gandesc ca eu as fi dorit sa fiu medic, asa m-a sfatuit – din pacate cand eram in clasa a XII – si era deja prea tarziu – Dna Hilde Eckstein profesoara mea de engleza, cernauteanca. Posibil ca nu am gresit facand o alta alegere, care de altfel si ea a fost gresita 🙂

      Imi pare deosebit de rau de persoana de care vorbesti, durerea este ATAT DE MARE, cu atat mai mare cu cat cunosti pe omul lovit de cruzimea si barbaria acestor fiare salbatice. Cum de au devenit fiare?

      In legatura cu razboiul din 1973, nici nu cred ca e comparabil, poate dpdv al aspectului militar, dar aici e o tragedie care nu este masurabila, nici in cuvinte, nici in ganduri sau fapte, este ceva neinchipuit, o asemenea lovitura data israelienilor, nu mi-as fi putut inchipui vreodata ca se va intampla. Mi-e greu sa imi revin din soc, gandindu-ma prin ce au trecut atat de multi, multi oameni nevinovati, civili, surprinsi in locul cel mai sigur pe care orice fiinta umana il are, propria sa casa.

      Este frumoasa intr-adevar solidaritatea oamenilor care isi pun uneori la bataie propria siguranta, ca sa-i ajute pe altii, e o trasatura pe care intr-adevar o vedem nu odata la israelieni.

      Vom vedea ce ne va oferi viitorul apropiat ! Din pacate nu prea intrevad solutii.

  • Anca Laslo commented on October 11, 2023 Reply

    Consemnarea celor întâmplate în aceste zile cumplite ne ajută să ne facem imaginea realistă a situației incredibile prin care,din nefericire, treceți. Tot ce aflam ne privește pe fiecare din postura de ființe umane care nu pot înțelege actele inumane ale teroriștilor.
    Sunt cu toată inima alături de voi și sper să treceți cu bine, repede peste aceste zile infernale. Mulțumesc Veronica!

    • Veronica Rozenberg commented on October 11, 2023 Reply

      Imaginile pe care le vad cateodata la TV, intrec imaginatia, si uneori ma gandesc ca asemenea lucruri nu s-au intamplat in acelasi fel nici macar in WWII.

      Poate acum, prin punerea la intelegere intre membrii din guvernul actual si cativa fosti miltari experimentati, se va dovedi ca vor fi oameni mai inteligenti si cu mai mult spirit de organizare militara, ca sa poata sa invinga momentul acesta. Si totusi tragedia umana nu va putea NICIODATA utiata.

  • Marica+Lewin commented on October 11, 2023 Reply

    Ieri a fost inmormîntata stranepoata unor buni prieteni, macelărită la Festivalul de muzica. Dupa ce acum 3 ani, aceeasi familie a pierdut- o pe nepotica de 14 ani in urma unui cancer nemilos.
    Azi am aflat ca alti bunici sunt indoliați,cunostințe ale mele , nepoata lor, cu data nuntii fixate, si- a pierdut logodnicul in apararea localităților din sud.
    Sunt răscolita, zdruncinata si f.f. tristă.

    • Veronica Rozenberg commented on October 11, 2023 Reply

      Marica, ce tragedii, atunci cand iti sunt si mai aproape, puterea cu care iti schimba viata creste exponential, tristetea care s-a lasat si in inima mea, este imensa si imi pune sub semnul intrebarii intreaga mea existenta.

  • Vera+Medrea commented on October 11, 2023 Reply

    Un raport zguduitor. Mulțumim pentru puterea pe care ați
    găsit-o pentru a ne informa. De aici de departe nu putem decât spera că se va termina odată și că guvernul actual va abdica. Precum ați scris:Netrebnicii trebuie să își asume raspunderea!!!
    Vă dorim sănătate și putere sufletească.

    • Veronica Rozenberg commented on October 11, 2023 Reply

      Va multumesc, frumoasa doamna Vera Medrea 🙂

      Speranta moare ultima !!

  • Veronica Rozenberg commented on October 11, 2023 Reply

    Draga Andrea, multumesc pentru corecturile facute. Oricat m-as stradui, limba mea romaneasca este deteriorata.
    Intre timp ma pregatesc si eu sa ascult atent cand va suna alarma, a sunat deja odata, atunci ies in casa scarilor si ma intalnesc cu alte vecine. Locuind la etajul 5 nu pot cobori in adapost, iar ca sa stam acolo inca nu se pare ca dorim. Sotul meu nici nu se gandeste sa iasa din casa. Suntem indreptati catre SUD si VEST. In anul 2006 au mai fost alarme, acum nu stim inca ce ne asteapta.

    Oricum Haosul nu pare sa se fi risipit !!!

    Sa ne auzim cu bine !!!

  • Andrea Ghiţă commented on October 11, 2023 Reply

    Citesc, ascult, privesc şi mă cutremur. Aici în Diaspora poţi dona sânge şi bani, poţi să-ţi exprimi solidaritatea, să te rogi şi să speri. Cei din Israel sunt cei încercaţi, cei nevoiţi să lupte, să reziste, să învingă, să găsească apoi calea spre pace. E foarte, foarte greu. E cumplit de greu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *