Femeilor palestiniene

Din 7 octombrie încoace, de când a avut loc pogromul din Israel și de când a început războiul, cuvintele sunt doar palide reprezentări a ceea ce simt și vreau să spun. În toată media se folosesc din belșug termeni ca oroare, atrocități, crime, teroare, viol, profanare, cumplit, măcel îngrozitor, asasinat… Aș putea continua căutarea cuvintelor, ele însă nu pot reflecta magnitudinea celor înfăptuite monstruos, într-o dimineață de început de toamnă, asupra unor oameni fără nicio vină, mai mult și mai de neimaginat, asupra unor copii. Actele teroriste sunt de o lașitate scârboasă, bărbați care ”reușesc” să ucidă oameni lipsiţi de apărare, în paturile lor, sunt mai mult decât josnici.

Sunt multe relatări, circulă filmări, se fac mărturii, se află lucrurile care par a fi ireale din prisma urii prin care au fost generate. Eu nu pot și nu vreau să fac analize politice, eu pot doar să spun ce simt eu – așa cum fac în revista Baabel de peste doi ani – și felul în care toate acestea mă privesc pe mine, din postura de ființă umană care face parte din aceeași specie căreia îi aparțin și teroriștii, membri ai organizației Hamas. Din această postură, îmi este rușine pur și simplu că sunt și eu om la fel ca ei. Mă voi opri din a-i denumi folosind cuvântul ”om”.

Din prima zi, când am văzut filmările cu ura sălbatică îndreptată împotriva femeilor, nopți și zile întregi mi s-au învârtit în minte întrebări care revin și revin și pe care le-aș pune femeilor palestiniene trăitoare în spațiul cunoscut ca Fâșia Gaza.

Peste tot în lume, indiferent de gradul de dezvoltare al societății, femeile sunt cele care asigură căldura căminului familiei, sunt cele care dau viață fiilor și fiicelor pe care apoi îi îngrijesc, îi educă și îi cresc. Este inutil să mai descriu eu ce înseamnă o mamă și cât de luminos este rolul ei într-o familie.

Din aceste motive bine cunoscute tuturor, le-aș întreba acum pe femeile din Gaza: ”Asta ați făcut? Asta ați lăsat să se întâmple cu fiii voștri? Pe acești monștri i-ați hrănit, i-ați îngrijit și i-ați alintat zi după zi, ca să crească mari și să fie capabili de asemenea fapte? I-ați crescut și i-ați educat pentru a fi capabili de violuri colective și de profanarea cadavrelor umane? Și după ce s-au întors acoperiți de sângele copiilor decapitați, aducând cu ei oamenii răpiți și schingiuiți, voi îi puteți privi la fel ca înainte? Le-ați pregătit apa ca să-și spele sângele de pe mâini? Și sângele unde s-a scurs, nu cumva și pe mâinile voastre?

Mame, surori, soții, fiice ale acestor creaturi monstruoase, în numele cărui Dumnezeu puteți să dormiți noaptea în tihnă? Dacă nu vă condamnă societatea prin legile ei, conștiința voastră n-o face?”

Se vorbește în spațiul public despre faptul că mulți dintre palestinienii din Gaza nu au legătură cu Hamas. Îmi este greu să cred așa ceva, este imposibil ca absolut nimic, cât de puțin măcar despre intențiile acestui masacru să nu se fi aflat. Tăcerea duce la complicitate și deci la vină împărtășită. Pot să înțeleg ce înseamnă îndoctrinarea, consecințele ei se văd. Totuși, fiecare om are o busolă interioară care îl ghidează și ar trebui să-l stopeze de la a comite atrocitățile pe care tocmai le vedem. Nu judec nimic, ci doar constat lucrurile care sunt evidente și de aceea nu pot să cred în niciun fel de justificări și explicații pentru ceea ce au făcut teroriștii în 7 octombrie 2023. Cred însă cu toată fermitatea că faptele lor abominabile trebuie făcute publice, trebuie cunoscute peste tot în lume. La acest lucru putem contribui fiecare. Și mai cred în puterea poporului israelian de a-și reveni din șocul și durerea prin care trece acum.

Anca Laslo

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

35 Comments

  • Veronica Rozenberg commented on October 24, 2023 Reply

    Am ascultat acum câteva minute la TV, o convorbire preluată de pe telefonul, folosit de un ucigaș palestinian, telefonul unei victime, convorbire, pe care Eli Cohen, ministrul de externe al Israelului, a făcut-o astăzi auzita la ONU:
    – Tată, tată, uite-te pe whatsapp, vorbesc de la un telefonul unei evreice
    – Hamudi, te aud
    – Tată, mamă, am ucis 10 evrei, auziţi-mă am sângele evreilor pe mâini
    – Să ai noroc, fiul meu, am să am un fiu adevarat
    – Da tată, fii mândru de mine, am împuşcat 10 evrei

    Criminalul repetă această frază de mai multe ori, şi îşi invocă părinţii să-i asculte ţipetele de bucurie şi de entuziasm. Mama se aude dintr-o parte spunând:
    – Ce n-aş da să fi fost şi eu alături de tine

    Astăzi, la ONU era programata o întâlnire, la care ministrul Cohen urma să se întâlnească cu António Guterres, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, reprezentantul Portugaliei. Ministrul Cohen a anulat întâlnirea, după ce a auzit reacţia acestuia, probabil în urma audierii la ONU a discursului imprimat.

    Tue 24 Oct
    4:45pm – 9:00pm
    Security Council Media Stakeout
    LanguagesEnglishFloor
    Conference RoomMedia Stakeout 1
    1:30pm: The Minister of Foreign Affairs of Israel, H.E Eli Cohen

    Status🗓 Scheduled✅ Encoder set

    • Veronica Rozenberg commented on October 24, 2023 Reply

      Doua propozitii din discursul lui António Guterres:

      “Atacul Hamas asupra partii de Sud a Israelului nu venit intr-un vacuum. A avut loc dupa 56 de ani de ocupatie a Gazei de catre Israel….”
      🙁 🙁

      citez din ce s-a mentionat la canalul Kan11 canalul oficial israelian.

    • Andrea Ghiţă commented on October 24, 2023 Reply

      Mă tem că apelul către palestiniene ar fi zadarnic. Ura e înscrisă în adâncul făpturii lor şi se transmite de la o generaţie la alta, inclusiv copiilor din ziua de azi. Probabil că şi copiii din kibuţurile atacate vor purta aceeaşi ură în suflet. Nu văd cum se poate instaura pacea…

      • Veronica Rozenberg commented on October 24, 2023 Reply

        Copiii aceia au fost mutati la niste hoteluri pe intregul teritoriu al Israelului de la centru ipana la Marea Moarta.

        Vin feluriti artisti, animatori speciali pentru acesti copii, privesc sali in care stau pe scaun si se uita o buna parte din ei in telefon, fotografiind pe cei care ii indruma, canta impreuna cu ei, uneori sunt intrebati si dau raspunsuri naive de copii, majoritatea acestor copii nici nu sunt inca adolescenti.

        Deduc ca multe familii sunt relativ ale unor oameni tineri care s-au mutat in sud si din cauza ca pretul caselor in orase este extrem de mare, iar dorinta de a sta intr-o casa cu gradina la un pret mai acceptabil (presupun, nu stiu si nici nu inteleg cum se putea locui acolo 🙁 ) ii putea atrage sa se mute in asezarile sudice. Ar mai fi de mentionat ca intemeietorii acelor kibutzuri, ca de exemplu una dintre femeile rapite, eliberate azi, obisnuia sa faca drumuri cu locuitori din Gaza, catre spitale israeliene, daca era cazul, incercand sa ajute. Ura, nu ca nu ar exista la unii dintre israelieni, dar educatia copiilor este indreptata in cu totul alte directii.

        Nu stiu ce se va intampla, sunt deosebit de ingrijorata pentru ca diferenta dintre lumea mea si cea care copleseste din ce in ce mai mult realitatea israeliana, se transforma dintr-un santulet, intr-o prapastie.

        O data, foarte de de mult am crezut ca voi putea face un pas tineresc si entuziast peste acel santulet, asa cum de atate ori am sarit peste raulete pe drumurile mele de munte in Romania adolescentei mele.
        Cu timpul mi-am dat seama ca nu e de loc usor, dar m-am adaptat la a face pasi mai mari.

        Acum, este cu totul altfel, este nevoie de un pod, unul din piatra, sau din metal, un pod cu niste baze atat de solide, incat ma gandesc daca oamenii care traiesc aici vor putea vreodata sa-l construiasca.

    • Eva+Grosz commented on October 24, 2023 Reply

      Dar asta este vocea teroristului din Hamas și a familiei care sprijină Hamasul.
      Concepția guvernului Nataniahu a fost de a întări Hamasul în Gaza și a slăbi pe palestinieni din teritotii. Când tocmai contrariul trebuia făcut. Și nici atunci nu aveam nici o promisiune că acea țară -Palestina , pe care ONU a vrut să o înființeze în 48 pe lângă Israel și pe care Palestinieni nu au acceptat-o ,neacceptând existența Israelului lângă teritoriul lor, acum ar fi de acord ? Cât privește ONU știim bine cu cine avem de a face, Hamasul a omorât palestinieni care au fost împotriva luării puterii de către Hamas.Cauza Hamasului este lichidarea Israelului. Și realitatea mă face să cred, că asemenea este și cauza palestinienilor. Sacul cu povești și iluzii este gol.
      Războiul acesta ne-a fost impus .Păcat ! Eram pe cale să facem negocieri de pace cu Arabia Saudită. Asta nu a convenit Hamasului și multora din lumea arabă.

      • Veronica Rozenberg commented on October 24, 2023 Reply

        Nu prea inteleg ce vrei sa spui cu asta, a cui voce crezi ca putea fi?

        Era doar o dovada in plus a lucrurilor pe care lumea civilizata din toata Europa, nu conducerea ei, ci populatia acestor tari, nu le crede. Am impresia ca nici tu nu ai inteles scopul celor scrise de mine, faptul ca Eli Cohen, ministrul a incercat sa aduca la ONU o dovada inregistrata a calamitatilor intreprinse de Hamas.

        • Veronica Rozenberg commented on October 24, 2023 Reply

          Poate nu iti era clar, dar Hamas sunt tot palestinieni, doar afiliati Fratilor Musulmani, adica ultra religiosi.
          Hamas was founded by Palestinian imam and activist Ahmed Yassin.

  • andrei schwartz commented on October 23, 2023 Reply

    Un articol foarte interesant .Din păcate doctrina fundementalistă a hamasului , e un fel de cancer care se extinde din ce în ce mai mult și nu ține seama dacă e vorba de femei sau bărbați .Femeile din Gaza au luat parte la manifestările de sărbătorire a hamasului di n 7 octombrie ,Strigătele lor de alala în timp ce împărțau bomboane spun tot!

    • Anca Laslo commented on October 23, 2023 Reply

      Mulțumesc Andrei! Înspăimântătoare vremuri.

  • gabriel+gurman commented on October 22, 2023 Reply

    Imi cer scuze pentru eroarea cumplita pe care am facut-o intr-unul din comentariile mele.
    8 din 10, adică 80%, e o statistică care nu permite nimanui sa generalizeze o situatie….
    Mea culpa, si promit ca n-o să se mai intample
    GbM
    PS. Si cînd ma gândesc câte greseli se fac zilnic in medicină, când se consideră ca un tratament care are succes 80% poate fi generalizat pentru toți pacientii de acelas tip….
    GbM

  • Eva+Grosz commented on October 21, 2023 Reply

    Nimic nu se poate generaliza. Există organizații israelo-palestiniene, care luptă pentru înțelegere și pace. Există femei palestiniene care învață și vor să fie libere , asemenea femeilor din occident.
    A nu se confunda organizația Hamas cu orice palestinian. Eu cred că fiecare om are dreptul și datoria să dovedească ,că se poate ridica deasupra dogmelor impuse de propria societate. Cred că orice om are un grăunte de bun în el. Depinde în ce mediu este crescut.

    • Eva+Grosz commented on October 21, 2023 Reply

      Dacă acel grăunte bun nu este plantat și îngrijit să se dezvolte, în locul lui va domina răul. Răul e la îndemâna oricui. Binele și ajutorul reciproc cere un efort mai mare.

      • Anca Laslo commented on October 21, 2023 Reply

        Da, ceea ce spuneți este evident și în situația de față.

    • Veronica Rozenberg commented on October 21, 2023 Reply

      Mare dreptate ai, Eva. In tristetea care se acumuleaza parca din zi in zi, gandurile tale fac loc unei raze de lumina.

      Este atat de intuneric in jur, in ciuda vitejiei si a curajului multor oameni !!!

    • gabriel+gurman commented on October 23, 2023 Reply

      Oare știți ca erau si nemți care s-au opus lui Hitler?
      Si va mai aduceti aminte de rezultatul final al ”soluției finale”?
      GbM

      • Veronica Rozenberg commented on October 23, 2023 Reply

        Dle GBM, ma faceti sa zambesc, pentru ca ati folosit o propozitie duala in care spuneati ca pentru a-mi raspunde “v-ati calcat pe inima”.
        N-as vrea sa continuati a o face, pentru ca nu intentionez sa va “fac rau”.

        Eu nu am uitat ca ati raspuns rugamintii mele in legatura cu anestezisti la Bucuresti, deci in nici un caz nu ma deranjeaza orice hotarare luati in privinta “raspunde – nu raspunde”.

        Rezultatul final al “solutiei finale”, as zice ca nu a fost unul singur. Au fost mai multe, si intemeierea statului Israel a fost unul dintre acestea. In rest, nu va pot citi gandurile desi ma consider avand o intuitie buna.

        In Germania dupa razboi, s-a infapuit prin educatie, o denazificare serioasa, posibil ca dupa disparitia generatiei care a participat la razboi, aceasta va cuprinde toate paturile societatii. De altfel, am crezut intotdeauna ca singura metoda de a schimba mentalitati este educatia.

  • gabriel+gurman commented on October 21, 2023 Reply

    Oare cum pot fi convinsi oamenii ca unicul rol al femeii palestiniene in general și al femeii din Gaza in special e sa facă copii si nimic mai mult?!
    GbM

    • Anca Laslo commented on October 21, 2023 Reply

      Și nici acest unic rol nu îl pot îndeplini cât de cât omenește…

      • gabriel+gurman commented on October 21, 2023 Reply

        E de fapt o acțiune de tip animal: impreunare (ea nu are voie sa aibă plăcere, nu știu cum e la maimuțe sau la elefanți??!!), apoi nastere cum se poate, cine supraviețuiește sa-i fie de bine, cine nu, se găseste inlocuitoare (daca nu era deja găsită datorită poligamiei).
        Și împreună cu ăștia noi vrem să defilăm de 1 Mai și 23 August!!!!!!
        GbM

        • Veronica Rozenberg commented on October 21, 2023 Reply

          Dle GBM imi permit sa va contrazic, am vazut cateva filme, nu-mi amintesc numele acestora, dar ceea ce se intampla intr-o casa musulmana (fie ea araba, fie iraniana) nu este neapoarat ceea ce scrieti dvs mai sus.
          La intrarea in casa femeia cea acoperita, cea supusa, cea modesta in infatisare, devine o femeie aproape obisnuta, iar cele scrise mai sus, legate de animalism (apropos, in locul termenului pe care l-ati folosit in articol , poate ar fi fost mai potrivit cel de bestialitate) si de urmarile actului de “impreunare”, vor fi, nu odata, asemanatoare cu ceea ce experimenteaza ceilalti .

          In privinta a gasi “inlocuitoare” acesta apanaj, nu tine de religie, ci mai curand de felul de a fi al persoanei, barbat sau femeie.

          • gabriel+gurman commented on October 22, 2023 Reply

            Imi calc pe inimă și pe jurământul de a nu a reacționa la nimic din ce scrieți, si asta pentru a va aduce la cunosștință un singur fapt, luat din Google:
            ”Almost 50 million girls and women have undergone female genital mutilation (FGM) in five practising countries in the Middle East and North Africa
            FGM is highly medicalized in Egypt and Sudan where almost 8 in 10 girls are cut by medical personnel, whereas traditional practitioners are responsible for most cutting in Djibouti, Iraq and Yemen.”
            Dacă nici asta nu spune nimic, atunci nimic nu mai e clar pe lumea asta, în care trăim azi.
            GbM

            • Veronica Rozenberg commented on October 22, 2023 Reply

              Continui să cred în ciuda verificărilor rapide pe care le-aţi făcut, că generalizarea e una din cauzele răului pe lume, cu atât mai mult aici şi acum.

              Iar afirmaţia la care am reacţionat înainte:
              “Oare cum pot fi convinşi oamenii că unicul rol al femeii palestiniene în general și al femeii din Gaza în special e să facă copii şi nimic mai mult?!”

              De ce să fie convinşi? Afirmaţia, nu are prea mare legătură cu statisticile aduse drept dovadă, pe de-o parte deoarece nu cu multe zeci de ani înainte nici rolul femeilor evreice religioase ultra-ortodoxe, nu era diferit de acesta, poate că şi acum situaţia nu este mult diferită, iar pe de alta, afirmaţia categorică de mai sus, ca o reacţie la un articol plin de sensibilitate, o consider simplu misogină.

  • Marina+Zaharopol commented on October 21, 2023 Reply

    Articolul prezinta o viziune inedita: atrocitatile comise de Hamas vazute imaginar prin prisma femeilor palestiniene. Ceea ce ridica si multe intrebari, care vor ramane probabil fara raspuns. Au fost oare cele intamplate un soc existential pentru mamele teroristilor? Ar fi de dorit sa citim candva in viitor o confesiune, un jurnal intim care sa ne dezvaluie ce s-a petrecut in inima si sufletul acestor femei la data de 7 octombrie…

    • Anca Laslo commented on October 21, 2023 Reply

      Se pare că nu vom ști și nici înțelege vreodată!

  • BORIS+MEHR commented on October 20, 2023 Reply

    de ar citi și ar înțelege corect toate musulmancele ar fi bine

  • Tiberiu+Ezri commented on October 19, 2023 Reply

    Nu m-am gandit la femeile palestiniene, dar cred ca ele sunt de doua categorii: majoritatea indoctrinate si o parte nu li se permite sa gandeasca independent.

    • Veronica Rozenberg commented on October 19, 2023 Reply

      Postul tau imi aduce in minte piesa lui Aristophanes, citez aici din wiki:
      Lysistrata is an ancient Greek comedy by Aristophanes, originally performed in classical Athens in 411 BC. It is a comic account of a woman’s extraordinary mission to end the Peloponnesian War between Greek city states by denying all the men of the land any sex, which was the only thing they truly and deeply desired. Lysistrata persuades the women of the warring cities to withhold sexual privileges from their husbands and lovers as a means of forcing the men to negotiate peace.

      Ar fi aceasta o arma? S-a petrecut cu adevarat?
      Se poate inchipui ca grecoaicele din antichitate aveau cu mult mai multa influenta in societatea prepoderent masculina a vremii?

      • Andrea Ghiţă commented on October 19, 2023 Reply

        Sunt sigură că grecoiacele antice aveau mult mai multe informaţii,discriminarea femeilor s-a intensificat, din păcate, odată cu monoteismul. Sunt convinsă că majoritatea femeilor musulmane sunt îndoctrinate sau nu au acces la alte informaţii decât cele care le sunt servite. Există suficiente exemple şi în lumea civilizată când lumea crede mai degrabă ceea ce i se spune şi nu se informează deşi ar avea posibilitatea s-o facă.

        • Marica+Le commented on October 20, 2023 Reply

          De ce credeti ca discriminarea femeilor s-a accentust odata cu aparitia monoteismului? Am citit, dar nu mai tin minte exact unde, ca situația femeilor evreice in antichitate era mult mai buna decît a femeilor din Grecia. Sunt o multime de exemple in Biblie: Deborah care il mobilizeaza la lupta pe Barak, faptul ca si femeile aveau dreptul la mostenire cînd nu existau urmasi masculini, psalmi elogiind o femeie virtuoasa ca fiind un diamant pretios pentru sotul ei. Nu mai vorbesc de antichitatea tırzie si de Evul Mediu.
          Mai mult, a existat un faraon in Egipt care a introdus Cultul Soatelui ca pe o forma de monoteism. Sotia lui, frumoasa Nefertiti, a ramas celebra, adulata si admirata, chipul ei dainuind pînă astăzi ca opera de arta.
          Si in Islam, Khadija, Fatima sunt cunoscute si espectate.
          Sigur, nu cunosc relatiile actuale intre barbati si femei in Islam, insa in Israel, femeile musulmane sunt mult mai educate decît barbatìi, urmeaza scoli particulare, obtin grade academice, profeseaza, conduc afaceri. In Israel, poligamia este interzisa.

          • Hava Oren commented on October 20, 2023 Reply

            În ultima vreme autenticitatea bustului lui Nefertiti a fost pusă la îndoială. Am văzut un documentar extrem de interesant pe această temă.

      • Tiberiu Ezri commented on October 19, 2023 Reply

        Nu e de exclus.

    • Anca Laslo commented on October 19, 2023 Reply

      Am fost întrebată, dacă poți să-ți închipui, în ce măsură mă privește problema de la voi, de ce sunt atât de empatică. Poate greșesc dar cred că mă privește ca ființă umană pur și simplu. Femeile palestiniene sunt probabil așa cum spui și totuși s-ar cuvenite niște limite.

  • Andrea Ghiţă commented on October 19, 2023 Reply

    Am citit aceste rânduri izvorâte din inimă şi m-am gândit la femeile palestiniene. Presupunând că am traduce în arabă acest text, majoritatea femeilor palestiniene obişnuite (nu mă refer la cele emancipate – câte ori fi ) nu l-ar putea citi pentru că, din cauza statutului lor în islamism, nu au accest liber la internet. Pe de altă parte, doar cu câteva zile înainte de masacrele din Israel, mişcarea feministă a reunit evreice şi palestiniene care au militat pentru pace şi înţelegere https://theconversation.com/how-women-in-israel-and-palestine-are-pushing-for-peace-together-215783

  • Veronica Rozenberg commented on October 19, 2023 Reply

    Acesta este un strigat pornit dintr-o inima a unei mame din Romania, prietena mea Anca, cu care am schimbat nenumarate ganduri in aceasta perioada de haos si durere. Este gandul cel mai natural, care ar trebui sa rasune in mintea mamelor acelor monstri care au macelarit si distrus echilbrul unui stat, ai carui cetateni, nu sunt la prima confruntare cu asemenea catastrofe pornite pe motive etnico-religioase,

    Daca aceasta chemare ar putea fi transformata
    intr-un flyer rosu, care sa fluture pe cerurile aburite de praful si ceata de dupa bombardamente, am putea macar avea speranta ca cineva l-ar baga macar in seama?

    • Anca Laslo commented on October 19, 2023 Reply

      Ai dreptate, acesta este mesajul meu. Cum vedem, zi după zi, moartea cheamă alte morți și teroarea nu se mai sfârșeste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *